EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į Eurolygos finalą: E. Atamano apetitas, čempionų slaptas ginklas ir taškų sausra

Stambulo „Anadolu Efes“ komanda vos ne visą Eurolygos reguliarųjį sezoną buvo niekuo neišsiskirianti vidutiniokė. Tačiau atėjus lemiamų kovų metui „Anadolu Efes“ vėl parodė geriausią savo versiją ir apgynė Eurolygos čempionės vardą.

Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ tapo Eurolygos čempione.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 22, 2022, 9:55 AM

Titulas. Šeštadienį Belgrade paskutinėse 2021–2022 metų Eurolygos sezono rungtynėse Stambulo „Anadolu Efes“ nugalėjo Madrido „Real“ klubą 58:57 ir apgynė pernai pirmą kartą iškovotą čempiono vardą.

„Didžiuojuosi komanda. Mes esame geriausi. Pažadėjome, kad tapsime čempionais ir pažadą tesėjome, – džiūgavo „Anadolu Efes“ treneris Erginas Atamanas. – Dabar sirgaliai prašo trečio titulo. Pažiūrėsime“.

Kelias. Reguliariajame sezone „Anadolu Efes“ laimėjo 16 iš 28 rungtynių (neskaičiuojant panaikintų rungtynių su pašalintais Rusijos klubais) ir užėmė tik šeštąją vietą. Tačiau ketvirtfinalyje aikštės pranašumo neturėjęs „Anadolu Efes“ nugalėjo Milano „Olimpia“ ekipą 3:1, pusfinalyje įveikė Pirėjo „Olympiakos“ klubą 77:74, o finale palaužė ir „Real“ krepšininkus.

Pernai, kai Eurolygos čempionu tapo pirmą kartą, „Anadolu Efes“ reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą.

Reguliariajame sezone nespindėjusios komandos titulą iškovoja ne pirmą kartą. 2017 metų čempionas Stambulo „Fenerbahçe“ ir 2018 metų čempionas „Real“ reguliariajame sezone užėmė penktąją vietą.

Siužetas. Per finalo rungtynes skirtumas nė karto nebuvo dviženklis. Didžiausia „Real“ persvara buvo 9 taškai (40:31 – trečiojo kėlinio pradžioje), didžiausia „Anadolu Efes“ persvara – vos 3 taškai (kelis kartus ketvirtajame kėlinyje).

Didesnę rungtynių dalį pirmavo Madrido krepšininkai. Stambulo komanda pirmajame ir antrajame kėliniuose į priekį išsiveržė tik keliolikai sekundžių, o trečiajame kėlinyje nepirmavo nė karto. Vis dėlto ketvirtajame kėlinyje beveik visą laiką priekyje buvo „Anadolu Efes“.

Naudingiausias. Naudingiausio finalo ketverto krepšininko prizas buvo įteiktas „Anadolu Efes“ gynėjui Vasilije Micičiui.

28 metų belgradietis buvo rezultatyviausias finalo žaidėjas. Jis aikštėje praleido 37,5 min., pelnė 23 taškus (4/8 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 3/4 baudų) ir išprovokavo 9 pražangas.

V.Micičius naudingiausiojo prizą gavo antrus metus iš eilės.

Jis prisidėjo prie trijų kitų krepšininkų, kurie per finalo ketvertą buvo įvertinti daugiau negu kartą. 2002 ir 2003 metais naudingiausiojo prizą gavo serbas Dejanas Bodiroga (pirmąjį žaisdamas Atėnų „Panathinaikos“, antrąjį – „Barcelona“), 2007 ir 2011 metais – graikas Dimitris Diamantidis („Panathinaikos“), 2009, 2012 ir 2013 metais – graikas Vasilis Spanoulis (pirmąjį – „Panathinaikos“, kitus du – Pirėjo „Olympiakos“).

Būtent V.Spanoulis, kuris yra vienintelis triskart naudingiausias finalo ketverto krepšininkas, šeštadienį įteikė prizą jo pėdomis einančiam V.Micičiui.

„Tikėjau, kad kada nors tai atsitiks. Tačiau nemaniau, kad tai gali atsitikti Belgrade, stebint saviems sirgaliams ir mano šeimai. Šito neįmanoma pamiršti, – džiaugėsi V.Micičius. – Visi aplink yra laimingi, ir dėl to aš esu dar laimingesnis“.

Slaptas ginklas. Per du pirmuosius kėlinius Stambulo komandai net 23 iš 29 taškų pelnė du lyderiai V.Micičius (13) ir Shane‘as Larkinas (10).

To aiškiai neužteko ir „Anadolu Efes“ ilgai vijosi varžovus. Tačiau po pertraukos Stambulo komanda išsitraukė slaptą ginklą – 221 cm ūgio vokietis Tiboras Pleissas per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius surinko 17 taškų. Iš viso jis pelnė 19 taškų (7/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų).

Maža to, jis padėjo išspręsti didžiausią Stambulo komandos problemą. „Real“ didžiąją rungtynių dalį dominavo po varžovų krepšiu, atkovojo net 18 kamuolių puolant ir rinko taškais antraisiais bandymais. Tačiau rungtynių pabaigoje prasibrauti į „Anadolu Efes“ baudos aikštelę buvo daug sunkiau.

Beje, Sh.Larkinas antroje rungtynių pusėje savo sąskaitos nepapildė nė tašku, o Stambulo komandoje šeštadienį taškus pelnė tik penki žaidėjai. Tuo tarpu Madrido ekipoje taškus pelnė visi vienuolika krepšininkų, kurie buvo įleisti į aikštę.

Milžinas. Madrido komandoje rezultatyviausiai žaidė Walteris Tavaresas. 220 cm ūgio milžinas iš Žaliojo Kyšulio pelnė 14 taškų.

Tačiau W.Tavaresui jėgų užteko tik pirmajame kėlinyje. Jis per pirmąjį kėlinį, kurį „Real“ laimėjo 15:14, pelnė 12 taškų, bet jau 10-ąją minutę prasižengė antrąjį kartą. Afrikietis iš vėliau gana greitai rinko pražangas, todėl treneris Pablo Laso gana ilgai jį laikė ant suolo. O grįžęs į aikštę W.Tavaresas nesugebėjo dominuoti taip, kaip pirmajame kėlinyje.

Permainos. Šeštadienį Stambulo komandos dvyliktuke buvo net devyni krepšininkai, kurie šventė pergalę 2021 metų finale. Tai – Vasilije Micičius, Shane‘as Larkinas, Tiboras Pleissas, Chrisas Singletonas, Jamesas Andersonas, Bryantas Dunstonas, Rodrigue‘as Beaubois, Adrienas Moermanas ir Bugrahanas Tunceras.

Prie jų prisidėjo du pernai „Anadolu Efes“ įsigyti naujokai Elijah Bryantas (finale taškų nepelnė) ir Filipas Petruševas (į aikštę nebuvo įleistas) bei pernai į dvyliktuką nepatekęs Ertenas Gazi.

Jie pakeitė šiuo metu dėl traumų žaisti negalinčius Krunoslavą Simoną ir komandos kapitoną Dogušą Balbay bei Sertačą Šanlį, kuris prieš šį sezoną išvyko į „Barcelona“.

Turkai. Eurolygos finale nežaidė nė vienas Turkijos krepšininkas. Ertenas Gazi ir Bugrahanas Tunceras buvo „Anadolu Efes“ dvyliktuke, tačiau turkas treneris Erginas Atamanas Savo tautiečių į aikštę neleido.

Finale rungtyniavo šeši amerikiečiai (jie pelnė 22 taškus), penki prancūzai (11), trys ispanai (13), vienas serbas (23), vienas vokietis (19), vienas Žaliojo Kyšulio krepšininkas (14), vienas argentinietis (5), vienas vengras (5) ir vienas švedas (3).

Taškai. Pirmą kartą šiuolaikinės Eurolygos istorijoje finale laimėjusi komanda pelnė mažiau nei 60 taškų. Kad nugalėtų, „Anadolu Efes“ užteko 58 taškų.

„Anadolu Efes“ pakartojo visų laikų svarbiausio žemyno turnyro finalų nugalėtojų mažiausio rezultatyvumo rekordą. 1998 metais tiek pat taškų pelnė Bolonijos „Virtus“, finale nugalėjęs Atėnų AEK klubą 58:44.

Dar dviejuose anksčiau vykusiuose finaluose nugalėtojai pelnė vos vos daugiau taškų. 1993 metais lemiamose rungtynėse Limožo CSP įveikė Trevizo „Benetton“ komandą 59:55, o 1994 metais Badalonos „Joventut“ – Pirėjo „Olympiakos“ ekipą 59:57.

Beje, šių metų finale taškų sausra prasidėjo jau pirmosiomis minutėmis. V.Micičius pirmąjį rungtynių tašką, pataikęs antrąjį iš dviejų baudos metimų, pelnė baigiantis antrajai minutei, o „Real“ pirmuosius taškus pelnė tik penktojoje komandos atakoje.

Dublis. Eurolygos čempiono vardą apgynusiam „Anadolu Efes“ krepšininkams pavyko pakartoti Tel Avivo „Maccabi“ ir Pirėjo „Olympiakos“ pasiekimą.

Šiedu klubai taip pat tapo čempionais dukart iš eilės. „Makabi“ svarbiausiame žemyno turnyre triumfavo 2004 ir 2005 metais, „Olympiakos“ – 2012 ir 2013 metais.

Anuomet prie abiejų „Makabi“ pergalių prisidėjo Š.Jasikevičius, o auksinėje „Olympiakos“ sudėtyje buvo Martynas Gecevičius. Tiesa, M.Gecevičius nė viename finale nebuvo įleistas į aikštę.

Finalai. „Anadolu Efes“ finale žaidė trečią kartą iš eilės (bet ne tris sezonus iš eilės, nes 2020 m. Eurolygos turnyras nebuvo baigtas).

Tai nėra šiuolaikinės Eurolygos retenybė.

Anksčiau po tris kartus iš eilės finale žaidė Tel Avivo „Makabi“ (2004–2006 m.), Madrido „Real“ (2013–2015 m.) ir Stambulo „Fenerbahçe“ (2017–2019 m.). O Maskvos CSKA finale rungtyniavo net keturis sezonus iš eilės (2006–2009 m.).

Nė vienam klubui nepavyko laimėti trijų iš eilės finalų. Kita vertus, nė vienas serijinis finalininkas svarbiausiame sezono mače nepatyrė trijų iš eilės nesėkmių.

Paguoda. Prieš Eurolygos finalą įvyko rungtynės dėl trečiosios vietos. Jose Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ nugalėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubą 84:74.

„Barcelona“ gynėjas Rokas Jokubaitis žaidė 13 min. ir pelnė 4 taškus (2/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 0/2 baudų).

Finalas

Stambulo „Anadolu Efes“ – Madrido „Real“ 58:57. V.Micičius 23, T.Pleissas 19, Sh.Larkinas 10, Ch.Singletonas 4, B.Dunstonas 2, J.Andersonas, E.Bryantas, R.Beaubois ir A.Moermanas po 0 / W.Tavaresas 14, S.Llullis 9, A.Randolphas 6, G.Deckas, A.Hanga ir V.Poirier po 5, F.Causeur, J.Tayloras ir G.Yabusele po 3, A.Abalde ir R.Fernandezas po 2.

Rungtynės dėl 3 vietos

„Barcelona“ – Pirėjo „Olympiakos“ 84:74. N.Mirotičius 19, S.Šanli 16, C.Higginsas 11, B.Daviesas 10, ... R.Jokubaitis 4 / A.Vezenkovas 20, K.Sloukas 14, Sh.McKissicas 11, T.Dorsey 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.