EUROLYGA 2023

Ypatinga Estijos krepšininkių pergalė, nesustabdoma ukrainiečių lyderė ir kelialapių link artėjančios kaimynės

Europos pirmenybių atrankos turnyro antrajame ture vėl labai ryškiai spindėjo Ukrainos krepšinio žvaigždė Alina Jagupova, estėms pavyko gražiai atsisveikinti su karjerą baigiančia Merike Anderson, o Albanijos rinktinė išvengė pralaimėjimo triženkliu skirtumu.

 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvės pralaimėjo Prancūzijoje.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 10:39 PM

Tarp grupių lyderių įsitaisė antrąsias pergales iškovojusios Latvijos ir Baltarusijos komandos.

Lyderės

Europos moterų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre sekmadienį buvo sužaistos antrojo turo rungtynės, po kurių daugumoje grupių paaiškėjo vienvaldės lyderės. Tai – antrąsias pergales iškovojusios Bosnijos ir Hercegovinos, Ukrainos, Ispanijos, Turkijos, Rusijos, Graikijos, Italijos, Baltarusijos ir Latvijos rinktinės.

Tik E grupėje nė viena komanda nepasiekė dviejų pergalių. Tačiau šioje grupėje kovoja tik trys komandos, o favoritė Serbijos rinktinė kol kas žaidė vienerias rungtynes.

Varžovės

B grupėje, kurioje žaidžia Lietuvos krepšininkės, vienvalde lydere tapo antrąją pergalę iškovojusi Ukrainos rinktinė. Ukrainietės sekmadienį išvykoje nugalėjo Suomijos komandą 77:71.

Suomijos krepšininkės nė karto nepirmavo ir tik vieną kartą trečiojo kėlinio viduryje išlygino rezultatą. Vis dėlto šeimininkės, kurios į didelę duobę įkrito tik pirmosiomis minutėmis, kai atsiliko 4:14 ir 8:20, neleido varžovėms atsipalaiduoti iki paskutinių dvikovos sekundžių.

Ukrainos komandą, kaip visuomet, tempė viena geriausių Europos metikių Alina Jagupova. Ji pelnė 31 tašką. Suomijos rinktinėje pasižymėjo šios šalies krepšinio viltis 20-metė Awak Kuier. Ji pelnė 25 taškus ir atkovojo 11 kamuolių.

A.Jagupova per dvejas rungtynes įmetė 64 taškus. Tačiau ji nėra rezultatyviausia atrankos turnyro žaidėja. Bosnijai ir Hercegovinai atstovaujanti Bahamų Salų krepšininkė Jonquel Jones surinko 74 taškus (44 ir 30).

Lietuvos rinktinė sekmadienį Asko Vilneve nepasipriešino šių metų Europos pirmenybių ir Tokijo olimpinių žaidynių prizininkei Prancūzijos komandai. Jau pirmajame kėlinyje kaupti persvarą pradėjusios prancūzės šventė pergalę 83:56.

Pirmajame ture Lietuva įveikė Suomiją 69:59, Ukraina – Prancūziją 90:71.

Kitos atrankos rungtynės bus žaidžiamos tik po metų. 2022 metų lapkričio 24 ir 27 dienomis lietuvės susitiks namie su Ukraina ir išvykoje su Suomija. Du paskutinieji turai vyks 2023 metų vasario 9 ir 12 dienomis.

Atsisveikinimas

Sekmadienio vakaras buvo ypatingas Estijos moterų krepšiniui ir, ypač, geriausiai šio amžiaus Estijos krepšininkei Merikei Anderson. 39 metų gynėja paskutinį kartą vilkėjo nacionalinės komandos aprangą, o Estijos rinktinė po septynerių metų pertraukos laimėjo oficialias rungtynes.

Estijos krepšininkės namie po dramatiškos kovos palaužė Didžiosios Britanijos rinktinę 72:69. M.Anderson prie šios pergalės prisidėjo 10 taškų.

Praėjusį kartą estės pergale džiaugėsi, kai 2014 m. birželio 15 d. namie nugalėjo Portugalijos krepšininkes. Po to jos pralaimėjo 22 kartus iš eilės!

Kaimynės

J grupės lydere tapo Latvijos rinktinė, namie nugalėjusi Švedijos komandą 89:70. Švedės beveik tris kėlinius mynė varžovėms ant kulnų, bet rungtynių pabaigoje Latvijos krepšininkės įrodė, kad neatsitiktinai buvo laikomos aiškiomis favoritėmis. Tarp latvių labiausiai pasižymėjo Anete Šteinberga, kuri pelnė 34 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

Nelauktai didelių sunkumų kilo I grupės lydere tapusiai Baltarusijos rinktinei. Ji tik per pratęsimą 83:72 palaužė Nyderlandų komandą. Baltarusijos rinktinę tempė veteranės: 34-erių Anastasija Veramejenka (23 taškai ir 13 atkovotų kamuolių) ir 33-ejų Aliaksandra Tarasava (19 taškų ir 9 rezultatyvūs perdavimai) žaidė ilgiau nei 40 minučių.

Baltarusės nuo 2007 metų nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių, o olandės praėjusį kartą žemyno čempionate žaidė 1989 metais.

Lenkijos krepšininkėms iškovoti antrosios pergalės nepavyko. Lenkės išvykoje nusileido Turkijos komandai 41:52.

Triuškinimai

Didžiausiu skirtumu, kaip kiekviename ture, pralaimėjo Albanijos rinktinė. Vis dėlto albanėms sekmadienį pavyko pasiekti savotišką laimėjimą – jos varžovėms nusileido mažiau nei šimtu taškų. Slovėnijos krepšininkės išvykoje autsaideres pranoko 99 taškais – 127:28.

Dar vienerios rungtynės sekmadienį baigėsi didesniu nei pusšimčio taškų skirtumu. Skirtingo lygio varžovės susitiko Ispanijoje, kur šios šalies rinktinė sutriuškino Rumunijos komandą 107:52.

Sistema

Atrankos turnyre žaidžia 38 komandos, suskirstytos į dešimt grupių. Atrankoje dalyvauja ir būsimosios Europos pirmenybių šeimininkės Slovėnijos ir Izraelio rinktinės, kurioms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Į baigiamąjį turnyrą pateks visų grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Jei tarp šių komandų bus Slovėnijos ir Izraelio rinktinės, kelialapiai atiteks penktajai ir šeštajai komandoms iš antrųjų vietų reitingo. Sudarant antrųjų vietų reitingą bus išbraukiami rezultatai, pasiekti per rungtynes su komandomis, kurios grupėse užims ketvirtąsias vietas.

2 turas

B grupė

Prancūzija – Lietuva 83:56. G.Williams 14, M.Johannes 13, M.Toure 10/ K.Nacickaitė 20, G.Šulskė 8, L.Juškaitė 7, E.Šventoraitė ir G.Petronytė po 6, S.Baltkojienė 5, G.Labuckienė ir J.Miknaitė po 2, M.Grigalauskytė, L.Jurčiūtė, D.Šarauskaitė ir M.Solopova po 0.

Suomija – Ukraina 71:77. A.Kuier 25, 11 atk.kam., E.Pekonen 14/ A.Jagupova 31, T.Jurkevičius 16.

Lentelė: Ukraina – 2, Prancūzija ir Lietuva – po 1, Suomija – 0.

A grupė

Belgija – Vokietija 84:55, Šiaurės Makedonija – Bosnija ir Hercegovina 64:80.

Lentelė: Bosnija ir Hercegovina – 2, Belgija ir Vokietija – po 1, Šiaurės Makedonija – 0.

C grupė

Ispanija – Rumunija 107:52.

Lentelė: Ispanija – 2, Rumunija – 1, Vengrija ir Islandija – po 0.

D grupė

Turkija – Lenkija 52:41, Albanija – Slovėnija 28:127.

Lentelė: Turkija – 2, Lenkija ir Slovėnija – po 1, Albanija – 0.

E grupė

Kroatija – Serbija 66:84.

Lentelė: Serbija ir Kroatija – po 1, Bulgarija – 0.

F grupė

Rusija – Danija 77:57, Austrija – Juodkalnija 60:70.

Lentelė: Rusija – 2, Danija ir Juodkalnija – po 1, Austrija – 0.

G grupė

Graikija – Portugalija 64:57, Estija – Didžioji Britanija 72:69.

Lentelė: Graikija – 2, Portugalija ir Estija – po 1, Didžioji Britanija – 0.

H grupė

Italija – Liuksemburgas 82:48, Šveicarija – Slovakija 50:65.

Lentelė: Italija – 2, Slovakija ir Šveicarija – po 1, Liuksemburgas – 0.

I grupė

Baltarusija – Nyderlandai 83:72 (po pratęsimo), Airija – Čekija 54:70.

Lentelė: Baltarusija – 2, Nyderlandai ir Čekija – po 1, Airija – 0.

J grupė

Latvija – Švedija 89:70.

Lentelė: Latvija – 2, Izraelis ir Švedija – po 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.