EUROLYGA 2023

Didžiausia Lietuvos varžovė olimpinėje atrankoje: aplink L. Dončičių lipdoma kariauna pradėjo pasirengimą mūšiams Kaune

Ketvirtadienį pirmąją treniruočių stovyklą pradėjo Slovėnijos vyrų krepšinio rinktinė, kuri bus grėsmingiausia lietuvių varžovė birželio 29 – liepos 4 dienomis Kaune vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre. Kol kas slovėnai treniruojasi ne stipriausia sudėtimi, nes keli krepšininkai dar nebaigė klubų sezono ar tik prieš kelias dienas žaidė paskutines nacionalinių pirmenybių rungtynes.

L.Dončičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Dončičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Žiga Dimecas<br>G.Šiupario nuotr.
 Žiga Dimecas<br>G.Šiupario nuotr.
 Luka Dončičius atvyks į Kauną.<br> zuma press/Scanpix.com nuotr.
 Luka Dončičius atvyks į Kauną.<br> zuma press/Scanpix.com nuotr.
A.Randolphas tapo svarbiu žaidėju Slovėnijos rinktinėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Randolphas tapo svarbiu žaidėju Slovėnijos rinktinėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 5:43 PM, atnaujinta Jun 11, 2021, 7:58 AM

Pirmosios treniruotės – be geriausiųjų

2017 metų Europos čempionės Slovėnijos rinktinės treneris Aleksanderis Sekuličius į treniruočių stovyklą pakvietė net 20 krepšininkų, tačiau ketvirtadienį sveikinosi tik su vienuolika žaidėjų.

Keli krepšininkai net ir labai norėdami negalėjo atvykti į Zrečėse surengtą pirmąją treniruotę dėl įsipareigojimų klubams.

„Denver Nuggets“ puolėjas Vlatko Čančaras kovoja NBA atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje, „Valencia“ gynėjas Klemenas Prepeličius ketvirtadienį vakare žaidžia lemiamas Ispanijos lygos pusfinalio rungtynes, Burgo „Jeunesse Laique“ vidurio puolėjas Alenas Omičius, Gravlino „Maritime“ gynėjas Aleksejus Nikoličius ir „Cholet“ gynėjas Gregoras Hrovatas tik kitą savaitę žais paskutines Prancūzijos lygos reguliariojo sezono rungtynes, o A.Omičius po to dar turės rungtyniauti ir atkrintamosiose varžybose, Miuncheno „Bayern“ gynėjas Žanas Šiško bent iki savaitgalio užtruks Vokietijos lygos finale.

Kol kas rinktinėje nėra ir ryškiausios Slovėnijos krepšinio žvaigždės Lukos Dončičiaus bei veterano Zorano Dragičiaus.

„Dallas Mavericks“ gynėjas L.Dončičius sekmadienį sužaidė paskutines NBA sezono rungtynes, po kurių dar sykį tvirtai pažadėjo, kad vilkėdamas Slovėnijos rinktinės aprangą Kaune kovos dėl olimpinio kelialapio.

Tačiau treneris A.Sekuličius ketvirtadienį dar negalėjo tiksliai pasakyti, kurią dieną L.Dončičius atvyks į treniruočių stovyklą.

Kelias dienas pailsėti leista ir Vitorijos „Baskonia“ gynėjui Z.Dragičiui. Jis paskutines Ispanijos lygos rungtynes žaidė praėjusį penktadienį.

Šansas buvusiam „Lietkabelio“ žaidėjui

Prieš pat stovyklos pradžią treneris A.Sekuličius sulaukė nemalonios žinios, kad kovoti dėl olimpinio kelialapio negalės sveikatos problemų turintis Venecijos „Reyer“ vidurio puolėjas Gašperis Vidmaras. Jis buvo įtrauktas į kandidarų sąrašą, bet buvusį rinktinės kapitoną seniai kankina įvairūs skausmai, o prieš kelias dienas atlikus išsamų sveikatos patikrinimą, paaiškėjo, kad slovėnams šią vasarą teks verstis be 33 metų veterano.

G.Vidmaro bėdos, ko gero, atvėrė dvyliktuko duris buvusiam Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjui Žigai Dimecui.

Šis krepšininkas, pernai sudaręs sutartį su Liublianos „Olimpija“, turėjo nedaug galimybių patekti į stipriausios sudėties Slovėnijos rinktinę, bet dabar konkurencija tarp priekinės linijos žaidėjų žymiai sumažėjo.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau susirinkome ir pradėjome ruoštis olimpinei atrankai. Pasirengimas bus ypatingas, nes tiksliai nežinome, kada likę žaidėjai prisidės prie komandos. Tikiuosi, kad visi galės atvykti bent iki birželio 20 dienos“, – ketvirtadienį sakė treneris A.Sekuličius.

Beje, visi nuo pirmosios dienos treniruotis pradėję krepšininkai rungtyniauja arba gimtosios šalies klubuose, arba nestipriose užsienio lygose (Serbijos, Rumunijos, Nyderlandų ir Italijos antrojoje). Gausiausiai atstovaujama komanda – „Olimpija“, iš kurios į rinktinę atvyko keturi krepšininkai.

Slovėnijos rinktinė pasirengimo etape žais tik dvejas draugiškas rungtynes. Slovėnai abu kartus susitiks su kaimynais kroatais: birželio 16 dieną – Rijekoje, po dviejų dienų – Liublianoje.

NBA atkrintamosios nesutrukdė

Slovėnų sirgaliai šiais metais ypač atidžiai stebėjo NBA atkrintamąsias varžybas, kuriose kovojo ryškiausia jų šalies krepšinio žvaigždė Luka Dončičius.

Slovėnai savo tautiečiui pergalių šįkart nelinkėjo. Jei „Dallas Mavericks“ komanda, kurioje žaidžia L.Dončičius, atkrintamosiose varžybose būtų nužygiavusi toli, 22 metų gynėjas į rinktinę būtų atvykęs labai vėlai, o gal net ir būtų priverstas visai praleisti olimpinės atrankos turnyrą.

Šiuo metu NBA lygoje žaidžiamos atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalio rungtynės, o finalo serija numatoma tik liepos mėnesį, kai kelialapiai į Tokijo žaidynes jau bus išdalinti.

Slovėnų laimei, L.Dončičius už Atlanto ilgai neužtruko. „Mavericks“ aštuntfinalyje lygiai kovojo su „Los Angeles Clippers“ klubu, bet buvo priverstas pripažinti varžovų pranašumą 3:4.

Trečią sezoną NBA lygoje žaidęs L.Dončičius per dvikovą su „Clippers“ klubu padarė viską, ką galėjo. Slovėnas trejose atkrintamųjų varžybų rungtynėse pelnė daugiau nei 40 taškų, per aštuntfinalio seriją įmesdavo vidutiniškai 35,7 taško, atkovodavo 7,9 kamuolio ir atlikdavo 10,3 rezultatyvaus perdavimo. Tačiau titaniškų jaunojo Europos supertalento pastangų neužteko, kad „Mavericks“ patektų į kitą etapą.

Reguliariajame sezone L.Dončičius įmesdavo 27,7 taško, atkovodavo 8 kamuolius ir atlikdavo 8,6 rezultatyvaus perdavimo.

Teks verstis be amerikiečio

Slovėnijos rinktinei daugelyje oficialių rungtynių padėdavo natūralizuoti amerikiečiai. Per 2017 metų Europos pirmenybes prie pergalės svariai prisidėjo Anthony Randolphas, vėliau per pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos rungtynes Slovėnijos garbę gynė Jordanas Morganas.

Šią vasarą prisidėti prie rinktinės negalėjo nei vienas, nei kitas. Madrido „Real“ puolėjas A.Randolphas dar praėjusių metų gruodį patyrė sunkią Achilo sausgyslės traumą ir į aikštę grįš tik kitą sezoną, o balandžio viduryje susižeidė ir Kazanės „Uniks“ aukštaūgis J.Morganas.

Priekinė linija apskritai yra Slovėnijos rinktinės Achilo kulnas, tad šalies krepšinio federacijai neliko nieko kito, kaip prisiminti kitą natūralizuotą žaidėją. Į rinktinę vėl buvo pakviestas bosnis Alenas Omičius, kuris anksčiau atstovavo Slovėnijai, bet slovėnams pasitelkus amerikiečius, liko už borto dėl natūralizuotų krepšininkų limito (FIBA oficialiose rungtynėse leidžia žaisti tik vienam natūralizuotam krepšininkui).

Slovėnijos krepšinio vadovų laimei, A.Omičius nepyko dėl to, kad anksčiau buvo nurašytas. Priešingai 216 cm ūgio milžinas pareiškė esąs visada pasiruošęs apsivilkti Slovėnijos rinktinės aprangą.

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

Slovėnijos rinktinė

Nuo stovyklos pradžios atvykę žaidėjai: Jaka Blažičius (30, 196, Liublianos „Olimpija“), Jakobas Čebašekas (30, 200, Bukarešto „Dinamo“, Rumunija), Žiga Dimecas (28, 211, Liublianos „Olimpija“), Gregoras Glasas (20, 197, Belgrado „Dynamic“, Serbija), Janas Kosi (24, 204, Novo Mesto „Krka“), Miha Lapornikas (27, 194, Boso „Heroes“, Nyderlandai), Jurijus Macura (21, 211, Belgrado FMP, Serbija), Blažas Mahkovičius (31, 201, Domžalų „Helios“), Edo Muričius (29, 202, Liublianos „Olimpija“), Maticas Rebecas (26, 180, „Ravenna“, Italija), Luka Rupnikas (28, 186, Liublianos „Olimpija“).

Žaidėjai, kurie atvyks vėliau: Vlatko Čančaras (24, 203, „Denver Nuggets“, NBA), Luka Dončičius (22, 201, „Dallas Mavericks“, NBA), Zoranas Dragičius (31, 196, Vitorijos „Baskonia“, Ispanija), Gregoras Hrovatas (26, 196, „Cholet“, Prancūzija), Aleksejus Nikoličius (26, 191, Gravelino „Maritime“, Prancūzija), Alenas Omičius (29, 216, Burgo „Jeunesse Laique“, Prancūzija), Klemenas Prepeličius (28, 191, „Valencia“, Ispanija), Žanas Šiško (23, 190, Miuncheno „Bayern“, Vokietija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.