EUROLYGA 2023

Europos moterų krepšinio čempionato gidas: kas ir kaip bus turnyre, kuriame ir vėl nebus Lietuvos ekipos

Moterų krepšinio rinktinėms šiais metais nereikia kovoti dėl olimpinių kelialapių. Visos komandos, kurios varžysis Tokijo žaidynėse, paaiškėjo dar pernai. Tačiau stipriausioms moterų krepšinio rinktinėms nukeltos olimpinės žaidynės šią vasarą nebus vienintelis didelis turnyras. Krepšininkės šiais metais taip pat kovoja planinėse žemynų pirmenybėse. Už Atlanto jau prasidėjo Amerikos pirmenybės, o ketvirtadienį Ispanijoje ir Prancūzijoje kovoti dėl Europos pirmenybių medalių pradės šešiolika geriausių Senojo žemyno žemyno rinktinių.

 Ispanijos rinktinė gins Europos moterų krepšinio čempionių titulą.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijos rinktinė gins Europos moterų krepšinio čempionių titulą.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 8:05 PM

Šeimininkės

Birželio 17-27 dienomis vyksiančios Europos pirmenybės bus 38-osios. Šešiolikos šalių krepšininkės varžysis dviejose šalyse Ispanijoje ir Prancūzijoje.

Iš pradžių FIBA planavo, kad grupių varžybos vyks Lione ir Valensijoje, o lemiamos rungtynės bus žaidžiamos Paryžiaus „Bercy“ arenoje.

Tačiau prasidėjus pandemijai viena iš šeimininkių Prancūzijos krepšinio federacija pakeitė planus: perkėlė dviejų grupių rungtynes iš Liono į Strasbūrą ir atsisakė rengti pusfinalio bei finalo mačus. Lemiamos dvikovos iš Paryžiaus buvo perkeltos į Valensiją.

Sistema

Kaip ir keliuose praėjusiuose turnyruose, Europos pirmenybėse dalyvaus 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. Grupių rungtynės bus žaidžiamos birželio 17, 18 ir 20 dienomis.

A grupėje rungtyniaus Ispanija, Švedija, Baltarusija ir Slovakija, B grupėje – Serbija, Italija, Juodkalnija ir Graikija, C grupėje – Belgija, Slovėnija, Turkija bei Bosnija ir Hercegovina, D grupėje – Prancūzija, Rusija, Čekija ir Kroatija. A ir B grupių komandos suirinko Valensijoje, C ir D grupių – Strasbūre.

Grupių nugalėtojos iškart pateks į ketvirtfinalį, o komandos, kurios grupėse užims antrąją ir trečiąją vietas, kovos aštuntfinalyje.

Aštuntfinalio rungtynės vyks birželio 21 dieną, ketvirtfinalio – birželio 23 dieną, pusfinalio – birželio 26 dieną, finalo – birželio 27 dieną.

Aštuntfinalio ir ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos Valensijoje ir Strasbūre, pusfinalio ir finalo – tik Valensijoje.

Krepšininkės kovos ne tik dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į 2022 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą. Tik šešios geriausios Europos pirmenybių komandos gaus teisę dalyvauti pasaulio pirmenybių atrankos turnyre.

Praeitis

Europos čempionės vardą gina Ispanijos rinktinė. Užpernai Serbijoje ir Latvijoje vykusio turnyro finale ispanės nugalėjo prancūzes 86:66. Bronzos medalius iškovojo serbės, rungtynėse dėl trečiosios vietos sutriuškinusios brites 81:55.

Užpernai didelį šurmulį sukėlusi Didžiosios Britanijos komanda net nepateko į šių metų pirmenybes. Palyginti su praėjusiu turnyru, pasikeitė dar trys komandos. Šiais metais į Europos čempionatą nepateko Vengrija (užpernai užėmė 7-ąją vietą), Latvija (11-ąją) ir Ukraina (16-ąją).

Šias keturias komandas pakeitė Bosnija ir Hercegovina (Europos čempionate praėjusį kartą žaidė 1999 m.), Kroatija (2015 m.), Slovakija ir Graikija (2017 m.).

Ispanijos rinktinė yra ne tik dabartinė Europos čempionė, bet ir buvo geriausia praėjusio dešimtmečio žemyno komanda. Ispanės Europos pirmenybių auksu pasipuošė 2013, 2015 ir 2019 metais, o 2015 metais iškovojo sidabro medalius.

Net šešeriose praėjusiose pirmenybėse ant garbės pakylos lipo Prancūzijos krepšininkės. Jos 2009 metais tapo Europos čempionėmis, 2011 metais iškovojo bronzos medalius, o paskui net keturis kartus iš eilės pralaimėjo finale (2013, 2015, 2017 ir 2019 m.).

Praėjusį dešimtmetį čempionėmis taip pat tapo Rusijos (2011 m.) ir Serbijos (2015 m.) krepšininkės.

Favoritės

Komandos, kurios dėl aukščiausių vietų kovodavo praėjusiais metais, yra laikomos ir šių Europos pirmenybių favoritėmis. Geriausiai vertinamos Ispanijos, Prancūzijos, Belgijos ir Serbijos rinktinių galimybės.

Lucaso Mondelo treniruojamoje Ispanijos rinktinėje žaidžia net devynios praėjusį dešimtmetį Europos čempionėmis tapusios krepšininkės. Tarp jų – naudingiausia praėjusio turnyro žaidėja Astou Ndour, 40-metė įžaidėja Laia Palau, Silvia Dominguez, Laura Gil ir kitos.

Vis dėlto ispanės prieš pat turnyrą patyrė didelį nuostolį. Šios savaitės pradžioje paaiškėjo, kad dėl teigiamo koronaviruso testo žaisti negalės ryškiausia šalies krepšinio žvaigždė Alba Torrens. Ji buvo naudingiausia 2017 metų Europos pirmenybių žaidėja, bet dėl traumos praleido 2019 metų pirmenybes. Dabar 31 metų puolėjai vėl teks likti užribyje.

Ispanėms trūks dar dviejų patyrusių krepšininkių. Į praėjusių pirmenybių geriausių žaidėjų penketą išrinkta Marta Xargay ir Laura Nicholls neatvyko į rinktinę dėl asmeninių priežasčių.

Pagrindinių varžovių bėdos sustiprino Prancūzijos komandos akcijas. „Mėlynųjų“ gretose vis dar spindi 2009 metų Europos čempionės Sandrine Gruda ir Endene Miyem, bet šalia jų įsižiebė nemažai jaunesnės kartos žvaigždžių: Marine Johannes, Olivia Epoupa, 19-metė Iliana Rupert. Svaria paspirtimi gali tapti rinktinėje debiutuojanti natūralizuota amerikietė Gabby Williams.

Belgijos komandos silpnoji vieta yra trumpas atsarginių suolas. Jis dar labiau sutrumpėjo, kai treniruočių stovykloje traumą patyrė Jana Raman. Kita vertus, varžovės jau ne kartą įsitikino, kad belgių lyderės Emma Meesseman, Kim Mestdagh ir Julie Allemand net žaisdamos beveik be keitimų gali nuversti kalnus.

Charizmatiška trenerė Marina Maljkovič bandys dar kartą ant garbės pakylos nuvesti Serbijos rinktinę. Nors rinktinėje vis dar žaidžianti naudingiausia 2015 metų Europos pirmenybių krepšininkė Ana Dabovič jau nepretenduoja į komandos lyderės vaidmenį, kitos serbės Sonia Vasič, Jelena Bruks bei natūralizuota amerikietė Yvonne Anderson sudaro tvirtą branduolį, kurį suskaldyti pavyksta mažai kam. O Serbijos rinktinės atsarginių suolas gerokai patikimesnis negu Belgijos ekipos.

Kitos apie aukštas vietas galvojančios komandos labiausiai remsis individualiu lyderių meistriškumu. Didžiausia Italijos viltis – Cecilia Zandalasini, Slovėnijos – Nika Barič ir Teja Oblak, Baltarusijos – Anastasija Veramejenka, Švedijos – Frida Eldebrink, Čekijos – Katerina Elhotova, Rusijos – Marija Vadejeva, Juodkalnijos – natūralizuota amerikietė Markeisha Gatling.

Visos šios komandos tikisi patekti į pirmąjį šešetą ir iškovoti kelialapį į pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą, o palankiai susiklosčius aplinkybėms – gal ir rasti takelį, vedantį į Europos pirmenybių pirmąjį trejetą.

Olimpietės

Keturioms komandoms Europos pirmenybės bus pasiruošimo Tokijo žaidynėms etapas. Olimpinius kelialapius praėjusių metų vasario mėnesį vykusiame atrankos turnyre iškovojo Belgijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Serbijos rinktinės.

Tokijo olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyre taip pat dalyvaus Japonija, JAV, Kanada, Puerto Rikas, Australija, Kinija, Korėja ir Nigerija.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė žemyno pirmenybių atrankos turnyro E grupėje užėmė trečiąją vietą. Lietuvės po du kartus pralaimėjo Serbijos (71:82 ir 61:96) bei Turkijos (51:74 ir 55:67) rinktinėms ir kartą sutriuškino Albanijos komandą (108:43). Tačiau rungtynių su albanėmis rezultatas buvo panaikintas, nes šios šalies rinktinė dėl sveikatos krizės pasitraukė iš turnyro.

Formaliai Lietuvos rinktinės sąskaitoje neliko nė vienos pergalės. Grupės nugalėtoja tapo Serbija (4 pergalės), antrąją vietą užėmė Turkija (2 pergalės).

Lietuvos rinktinė praleidžia jau trečias Europos pirmenybes iš eilės. Mūsų šalies krepšininkės pastarąjį kartą žemyno čempionate žaidė 2015 metais ir užėmė aštuntąją vietą.

Lietuvos rinktinė buvo 1938 metų Europos vicečempionė (iki Antrojo pasaulinio karo buvo surengtos tik šios vienerios pirmenybės), o 1997 metais iškovojo aukso medalius.

Kiti žemynai

Kitų žemynų pirmenybės taip pat rengiamos šiais metais.

Praėjusį savaitgalį San Chuane (Puerto Rikas) prasidėjo Amerikos čempionatas, kuriame antradienį baigėsi grupių varžybos. Jose geriausiai žaidė be nesėkmių pirmąjį etapą baigusios Kanados ir JAV krepšininkės. Labai nepasisekė Argentinos rinktinei. Ji buvo užsitikrinusi vietą atkrintamosiose varžybose, bet turėjo pasitraukti iš turnyro kelioms krepšininkėms užsikrėtus koronavirusu.

Ketvirtadienį Amerikos pirmenybėse bus žaidžiamos ketvirtfinalio rungtynės (Kanada – Dominikos Respublika, JAV – Mergelių Salos, Puerto Rikas – Kolumbija ir Brazilija – Venesuela).

Afrikos pirmenybės numatomos rugsėjo 17-26 dienomis Kamerūne, Azijos pirmenybės – rugsėjo 26-spalio 3 dienomis Indijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.