EUROLYGA 2023

Neišsipildžiusią NBA svajonę vėl kursto Europoje: Amerikoje atsiskleidžia ne visi talentai

Prieš 3 dešimtmečius Europos krepšininkams NBA buvo tarsi kitas pasaulis. Keliauti per Atlantą ir išbandyti jėgas su Amerikos garsenybėmis ryždavosi tik geriausi iš geriausių, tačiau laikai pasikeitė.

Europoje savo talentu stebinę kroatas M.Hezonja (nuotr.) ir bosnis Dž.Musa neįsitvirtino NBA klubuose.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
Europoje savo talentu stebinę kroatas M.Hezonja (nuotr.) ir bosnis Dž.Musa neįsitvirtino NBA klubuose.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
Dž.Musa<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dž.Musa<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Deividas Sirvydis
Deividas Sirvydis
Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 11:01 PM, atnaujinta Jan 11, 2022, 7:31 AM

Dabar sutartis su NBA klubais sudaro net tie europiečiai, kurių pavardės plačiajai Senojo žemyno krepšinio visuomenei yra mažai girdėtos.

Kai kuriems iš jų pavyksta prasimušti, bet nemažai už jūrų marių laimės neradusių krepšininkų grįžta atgal ir bando vėl gaivinti karjerą Europoje.

Ilgas sugrįžėlių sąrašas

Sėkmės istorijų nėra daug, nes daug dažniau Europos krepšininkai, pavargę nuo epizodinių vaidmenų ar blaškymo iš vienos NBA komandos į kitą, grįžta į Europą ir bando gaivinti karjerą šiapus Atlanto.

Ilgą sugrįžėlių sąrašą galima sudaryti vien iš tų, kurie nepavykus įsitvirtinti NBA komandose sutartis su Europos klubais sudarė 2021 metais.

Dar praėjusio sezono pabaigoje, 2021-ųjų sausį ir vasarį, atgal į Europą patraukė buvusios jaunimo krepšinio žvaigždės kroatas Mario Hezonja ir bosnis Džananas Musa, pavasarį trintis Amerikoje nusibodo patyrusiam prancūzui Vincent’ui Poirier, vasarą ar rudenį į Europos komandas perėjo italas Nicolo Melli, prancūzai Elie Okobo ir Adamas Mokoka, graikas Kostas Antetokounmpo, serbas Alenas Smailagičius, latviai Rodionas Kurucas ir Anžejus Pasečnikas.

Visi šie krepšininkai praėjusį sezoną žaidė arba NBA pirmenybėse, arba G lygoje ir nebuvo patenkinti jiems skiriamais vaidmenimis.

Į Europą taip pat grįžo katalonas Marcas Gasolis, tačiau jo istorija kitokia. 36 metų buvusio NBA čempiono karjera jau geso ir jis nusprendė prisidėti prie „Girona“ komandos, iš kurios prieš trylika metų išvyko į Ameriką.

Kaltino aplinkybes

Gausiame sugrįžėlių būrelyje labiausiai aptariamas krepšininkas yra M.Hezonja. Jis šį sezoną ryškiai spindi Eurolygoje, kurioje padeda skinti pergales Kazanės „Uniks“ komandai.

Dėmesio centre jis atsiduria ne vien dėl naudingo žaidimo, bet ir dėl ūmaus būdo.

Kroatas 2015 metų naujokų biržoje buvo pakviestas penktuoju šaukimu ir tą pačią vasarą išvyko į Ameriką.

Tada 20-metis M.Hezonja buvo laikomas vienu gabiausių jaunų Europos krepšininkų: specialistai jį rinko į vaikinų turnyrų geriausiųjų penketus, jis jau žaidė Kroatijos vyrų rinktinėje ir buvo įsitvirtinęs pagrindinėje „Barcelona“ komandoje.

Tačiau karjera už Atlanto nesusiklostė. Geriausią 2017–2018 metų sezoną „Orlando Magic“ ekipoje puolėjas pelnydavo 9,6 taško, bet po to kreivė pradėjo leistis ir 2021 metų pradžioje M.Hezonja atsiliepė į Atėnų „Panathinaikos“ kvietimą.

Kas sutrukdė atsiskleisti NBA komandose? Galbūt į šį klausimą kitu klausimu atsakė Kroatijos leidinys „Jutarnji list“, kuris M.Hezonjai grįžus į Europą vienoje antraštėje parašė: „Ar gali socialinių tinklų žvaigždė pagaliau tapti krepšinio aikščių žvaigžde?“

Paties M.Hezonjos nuomonė apie save yra labai gera: „Tai, kas man atsitiko NBA lygoje, buvo nepalankių aplinkybių derinys. Netinkamu metu atsidūriau netinkamoje vietoje. Jei man būtų labiau pasisekę, būčiau tapęs geriausiu savo kartos krepšininku.“

Kroatas tvirtina, kad Europa yra laikina stotelė ir jis ketina sugrįžti į NBA.

O kol kas jo pastangų vaisiais džiaugiasi Kazanės komanda, į kurią M.Hezonja daug kam netikėtai vasarą perėjo iš „Panathinaikos“.

Eurolygos klube nepritapo

Dar trumpiau Amerikoje užtruko kitas supertalentu laikytas Europos krepšininkas Dž.Musa.

Jaunimo turnyruose asmeninius prizus rinkęs bei rezultatyvumo rekordus gerinęs bosnis sutartį su „Brooklyn Nets“ klubu sudarė būdamas vos 19-os ir NBA debiutavo 2018 metų rudenį, bet po dviejų sezonų susikrovė mantą ir grįžo į Europą.

Ambicingam jaunuoliui iš dalies sutrukdė peties trauma, bet tikro šanso „Nets“ komandoje jis negavo ir daugiausia rungtyniavo G lygoje.

Nors Dž.Musa šalutinėse varžybose pelnydavo 19,5 taško ir periodiškai būdavo grąžinamas į pagrindinę ekipą, joje įsitvirtinti nesugebėjo. 2020 metų rudenį gynėjas buvo iškeistas į „Detroit Pistons“ klubą, bet po kelių savaičių „Pistons“ sutartį nutraukė, o nė vienas kitas NBA klubas jo paslaugomis nesusidomėjo.

Amerikoje 2 mln. dolerių kompensaciją gavęs Dž.Musa sudarė ilgalaikę sutartį su Stambulo „Anadolu Efes“ klubu, bet grįžimas į Eurolygą, kurioje bosnis dar 2015 metų rudenį debiutavo būdamas vos 16-os, taip pat nebuvo rožėmis klotas.

Nors Dž.Musa tapo Eurolygos čempionu, jo indėlis buvo labai nežymus (praėjusį sezoną jis žaidė vos ketverias Eurolygos rungtynes ir per jas nepelnė nė taško), todėl 2021 metų vasarą dėliojant naujo sezono kontūrus šiam krepšininkui vietos Stambulo komandoje nebeliko.

Dž.Musa perėjo į Ispanijos lygos debiutantę Lugo komandą „Breogan“ ir šį sezoną įrodinėja, kad yra pasiruošęs grįžti į aukštesnį lygį. Jis yra rezultatyviausias ACB lygos krepšininkas, o turnyro atradimu tapęs „Breogan“ kovoja dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

ASVEL ekipos atradimas

Šio Eurolygos sezono atradimu tapo E.Okobo. 24 metų prancūzas grįžo į tėvynę po trijų užjūryje praleistų sezonų ir spindi Vilerbano ASVEL komandoje.

E.Okobo pavardė, skirtingai nei M.Hezonjos ar Dž.Musos, prieš jam išvykstant į Ameriką nebuvo linksniuojama Europoje.

Tiesa, Bordo mieste užaugęs krepšininkas buvo vienas Prancūzijos vaikinų rinktinių lyderių, tačiau 2018 metais sparnus į NBA pakėlė po vos vieno solidaus sezono Prancūzijos lygoje, kurioje vilkėjo vidutiniokės Po-Lako-Ortezo „Elan Bearnais“ komandos aprangą.

NBA jis du sezonus žaidė „Phoenix Suns“ komandoje, bet 2020 metais buvo iškeistas į „Brooklyn Nets“. Šioje ekipoje E.Okobo nežaidė nė vienų rungtynių – 2020–2021 metų sezoną jis buvo išsiųstas į G lygą.

„Grįžau į Europą, kad atgaivinčiau karjerą ir pasimėgaučiau žaidimu“, – interviu Prancūzijos sporto dienraščiui „L’Equipe“ sakė E.Okobo, kuriam praėjusiais metais krepšinis neteikė didelio malonumo dėl vis atsinaujindavusių čiurnos skausmų.

Pasak krepšininko, dėl ilgus mėnesius ramybės nedavusios traumos jis negalėjo pasinaudoti vienu svarbiausių savo privalumų – sprogstamąja jėga: „Erzino, kad būdamas aikštėje su Jamesu Hardenu, Stephenu Curry ar Damianu Lillardu negalėjau žaisti visa jėga.

Mačiau, kad kiti krepšininkai bėga greičiau negu aš, todėl ryžausi atlikti čiurnos operaciją.“

E.Okobo tikisi sugrįžti į NBA ir parodyti, kad gali žaisti daug geriau, negu žaidė kamuojamas traumos.

„Nelėksiu strimgalviais. Noriu būti pasiruošęs. Jeigu mane pakviestų rytoj, bet pasiūlytų tik vietą ant suolo, atsisakyčiau. Europoje dabar esu vienas komandos lyderių ir žaidžiu prieš geriausius Europos krepšininkus.

Vis dėlto noriu žaisti prieš geriausius pasaulio krepšininkus ir sunkiai dirbu, kad sugrįžčiau į NBA, – sakė prancūzas. – Tačiau noriu atitikti aukštus standartus ir į NBA grįžti kaip Eurolygos žvaigždė.“

Šiuo metu E.Okobo yra sparčiai kylanti Eurolygos žvaigždė. 16,4 taško pelnantis ASVEL gynėjas stipriausio žemyno turnyro rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užima antrąją vietą.

Išvyko kartu su broliu

ASVEL klubas 2021 metų vasarą sudarė sutartį su dar vienu europiečiu, kuris labai jaunas išvyko į JAV, bet neįsitvirtino NBA lygoje. Tai 24-erių graikas K.Antetokounmpo.

Vis dėlto šis krepšininkas į Ameriką pateko kitokiais keliais nei dauguma Europos talentų.

K.Antetokounmpo iškeliavo būdamas vos 16 metų – kai 2013-aisiais jo vyresnysis brolis Giannis sudarė sutartį su „Milwaukee Bucks“ klubu ir į Milvokį persikraustė visa Nigerijos išeivių Antetokounmpo šeima.

Amerikoje Kostas baigė vidurinę mokyklą, po to mokėsi universitete, o 2018 metais debiutavo NBA lygoje.

Per tris sezonus K.Antetokounmpo stipriausioje pasaulio lygoje žaidė vos 22 rungtynes ir gaudavo minimalų atlyginimą, todėl sprendimas pabandyti laimę Senajame žemyne buvo visiškai suprantamas. Per Eurolygos rungtynes K.Antetokounmpo irgi yra pastebimas. Jis kartais blyksteli galingais dėjimais arba įspūdingais blokais.

Vis dėlto puolėjas Vilerbano ekipoje, skirtingai nei E.Okobo, atlieka tik epizodinį vaidmenį.

Prancūziškas konvejeris

Pernai daugiausia krepšininkų į NBA išvyko iš Prancūzijos. Jauni prancūzai apskritai neturi jokių stabdžių ir į užjūrį keliauja vos ne konvejeriu.

NBA pirmenybėse nuo 2012 metų debiutavo 21 Prancūzijoje išugdytas krepšininkas.

Net 15 jų sutartis su stipriausios pasaulio lygos klubais pasirašė būdami 19–22 metų, daugelis į NBA išvyko tiesiai iš Prancūzijos lygos arba legionieriaus patirties įgiję tik Eurolygoje nežaidžiančiuose kitų šalių klubuose.

Dviejų prancūzų pasiryžimas užkariauti Ameriką net nepasitikrinus jėgų Eurolygoje pasiteisino su kaupu. 2012 metais iš „Poitiers“ ekipos į NBA išvykęs tada 20-metis Evanas Fournier bei 2013 metais jo pėdomis pasekęs ir „Cholet“ komandą palikęs 21 metų Rudy Gobert’as tapo ryškiomis NBA žvaigždėmis.

Ar už Atlanto žvaigždėmis taps pastaraisiais metais į NBA patekę prancūzai, kol kas galima tik spėlioti, nes jų karjera dar tik įsibėgėja. Tačiau pretendentų labai daug.

Vien per pastaruosius trejus metus NBA komandose debiutavo aštuoni jauni Prancūzijos krepšinio auklėtiniai: 2019-aisiais – tuomet 19-metis Sekou Doumbouya, 20-metis Jaylenas Hoardas ir 21 metų Adamas Mokoka, 2020-aisiais – 19-mečiai Killianas Hayesas ir Theo Maledonas bei 22-ejų Killianas Tillie, 2021-aisiais – 21 metų Joelis Ayayi ir 22-ejų Yves’as Ponsas. Keturi iš šių krepšininkų (J.Hoardas, K.Tillie, Y.Ponsas ir J.Ayayi) prieš debiutuodami profesionalų lygoje apsiprato Šiaurės Amerikoje atstovaudami universitetų komandoms.

Kiti keturi jaunuoliai į Ameriką iškeliavo iš Prancūzijos (S.Doumbouya ir Th.Maledonas), Vokietijos (K.Hayesas) ir Serbijos (A.Mokoka) lygų. Eurolygoje trumpai žaidė tik Th.Maledonas.

Karjerą griauna traumos

Prancūzai E.Fournier ir R.Robert’as sugebėjo įgyvendinti amerikietišką krepšinio svajonę, bet šios dvi NBA žvaigždės yra mažuma. Dažniau atsitinka taip, kaip atsitiko E.Okobo arba kitiems prancūzams A.Mokokai ir Damienui Inglis.

Gravlino-Diunkerko „Maritime“ krepšinio mokykloje išugdytas ir šiame klube profesionalo karjerą pradėjęs A.Mokoka į Ameriką keliavo per Serbijoje veikiančią talentų kalvę Belgrado „Mega“ komandą. Paryžietis vieną sezoną vilkėjo „Mega“ aprangą, o 2019 metais būdamas 21 metų sudarė dvinarę sutartį su „Chicago Bulls“ klubu.

Nors gynėjas blykstelėjo per vienas NBA rungtynes, per kurias jam užteko penkių minučių, kad pataikytų visus šešis metimus ir pelnytų 15 taškų, jis dažniau žaidė G lygoje arba gydėsi traumas, o 2021 metais grįžo į tėvynę. Šio sezono pradžioje jis sėdėjo be darbo ir tik lapkritį sudarė sutartį su „Nanterre“ klubu, kuriame pakeitė traumą patyrusį Patricio Garino.

A.Mokoka NBA žaidė 25 rungtynes. Dar mažiau – vos 20 rungtynių per 2 sezonus, kuriuos priklausė „Milwaukee Bucks“, žaidė traumų nukamuotas D.Inglis.

„Savo svajonę paliečiau vienu pirštu“, – „L’Equipe“ kartą sakė iš Prancūzijos Gvianos kilęs puolėjas, kuris 2014 metų naujokų biržoje buvo pasirinktas 31-uoju šaukimu, NBA lygoje debiutavo būdamas 19-os, po nesėkmingo tarpsnio „Bucks“ gretose įrodyti savo vertę bandė vasaros lygose ir G lygoje, bet galiausiai 2017 metais grįžo į Europą.

Senajame žemyne D.Inglis pavardė nuskamba retai ir negarsiai. Jis žaidė keliuose Italijos ir Prancūzijos lygose aukštų tikslų nesiekiančiuose klubuose, bet juose pelnydavo tik po kelis taškus. 2021 metų rudenį D.Inglis sudarė sutartį su „Bilbao“ klubu – jame pakeitė į Kauno „Žalgirį“ išvykusį Regimantą Miniotą.

NBA krūviai buvo per dideli

Prieš keliolika metų visai jaunas tiesiai iš Prancūzijos lygos vidutinioko „Cholet“ klubo į NBA iškeliavo ir Rodrigue’as Beaubois, kurio istorija buvo panaši į E.Okobo.

Iš Gvadelupos kilęs, bet Šolė krepšinio mokykloje išugdytas R.Beaubois atgal į Amerikos žemyną išvyko būdamas 21 metų ir NBA lygoje žaidė keturis sezonus nuo 2009 iki 2013 metų. Prancūzas netgi buvo NBA čempiono „Dallas Mavericks“ klubo starto penketo žaidėjas, tačiau dėl traumų kiekvieną sezoną praleisdavo kelias dešimtis rungtynių.

Kai nė vienas NBA klubas nepasiūlė R.Beaubois tinkamos sutarties, gynėjas grįžo į Europą ir gaivinti karjerą pradėjo Belgijos lygos Šarlerua „Spirou“ komandoje.

Per kelerius metus R.Beaubois tapo vienu geidžiamiausių Europos krepšininkų, nuo 2018 metų sėkmingai žaidžia Stambulo „Anadolu Efes“ komandoje ir prie 2011 metais iškovoto NBA čempiono vardo 2021 metais pridėjo Eurolygos čempiono vardą.

„Anuomet viskas atsitiko labai staigiai. Žaidžiau Šolė komandoje ir bum – mane pakvietė NBA naujokų biržoje.

Buvau ir laimingas, ir sukrėstas, – sakė R.Beaubois interviu Eurolygos interneto svetainei. – Mano kūnas nebuvo parengtas NBA krūviams.

Pasipylė traumos, tačiau per tuos metus išmokau labai daug, o anuomet įgyta patirtis praverčia ir dabar.“

Šį sezoną NBA – du debiutantai iš Lietuvos

2021 metais jaunosios mūsų šalies krepšinio kartos atstovai Deividas Sirvydis ir Arnoldas Kulboka  tapo dvyliktuoju ir tryliktuoju Lietuvoje išugdytais krepšininkais, debiutavusiais NBA pirmenybėse (neskaičiuojant Ispanijos krepšinio auklėtinio Domanto Sabonio).

D.Sirvydis stipriausios pasaulio lygos duris pravėrė būdamas 20-ies, A.Kulboka – 23 metų. Jie netapo jauniausiais į NBA patekusiais lietuviais, o A.Kulbokos pavardė apskritai įrašyta amžiaus lentelės viduryje, bet šių dviejų žaidėjų karjeros aprašymai buvo neabejotinai kukliausi tarp visų į Šiaurės Amerikos profesionalų lygą išvykusių lietuvių.

Jų pirmtakai prieš pradėdami NBA karjerą jau buvo vienaip ar kitaip išgarsėję arba Europoje, arba Amerikoje.

Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas buvo ryškios jaunimo krepšinio žvaigždės, Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas – Eurolygos garsenybės, Linas Kleiza ir Darius Songaila į NBA klubų akiratį pateko žaisdami NCAA pirmenybėse, o Šarūnas Marčiulionis ir Arvydas Sabonis buvo olimpiniai čempionai.

D.Sirvydis ir A.Kulboka sėkmingai žaidė jaunimo varžybų medalius laimėjusiose Lietuvos vaikinų rinktinėse, tačiau jie nė iš tolo neprilygo J.Valančiūnui.

Nei vienas, nei kitas nerungtyniavo Eurolygoje, neatstovavo šaliai per didžiuosius vyrų rinktinių turnyrus. Prieš išvykdamas į kitą Atlanto pusę D.Sirvydis, paskutinį visą sezoną Europoje žaisdamas Vilniaus „Ryte“, pelnydavo 5,7 taško. Ispanijos lygos autsaiderės „Bilbao“ aprangą vilkėjęs A.Kulboka rinkdavo 9,2 taško.

Tačiau prieš keletą metų NBA naujokų biržoje pašauktiems D.Sirvydžiui ir A.Kulbokai užteko ryžto, kad peršoktų kelis karjeros laiptelius ir pabandytų įsitvirtinti NBA klubuose.

Dvinares sutartis sudarę lietuviai kol kas daugiausia laiko leidžia G lygoje, tačiau ir vienas, ir kitas jau buvo įkišęs nosį į pagrindinę Šiaurės Amerikos krepšinio lygą. 2021 metų sausio 6 dieną „Detroit Pistons“ komandoje debiutavo vilnietis D.Sirvydis, o 2020 m. gruodžio 11 dieną „Charlotte Hornets“ – marijampolietis A.Kulboka.

Lietuviai NBA

Martynas Andriuškevičius (gim. 1986) – debiutavo 19 metų/žaidė 1 sezoną.

Jonas Valančiūnas (1992) – 20 m./žaidžia 10 sezoną.

Domantas Sabonis (1996) – 20/6.

Deividas Sirvydis (2000) – 20/2.

Žydrūnas Ilgauskas (1975) – 21/13.

Donatas Motiejūnas (1990) – 22/6.

Arnoldas Kulboka (1998) – 23/1.

Darius Songaila (1978) – 25/8.

Šarūnas Marčiulionis (1964) – 25/7.

Arvydas Macijauskas (1980) – 25/1.

Mindaugas Kuzminskas (1989) – 27/2.

Šarūnas Jasikevičius (1976) – 29/2.

Arvydas Sabonis (1964) – 31/7.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.