EUROLYGA 2023

Atranka į pasaulio čempioantą: užtemimas Niše, lenkų nuopuolis ir dar vienas Kroatijos krepšinio fiasko

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre kelialapius į kitą etapą sekmadienį iškovojo Švedijos, Izraelio ir Estijos rinktinės. Lemiamas dvikovas pralaimėjo Lenkijos ir Kroatijos krepšininkai, o vienerios rungtynės neįvyko dėl apšvietimo gedimo.

 Luka Dončičius.<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Luka Dončičius.<br> SPO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 10:43 AM, atnaujinta Aug 17, 2022, 8:47 PM

Užtemimas

Sekmadienį pasaulio pirmenybių atrankos turnyro pirmąjį etapą turėjo baigti keturių grupių komandos. Tačiau buvo sužaistos ne visos numatytos rungtynės. Nišo mieste Serbijos ir Belgijos krepšininkai pasikeitė tik keliomis atakomis, bet komandoms kaip reikiant nė neapšilus rungtynės buvo nutrauktos dėl apšvietimo gedimo.

Varžybų rengėjai nusprendė, kad rungtynės bus tęsiamos pirmadienį. Sekmadienį komandos sužaidė 2 min. 6 sek. ir išsiskirstė Belgijos rinktinei pirmaujant 6:3 bei serbui Nemanjai Bjelicai ruošiantis mesti dvi baudas.

Kelialapiai

Nors vienerios rungtynės liko nesužaistos, visose keturiose grupėse paaiškėjo visos komandos, kurios varžysis antrajame atrankos etape. Tai – Latvija, Belgija, Serbija (A grupė), Graikija, Turkija, Didžioji Britanija (B grupė), Suomija, Slovėnija, Švedija (C grupė), Vokietija, Izraelis ir Estija (D grupė).

Antrajame etape šios komandos sudarys I ir J grupes.

I grupės varžybas iš geriausios starto pozicijos pradės po tris pergales turinčios Graikija ir Latvija. Dvi pergales turi Turkija, po vieną – Serbija, Belgija ir Didžioji Britanija (be to, serbai ir belgai dar baigs pirmojo etapo tarpusavio mačą).

J grupės lyderės prieš antrąjį etapą yra po penkias pergales turinčios Vokietija ir Suomija. Keturias pergales į antrąjį etapą nešasi Slovėnija, tris – Izraelis, po dvi – Švedija ir Estija.

Kitose keturiose grupėse šeštojo turo rungtynės bus žaidžiamos pirmadienį, o kelialapius į kitą atrankos etapą jau užsitikrino Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija (E grupė), Lietuva (F grupė), Ispanija, Gruzija, Ukraina (G grupė), Islandija, Italija ir Nyderlandai (H grupė).

Dėl dviejų paskutinių kelialapių F grupėje kovoja Čekija, Bosnija ir Hercegovina bei Bulgarija.

Antrajame etape žais 24 komandos, suskirstytos į keturias grupes. Po tris geriausias grupių komandas iškovos kelialapius į pasaulio pirmenybes.

Pakeitimai

Pagal nuostatus antrajame atrankos etape turėtų būti įskaitomi visi pirmajame etape iškovoti taškai. Tačiau FIBA padarė nežymius pakeitimus po to, kai iš turnyro pašalino Rusijos ir Baltarusijos rinktines.

Pirmojo etapo B ir H grupėse liko po tris komandas. Jos žaidė mažiau rungtynių negu kitų grupių komandos. Dėl to pirmojo etapo A ir G grupių komandoms antrajame etape įskaityti ne visi taškai, bet tik tie, kurie buvo iškovoti žaidžiant tarpusavyje. Trims geriausioms A ir G grupių komandoms buvo nubrauktos pergalės, pasiektos rungtyniaujant su autsaideriais.

Ši permaina padėties neiškraipė, nes A grupės autsaiderė Slovakija neiškovojo nė vienos pergalės, o G grupės autsaiderė Šiaurės Makedonija, kuri šeštų rungtynių dar nežaidė, kol kas irgi nelaimėjo nė karto.

Taškai

A ir B grupėse visi kelialapių savininkai paaiškėjo dar prieš šeštąjį turą.

Sekmadienį B grupės rungtynėse, kurios bus įskaitytos antrajame etape, Turkijos rinktinė išvykoje įtikinamai nugalėjo Didžiosios Britanijos krepšininkus 85:71.

A grupėje Latvijos rinktinė be didelių pastangų sutriuškino Slovakijos krepšininkus 93:60, bet ši pergalė iškart „sudegė“ dėl aukščiau minėto nuostatų pakeitimo.

Liūnas

Vis gilesniame nesėkmių liūne murkdosi Kroatijos rinktinė. Kroatai labai blogai žaidė ir praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, bet jame pateko bent į antrąjį etapą.

O šįkart Kroatijos krepšinio viltis jau pirmajame atrankos etape sudaužė sekmadienį namie patirtas pralaimėjimas Suomijos komandai 79:81.

Kroatijos krepšininkus blogai nuteikti turėjo dar prieš lemiamas rungtynes pamatytas vaizdas – Rijekos arenoje liko daugybė tuščių vietų. Menkas kroatų sirgalių susidomėjimas buvo visai nė motais svečiams iš šiaurės, pradėjusiems rungtynes spurtu 14:2. Ir kituose kėliniuose suomiai ne kartą pirmavo dviženkliu skirtumu, o šeimininkai atsitiesė tik paskutiniame ketvirtyje.

Suomijos rinktinė po pertraukos labai prastai pataikė iš toli ir nesustabdė Kroatijos aukštaūgio Ivicos Zubaco. Šio krepšininko vedama Kroatijos rinktinė perėmė iniciatyvą ir likus žaisti apie dvi minutes pirmavo gana solidžiu skirtumu 78:70.

Tačiau suomiai sugebėjo dar kartą pakeisti mačo eigą, o likus žaisti 4 sekundes Suomijos rinktinės lyderis Lauri Markkanenas tritaškiu vėl persvėrė rezultatą 81:79.

Atsakomąją ataką kroatai oi minutės pertraukėlės surengė labai negrabiai. Bojanas Bogdanovičius iš pradžių sudvejojo, o paskui nepataikė iš sudėtingos padėties.

Kroatams dar vieną galimybę padovanojo L.Markkanenas. Tuo metu, kai B.Bogdanovičius metė iš toli, suomis po krepšiu ranka prilaikė I.Zubacą ir buvo nubaustas pražanga. Tačiau I.Zubacas nepataikė baudos metimų ir Kroatijos rinktinė pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Kančios

Kroatus nugalėję suomiai ištiesė pagalbos ranką kaimynams švedams. Švedijos rinktinė C grupėje užėmė trečiąją vietą ir žais antrajame etape.

Nedaug trūko, kad švedai bilietą į kitą etapą iškovotų patys – jie buvo per žingsnį nuo griausmingos sensacijos ir savo aikštėje po lygios kovos tik paskutinėmis sekundėmis nusileido slovėnams 81:84. Šios rungtynės baigėsi likus valandai iki kitų grupės rungtynių pradžios, tad švedai gerų žinių sulaukė tik po trijų valandų.

Slovėnijos rinktinei daugiau nei pusę taškų pelnė dvi NBA žvaigždės Luka Dončičius (31) ir Goranas Dragičius (20). Vis dėlto jų vedamai komandai su švedais, kurių gretose nėra nė vieno NBA ar Eurolygos krepšininko, trys lyderiai atlieka nežymius vaidmenis Ispanijos lygos komandose, o kiti žaidėjai atvyko iš Švedijos, Rumunijos, Čekijos, Ispanijos antrosios lygos klubų, teko kankintis visas keturiasdešimt minučių.

Likus žaisti keliolika sekundžių Švedijos rinktinė atsiliko vienu tašku 81:82 ir turėjo kamuolį. Švedai dukart metė iš tolį, bet jų metimai tikslo nepasiekė.

Nuopuolis

Iš kovos dėl kelialapio į 2023 metų pasaulio pirmenybes jau pasitraukė 2019 metų pasaulio pirmenybėse dalyvavusi Lenkijos rinktinė.

Lenkijos krepšininkai kelerius metus džiugino savo gerbėjus brandžiu žaidimu ir prieš trejus metus pasaulio pirmenybėse užėmė aštuntąją vietą. Tačiau po Tokijo olimpinių žaidynių pasitraukė rinktinei ilgai vadovavęs amerikietis treneris Mike‘as Tayloras, o jo įpėdiniui kroatui Igorui Miličičiui suderinti komandos veiksmų nepavyko.

Sekmadienį lenkai lemiamose rungtynėse išvykoje ilgai pirmavo prieš Vokietijos rinktinę, bet neišsaugojo ketvirtojo kėlinio viduryje turėtos 7 taškų persvaros. Lenkai keliskart apmaudžiai suklydo, praleido skaudžius Denniso Schroderio bei Johanneso Voigtmanno tritaškius ir pralaimėjo 83:93.

Galutinis rezultatas neatspindėjo mačo eigos – vokiečiai persvarą padidino baudos metimais, kai lenkai bandė gelbėtis sąmoningomis pražangomis, bet patys nesugebėjo suregzti rezultatyvių atakų.

„Manau, kad buvome verti pergalės, – tvirtino Lenkijos rinktinės treneris I.Miličičius. – Mūsų žaidėjai buvo tinkamai nusiteikę, ketvirtajame kėlinyje pirmavome, bet neišsaugojome persvaros“.

Planas

I.Miličičius po rungtynių per spaudos konferenciją aiškino, kad jo planas buvo leisti dažniau mesti D.Schroderiui ir atkirsti vokiečių lyderį nuo jo komandos draugų. Atrodo, šis planas visiškai nepasiteisino – labai dažnai mėtęs D.Schroderis pelnė net 38 taškus (3/7 dvitaškių, 7/18 tritaškių, 11/12 baudų).

Nors lenkų gretose labai rezultatyviai žaidė natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris (32 taškai), jis netapo atsvara varžovų žvaigždei.

Ramybė

Lenkų pralaimėjimas nudžiugino D grupėje vėliau žaidusias Izraelio ir Estijos rinktines. Ir izraeliečiai, ir estai turėjo pranašumą prieš lenkus pagal tarpusavio rungtynių rezultatus, todėl Vokietijos rinktinės pergalė užtikrino Izraelio ir Estijos komandoms kelialapį į kitą atrankos etapą.

Rungtynėse dėl antrojo etapo taškų Izraelio krepšininkai įtikinamai nugalėjo Estijos komandą 96:77.

6 turas

A grupė

Slovakija – Latvija 60:93. T.Pavelka 11 / Dav.Bertanas 23, A.Gražulis 19, K.Čavaras 12, 15 atk.kam. Levicai. 800 žiūrovų.

Serbija – Belgija nukeltos.

Lentelė: Latvija – 5, Belgija – 3*, Serbija – 3*, Slovakija – 0. *Pažymėtos komandos žaidė mažiau rungtynių.

B grupė

Didžioji Britanija – Turkija 71:85. M.Hessonas 18, 10 atk.kam., K.Bigby ir D.Van Ostrumas po 12 / Sh.Larkinas 22, S.Hazeras 11, M.Mahmutoglu 10. Niukastlas. 2300 žiūrovų.

Lentelė: Graikija – 3, Turkija – 2, Didžioji Britanija – 1.

C grupė

Švedija – Slovėnija 81:84. L.Hakansonas 24, S.Birganderis 15 / L.Dončičius 31, 10 atk.kam., G.Dragičius 20. Stokhomas. 8600 žiūrovų.

Kroatija – Suomija 79:81. I.Zubacas ir B.Bogdanovičius po 21, M.Hezonja 13 / L.Markkanenas 19, S.Salinas 14, A.Madsenas 10. Rijeka.

Lentelė: Suomija – 5, Slovėnija – 4, Švedija – 2, Kroatija – 1.

D grupė

Vokietija – Lenkija 93:83. D.Schroderis 38, Ch.Sengfelderis 15, D.Krameris 12 / A.J.Slaughteris 32, Mat.Ponitka 14, M.Sokolowskis 13. Brėmenas.

Izraelis – Estija 96:77. T.Ginatas 17, R.Sorkinas 16, J.Zoosmanas 14 / M.K.Kotsaras 13, K.Kitsingas ir J.Joesaaras po 12. Tel Avivas.

Lentelė: Vokietija – 5, Izraelis – 3, Estija – 2, Lenkija – 2.

Antrojo etapo grupių lentelės

I grupė: Graikija – 3, Latvija – 3, Turkija – 2, Belgija – 1*, Serbija – 1*, Didžioji Britanija – 1. (Serbija ir Belgija dar žais nukeltas pirmojo etapo rungtynes).

J grupė: Vokietija – 5, Suomija – 5, Slovėnija – 4, Izraelis – 3, Švedija – 2, Estija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.