EUROLYGA 2023

E. Bendžius įvertino tris pastaruosius rinktinės trenerius – apie vieną pasakė, kad „jam buvo sunkiau“

Lietuvos krepšinio rinktinės aukštaūgis 31-erių 208 cm Eimantas Bendžius lyg ir patenka į jau nacionalinės ekipos senbuvių ratą. Iškart po 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiados atsistatydinus treneriui Jonui Kazlauskui, vairą perėmęs Dainius Adomaitis pasikvietė tuometį Vilniaus „Ryto“ žaidėją į nacionalinę ekipą.

 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 7:58 PM, atnaujinta Nov 26, 2021, 9:07 AM

Po to sekė ne nesėkmė Europos pirmenybėse, D.Adomaičio pasitraukimas iš posto, naujo stratego – Dariaus Maskoliūno atėjimas ir vėl atsistatydinimas po to, kai Lietuvos rinktinė nepateko į Tokijo olimpiadą.

Dabar prie rinktinės vairo stojo Rusijos „Parma“ ekipoje dirbantis Kazys Maksvytis, kuris ir vėl į ekipą pasikvietė italų Sasario „Dinamo“ klube jau antrą sezoną žaidžiantį E.Bendžių.

„Tie trys treneriai rinktinės... Viskas su jais gerai – visi jei yra aukščiausio lygio. Gal, sakysime, Dainiui Adomaičiui buvo sunkiau, nes jam pirmajam teko „paragauti“ tų naujųjų FIBA „langų“.

Visi buvę ir dabartinis rinktinės treneriai puikiai supranta, kad laiko pasirengimui yra mažai ir būtina kuo paprasčiau sudėlioti žaidimo derinius. Juk nieko tu čia labai sudėtingo neprigalvosi ir nieko naujo nesumąstysi“, – ketvirtadienį po trečiosios nacionalinės ekipos treniruotės prieš atrankos dvikovą apie tris rinktinės treneris sakė E.Bendžius.

Lietuvos krepšinio rinktinė pradeda 2023 metų pasaulio čempionato atranką F grupėje ir pirmuoju jos varžovu penktadienį bus Bulgarija.

Be lietuvių ir bulgarų grupėje dar žaidžia Čekija su Bosnija ir Hercegovina, o į tolesnį etapą prasimuš geriausios trys grupės komandos.

Dvikova su bulgarais debiutu bus ir rinktinės strategui Kaziui Maksvyčiui.

– Ar buvo iki šių dienų kažkokių darbinių sąlyčio taškų su rinktinės treneriu K.Maksvyčiu. Nes net 7 rinktinės nariai savo laiku treniravosi pas dabartinį nacionalinės komandos strategą.

– Tai yra pirmoji darbinė patirtis su K.Maksvyčiu. Kai kalbėjomės su juo telefonu apie kvietimą, apie rinktinę, tai priėjome kartu tos nuomonės, kad visą laiką buvome šalia vienas kito – gal teisingiau, komandų lygmeniu kovojome vienas prieš kitą. Dabar kartu kovosime už šalies garbę.

Kitą vertus, treneris yra iš mano, iš Klaipėdos, krašto. Tad kažkaip ir pažįstami, tačiau darbo prasme susidūrėme pirmą kartą.

– Ar įmanoma palyginti rinktinės trenerius D.Adomaitį, Darių Maskoliūną ir K.Maksvytį?

– Visi turi savo treniruočių sistemas, visi turi nuostatas, kokį krepšinį privalo propaguoti komanda, visi turi begalę skirtingų savo varžybinių derinių.

Vėlgi, šiuo atveju dar reikia pridėti, kad rinktinės treneris nėra vienas, jis nėra figūra, kurią turime suprasti kaip vienetą.

Juk yra jo asistentai, kurie taip pat turi itin didelę įtaką, nes jų patarimai taip pat yra įgyvendinami.

Rinktinės ir klubo treneris yra du skirtingi dalykai – ką tu gali pakeisti žaidime, jei turi vos kelias dienas bent tik sustyguoti žaidimą, paaiškinti, ko nereikia daryti. O jau ką daryti – aiškinama kuo paprasčiau, kad sistema pradėtų veikti, kad rinktinės mašina užsisuktų.

– Nuo 2015 metų Lietuvos krepšinio rinktinė neturi jokių įspūdingų pasiekimų tiek Europoje, tiek ir pasaulyje, o juolab, 13 metų olimpiadoje. Jūs turite atsakymą, kodėl galingoji Lietuvos krepšinio aramada pradėjo taip strigti?

– Manau, reikia aiškiai sudėlioti akcentus, kad iki 2016-ųjų Lietuva turėjo išprotėjusiai aukšto lygio krepšininkų, kurie sudarydavo nacionalinės ekipos pagrindą. Laikai keičiasi, juolab, pasikeitė ir visos krepšinio turnyrų sistemos.

Jos lemia, kad net ir galingas sudėtis turinčios šalys niekur nepatenka, nieko nenuveikia. Kad ir Latvija – pasižiūrėkite, ji turi labai daug aukšto lygio krepšininkų, tačiau nesugeba prasimušti ne tik į pasaulio čempionatą ar olimpiadą, bet ir į Europos pirmenybes, nors pavardės tiesiog šviečia profesionalumu.

Ir tolių rinktinių yra nemažai. Apie Lietuvą galima pasakyti taip – atėjo laikas kitoms užimti jos vietą ir jos tai padarė. Bet viliuosi, kad tas vietas mūsų rinktinė tikrai ateityje atsikovos.

– Jei kalbėtume apie jus, praėjusiame sezone E.Bendžius „Dinamo“ klube tiesiog buvo nesulaikomas, o šiame – savotiškas štilis. Kas atsitiko?

– Kiekvieni metai yra skirtingi. Praėjusiame sezone buvo vienas treneris, šiai metais į Sasario klubą atėjo treneris iš antrosios lygos. Jam tai buvo labai didelis iššūkis, jis netreniravo tokio lygio ekipos ir po pralaimėjimų jį prieš kelias savaites atleido.

Šiai dienai atėjo naujasis treneris Piero Bucci. Per savo karjerą jis treniravo ir Milano „Olimpia“, ir Romos „Virtus“. Jam dar reikia priprasti prie ekipos, žinant, kad klubas dar ir įžaidėją atleido.

Taigi, pačios ekipos viduje pastaruoju metu labai daug veiksmo. Nenoriu nei teisintis, nei ką dar sakyti – treneriai žino, ką aš galiu, aš žaidžiu savo žaidimą, o darau tai, ko prašo dabartinis „Dinamo“ strategas. Galiu tik pasakyti, kad buvusio komandos trenerio sistema man labai tiko, todėl ir buvo tie geri rezultatai.

– Pasaulio čempionato atranką pradedate nuo akistatos Klaipėdoje su Bulgarija. Ką apie šią komandą galite pasakyti?

– Tai kad jie sunkiai suprantama komanda. Žinau, kad joje žaidžia Dee Bostas, bet jo nebus. Galiu tik pasakyti tuos įspūdžius, kurie buvo per vaizdo peržiūras – žaidžia labai greitą žaidimą, pasitiki savimi mesdami bet kokius metimus.

Jie laimėjo prieš latvius, prieš Graikiją pralaimėjo tik po dviejų pratęsimų. Tikrai nėra taip, kad tai nežaidžianti komanda.

– Pirmąsias rungtynes žaisite Klaipėdoje. Gal būtų psichologiškai geriau yra startuoti mače užsienyje ir po to jau atvykti kovoti į Lietuvą?

– Nemanau. Mes buvome tokiose situacijose, kai išvykoje skaudžiai pralaimėjome danams, nusileidome belgams.

Manau, prieš tokias sunkiai suprantamas ekipas privalai išeiti su papildoma energija ir privalai juos „dusinti“.

Varžovas gali kelis kėlinius mėginti kažką kurti, bet privalai juos „dusinti“ – tai turi būti tikslas. O tą energiją ir „dusinimą“ geriau daryti savo aikštėje, kai palaiko savi sirgaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.