EUROLYGA 2023

NBA žaidėjų abejingumas neišsklaido Dominikos Respublikos krepšininkų olimpinės svajonės

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė tokioje padėtyje dar nebuvo atsidūrusi. Krepšininkai tik trečiadienį susibūrė į treniruočių stovyklą, o jau penktadienį žengs į Kauno „Žalgirio“ arenos aikštę ir žais pirmąsias draugiškas rungtynes su Dominikos Respublikos rinktine.

Dominikos Respublikos krepšininkai taip pat kovos dėl olimpinio kelialapio.<br>BNS.lt nuotr.
Dominikos Respublikos krepšininkai taip pat kovos dėl olimpinio kelialapio.<br>BNS.lt nuotr.
Penktadienį Dominikos Respublikos rinktinė kausis su Lietuvos krepšininkais.<br>BNS.lt nuotr.
Penktadienį Dominikos Respublikos rinktinė kausis su Lietuvos krepšininkais.<br>BNS.lt nuotr.
Penktadienį Dominikos Respublikos rinktinė kausis su Lietuvos krepšininkais.<br>BNS.lt nuotr.
Penktadienį Dominikos Respublikos rinktinė kausis su Lietuvos krepšininkais.<br>BNS.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 3:15 PM, atnaujinta Jun 18, 2021, 3:16 PM

Su lietuviais žaidė Kinijoje

Dominikos Respublikos rinktinė šią vasarą siekia to paties tikslo, kaip ir lietuviai. Beveik 11 milijonų gyventojų turinčios Karibų valstybės krepšininkai birželio pabaigoje ir liepos pradžioje taip pat kovos dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes.

Bet jei lietuviai bando patekti ten, kur būna nuolat – mūsų šalies rinktinė nuo Nepriklausomybės atkūrimo nepraleido nė vieno olimpinio turnyro, tai Dominikos Respublikos krepšininkai dairosi į aukštumą, į kurią dar nebuvo įkopę. Dominikos Respublikos krepšinio rinktinė nė karto nedalyvavo olimpinėse žaidynėse.

Net ir pasaulio pirmenybėse Dominikos Respublikos patirtis kol kas nėra didelė. Dominikos Respublikos rinktinė stipriausių planetos komandų turnyre pirmą kartą dalyvavo prieš beveik pusę amžiaus – 1978 metais, bet po to ilgai liko didžiojo krepšinio užribyje ir nagus vėl rodyti pradėjo visai neseniai. Šios savaitės lietuvių svečiai žaidė 2014 ir 2019 metų pasaulio pirmenybėse.

Užpernai Kinijoje vykusiame turnyre Dominikos Respublikos rinktinė užėmė 16-ąją vietą. Per dvejas pirmąsias rungtynes Dominikos Respublikos krepšininkai nelengvai nugalėjo Jordanijos bei Vokietijos rinktines ir užsitikrino teisę žaisti antrajame etape, bet po to nusileido Prancūzijos, Australijos ir Lietuvos komandoms.

Lietuviai šiuos varžovus nugalėjo be didelio vargo. Dainiaus Adomaičio treniruojama komanda jau antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir pasiekė pergalę 74:55. Lietuvos rinktinę Nankino arenoje užpernai į priekį vedė Lukas Lekavičius, Jonas Valančiūnas (po 19 taškų) ir Mindaugas Kuzminskas (12). Dominikos Respublikos komandoje labiausiai pasižymėjo Rigoberto Mendoza (14) ir Sadielis Rojasas (11).

Dominikos Respublikos rinktinės lyderiai per 2019 metų pasaulio pirmenybes buvo Victoras Lizas (13 tšk.), Eloy Vargasas (11 tšk., 5,4 atk.kam.), R.Mendoza (8 tšk.), Eulisas Baezas (6,4 tšk.) ir Gelvisas Solano (5,8 tšk., 6,6 rez.perd.).

Dar anksčiau Lietuvos krepšininkai su Dominikos Respublikos rinktine susitiko per 2012 metais Karakase vykusį olimpinės atrankos turnyrą. Jo pusfinalyje lietuviai taip pat pasiekė įtikinamą pergalę 109:83. Šias rungtynes laimėjusi Lietuvos komanda iškovojo kelialapį į 2012 metų Londono žaidynes. Tuo tarpu Dominikos Respublikos rinktinė, kuriai tuo metu atstovavo NBA klubų žaidėjai Alas Horfordas ir Francisco Garcia, turėjo dar vieną šansą, bet pralaimėjo lemiamas rungtynes dėl trečiojo kelialapio Nigerijos komandai.

Rungtyniauja Lotynų Amerikoje

Nors nuo pasaulio pirmenybių praėjo vos dveji metai, Dominikos Respublikos rinktinė labai smarkiai pasikeitė. Šią savaitę į Kauną atvyko vos keturi užpernai Kinijoje su lietuviais kovoję krepšininkai: V.Lizas (35, 183, Ponsės „Leones“, Puerto Rikas), G.Solano (27, 185, Sakateko „Mineros“, Meksika), R.Mendoza (28, 190) ir S.Rojasas (31, 193, Mursijos UCAM, Ispanija).

E.Vargasas irgi ketina dalyvauti olimpinės atrankos turnyre, bet jis šiuo metu Niujorke gydosi kelio traumą ir pažadėjo atvykti tiesiai į Belgradą.

Ruoštis olimpinei atrankai Dominikos Respublikos rinktinė pradėjo birželio 7 dieną. Treneris Melvynas Lopezas savaitę vadovavo pratyboms šalies sostinėje Santo Dominge, o birželio 14 dieną krepšininkai sėdo į lėktuvą ir iškeliavo į Europą. Pirmąją treniruotę Kaune svečiai surengė trečiadienį.

Europiečiams dauguma geriausių Dominikos Respublikos krepšininkų yra beveik nepažįstami. Pusė rinktinės žaidėjų pastarąjį sezoną rungtyniavo Lotynų Amerikos šalių – Puerto Riko, Meksikos, Urugvajaus ir Kolumbijos – lygose.

Tik keli geriausieji sudomino Ispanijos lygos klubus. S.Rojasas vilkėjo UCAM, Mike‘as Torresas (27, 188) – Sevilijos „Real Betis“, Brandone‘as Francisas (27, 196) – San Sebastiano „Gipuzkoa“ aprangą. Tiesa, B.Francisas sezono viduryje buvo atleistas ir išvyko į Kolumbijos lygą.

Europoje neįsitvirtino ir R.Mendoza. Jis pasirašė sutartį su Haifos „Makabi“, bet jau po kelių savaičių neteko darbo vienoje silpniausių Izraelio lygos komandų.

Dar du rinktinės krepšininkai žaidžia žemesnių Ispanijos lygų komandose: Adonysas Hernandezas (27, 201) – antrosios lygos „Ourense“, Andresas Felizas (24, 183) – trečiosios lygos „Prat“.

NBA žaidėjai į rinktinę nenori

Dominikos Respublikos pilietybę turi ir anksčiau šiai šaliai atstovavo du garsūs NBA krepšininkai Alas Horfordas ir Karlas Anthony Townsas. Tačiau pastaraisiais metais Dominikos Respublikos krepšinio federacijai („Fedombal“) prisikviesti šiuos žaidėjus į rinktinę nepavyksta.

Krepšinio vadovai su jais susisiekė ir šiais metais, tačiau atsakymas vėl buvo neigiamas. „Federacijos vadovai su jais kalbėjo, bet neturime nė mažiausios vilties, kad jie padės kovoti dėl olimpinio kelialapio“, – mėnesio pradžioje tvirtino Dominikos Respublikos rinktinės trenerio padėjėjas Jose Mercedesas.

K.A.Townesas nuo 2015 metų žaidžia „Minnesota Timberwolves“ klube ir šį sezoną pelnydavo 24,8 taško bei atkovodavo 11,6 kamuolio. Parako vis dar turintis 35-erių A.Horfordas stipriausioje pasaulio lygoje pabaigė jau 14-ąjį sezoną ir vilkėdamas „Oklahoma City Thunder“ aprangą pelnydavo 14,2 taško.

Atvykti į rinktinę taip pat atsisakė prieš kelerius metus NBA pirmenybėse jėgas bandę Angelis Delgado ir Luisas Davidas Montero. Pastarąjį sezoną A.Delgado žaidė Madrido „Estudiantes“, L.D.Montero – Buenos Airių „San Lorenzo“.

Komandai trūksta ir kelių susižeidusių krepšininkų. Traumos sutrukdė Ronaldui Robertsui ir Juanui Guerrero (Viktorijos „Correcaminos“, Meksika), o E.Vargasas praleidžia visą pasirengimo etapą ir pažadėjo atskristi tiesiai į Belgradą.

Trenerio galvosūkis

Pavasarį buvo iškilę klausimų ir dėl Dominikos Respublikos rinktinės trenerio. M.Lopezas komandą treniruoja nuo 2016 metų, bet per 2019 metų pasaulio pirmenybes buvo priverstas pasislinkti ant padėjėjo kėdės. „Fedombal“ tada vyriausiojo trenerio pareigoms nusamdė argentinietį Nestorą Garcią. Jis dirbo tik per vieną turnyrą.

Šių metų pradžioje buvo svarstoma, kad federacijos vadovai vėl gali ieškoti užsienio specialisto. Vis dėlto šįkart M.Lopezas į šalį nebuvo nustumtas. Tačiau „Fedombal“ tik gegužės viduryje patvirtino, kad jis vadovaus krepšininkams olimpinės atrankos turnyre.

Sprendimas vėlai buvo priimtas dar ir dėl to, kad balandžio pabaigoje vyko „Fedombal“ prezidento rinkimai. Per juos trečiai kadencijai buvo išrinktas Rafaelis Uribe.

Kai kurie Dominikos Respublikos sporto apžvalgininkai svarsto, kad į rinktinę prisikviesti NBA žaidžiančių krepšininkų nepavyksta dėl trenerio asmenybės. Manoma, kad ryškiausios žvaigždės norėtų, jog prie komandos vairo stovėtų amerikietis. „Tai yra nesąmonė, – kalbėdamas su „Diario Libre“ dienraščiu, atšovė buvęs Dominikos Respublikos rinktinės treneris Jose Dominguezas. – Pavyzdžiui, A.Horfordas rinktinėje debiutavo, kai ją treniravo vietinis specialistas. Kiti krepšininkai irgi ne kartą žaidė vadovaujant mūsų šalies treneriams“.

Kaip bebūtų, užduotį iškovoti kelialapį į Tokijo žaidynes šiais metais bandys įvykdyti M.Lopezas. „Užduotis sunki, bet esame optimistai. Visi vaikinai kovos iš visų jėgų, – prieš kelionę į Europą pažadėjo treneris. – Pasitikiu krepšininkais. Jie pastaraisiais metais daug žaidė kartu ir yra pasiruošę kovoti dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes“.

Dominikos Respublikos rinktinė

Jhonathanas Araujo (25, 211, Montevidėjo „Penarol“, Urugvajus), Andresas Felizas (24, 183, „Prat“, Ispanijos trečioji lyga), Brandone‘as Francisas (27, 196, Armenijos „Cafeteros“, Kolumbija), Adonysas Henriquesas (27, 201, „Ourense“, Ispanijos antroji lyga), Victoras Lizas (35, 183, Ponsės „Leones“, Puerto Rikas), Rigoberto Mendoza (29, 190), Angelis Nunezas (30, 203, Leono „Abejas“, Meksika), Sadielis Rojasas (32, 198, Mursijos UCAM), Luisas Santosas (27, 203, San Andreso „Hurricanes“, Kolumbija), Gelvisas Solano (27, 185, Sakateko „Mineros“, Meksika), Mike‘as Torresas (27, 188, Sevilijos „Real Betis“, Ispanija), Eloy Vargasas (33, 211).

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.