EUROLYGA 2023

NBA naujokų birža: didžiausi šių metų talentai ir žvaigždėms iššūkį mesiantys europiečiai

Dar nespėjus atslūgti emocijoms po „Golden State Warriors“ laimėto titulo NBA čempionate, fanai dėmesį jau telkią ateinančiai naujokų biržai.

 NBA naujokų birža: didžiausi šių metų talentai ir žvaigždėms iššūkį mesiantys europiečiai<br> lrytas.lt montažas
 NBA naujokų birža: didžiausi šių metų talentai ir žvaigždėms iššūkį mesiantys europiečiai<br> lrytas.lt montažas
 J. Smithas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Smithas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 C. Holmgrenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 C. Holmgrenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Sochanas.<br> FIBA nuotr.
 J. Sochanas.<br> FIBA nuotr.
 P. Banchero.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 P. Banchero.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 9:28 PM, atnaujinta Oct 11, 2022, 10:27 AM

Skirtingai nei Europje, JAV krepšinio komandos sau talentų nesiaugina, o juos susigriebia per kasmet vykstančią naujokų biržą. Geriausi šaukimai atitenka prasčiausiai praėjusiame sezone pasirodžiusioms komandoms, tad šios vienu teisingu pasirinkimu gali susitvarkyti savo frančizės ateitį, tačiau nepataikydamos su talentais gali ilgam laikui užsilikti NBA dugne.

NBA komandos talentų ieškosi ne tik pas save – universitetų lygoje, bet ir visame pasaulyje, o paskutiniuoju metu į lygą veržiasi vis daugiau europiečių.

Lrytas.lt apžvelgė penkis talentingiausiais laikomus krepšininkus, bei europiečius, kurie pretenduoja į pirmąjį NBA naujokų biržos ratą (pirmieji 30 šaukimų).

Europiečiai:

Jeremy Sochanas (19 m., 206 cm, 104 kg, Lenkija, „Baylor Bears“)

NCAA statistika: 9,2 tšk., 6,4 atk. kam., 1,8 rez. perd., 1,6 kld.

J.Sochano mama lenkė, tėtis amerikietis, o krepšininkas augo Didžiojoje Britanijoje. Visgi, puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas pasirinko atstovauti Lenkijos rinktinei, kuriai jau atstovavo atrankoje į Europos čempionatą. Rungtynėse prieš Rumunijos rinktinę Lenkijos talentas pelnė net 18 taškų.

Nors nacionalinėje rinktinėje J.Sochanas ir buvo rezultatyvus, krepšininkas yra vertinamas dėl savo gynybinių sugebėjimų. NCAA čempionate lenkas pademonstravo, jog gali spausti varžovus su kamuoliu, o keistis geba prieš visų pozicijų krepšininkus. Puolime puolėjas labai gerai jaučiasi užbaigdamas atakas iš po krepšio.

Krepšininko problema – tolimi metimai. Visos NBA komandos nori gerai iš toli pataikančių krepšininkų, tačiau J.Sancho nei metimas iš tritaškio, nei vidutinio nuotolio gerai nenuteikia (29,6 proc. trit.).

Lenkui prognozuojamas 11 šaukimas NBA naujokų biržoje.

Ousmane’as Diengas (19 m., 208 cm, 98 kg, Prancūzija, „New Zealand Breakers“)

Australijos lygos statistika: 8,9 tšk., 3,1 atk. kam., 1 rez. perd., 1,4 kld.

Puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas nusprendė prieš NBA persikelti į aukščiausią Australijos lygą. Žaidėjo statistika gali atrodyti apgaulinga, kadangi tiek lengvojo, tiek sunkiojo puolėjo pozicijose rungtyniaujantis O.Diengas pirmoje sezono pusė vidutiniškai pelnydavo po 4 taškus ir atkovodavo po 2,1 kamuolius, tačiau antroje pusėje krepšininko vidurkiai kilo iki 13,1 taško ir 4,4 atkovotų kamuolių.

Krepšininkas pasižymi savo mobilumu ir kieta gynyba. Puolėjas nesibaimina gindamasis perimetre prieš mažesnius krepšininkus, o ypatingai gerai supranta, kada jam reikia skubėti į pagalbos gynybą. O.Diengas Australijoje taip pademonstravo, kad žaisdamas du prieš du gali sukurti progas tiek sau, tiek komandos draugams.

Tačiau nors progas sau prancūzas ir kuriasi, jas išnaudoja gana prastai. Puolėjo pataikymas iš žaidimo siekė 39,8 proc., o tritaškiai skriejo vos 27,1 proc. taiklumu. Taip pat, žaidžiant Australijos lygoje pasimatė, jog O.Diengas dažnai nusileidžia varžovams fiziškumu.

Prancūzui prognozuojamas 13 šaukimas NBA naujokų biržoje.

Nikola Jovičius (19 m., 211 cm, 101 kg, Serbija, Belgrado „Mega Mozzart“)

Adrijos lygos statistika: 11,7 tšk., 4,4 atk. kam., 3,4 rez. perd., 2,7 kld.

Serbas augo tikroje talentų kalvėje. Iš „Mega Mozzart“ ekipos kelią į NBA taip pat prasimušė Nikola Jokičius, Timothe Luwawu-Cabarrot, Ivica Zubacas, Vlatko Čančaras, Goga Bitadze ir Marko Simonovič, o Eurolygoje siaučia Vasilije Micičius.

N.Jovičius pasižymi gebėjimu skirstyti kamuolius bei kurti žaidimą du prieš du. Serbas taip pat pademonstravo, jog gali puikiai progas kurtis sau. Nepaisant to, kad puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas mėgsta turėti kamuolį savo rankose, serbas įprastai išmeta tik gerai paruoštus metimus.

Visgi, kelios N.Jovičiaus problemos smukdo jo akcijas. Krepšininkas nepajėgia tvarkytis su kitais aukštais žaidėjais abiejose aikštės pusėse, o ypatingai pirštu duriama į puolėjo atletiškumo trūkumą.

Serbui prognozuojamas 21 šaukimas.

Ismaelis Kamagate (21 m., 211 cm, 100 kg, Prancūzija, Paryžiaus „Basketball“)

Prancūzijos lygos statistika: 11,3 tšk., 6,3 atk. kam., 0,7 rez. perd., 1,7 kld.

21-erių krepšininkas Prancūzijos lygoje buvo išrinktas į visų žvaigždžių rungtynes, o sezonui pasibaigus buvo paskelbtas geriausiu lygoje besiginančiu krepšininku.

I.Kamagate išsiskiria savo įspūdingu atletiškumu. Ilgas rankas turintis prancūzas per rungtynes vidutiniškai blokuodavo po 1,6 metimo. Taip pat krepšininkas pasižymi geru žaidimu greitajame puolime, bei sėkmingai užsibaiginėja atakas būdamas šalia krepšio.

Vidurio puolėjo problema – negebėjimas mesti į krepšį atsitraukus kelis metrus nuo jo, o tritaškis puolimo arsenale iš viso neegzistuoja. Taip pat I.Kamagate gana greitai renkasi pražangas ir stringa gynyboje du prieš du.

Aukštaūgiui prognozuojamas 39 šaukimas.

TOP 5 žaidėjai:

5. Keeganas Murray’us (21 m., 203 cm, 102 kg, JAV, „Iowa Hawkeyes“)

NCAA statistika: 23,5 tšk., 8,7 atk. kam., 1,5 rez. perd., 1,1 kld.

K.Murray’us yra vienas vyresnių į naujokų biržą žengiančių krepšininkų. Amerikietis yra vėlyvo brendimo, o baigus mokyklą krepšininkui net nebuvo matoma vietos NBA lygoje. Visgi, antraisiais universiteto metais K.Murray’us atliko įspūdingą šuolį. Jo pelnomų taškų vidurkis nuo 7,2 šoktelėjo iki 23,5, o atkovotų kamuolių nuo 5,1 iki 8,7.

Puolėjas ypač gerai jaučiasi atviroje aikštėje ir atsikovojęs kamuolį gynyboje gali iškart pasileisti į greitą puolimą. Taip pat K.Murray’us puikiai atranda būdus, kaip įsiveržti į baudos aikštelę.

Krepšininkas didžiąją dalį taškų pelno arčiau žaisdamas arčiau krepšio. Puolėjas turi platų puolimo arsenalą ir geba pelnyti taškus net kai yra dvigubinamas.

Amerikietis tritaškius praėjusį sezoną svaidė 39,8 proc. tikslumu, tačiau prieš tai jo tolimi metimai tikslą pasiekė tik 29,6 proc., tad dabar būtų per drąsu sakyti, jog K.Murray’us gali aukštu procentu tritaškius mesti ir NBA. Pasitikėjimo neprideda ir baudų pataikymas, kuris siekia 74,7 proc.

Baimės faktorius kyla ir dėl žaidimo lygio, kuriame amerikietis iki šiol žaidė. Jo universitetas nebuvo vienas iš geriausių, tad ir varžovai buvo kur kas žemesnio lygio, nei kitų didžiausių talentų

4. Jadenas Ivey (20 m., 193 cm, 88 kg, JAV, „Purdue Boilermakers“)

NCAA statistika: 17,3 tšk., 4,9 atk. kam., 3,1 rez. perd., 2,6 kld.

J.Ivey gimė sportininkų šeimoje. Krepšininko tėtis žaidė amerikietišką futbolą aukščiausiame lygyje, o jo mama Niele moterų NBA. Dabar N.Ivey dirba „Notre Dame Fighting“ moterų komandos trenere, o 2019–2020 metais dirbo „Memphis Grizzlies“ komandoje trenerio asistente.

Amerikietis išsiskiria savo sprogstamąja jėga ir atletiškumu. Puolėjas nuostabiai jaučiasi atviroje aikštėje, tad ji ginantys krepšininkas negali užsnausti net akimirkai. Gynėjas geba atlikti įspūdingo grožio perdavimus ir yra ne kartą pademonstravęs, jog gali sukurti geras progas savo komandai, tačiau tuo pačiu pasirodė, jog su jų tikslumu dar reikėtų padirbėti.

Gynyboje dažnai galima krepšininką išvysti klystantį žaidime du prieš du, bei pramiegant savo dengiamus varžovus. Tiesa, kai J.Ivey būna susikoncertavęs, varžovų gynėjui kamuolio varymasis tampa tikru iššūkiu.

J.Ivey pavardės dar prieš metus nebuvo galima matyti net arti pirmojo dešimtuko, tačiau amerikietis savo tritaškio tikslumą per metus pakėlė net 10 proc. (nuo 25,8 iki 35,8). Visgi, jo tolimas metimas vis dar kelia klausimų.

Taip pat krepšininkui dar reikėtų padirbėti su savo „floateriu“ (red. – aukštas metimas viena ranka) ir metimais iš vidutinio nuotolio.

3. Paolo Banchero (19 m., 208 cm, 113 kg, Italija, „Duke Blue Devils“)

NCAA statistika: 17,2 tšk., 7,8 atk. kam., 3,2 rez. perd., 2,4 kld.

P.Banchero gimė JAV, tačiau krepšininkas pasirinko atstovauti savo tėčio gimtajai šaliai – Italijai. Krepšininkas iki 8 klasės buvo laikomas vienu perspektyviausių žaidėjų tiek krepšinyje, tiek amerikietiškame futbole. Visgi, P.Banchero pasirinko karjeros siekti krepšinyje, o dabar jam prognozuojamas šaukimas pirmajame trejetuke.

Italas pasižymi išskirtiniu fiziniu sudėjimu ir atletiškumu. P.Banchero puikiai gali susikurti sau metimus, o bene firminiu judėsiu tapo verpste, už nugaros paliekant varžovą. Sunkiojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas taip pat geba atlikti sudėtingus, tačiau tikslius perdavimus savo komandos draugams, o šis jo įgūdis vis gerėja.

P.Banchero taip pat pasižymi puikiai žaisdamas situacijose du prieš du, kadangi krepšininkas gali ne tik išsimesti puikų metimą, bet ir atlikti nuostabų perdavimą.

Didžiausias puolėjo trūkumas – stabilumas. Nors italas ir turi gerų momentų gynyboje, dažnai jį galima išvysti nesusikoncertavusį, bei paleidusį savo varžovą. Taip pat jo metimas nėra stabilus. P.Banchero gali susikurti puikius metimus, geba mesti ir po driblingo iš distancijos, tačiau pas jį gali būti tiek karštų, tiek šaltų dienų. Italas metimus iš žaidimo metė 47,8 proc. tikslumu, o tritaškius – 33,8 proc.

P.Banchero dar likus kelioms savaitėms iki naujokų biržos buvo įvardijamas kaip krepšininkas, kuris bus pašauktas tarp 3 ir 5 pozicijos, tačiau biržai artėjant pasigirsta vis daugiau kalbų, kad italas pirmasis išgirs savo pavardę.

2. Chetas Holmgrenas (20 m., 213 cm, 88 kg, JAV, „Gonzaga Bulldogs“)

NCAA statistika: 14,1 tšk., 9,9 atk. kam., 1,9 rez. perd., 1,9 kld.

Vidurio puolėjo ir sunkiojo krašto rungtyniauti galintis C.Holmgrenas pasižymi ilgomis rankomis (229 cm). Krepšininkais 2019 metais Latvijoje vykusiame pasaulio jaunimo iki 19 metų čempionate su JAV rinktine laimėjo aukso medalius, o pats C.Holmgrenas rinkęs 11,9 tšk., 6,1 atk. kam., 3,3 rez. perd. ir 2,7 blk. vidurkius buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju.

Nors krepšininkas ir neatrodo tvirto sudėjimo, C.Holmgrenas pasižymi puikia lanko gynyba ir gynyboje du prieš du. Aukštaūgis taip pat buvo bene geriausias žaidėjas NCAA lygoje užbaigdamas atakas iš po krepšio, o tai 20-metis geba daryti ir atakuodamas su kontaktu.

C.Holmgrenas taip pat pasižymi geru tritaškio metimu. Amerikietis vidutiniškai per rungtynes išmeta daugiau nei 3 tolimus metimus, o juos meta 39 proc. tikslumu.

Krepšininko problemas galima įžvelgti vos atkreipus dėmesį į jo fizinius duomenis. Nors pats aukštaūgis ir geba užsibaigti atakas su kontaktu, pats sverdamas 88 kg baudos aikštelėje dažnai būna apstumdomas fiziškai tvirtesnių žaidėjų.

Amerikietis taip pat nėra užtikrintas žaisdamas su kamuoliu. C.Holmgrenas dažnai atakuodamas krepšį praranda kamuolį, o jo perdavimai komandos draugams nėra aukščiausio lygio.

1. Jabari Smithas (19 m., 208 cm, 100 kg, JAV, „Auburn Tigers“)

NCAA statistika: 16,9 tšk., 7,4 atk. kam., 2 rez. perd., 1,9 kld.

208 cm ūgio krepšininkas pasižymi tikromis snaiperio savybėmis. J.Smithas tolimus metimus atlieka 42 proc. tikslumu, o juos gali išsimesti ir stovėdamas per kelis metrus nuo tritaškio linijos. Taip amerikietis geba mesti po driblingo, bei per varžovų iškeltas rankas. J.Smithas taip pat turi gerą metimą iš vidutinio nuotolio.

Sunkiojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas yra vienas geriausiai besiginančių krepšininkų perimetre. J.Smithas geba vaikytis tiek mažesnius krepšininkus, tiek iš toli priimti stipresnių krepšininkų kontaktą.

Amerikiečio problemos prasideda arčiau krepšio. J.Smithas turi problemų verždamasis link krepšio, taip pat užbaiginėdamas atakas būnant per kelių metrų atstumą nuo krepšio. Puolime taip pat pastebima, jog jo perdavimų kokybė yra išties abejotina.

Gynyboje išskiriamas vienas J.Smitho minusas – lanko saugojimas. Nors krepšininkas ir yra aukštas, puolėjui sunkiai sekasi tvarkytis su varžovais po savo krepšiu, o ir blokuojamais metimais pasigirti J.Smithas negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.