EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ kelyje – atsinaujinusi „Crvena zvezda“: atgimimo laukiantys serbai nežada taikytis su autsaiderių etikete

Kauno „Žalgiris“ šią savaitę išvykose žais dvejas rungtynes su Belgrado „Crvena zvezda“ ir Pirėjo „Olympiakos“ komandomis, kurios praėjusį sezoną užėmė žemesnes vietas negu kauniečiai. Pirmąjį savaitės egzaminą Lietuvos čempionai laikys trečiadienį Belgrado arenoje.

„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>Twiteer nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Crvena zvezda“ trečiadienį priims Lietuvos čempionus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 6:55 PM

Lieka tarp ausaiderių

Nuolatinės Eurolygos licencijos neturinti „Crvena zvezda“ svarbiausiame žemyno turnyre žaidžia nereguliariai. Geriausius prisiminimus sirgaliams paliko 2015-2016 metų sezonas, kuriame Belgrado komanda vienintelį kartą prasibrovė į ketvirtfinalį, bet pastaraisiais metais jos rezultatai būna žymiai blogesni.

Praėjusį sezoną „Crvena Zvezda“ trečią kartą iš eilės laimėjo gerokai mažiau negu pusę Eurolygos rungtynių – 10 iš 34. Šis rezultatas užtikrino tik priešpaskutinę 17-ąją vietą. Šių metų pavasarį žemiau liko vos viena komanda – finansinių sunkumų prislėgta ir visiškai pakrikusi „Chimki“.

„Raudoniems-baltiems“ nepadėjo net ir permainos. Nors Belgrado klubas prieš pat Kalėdas atleido trumpai dirbusį trenerį Sašą Obradovičių ir paprašė, kad į komandą grįžtų Dejanas Radonjičius, efektas buvo trumpalaikis. Atėnus naujam treneriui truputį optimizmo įkvėpė pergalės prieš Atėnų „Panathinaikos“ ir Madrido „Real“ klubus, tačiau po to prasidėjo ilga devynių pralaimėjimų serija ir viltis patekti į atkrintamąsias varžybas teko pamiršti.

„Crvena zvezda“ atsigriebė tik nacionalinėse ir regioninėse varžybose, kuriose surinko visus prizus. „Raudoni-balti“ tapo Serbijos čempionais, iškovojo Serbijos taurę, o sudėtingoje Adrijos lygos finalo serijoje nugalėjo Podgoricos „Budućnost“ klubą 3:2.

Supyko ant buvusio trenerio

„Crvena zvezda“ vadovus pernai smarkiai nuvylė bendradarbiavimas su treneriu Saša Obradovičiumi.

Belgradietis S.Obradovičius prieš tris dešimtmečius profesionalo krepšininko karjerą pradėjo „Crvena Zvezda“ gretose ir dažnai kalbėjo, kad jo širdis visuomet liks „raudona-balta“. Tapęs treneriu jis gana sėkmingai dirbo užsienio klubuose, todėl sirgaliai žinią, kad 2020 metų vasarą S.Obradovičius sudarė su „Crvena Zvezda“ klubu dviejų sezonų sutartį, sutiko labai entuziastingai.

Tačiau šiandien S.Obradovičius yra kone didžiausias klubo priešas. Buvęs „Crvena zvezda“ treneris nemalonę užsitraukė, kai po skyrybų su Belgrado klubu pareikalavo, kad jam būtų sumokėti visi pinigai, kuriuos turėjo uždirbti iki 2022 metų vasaros. Teismas priėmė S.Obradovičiui palankų sprendimą, o „Crvena Zvezda“ prarado beveik pusę milijono eurų.

Teismas nepatenkino tik dalies trenerio reikalavimų. S.Obradovičius norėjo, kad jam būtų sumokėta ir premija už pergalę Serbijos taurės turnyre. Šį prizą komanda laimėjo jau atėjus D.Radonjičiui.

„Labai džiaugėmės, kai sudarėme sutartį su S.Obradovičiumi, bet paskui nusivylėme jo darbo rezultatais ir dar labiau nusivylėme tuo, kas atsitiko nutraukus sutartį. Neįtikėtina, kad „zvezdos“ legenda už keturis mėnesius pareikalavo iš klubo 645 tūkst. eurų. Sporte nebėra meilės, liko tik meilė pinigams“, – duodamas interviu „Prva“ televizijai, rūstavo „Crvena zvezda“ klubo prezidentas Nebojša Čovičius.

Pakeitė visus užsieniečius

Metų pradžioje pirmosios D.Radonjičiaus darbo savaitės, nepaisant dviejų Eurolygoje pasiektų pergalių, irgi nebuvo saldžios. Naujasis treneris greitai susipyko su vienu pagrindinių žaidėjų Johnny O‘Bryantu. Krepšininkas, kuris Eurolygoje rinkdavo 11,3 taško, iš pradžių buvo nušalintas dešimčiai dienų, o paskui „Crvena Zvezda“ nutraukė su juo sutartį.

J.O‘Bryantas nebuvo vienintelis amerikietis, netekęs darbo sezono viduryje. Belgrado komandoje neilgai žaidė ir Emanuelas Terry (5,6 tšk.) bei Tayloras Rochestie (3,9 tšk.).

Po vasaros atostogų Belgrado komandoje apskritai neliko nė vieno praėjusį sezoną joje žaidusio užsieniečio.

Trys buvę „Crvena zvezda“ legionieriai gavo darbą kituose Eurolygos klubuose. Amerikietis Jordanas Loydas (pelnydavo 17,3 tšk.) perėjo į Sankt Peterburgo „Zenit“, kitas amerikietis Corey Waldenas (10,5 tšk.) – į Miuncheno „Bayern“, kamerūnietis Landry Nnoko (7,1 tšk.) – į Vitorijos „Baskonia“.

Kiti žaidėjai pajėgių Europos komandų nesudomino ir karjerą tęsia žemesnio rango klubuose. Amerikietis Langstonas Hallas (5,2 tšk.) sudarė sutartį su Stambulo „Bahceşehir“, australas Duopas Reathas (4,8 tšk.) grįžo į Australiją ir atstovauja „Illawarra Hawks“.

Svarbiausias naujokas – serbas

„Crvena zvezda“ tarpsezonio veiklą galima suskirstyti į dvi dalis. Jei visi užsieniečiai išvyko, tai visi svarbiausi serbų krepšininkai liko Belgrade.

Komandos senbuviai Ognjenas Dobričius (praėjusį sezoną Eurolygoje pelnydavo 8,3 tšk.), Dejanas Davidovacas (7,2 tšk.), Marko Simonovičius (5,3 tšk.), Ognjenas Kuzmičius (3,8 tšk.) ir Branko Lazičius (2,7 tšk.) toliau vilki „raudonus-baltus“ marškinėlius ir rudenį susipažino su naujais komandos draugais.

Ko gero, svarbiausias pirkinys buvo Nikola Kaliničius (29, 203). Šis puolėjas prieš septynerius metus Eurolygoje debiutavo žaisdamas „Crvena zvezda“ komandoje, bet jau po pirmojo sezono išvyko į užsienį. Jo karjera svetur buvo sėkminga, o 2017 metais N.Kaliničius su Stambulo „Fenerbahce“ komanda tapo Eurolygos čempionu. Tačiau iš „Fenerbahce“ pasitraukus treneriui Željko Obradovičiui, šioje komandoje neliko vietos ir N.Kaliničiui.

Šiais metais Serbijos rinktinės puolėjas į „Crvena zvezda“ grįžo iš „Valencia“ ekipos.

Belgrado komandą tarpsezoniu taip pat sustiprino amerikiečiai Aaronas White‘as (29, 206, Atėnų „Panathinaikos“), Nate Woltersas (30, 193, Kazanės „Uniks“) ir Austinas Hollinsas (29, 193, Sankt Peterburgo „Zenit“), vokietis Maikas Zirbesas (31, 208, Dubajaus „Šabab Al Ahli“), juodkalnietis Nikola Ivanovičius (27, 190, „Budućnost“) ir serbas Luka Mitrovičius (28, 206, „Budućnost“).

Tris naujokus „Crvena zvezda“ sirgaliai labai gerai pažįsta, nes jie šioje komandoje žaidė anksčiau: L.Mitrovičius – 2012-2017 metais, M.Zirbesas – 2014-2016 ir 2018-2019 metais, N.Woltersas – 2016-2017 metais.

Neteko milijonų ir kilogramų

Kai „Crvena Zvezda“ pranešė apie sutartį su N.Kaliničiumi, Pietų slavų šalyse pasklido gandai, kad Belgrado klubas įsipareigojo krepšininkui per du sezonus sumokėti 2,5 mln. eurų.

„Girdėjau įvairius skaičius, bet jie yra toli nuo tikrovės, – tvirtino „Crvena zvezda“ prezidentas Nebojša Čovičius. – N.Kaliničius nėra šykštus. Jis atmetė du milijonus eurų siūliusios „Barcelona“ kvietimą. Pas mus jis uždirba daug mažiau. „Zvezda“ neturi tokių pinigų“.

Pasak N.Čovičiaus jo vadovaujamam klubui stipriai kirto sveikatos krizė, dėl kurios „Crvena zvezda“ biudžeto deficitas praėjusį sezoną buvo apie 2,5-3 mln. eurų. Belgrado klubas planavo vien už bilietus gauti 1,75 mln. eurų, bet šios pajamos siekė vos 50 tūkst. eurų. Tuo tarpu kelionių išlaidos išaugo tris kartus. Kadangi teko dažnai skristi užsakomaisiais reisais, Belgrado klubas išleido 750 tūkst. eurų, vietoj numatytų 250 tūkst. eurų.

Kaip „Hepi“ televizijai teigė N.Čovičius, šį sezoną „Crvena zvezda“ pirmosios komandos biudžetas turėtų būti 5,4 mln. eurų.

N.Čovičiui pastaraisiais mėnesiais reikėjo jaudintis ne vien dėl klubo reikalų. Sausį jis užsikrėtė COVID-19 ir kelis mėnesius turėjo rimtų sveikatos problemų. „Vis dar nesijaučiu gerai, – vasaros pabaigoje prisipažino „Crvena zvezda“ vadovas. – Virusas paveikė visą mano imuninę sistemą. Jis palietė širdį, kepenis, inkstus, ausis ir akis, o galiausiai pasiekė prostatą. Netekau 36 ar 37 kilogramų. Turiu prisipažinti, kad dėl nesveiko gyvenimo būdo turėjau apie 20 kilogramų antsvorį, bet iš inercijos netekau daug daugiau svorio“.

Jau turi vieną pergalę

Nors Serbijos čempionai dvejas pirmąsias šio Eurolygos sezono rungtynes žaidė išvykose, skirtingai negu „Žalgiris“, pirmąją pergalę jau pasiekė.

„Crvena zvezda“ turnyrą pradėjo Stambule, kur po permainingos kovos pripažino „Fenerbahce“ pranašumą 57:61 (N.Ivanovičius 16, N.Woltersas ir N.Kaliničius po 9).

Užtat praėjusią savaitę Belgrado krepšininkai nepaliko jokių vilčių Tel Avivo „Maccabi“ komandai, kurią nugalėjo 75:63 (N.Kalničius 19, N.Woltersas 17, L.Mitrovičius 12). „Crvena zvezda“ buvo priekyje nuo pirmosios atakos, o ketvirtajame kėlinyje pirmavo 21 taško skirtumu.

„Žaidėme labai gerai, netgi puikiai, – džiaugėsi treneris D.Radonjičius. – Gerai kovojome, žaidėme energingai ir sumaniai gynėmės. Viską padarėme taip, kaip planavome prieš rungtynes“.

Optimizmo pridėjo tai, kad „Crvena zvezda“ laimėjo žaisdama ne visos sudėties. „Šis laikotarpis – ypatingas. Praradome A.Hollinsą, O.Dobričius ir D.Davidovacas ką tik grįžo į aikštę. Mums vis dar trūksta A.White‘o, kuris negalės žaisti apie du mėnesius“, – paaiškino D.Radonjičius.

A.White‘as patyrė traumą rugsėjo viduryje per draugiškas rungtynes. Bandydamas įdėti į krepšį, puolėjas nesėkmingai griuvo ir jam lūžo dilbio kaulas.

Nesėkmė Adrijos lygoje

Belgrado krepšininkų džiaugsmą po pirmosios pergalės Eurolygoje sekmadienį pakeitė nusivylimas dėl pirmosios nesėkmės Adrijos lygoje. „Crvena zvezda“ viešėjo Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur pralaimėjo Aleksandrovaco „Igokea“ komandai 68:75 (N.Kaliničius 16, L.Mitrovičius 15, N.Ivanovičius 10).

Per šias rungtynes jau galėjo žaisti nedidelę traumą išsigydęs A.Hollinsas.

Rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje „Crvena zvezda“ žaidė dvejas Adrijos lygos rungtynes namie. Savo arenoje Belgrado komanda pasiekė pergales prieš „Split“ 97:61 bei Podgoricos „Budućnost“ 71:63.

Po trijų turų „Crvena Zvezda“ sąskaitoje yra dvi pergalės. Visas trejas rungtynes laimėjo Belgrado „Partizan“ ir Zagrebo „Cibona“. Po dvi pergales turi su „Crvena zvezda“ trečiąją vietą dalijasi Liublianos „Olimpija“, Belgrado „Mega“, „Budućnost“, Belgrado FMP ir „Igokea“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.