EUROLYGA 2023

Eurolygos komandų reitingas: „Žalgiris“ – už stipriausiųjų aštuntuko ribos II dalis

Patekti į krepšinio Eurolygos atkrintamąsias varžybas nori visos komandos. Panašaus pajėgumo ekipų yra nemažai, todėl praėjusiais metais reguliariojo sezono lentelės viduryje susidarydavo didelė grūstis. Šis šešetas turėtų kovoti dėl kelialapių į ketvirtfinalį 2021-2022 metų sezone.

M.Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Motiejūnas.<br>Instagram nuotr.
D.Motiejūnas.<br>Instagram nuotr.
M.Kuzminskas ir A.Gudaitis.<br>Twitter ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
M.Kuzminskas ir A.Gudaitis.<br>Twitter ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
J.Vesely.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Vesely.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 2:02 PM, atnaujinta Sep 30, 2021, 2:24 PM

12. Kauno „Žalgiris“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 11 vietą (17 ir 17). Lietuvos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (33 ir 3), finale nugalėjo Vilniaus „Rytą“ 3:0. Lietuvos taurės finale nugalėjo Panevėžio „Lietkabelį“ 76:69.

Optimalus penketas. Emmanuelis Mudiay (JAV, 25, 196, praėjusį sezoną nežaidė), Janis Strėlniekas (Latvija, 32, 191, Maskvos CSKA), Edgaras Ulanovas (29, 198, Stambulo „Fenerbahçe“), Joshas Nebo (JAV, 24, 206, Eilato „Hapoel“), Joffrey Lauvergne‘is (Prancūzija, 29, 211). Treneris Martinas Schilleris (Austrija).

Kaip pasikeitė per vasarą? „Žalgiris“ tarpsezoniu neteko dviejų trečdalių sudėties, o iš septynių krepšininkų, kurių vidurkis buvo 7 ar daugiau taškų, liko tik Joffrey Lauvergne‘is ir Lukas Lekavičius. Treneriui Martinui Schilleriui teko kurti visai naują žaidimo planą, kurį turės įgyvendinti NBA ar Eurolygos patirties turintys naujokai. Iš Šiaurės Amerikos atvyko Emmanuelis Mudiay, iš kitų Eurolygos klubų – po metų pertraukos į Kauną grįžęs Edgaras Ulanovas, Janis Strėlniekas ir Nielsas Giffey. Koks krepšinis žaidžiamas Eurolygoje nereikia pasakoti ir dar vienam „Žalgirio“ sugrįžėliui Mantui Kalniečiui.

Eurolygos debiutantai yra tik du iš septynių „Žalgirio“ naujokų – iš NBA atvykęs E.Mudiay ir Joshas Nebo.

Ko tikėtis? Nors dauguma „Žalgirio“ žaidėjų jau ragavo Eurolygos duonos, komanda suburta beveik iš naujo. Krepšininkams reikia laiko, kad priprastų vienas prie kito, praėjusį sezoną visai nežaidusiam E.Mudiay, kuris laikomas svarbiausiu Lietuvos čempionų pirkiniu, reikia laiko, kad vėl pajustų žaidimo ritmą. Todėl pirmieji turai bus ypač sunkūs. O tokio lygio komandoms brangi kiekviena savaitė, juo labiau kad kelios nesėkmės gali pakirsti ir žaidėjų tikėjimą savimi.

11. Vitorijos „Baskonia“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 10 vietą (18 ir 16). Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (23 ir 13), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Valencia“ 1:2. Ispanijos taurės pusfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 68:77.

Optimalus penketas. Wade‘as Baldwinas (JAV, 25, 193, Miuncheno „Bayern“), Jaysonas Grangeris (Urugvajus, 32, 189, Berlyno ALBA), Rokas Giedraitis (Lietuva, 29, 200), Mattas Costello (JAV, 28, 208, Las Palmo „Gran Canaria“), Landry Nnoko (Kamerūnas, 27, 208, Belgrado „Crvena Zvezda“). Treneris Duško Ivanovičius (Juodkalnija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Vitorijos komanda tapo krepšininkų tiekėja storesnę piniginę turintiems klubams. Praėjusį sezoną „Baskonia“ gretose ryškiai įsižiebė Pierrios Henry ir Achillės Polonaros žvaigždės, bet vos tik padidino savo vertę, šiedu krepšininkai iškeliavo į didesnį atlyginimą pasiūliusį Stambulo „Fenerbahçe“. Dar didesnį karjeros šuolį padarė Luca Vildoza, kuris iš Baskų krašto išvyko į NBA lygą ir sudarė sutartį su „New York Knicks“.

Vitorijoje liko vos du iš aštuonių krepšininkų, kurių vidurkis praėjusį sezoną buvo didesnis negu 5 taškai. Tai – Rokas Giedraitis ir Alecas Petersas. Tarp tęsiančių karjerą šioje ekipoje yra ir dar vienas lietuvis Tadas Sedekerskis. Jų naujaisiais komandos draugais tapo keli Eurolygos sirgaliams gerai pažįstami žaidėjai, tarp kurių praėjusį sezoną labiausiai įsiminė Wade‘as Baldwinas.

Ko tikėtis? Treneriui Duško Ivanovičiui reikės kurti naujus ryšius tarp žaidėjų. Tiesa, „Baskonia“ braižas toks, kad suderinti veiksmus nebus sudėtinga, tačiau didžiausias šios komandos pastarųjų metų trūkumas prieš šį sezoną nebuvo pašalintas – jos atsarginių suolas lieka labai trumpas. Dėl to „Baskonia“ tikriausiai, kaip ir praėjusį sezoną, vėl žais labai nestabiliai, o jos pergalių virtines keis pralaimėjimų virtinės.

10. „Monaco

Praėjusį sezoną. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 3 vietą (6 ir 4), antrojo etapo grupėje – 1 vietą (5 ir 1), ketvirtfinalyje nugalėjo Podgoricos „Budućnost“ 2:1, pusfinalyje – Las Palmo „Gran Canaria“ 2:0, finale – Kazanės „Uniks“ 2:0. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (24 ir 10), pusfinalyje pralaimėjo Dižono JDA 68:79. Prancūzijos taurės aštuntfinalyje pralaimėjo Orleano „Loiret“ 76:83.

Optimalus penketas. Robas Gray (JAV, 27, 185), Mike‘as Jamesas (JAV, 31, 185, Maskvos CSKA), Danilo Andžušičius (Serbija, 30, 195, Burgo „Jeunesse Laique“), Willas Thomasas (JAV, 35, 203, Sankt Peterburgo „Zenit“), Donatas Motiejūnas (Lietuva, 31, 213, „Xinjiang Flying Tigers“). Treneris Zvezdanas Mitrovičius (Juodkalnija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Monako klube liko tik du krepšininkai, pavasarį tapę Europos taurės laimėtojais ir iškovoję „Roca Team“ teisę žaisti Eurolygoje. Vienas iš jų – rezultatyviausias žaidėjas Robas Gray, kitas – 19-metis Rudy Demahis.

Šiais metais komanda buvo suburta iš naujo, o „Monaco“ vadovai Europos krepšinio rinką sudrebino dviem ypač skambiais pirkiniais. Neabejotinai svarbiausi naujokai – užpernai rezultatyviausio Eurolygos žaidėjo prizu apdovanotas Mike‘as Jamesas ir po devynių sezonų pertraukos į Europą grįžtantis Donatas Motiejūnas.

Europoje puikiai žinomi dar keli „Monaco“ pakviesti žaidėjai: buvę žalgiriečiai Leo Westermannas ir Brockas Motumas, Willas Thomasas ir Danilo Andžušičius. Tuo tarpu Donta Hallas pirmą kartą sudarė sutartį Senajame žemyne, į kurį atvyko po kelių nesėkmingų bandymų pritapti NBA komandose.

Ko tikėtis? „Monaco“ – didžioji Eurolygos paslaptis. Nėra kitos komandos, kuri turėtų du tokius ryškius lyderius, bet mįslingumo prideda tai, kad tiedu lyderiai pasižymi sudėtingu charakteriu. M.Jamesas ir D.Motiejūnas gali pridaryti labai daug bėdų varžovams, tačiau gali tapti tikru galvos skausmu Monako ekipos treneriui Zvezdanui Mitrovičiui.

9. Sankt Peterburgo „Zenit“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 8 vietą (20 ir 14), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 2:3. Rusijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (20 ir 4), pusfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA 1:3.

Optimalus penketas. Shabazzas Napieras (JAV, 30, 183, praėjusį sezoną nežaidė), Jordanas Loydas (JAV, 28, 193, Belgrado „Crvena Zvezda“), Mateuszas Ponitka (Lenkija, 27, 198), Jordanas Mickey (JAV, 27, 203, „Chimki“), Artūras Gudaitis (Lietuva, 28, 211). Treneris Xavieras Pascualis (Ispanija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Sankt Peterburgo klubo vadovams reikėjo spręsti sunkiausią vasaros užduotį – kuo pakeisti praėjusį sezoną į pirmąjį Eurolygos geriausių krepšininkų penketą išrinktą kanadietį Keviną Pangosą, kuris nusprendė karjerą tęsti NBA lygoje. Žengti K.Pangoso pėdomis bandys šešerius metus NBA rungtyniavęs, bet praėjusį sezoną jokiam klubui neatstovavęs Shabazzas Napieras.

K.Pangosas – ne vienintelis „Zenit“ praradimas. Tarpsezoniu pasikeitė apie pusė komandos, o svarbiausias papildymas yra praėjusį Eurolygos sezoną trečiąją vietą pagal rezultatyvumą užėmęs Jordanas Loydas. „Zenit“ susirinko ir dalį „Chimki“ griuvėsių. Iš Pamaskvio į šiaurę patraukė Jordanas Mickey bei Sergejus Karasiovas.

„Zenit“ naujokų sąraše galima pamatyti ir lietuvišką pavardę. Mindaugas Kuzminskas persikėlė iš Krasnodaro „Lokomotiv“ į Sankt Peterburgo komandą ir prisidėjo prie joje antrą sezoną žaidžiančio Artūro Gudaičio.

Ko tikėtis? Nebaigtą užpraėjusį sezoną „Zenit“ užėmė paskutiniąją vietą, praėjusį sezoną įskriejo į atkrintamąsias varžybas. Šis rezultatas neabejotinai sustiprino krepšininkų pasitikėjimą savimi, bet Sankt Peterburgo komandos sudėtis nėra nepažeidžiama ir „Zenit“ sirgaliai negali būti įsitikinę, kad pavyks vėl atsidurti tarp aštuonių stipriausių.

8. Stambulo „Fenerbahce“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 7 vietą (20 ir 14), ketvirtfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA 0:3. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (22 ir 8), finale pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 0:3.

Optimalus penketas. Nando De Colo (Prancūzija, 34, 196), Pierria Henry (JAV, 28, 196, Vitorijos „Baskonia“), Marko Guduričius (Serbija, 26, 198), Achille Polonara (Italija, 29, 205, Vitorijos „Baskonia“), Janas Vesely (Čekija, 31, 213). Treneris Aleksandaras Džordževičius (Serbija, Bolonijos „Virtus“).

Kaip pasikeitė per vasarą? Pernai „Fenerbahce“ vadovai pridarė daug komplektavimo klaidų, kurias bandė taisyti dar praėjusio sezono viduryje. Pasiekti visų pageidaujamų rezultatų nepavyko, todėl rekonstrukcijos darbai buvo pratęsti vasarą. Svarbiausias darbas buvo naujo trenerio paieškos, nes visų Eurolygos ypatumų neperpratęs Igoras Kokoškovas grįžo į NBA. Jo vietą prie „geltonų-mėlynų“ vairo užėmė kitas serbas Aleksandaras Džordževičius, kuris per trenerio karjerą dar nė vienoje komandoje nedirbo ilgiau negu dvejus metus, o pasitraukdavo dėl trinties su klubų vadovais.

Stambulo komandoje liko visi trys svarbiausią žaidimo ašį sudarantys krepšininkai: Nando De Colo, Marko Guduričius ir Janas Vesely. Prie jų prisidėjo buvęs Vitorijos „Baskonia“ duetas Pierria Henry ir Achille Polonara bei Eurolygos senbuvis Devinas Bookeris, bet kiti naujokai atvyko iš aiškiai žemesnio lygio klubų.

Ko tikėtis? „Fenerbahce“ turi elitinį pirmąjį penketą, tačiau treneriui A.Džordževičiui, kaip ir jo pirmtakui, gali kilti problemų, kai lyderiams reikės suteikti kelias atokvėpio minutes. Tiesa, šį sezoną atsarginiai patikimesni, todėl Stambulo komanda turėtų išvengti didelių duobių.

7. Pirėjo „Olympiakos“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 12 vietą (16 ir 18). Graikijos turnyruose nežaidė.

Optimalus penketas. Kostas Sloukas (31, 191), Tyleris Dorsey (JAV, 25, 196, Tel Avivo „Maccabi“), Shaquielle‘as McKissicas (31, 196), Aleksandras Vezenkovas (Kipras, 26, 206), Hassanas Martinas (JAV, 25, 201). Treneris Giorgos Bartzokas.

Kaip pasikeitė per vasarą? „Olympiakos“ verčia naują puslapį ir pradeda etapą „po Vasilio Spanoulio“. Graikijos krepšinio legenda šiais metais baigė profesionalo karjerą, bet „raudonųjų“ žaidimui šis praradimas neturės lemiamos įtakos, nes veterano indėlis sparčiai mažėjo kelis praėjusius sezonus.

Pirėjo klubui daug svarbiau, kad jam pavyko išsaugojo kitus pagrindinius krepšininkus. „Olympiakos“ liko penki rezultatyviausi praėjusio sezono žaidėjai (beje, tarp jų – dar vienas veteranas Giorgos Printezis). Tačiau klubo vadovai per vasarą dar ir pasirūpino neblogu pastiprinimu. „Raudonieji“, atvykus Tyleriui Dorsey, Thomasui Walkupui ir Moustaphai Falliui, turi du labai panašaus pajėgumo penketus.

Ko tikėtis? Nors 36-erių G.Printezis kelia „Olympiakos“ amžiaus vidurkį, šioje komandoje yra daug krepšininkų, kuriems dar tik apie 25 metus ar truputį daugiau. Šie žaidėjai jau yra pakankamai patyrę, bet vis dar juda į priekį, nestokoja motyvacijos judėti į priekį ir yra išalkę pergalių. Tai turėtų būti Pirėjo komandos varomoji jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.