EUROLYGA 2023

Atskleidė, kada Lietuvos rinktinėje galės debiutuoti I. Brazdeikis: žaidėjo kelyje – dar viena kliūtis

Šią savaitę išsipildė ilgai laukta už Atlanto rungtyniaujančio Igno Brazdeikio svajonė – 22-ejų krepšininkui buvo grąžinta Lietuvos pilietybė.

I.Brazdeikis atgavo Lietuvos pilietybę.<br>FIBA, lrytas.lt ir AP/Scanpix nuotr. koliažas.
I.Brazdeikis atgavo Lietuvos pilietybę.<br>FIBA, lrytas.lt ir AP/Scanpix nuotr. koliažas.
I.Brazdeikis praeityje yra rungtyniavęs Kanados jaunimo rinktinėje.<br>FIBA nuotr.
I.Brazdeikis praeityje yra rungtyniavęs Kanados jaunimo rinktinėje.<br>FIBA nuotr.
I.Brazdeikis šiuo metu rungtyniauja Orlando ekipoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis šiuo metu rungtyniauja Orlando ekipoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris D.Maskoliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris D.Maskoliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris D.Maskoliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris D.Maskoliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-05-07 20:13

„Jis (I.Brazdeikis – red.) yra Lietuvos Respublikos pilietis“, – portalui lrytas.lt informaciją patvirtino Lietuvos Migracijos departamentas.

Sausio 1-ąją įsigaliojo įstatymas, išplečiantis dvigubos pilietybės atvejus. Dvi pilietybes gali turėti žmonės, kurie gimdami įgijo Lietuvos pilietybę, o kitos valstybės pilietybę įgijo būdami nepilnamečiai.

Prieš 22-ejus metus Kaune gimęs I.Brazdeikis Lietuvą paliko būdamas trejų. Tąsyk jis su tėvais emigravo į JAV, o kiek vėliau persikėlęs į Kanadą įgavo šios šalies pilietybę.

Šią akimirką 198 cm ūgio puolėjui liko tik formalumas – krepšininkas turi sulaukti Lietuvos Respublikos paso, o jo gamybos procesas turėtų prasidėti vos pasibaigus NBA sezonui.

„Labai džiugu, nes pagaliau Ignas (Brazdeikis – red.) po daugiau nei metus trukusio proceso yra finišo teisiojoje. Kaip Lietuvos krepšinio federacijai mums yra labai svarbus kiekvienas žaidėjas, nes esame maža tauta ir norime konkuruoti su stipriomis krepšinio valstybėmis“, – portalui lrytas.lt teigė LKF direktorius Justas Kalinauskas.

Šiuo metu „Orlando Magic“ ekipoje rungtyniaujančiam „Iggy“ pravardę turinčiam žaidėjui iki reguliaraus sezono pabaigos liko sužaisti vos šešerias rungtynes.

Priešpaskutinę vietą Rytų konferencijoje užimantis Orlando klubas jau seniai yra praradęs teorines viltis žengti į NBA atkrintamąsias varžybas, o paskutinės „Magic“ reguliaraus sezono rungtynės yra numatomos gegužės 16 d.

Iki rinktinės – vienas žingsnis

Pilietybė – atgauta, o kaipgi dėl atstovavimo šalies rinktinei?

Norint išvysti I.Brazdeikį su Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėliais Lietuvos krepšinio federacija (LKF) turi sulaukti Kanados krepšinio federacijos ir FIBA malonės. To priežastis – žaidėjo praeitis.

„Iggy“ anksčiau jau yra rungtyniavęs Kanados jaunimo rinktinėje ir atstovavo jai 2015-ųjų bei 2016-ųjų jaunimo pirmenybėse.

Lietuvos krepšinio federacija turės sulaukti Kanados krepšinio federacijos ir FIBA leidimo dėl I.Brazdeikio galimybės prisijungti prie Lietuvos rinktinės.

Portalui lrytas.lt LKF direktorius J.Kalinauskas teigė, kad šie procesai jau yra pradėti, o visi ledai pajudės, kai I.Brazdeikiui bus pagamintas pasas.

„Komunikacija su FIBA ir Kanados krepšinio federacija vyksta jau seniai. Su FIBA formalų procesą galėsime pradėti tik kai I.Brazdeikis gaus pasą. Visi dokumentai reikiami dokumentai FIBA ir Kanados krepšinio federacijai jau yra paruošti“, – situaciją komentavo LKF direktorius.

Dar praėjusiais metais Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas neatmetė galimybės Kaune gimusį krepšininką ateityje išvysti savo kariaunos tarpe.

„Faktas, kad tokio lygio žaidėjas, kuris įrodinėja savo vertę NBA komandoje ir dukterinėje ekipoje, tikrai nepamaišytų Lietuvos rinktinėje. Apie jo galimybę šiai dienai man sunku kalbėti“, – 2020-ųjų vasarį kalbėjo D.Maskoliūnas.

Pats I.Brazdeikis taip pat ne kartą yra teigęs, kad norėtų atstovauti Lietuvos krepšinio rinktinei.

„Mano svajonė visada būdavo žaisti už Lietuvą, nes tai yra mano gimtinė. Aš ne tik čia gimiau, bet ir visa mano šeima yra iš Lietuvos ir mano gimtoji kalba yra lietuvių.

Galėjau būti iškeltas į bet kurį pasaulio kampelį, bet širdyje aš esu lietuvis. Man tai reiškia labai daug, jeigu kartu su savo tautiečiais galėčiau žaisti už šalį ir demonstruoti Lietuvos vėliavą“, – praėjusių metų gruodį krepsinionamai.lt teigė I.Brazdeikis.

Apie I.Brazdeikio norą žaisti Lietuvos rinktinėje kalbėjo ir LKF direktorius.

„Su I.Brazdeikiu teko bendrauti nuo pat šio proceso pradžios ir jis nuo pat pradžių save laikė lietuviu, didžiuojuosi tuo, nori žaisti už šalies rinktinę ir yra labai laimingas atgauta pilietybe“, – samprotavo J.Kalinauskas.

LKF direktorius taip pat pridūrė, kad optimistiniu atveju I.Brazdeikį bus galima išvysti Lietuvos krepšinio rinktinės stovykloje birželio pabaigoje, kai Lietuvos krepšininkai stos į kovą atrankoje į Tokijo olimpines žaidynes.

„Darome visus procesus, dabar viskas priklausys nuo trenerių štabo ir pačio I.Brazdeikio. Optimistiniu variantu jį jau bus galima išvysti atrankoje į Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą“, – kalbėjo J.Kalninauskas.

Permaininga karjera

2019-ųjų metų NBA naujokų biržoje I.Brazdeikis savo pavardę išgirdo 47-jame šaukime. Tąsyk jį pasirinko „New York Knicks“ ekipa. Vis dėlto pagrindinėje komandoje gauti žaidybinio laiko krepšininkui nebuvo dažna privilegija.

Per pusantrų metų praleistų „Knicks“ organizacijoje „Iggy“ ant parketo su pagrindinės komandos marškinėliais buvo pasirodęs vos 13-oje rungtynių.

Epizodiškai žaidęs lietuvis vidutiniškai aikštėje praleisdavo po 4,6 minutes per kurias įmesdavo po 1,5 taško ir atkovodavo po 0,5 kamuolio.

Pagrindinėje „Knicks“ sudėtyje trenerių pasitikėjimo nesulaukęs I.Brazdekis persikėlė į NBA plėtojimosi (G) lygą.

Joje puolėjas atsiskleidė visai kitomis spalvomis. Kur kas daugiau žaidybinio laiko gavęs „Iggy“ per 36 rungtynes vidutiniškai ant parketo praleisdavo po 33 minutes per kurias įmesdavo po 20,9 taško, atkovodavo po 8,5 kamuolio ir atlikdavo po 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

Vis dėlto balandžio pradžioje „Knicks“ ir I.Brazdeikis nusprendė pasukti skirtingais keliais – krepšininkas nauja karjeros stotele tapo „Philadephia 76ers“ ekipa, tačiau vos vienerias rungtynes Filadelfijoje sužaidęs lietuvis netrukus neteko darbo.

Papildomą galimybę įsitvirtinti NBA žaidėjas gavo gegužę, kai „Orlando Magic“ su juo pasirašė laikiną dešimties dienų sutartį ir kol kas su šios ekipos marškinėliais yra sužaidęs dvejas rungtynes.

„Iggy“ debiutas naujoje komandoje neapkarto, o savo pasirodymu jis įrodė, kad yra vertas kur kas ilgesnio laikotarpio kontrakto.

22-ejų puolėjas akistatoje su „Detroit Pistons“ per 32 ant parketo praleistas minutes įmetė 14 taškų (4/7 dvit., 1/1 trit., 3/4 baud. metim.), atkovojo 3 ir perėmė 2 kamuolius.

Tai buvo sėkmingiausios I.Brazdeikio NBA rungtynės jo karjeroje.

Tuo tarpu dvikovoje prieš „Boston Celtics“ krepšininkas taip pat neliko nepastebėtas – per 30 minučių jis pelnė 7 taškus (2/7 dvit., 1/2 trit.), atkovojo 4 kamuolius ir atliko rezultatyvų perdavimą.

Atranka į Tokijo olimpines žaidynes Kaune vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.