EUROLYGA 2023

Krepšinis Serbijoje – įtakingas agentas, V. Spanoulio pėdsakas ir jugoslaviškas prieskonis Specialiai lrytas.lt, Belgradas

Jugoslaviška krepšinio mokykla. Tai – dažno krepšinį suprantančio sirgaliaus žodžiai, kai šis apibūdina emocingą ir karštą Serbijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kroatijos, Makedonijos bei Slovėnijos krepšinio klubų ir jų žaidėjų pasirodymą aikštėje.

 Jugoslaviška krepšinio mokykla, kurios tradicijas puoselėja ne tik klubai.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 Jugoslaviška krepšinio mokykla, kurios tradicijas puoselėja ne tik klubai.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 V.Spanoulis.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 V.Spanoulis.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 V.Spanoulio krepšinio aikštelė Belgrade.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 V.Spanoulio krepšinio aikštelė Belgrade.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 Nikola Pekovičius, Miško Ražnatovičius ir Nikola Jokičius.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
 Nikola Pekovičius, Miško Ražnatovičius ir Nikola Jokičius.<br> Twitter/Eurohoops nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai lrytas.lt, Belgradas (Serbija)

Oct 13, 2021, 5:18 PM

Lietuviams jugoslaviška krepšinio mokykla, ko gero, asocijuojasi su skandalingu 1995 m. Europos krepšinio čempionato finalu, kuriame Lietuvos rinktinė nusileido Jugoslavijai 90:96.

Apie šias rungtynes, kuriose Lietuvą į priekį vedė Arvydas Sabonis ir Šarūnas Marčiulionis, viską puikiai žino, ko gero, visi vyresnės kartos lietuviai, tuomet nervingai stebėję Atėnuose vykusį mūšį.

Tiesa, Jugoslavija ėmė byrėti 1992 m., o iki 2006 m. ją sudarė jau tik dvi valstybės – Juodkalnija ir Serbija. Būtent pastaroji laikoma jugoslaviškos krepšinio kultūros motina.

„BeoBasket“ indėlis

Nors Europos krepšinio elite įsitvirtinę tik du Serbijos klubai – Belgrado „Partizan“ ir Crvena zvezda“ –, krepšinio žvaigždžių šiai valstybei netrūksta. Šeši serbai rungtyniauja NBA lygoje, dar didesnis būrys – Eurolygoje, kur praėjusio sezono naudingiausio žaidėjo titulas atiteko Stambulo „Anadolu Efes“ serbui Vasilije Micičiui.

Serbijos krepšiniui teigiamos įtakos turi ne tik gilios šios sporto šakos tradicijos, bet ir puiki šiuolaikinė vadyba. „BeoBasket“ agentūra, kurios vadovas yra serbas Miško Ražnatovičius, jungia daugiau nei 400 pasaulio krepšininkų, krepšininkių ir trenerių.

Ryškiausi šios agentūros klientai – „Denver Nuggets“ žvaigždė Nikola Jokičius, „Anadolu Efes“ gynėjas V.Micičius, „Phoenix Suns“ kroatas Dario Šaričius, karjerą baigęs graikas Vassilis Spanoulis ir kiti.

Įdomu, kad „BeoBasket“ klientais yra ir du žalgiriečiai – vokietis Nielsas Giffey ir prancūzas Joffrey Lauvergne‘as. Būtent „Žalgiris“ trečiadienį Belgrade kovos prieš vietos „Crvena zvezda“.

Tiesa, nei vienas Lietuvos krepšininkas šiuo metu nepriklauso „BeoBasket“ agentūrai. Kadaise jai priklausė gynėjas Martynas Gecevičius. 

Įtaka šalies krepšiniui

„BeoBasket“ agentūra ir jos vadovas M.Ražnatovičius Serbijoje yra gana įtakingi ir matomi. Agentūros vadovas dažnai pasisako apie svarbius krepšinio įvykius, o jo mintis galima nesunkiai perskaityti socialiniame tinkle „Twitter.

„BeoBasket“ yra ne tik agentūra, bet ir organizacija, socialiai prisidedanti prie Serbijos krepšinio vystymo, už ką agentūrai yra dėkingi šalies krepšinio federacijos vadovai.

M.Ražnatovičius kartu su kolegomis organizuoja įvairius krepšinio turnyrus vaikams ir rengia savo ryškiausių klientų susitikimus su sirgaliais.

Pats M.Ražnatovičius ilgą laiką didžiavosi, jog jo klientu yra Graikijos krepšinio legenda V.Spanoulis, kuris šią vasarą baigė karjerą.

2015 m. Belgrade, greta Dunojaus upės, išdygo speciali krepšinio aikštelė, kuri pavadinta V.Spanoulio garbei.

„BeoBasket“ 20-ies metų gyvavimo proga miestui padovanojo krepšinio aikštę, o jos atidaryme dalyvavo ir tuo metu ryškiausias agentūros žaidėjas V.Spanoulis.

Belgrade yra ypatingai daug krepšinio aikštelių, tiesa, dalis jų mažai prižiūrėtos. Būnant Belgrade galima nesunkiai pasijusti, kad šis miestas alsuoja sportu.

Miesto centre – prekybvietės su „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ komandų atributika, o taip vadinamojo naujojo Belgrado centre stūkso įspūdingo dydžio „Štark“ arena, kurioje trečiadienį susikaus „Žalgiris“ ir „Crvena zvezda“.

Rungtynės Belgrade tarp lietuviškos ir jugoslaviškos krepšinio kultūros trečiadienį prasidės 20 val. Dvikovos įvykius sekite portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.