EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos gidas: kas laukia Lietuvos krepšininkų ir kitų Europos šalių rinktinių

Praėjusių metų lapkritį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė žengė du pirmuosius žingsnius pasaulio pirmenybių link. Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes. Varžovė ir ketvirtadienį Tuzloje, ir sekmadienį Vilniuje bus ta pati – Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė.

Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>LKF nuotr.
Šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žais dar dvejas atrankos turnyro rungtynes.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-02-24 10:33

Sistema

2023 metų pasaulio vyrų krepšinio pirmenybės vyks trijose Azijos šalyse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje. Turnyre dalyvaus 32 komandos, o dviem šeimininkėms Filipinų ir Japonijos rinktinėms teisė dalyvauti pirmenybėse suteikta be atrankos.

Dėl kitų 30 kelialapių atrankos varžybose kovoja 80 šalių krepšininkai. Europai baigiamajame turnyre skirtos 12 vietų, Azijai ir Okeanijai – 8 (skaičiuojant šeimininkes), Amerikai – 7, Afrikai – 5.

Europos zonos atrankos turnyre žaidžia 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Grupėse žaidžia po keturias rinktines, o į kitą etapą pateks po tris komandas.

Nors patekti į antrąjį etapą nėra sudėtinga, kiekviena pergalė svarbi, nes antrajame etape bus įskaitomi pirmojo etapo taškai. Antrajame etape bus sudarytos keturios naujos grupės, kuriose kovos po šešias komandas. Po tris geriausias antrojo etapo grupių komandas gaus kelialapius į pasaulio pirmenybes.

Dviejų pirmųjų turų rungtynės vyko praėjusių metų lapkritį. Šių metų vasario 24-28 dienomis žaidžiamos trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės, o paskutinieji pirmojo atrankos etapo mačai vyks birželio 30 – liepos 4 dienomis.

Antrasis atrankos etapas bus surengtas per tris langus 2022-2023 metų sezone.

Padėtis

Lietuvos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės per pirmąjį atrankos langą pasiekė po dvi pergales ir F grupėje dalijasi pirmąją vietą.

Lietuviai namie nugalėjo bulgarus 89:69 (O.Olisevičius 20, G.Masiulis ir L.Birutis po 10) ir išvykoje – čekus 74:66 (M.Kuzminskas 13, M.Echodas 12, E.Žukauskas 11).

Bosniai namie įveikė čekus 97:90 (Dž.Musa 21, A.Gegičius 20, E.Sulejmanovičius 15) ir išvykoje – bulgarus 85:75 (M.Halilovičius 21, Dž.Musa 17, E.Suljmanovičius 14).

Kitose Europos zonos grupėse per pirmąjį langą po dvi pergales pasiekė Belgijos (A grupė), Slovėnijos (C grupė), Izraelio (D grupė), Prancūzijos (E grupė), Ispanijos (G grupė) ir Rusijos (H grupė) rinktinės.

B grupėje visos keturios komandos iškovojo po vieną pergalę.

Lietuviams verta bent viena akimi stebėti E grupės įvykius. Lietuvos krepšininkai, jei nenutiks nieko ypatingo ir mūsiškiai nenusiris į paskutinę vietą, su šios grupės komandomis varžysis antrajame atrankos etape.

E grupėje pirmauja dvi pergales iškovojusi Prancūzijos rinktinė, po vieną kartą laimėjo Juodkalnijos ir Vengrijos krepšininkai, o Portugalijos komanda patyrė dvi nesėkmes.

Antrasis langas

Antrojo atrankos lango turai yra suporuoti – visos komandos su tais pačiais varžovais susitiks po du kartus. E-H grupių rungtynės vyks vasario 24 ir 27 dienomis, A-D grupių – vasario 25 ir 28 dienomis.

Tiesa, G grupėje per šį langą įvyks ne visos rungtynės. FIBA nukėlė ketvirtojo turo mačą tarp Ukrainos ir Ispanijos rinktinių, kurios turėjo susitikti Kijeve. Numatoma, kad šios rungtynės bus sužaistos per trečiąjį atrankos langą.

Kone didžiausią intrigą keliančios antrojo lango rungtynės vyks B grupėje, kurioje dukart susitiks Graikijos ir Turkijos rinktinės. Ir graikai, ir turkai lapkritį iškovojo tik po vieną pergalę, tad jei kažkuri iš šių komandų pralaimės dukart, atsidurs labai pavojingoje padėtyje.

Jau dabar labai pavojingoje padėtyje yra Kroatijos rinktinė, kuri per pirmąjį langą patyrė du pralaimėjimus Slovėnijos ir Suomijos komandoms. C grupės lentelės apačioje esantys kroatai šią savaitę bandys pakilti žaisdami su Švedijos krepšininkais.

Lapkričio pabaigoje labai skaudų varžovų dūrį praleido Serbijos rinktinė, pralaimėjusi Belgijoje. Tiesa, per antrąjį atrankos langą serbų užduotis neturėtų būti labai sunki, nes jie rungtyniaus su A grupės autsaideriais slovakais.

Dvi Baltijos šalių komandos po pirmojo atrankos lango turi po vieną pergalę. Latviai pralaimėjo serbams ir įveikė slovakus, o šią savaitę kovos su A grupės lyderiais belgais. Estai įveikė vokiečius, bet nusileido izraeliečiams, o per antrąjį langą susitiks su lenkais, kurie neturi pergalių ir užima paskutinę vietą D grupėje.

Varžovai

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė kol kas nė karto nedalyvavo pasaulio čempionate. Šiame amžiuje bosniai kelis kartus už atrankos barjerų užkliuvo net ir kovodami dėl kelialapio į Europos pirmenybes.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai prieš keliolika metų praleido 2007 ir 2009 metų Europos pirmenybes, o praėjusį dešimtmetį nesugebėjo iškovoti kelialapio į 2017 metų žemyno čempionatą.

Balkanų šalies krepšinį ilgai draskė įvairūs vidaus nesutarimai, nacionalinės federacijos vadovams dažnai nepavykdavo rasti bendros kalbos su geriausiais krepšininkais, todėl rinktinė žaisdavo ne stipriausia sudėtimi.

Vis dėlto praėjusio dešimtmečio pabaigoje įvyko staigus lūžis, kuris siejamas su 2018 metų pabaigoje rinktinės treneriu paskirtu Vedranu Bosničiumi. Naujas treneris žengė rizikingu keliu ir drastiškai atjaunino rinktinę, tačiau šis sprendimas pasiteisino su kaupu. Per 2022 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą bosniai laimėjo penkerias iš šešerių rungtynių, grupėje aplenkė Graikijos, Latvijos bei Bulgarijos rinktines ir iškovojo kelialapį į stipriausių žemyno komandų turnyrą.

O Europos sirgaliai išgirdo jaunųjų talentų Edino Atičiaus, Amaro Gegičiaus, Ajdino Penavos, Kenano Kamenjašo ir kitų pavardes.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė dėl to, kad atrankos varžybose negali žaisti NBA ir Eurolygos krepšininkai, patyrė vos vieną praradimą. Eurolygoje šiuo metu nežaidžia nė vienas bosnis, o NBA rungtyniauja tik traumų kamuojamas Jusufas Nurkičius (27, 211), atstovaujantis „Portland Trail Blazers“ komandai.

Du praėjusius sezonus jis beveik nežaidė dėl traumų, o ir šio sezono pradžioje atrodė labai blankiai ir neretai per rungtynes neįmesdavo nė dešimties taškų. Tačiau rudens pabaigoje jo sportinė forma žymiai pagerėjo ir pastarosiomis savaitėmis jis štampuoja dvigubus dviženklius, o vasario 16 dieną per rungtynes su „Memphis Grizzlies“ klubu pelnė 32 taškus ir pasiekė antrą karjeros rezultatą. Jo sezono vidurkiai NBA pirmenybėse pakilo iki 15 taškų ir 11,1 atkovoto kamuolio.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio vadovai nepraranda vilties, kad J.Nurkičius galės padėti rinktinei per trečiąjį atrankos langą, kurio rungtynes bus žaidžiamos liepos mėnesį.

Palyginti su pirmuoju atrankos langu, Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė prarado vieną labai svarbų žaidėją. Šįkart atvykti į rinktinę negalėjo natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas (33, 180). Strasbūro SIG ekipos įžaidėjas sausio pabaigoje patyrė traumą ir grįžti į aikštę negalės dar bent du mėnesius.

Užtat treneris Vedranas Bosničius sulaukė visų kitų pagrindinių žaidėjų. Neabejotinai ryškiausia rinktinės žvaigždė – Džananas Musa (22, 205), kuris spindi Lugo „Breogan“ komandoje ir yra rezultatyviausias Ispanijos lygos krepšininkas (vid. 19,8 tšk.).

Prancūzijos lygoje pirmaujančioje „Boulogne-Levallois“ komandoje naudingai žaidžia kitas Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės lyderis Miralemas Halilovičius (30, 205), pelnantis 11,7 taško ir atkovojantis 5,9 kamuolio.

Rinktinėje šiems dviem krepšininkams daug padeda Emiras Sulejmanovičius (26, 204, Lagūnos „Tenerife“, Ispanija), Amaras Gegičius (23, 200, Zagrebo „Cibona“, Kroatija), Edinas Atičius (24, 201, Podgoricos „Budućnost“, Juodkalnija), Aleksandaras Lazičius (25, 201, Baro „Mornar“, Juodkalnija), Kenanas Kamenjašas (21, 207, Podgoricos „Studentski centar“, Juodkalnija).

Grupių lentelės po dviejų turų

A grupė: Belgija – 2, Latvija – 1, Serbija – 1, Slovakija – 0.

B grupė: Baltarusija – 1, Turkija – 1, Graikija – 1, Didžioji Britanija – 1.

C grupė: Slovėnija – 2, Švedija – 1, Suomija – 1, Kroatija – 0.

D grupė: Izraelis – 2, Vokietija – 1, Estija – 1, Lenkija – 0.

E grupė: Prancūzija – 2, Juodkalnija – 1, Vengrija – 1, Portugalija – 0.

F grupė: Lietuva – 2, Bosnija ir Hercegovina – 2, Čekija – 0, Bulgarija – 0.

G grupė: Ispanija – 2, Ukraina – 1, Gruzija – 1, Šiaurės Makedonija – 0.

H grupė: Rusija – 2, Italija – 1, Islandija – 1, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.