EUROLYGA 2023

Ant silpnų pamatų stovintis Vengrijos krepšinis tenkinasi mažomis pergalėmis

Lietuvos krepšininkai rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje per dvi savaites du kartus egzaminuos Vengrijos rinktinę. Rugpjūčio 24 dieną lietuviai ir vengrai Sombathejuje žais pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes, o rugsėjo 6 dieną susitiks Europos pirmenybių grupės varžybose Kelne.

Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Vengrijos krepšinio rinktinė surems ietis su Lietuvos krepšininkais.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 3:59 PM

Tikslą pasiekė užtikrintai

Nors praėjusio amžiaus viduryje Vengrijos rinktinė buvo viena stipriausių žemyno komandų ir tris kartus iškovojo Europos pirmenybių medalius, vengrų vyrų krepšinio laimėjimus jau seniai padengė negailestingo laiko dulkės.

Nuo 1970 metų – per daugiau nei pusę amžiaus – Vengrijos krepšininkai kelialapį į Europos pirmenybes iškovojo vos tris kartus. Tiesa, kurį laiką patekti į Senojo žemyno pirmenybes buvo gana sunku, nes jose žaisdavo tik aštuonios arba dvylika komandų. Tačiau net padidinus dalyvių skaičių iki 16, o paskui – iki 24, Vengrijos rinktinė pro atrankos kliūtis prasibraudavo labai retai. Praėjusio amžiaus pabaigoje vengrams pavyko patekti į 1999 metų čempionatą, o šiame amžiuje jie kol kas žaidė tik 2017 metų Europos pirmenybėse.

Pasaulio krepšinio pirmenybėse Vengrijos vyrai apskritai nė karto nežaidė, o olimpinėse žaidynėse pastarąjį kartą dalyvavo 1964 metais.

Nors Vengrijos krepšininkai spėjo atprasti nuo pergalių, kelialapį į 2022 metų Europos pirmenybes jie iškovojo užtikrintai. Vengrai žaidė atrankos turnyro F grupėje, kurios aiški autsaiderė buvo Austrijos rinktinė. Austrai nesukūrė jokių keblumų kitoms trims komandoms, o Vengrijos, Slovėnijos ir Ukrainos rinktinės pasiekė po keturias pergales ir pasiėmė tris bilietus į baigiamąjį turnyrą.

Verta pažymėti, kad vengrai tikslą pasiekė net ramiau nei konkurentai. Vengrijos rinktinė 2020 metų vasarį atrankos turnyrą pradėjo dviem iš eilės pergalėmis prieš Slovėnijos bei Ukrainos komandas ir tempą sulėtino tik tada, kai beveik neliko abejonių, jog kelialapis į Europos pirmenybes nebeišsprūs.

Trūko tik vieno žaidėjo

Vengrijos krepšininkai gana užtikrintai iškovojo ir kelialapį į pasaulio pirmenybių atrankos antrąjį etapą. Pirmajame etape vengrai dukart įveikė E grupės autsaiderę Portugalijos rinktinę, sykį nugalėjo Juodkalnijos komandą ir tik žaisdami su Prancūzijos ekipa nesugebėjo varžovams pateikti jokių argumentų.

Vengrai abejas rungtynes prancūzams pralaimėjo triuškinamu skirtumu 54:78 ir 40:81.

Šios grupės nugalėtoja tapo penkias pergales pasiekusi Prancūzijos rinktinė. Juodkalnijos krepšininkai laimėjo keturis kartus, Vengrijos – tris, o Portugalijos komanda pralaimėjo visas šešerias rungtynes.

Pasaulio pirmenybių atrankos pirmajame etape Vengrijos rinktinė žaidė be Eurolygoje rungtyniaujančio Adamo Hangos. Tačiau kitiems krepšininkams klubų sezono metu nekilo kliūčių atvykti į rinktinę.

Nežaidžiant A.Hangai, komandos lyderiai buvo Zoltanas Perlas (vid. 12,8 tšk.) ir Davidas Vojvoda (12,2 tšk.).

Šią vasarą sutartį su Vilniaus „Rytu“ pasirašęs Benedekas Varadi pelnydavo vidutiniškai 9 taškus, o Panevėžio „Lietkabelio“ naujoko Gyorgy Golomano indėlis buvo labai nežymus – vos 2 taškai per 3 rungtynes (vid. 0,7 tšk.).

Pasiteisinusi strategija

Per 2017 metais vykusias praėjusias Europos pirmenybes Vengrijos rinktinė nudžiugino savo gerbėjus ir gana nelauktai pateko į atkrintamąsias varžybas. Kelialapį į aštuntfinalį prieš penkerius metus užtikrino pergalės prieš Čekijos ir Rumunijos komandas.

Per kitus grupės mačus treneris Stojanas Ivkovičius taupė komandos lyderį Adamą Hangą. A.Hanga labai nedaug žaidė su kroatais ir juodkalniečiais, visai nežaidė su ispanais, bet visą jėgą parodė per dvejas rungtynes, kurias treneris iš anksto buvo pažymėjęs raudonai. Vengrijos žvaigždė į čekų krepšį įmetė 31 tašką, į rumunų – 25 taškus.

Grupės varžybose dvi pergales iškovojusiai Vengrijos komandai savotišku prizu tapo teisė aštuntfinalyje susitikti su Serbijos rinktine. Serbai šias rungtynes įtikinamai laimėjo 86:78.

„Prieš penkerius metus Kluže mes sutelkėme visą dėmesį dvejoms rungtynėms su čekais ir rumunais. Šiais metais strategija bus tokia pati – visą dėmesį vėl skirsime dvejoms rungtynėms. Pirmajame ture žaisime su Bosnijos ir Hercegovinos rinktine. Kad patektumėm į kitą etapą, privalome nugalėti bosnius, o po to bandysime pasirinkti, kurią kitą komandą galime įveikti“, – prisiminęs neseną istoriją, šią vasarą svarstė treneris S.Ivkovičius.

Vis dėlto šiais metais burtai Vengrijos rinktinei buvo negailestingi. Po rungtynių su bosniais reikės žaisti su Slovėnijos, Prancūzijos, Lietuvos ir Vokietijos krepšininkais.

„Beveik neįmanoma pasirinkti komandą, kurią galėtume nustebinti, – pripažino S.Ivkovičius. – Apie Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę kalbame tik todėl, kad ji yra arčiausiai mūsų lygio. Bet kurioje kitoje grupėje bosniai galėtų būti ketvirti.

Prieš penkerius metus mūsų varžovai taip pat buvo labai stiprūs. Per praėjusias Europos pirmenybes žaidėme su Ispanijos ir Serbijos rinktinėmis, bet šįkart jau grupės varžybose susitiksime su keturiomis tokio lygio komandomis“.

Beje, šią vasarą į Vengrijos rinktinės stovyklą atvyko net aštuoni 2017 metų Europos pirmenybių dalyviai.

Silpni krepšinio pamatai

S.Ivkovičius neskrajoja padebesiais ir pripažįsta, kad Vengrijos krepšinio lygis nėra aukštas. „Jei Vengrijos vyrų ar vaikinų rinktinės Europos turnyruose užima 20–27 vietą, šis rezultatas atspindi šalies krepšinio padėtį rangų lentelėje.

Mūsų rezultatai galbūt net truputį geresni, negu turėtų būti. Tačiau mums šiek tiek padeda tai, kad į kitas rinktines klubų sezono metu negali atvykti NBA krepšininkai. Ši sistema mums yra palanki“, – tvirtino Vengrijos rinktinės treneris.

Vengrijos vyrų rinktinės rezultatai yra žymiai geresni negu vaikinų rinktinių. Šią vasarą Vengrijos 20-mečių rinktinė Europos pirmenybėse (skaičiuojant visas pakopas) užėmė 26-ąją vietą, 18-mečių rinktinė – 30-ąją vietą, 16-mečių rinktinė – 29-ąją vietą. Kitaip tariant, nė viena vaikinų rinktinė neįvykdė vyrų rinktinės trenerio nurodyto plano.

Vengrijos jaunieji krepšininkai Europos pirmenybių A pakopos varžybose, kuriose dalyvauja 16 stipriausių žemyno komandų, yra labai reti svečiai. Vengrų 20-mečiai A pakopoje pastarąjį kartą žaidė 2016 metais, 16-mečiai – 2008 metais, 18-mečiai – 1992 metais.

Vien šie skaičiai rodo, kad Vengrijos vyrų krepšinio pamatai – labai silpni. Todėl antrą kartą iš eilės iškovotas kelialapis į Europos vyrų pirmenybes vengrams yra didelis laimėjimas.

„Svarbiausia, kad žaistumėm gerai. Mums didelis laimėjimas yra vien kelialapis į Europos pirmenybes, – sutinka ir S.Ivkovičius. – Europos pirmenybėse ir prieš jas vyksiančiose pasaulio pirmenybių atrankos varžybose mes žaisime septynerias rungtynes su stipriausiomis žemyno komandomis ir mėgausimės tuo, kad galime su jomis išbandyti jėgas.

Popieriuje mes neturime beveik jokių galimybių, tačiau mūsų komanda eina į priekį ir dabar yra stipresnė, negu buvo prieš penkerius metus. A.Hanga ir Davidas Vojvoda lieka tame pačiame lygyje, bet kiti krepšininkai per penkerius metus subrendo ir įgijo patirties, mūsų sudėtyje neįvyko didelių sukrėtimų. Trūksta tik vieno žaidėjo – Marko Filipovity.

Tiesa, mes nežinome, ar mūsų padarytos pažangos užteks, kad šiais metais pasiektumėm pergales“.

Rado antrus namus

Nors Vengrijos rinktinę treniruojantis Stojanas Ivkovičius yra juodkalnietis, jį vadinti užsieniečiu būtų ne visai teisinga. Šis vyras Vengrijoje gyvena jau 30 metų. Jis vedė buvusią ilgametę Vengrijos rinktinės krepšininkę Timeą Beres, su kuria Kečkemėto mieste augina du sūnus, ir prieš kelerius metus gavo Vengrijos pilietybę.

S.Ivkovičius į Vengriją atvyko 1992 metais, kuomet sudarė sutartį su Solnoko klubu. Vėliau jis žaidė keliose kitose Vengrijos komandose, o baigęs krepšininko karjerą treniravo Vengrijos klubus. Išskyrus trumpą tarpsnį, kai buvo Juodkalnijos rinktinės trenerio padėjėjas, nuo pat 1992 metų S.Ivkovičius ir rungtyniavo, ir treniravo tik Vengrijoje.

Pirmą kartą prie Vengrijos rinktinės vairo S.Ivkovičius stojo dar 2007 metais. Tačiau tuomet jis vyriausiojo trenerio pareigas ėjo vos kelis mėnesius. Vengrijos komandai 2008 metų rudenį neišsaugojus vietos Europos pirmenybių atrankos A pakopoje, šalies krepšinio vadovai nusprendė ieškoti kito trenerio.

Po to rinktinės treneriai keitėsi maždaug kas porą metų, bet patenkinamų rezultatų taip pat nepasiekė. Galiausiai 2013 metais Vengrijos krepšinio federacija (MKOSz) vėl kreipėsi į S.Ivkovičių.

Antrasis jo darbo tarpsnis yra daug sėkmingesnis – S.Ivkovičiaus treniruojama Vengrijos rinktinė pateko į antras iš eilės Europos pirmenybes ir iškovojo teisę žaisti pasaulio pirmenybių atrankos antrajame etape. Rezultatais patenkinti Vengrijos krepšinio vadovai net nelaukdami Europos pirmenybių – šių metų rugpjūčio pradžioje – pratęsė sutartį su S.Ivkovičiumi iki 2025 metų.

Per visą Vengrijos krepšinio istoriją rinktinės treneriu ilgiau dirbo tik Istvanas Kiraly, kuris vadovavo komandai ir tada, kai ji buvo atvykusi į Kaune vykusias 1939 metų Europos pirmenybes.

„S.Ivkovičiaus požiūris ir komandos rezultatai rodo, kad Vengrijos rinktinė ir visas šalies krepšinis yra gerose rankose. Jis pasižymi visomis savybėmis, kurių reikia rinktinės vedliui.

Mums sudėtinga, nes daugumoje kitų šalių krepšiniui reikia konkuruoti tik su futbolu, o Vengrijoje labai populiarūs ir futbolas, ir rankinis, ir vandensvydis. Mums svarbu, kad krepšinis būtų matomas, pasiektų kuo daugiau jaunų žmonių ir Vengrijoje būtų išugdyti nauji Adamo Hangos lygio žaidėjai“, – pratęsus sutartį su S.Ivkovičiumi, kalbėjo MKOSz vadovas Ferencas Szalay.

Į rinktinę – po ilgos pertraukos

A.Hanga yra vienintelis už Vengrijos ribų gerai žinomas šios šalies krepšininkas. Suprantama šis gynėjas, jaunystėje pasižymėjęs įspūdinga sprogstamąja jėga ir iki šiol pasižymintis itin kibia gynyba bei puikia krepšinio nuovoka, išgarsėjo žaisdamas ne tėvynėje. A.Hangos šlovės metai prasidėjo, kai jis išvyko į Ispaniją.

Dar 2011 metais A.Hanga iš Sėkešfehėrvaro „Alba“ klubo išvyko į „Manresa“ komandą. Po poros sezonų dėmesį į vengrą atkreipė Vitorijos „Baskonia“ vadovai, 2017 metais A.Hanga perėjo į „Barcelona“ ekipą, o nuo 2021 metų vilki Madrido „Real“ aprangą.

„Prieš vienuolika metų į Ispaniją išvykau iškart po to, kai Sėkešfehėrvaro komanda pralaimėjo Vengrijos lygos finalo serijoje. Jei tada kas nors būtų pasakęs, kad tapsiu Ispanijos čempionu žaisdamas „Barcelona“ ir „Real“ komandose, būčiau atsakęs, kad tas žmogus pamišęs“, – šią vasarą kalbėjo vengrės ir Budapešte studijavusio afrikiečio šeimoje gimęs A.Hanga. Beje, jo tėvas, kilęs iš Pusiaujo Gvinėjos, šeimą paliko, kai Adamas dar buvo visai mažas, tad būsimąjį krepšininką užaugino jo motina ir seneliai.

Kadangi A.Hanga daug metų žaidžia Eurolygos komandose, per Europos ar pasaulio atrankos turnyrus jis negali padėti rinktinei. Rinktinėje geriausias Vengrijos krepšininkas praėjusį kartą žaidė per 2017 metų Europos pirmenybes, o šią vasarą į nacionalinę komandą grįžo po penkerių metų pertraukos.

„Per 2017 metų Europos pirmenybes mes sugebėjome patekti į atkrintamąsias varžybas. Šįkart žaisime labai stiprioje grupėje, bet mūsų tikslas bus toks pat, – prisidėjęs prie rinktinės, žadėjo A.Hanga. – Dabar komanda vyresnė, bet labiau patyrusi ir stipresnė negu prieš penkerius metus“.

„Jaučiamės taip, tarsi jis visą laiką būtų buvęs su mumis. Žinoma, gaila, kad jis negalėdavo padėti per atrankos rungtynes, bet mūsų problemos yra visai nežymios, palyginti su kitų komandų problemomis. Juk kitos komandos būna priverstos žaisti be keleto žvaigždžių“, – sakė treneris S.Ivkovičius.

Amerikietis išvyko į tėvynę

Vengrijos krepšinio federacija, kaip ir daugelio kitų šalių krepšinio vadovai, bandė sustiprinti rinktinę natūralizuotu amerikiečiu. Vis dėlto vengrai užjūrio krepšininkus vilioja ne taip aktyviai, kaip kitos šalys, kurios prieš oficialias varžybas gali rinktis iš kelių amerikiečių (pavyzdžiui, Juodkalnijos rinktinėje, su kuria šį mėnesį taip pat susitiks lietuviai, vien šiais metais žaidė trys natūralizuoti amerikiečiai).

Prieš keletą metų, tarpininkaujant MKOSz, Vengrijos piliečiu tapo DeAndre Kane‘as. Tačiau šis žaidėjas dingo iš Vengrijos krepšinio vadovų akiračio vos gavęs Europos Sąjungos valstybės pasą.

Po to vengrai natūralizavo kitą amerikietį Mikaelą Hopkinsą. Šis puolėjas žaidė atrankos turnyre, bet Europos pirmenybėse Vengrijai tikriausiai neatstovaus.

M.Hopkinsas prieš kelias savaites atvyko į treniruočių stovyklą, bet rugpjūčio viduryje dėl asmeninių priežasčių iškeliavo į Ameriką. Planai staiga pasikeitė, kai iš JAV atskriejo žinia, kad krepšininko tėvas pateko į kraupią automobilio avariją, kurioje patyrė sunkias traumas, ir dabar yra komos būsenoje.

Vengrijos rinktinėje tiek per pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes, tiek per Europos pirmenybes turėtų žaisti kitas natūralizuotas krepšininkas – serbas Kemalis Karahodžičius. Šis vidurio puolėjas, kuris, kaip ir treneris S.Ivkovičius, jau seniai įsikūrė Kečkemėto mieste, Vengrijos rinktinėje žaidė ir per 2017 metų Europos pirmenybes.

Atvyks į Lietuvos klubus

Prieš įsižiebiant A.Hangos žvaigždei, Vengrijos krepšinio veidas buvo du aukštaūgiai Robertas Gulyasas ir Kornelis Davidas.

Lietuvos sirgaliai ypač gerai susipažino su K.Davidu, kuris yra vienintelis NBA lygoje žaidęs Vengrijos krepšininkas, o nenusisekus karjerai už Atlanto, 2002 metais sudarė sutartį su Kauno „Žalgiriui“.

Šių metų rudenį Lietuvos sirgaliams prisistatys kiti du vengrai. Vilniaus „Rytas“ pasirašė sutartį su 27 metų gynėju Benedeku Varadi, Panevėžio „Lietkabelis“ – su 26 metų vidurio puolėju Gyorgy Golomanu.

Šiedu krepšininkai praėjusį sezoną kartu žaidė Sombathejaus „Falco“ komandoje, bet jų karjeros aprašymai skiriasi kaip diena ir naktis.

G.Golomanas jau spėjo pakeliauti po pasaulį. Jis mokėsi Kalifornijos universitete Los Andžele (UCLA), po to žaidė G lygoje, Japonijoje ir Belgijoje.

Tuo tarpu B.Varadi gimė Sombathejuje ir dešimt sezonų atstovavo gimtojo miesto klubui. „Kai nusprendžiau išvykti į užsienį, gavau šešis ar septynis pasiūlymus iš skirtingų šalių, bet rinkausi iš trijų variantų, – „Nemzeti“ leidiniui pasakojo B.Varadi. – Daug lėmė tai, kad Lietuva yra krepšinio šalis, o „Falco“ praėjusį sezoną žaidė su „Rytu“. Man labai patiko atmosfera Vilniaus arenoje. Be to, per keliones į kitas šalis laisvu laiku nemėgstu kiurksoti viešbutyje. Ir Vilniuje išėjau pasivaikščioti po miestą, o grįžęs į Sombathejų iškart pasakiau žmonai, kad norėčiau žaisti Vilniaus komandoje“.

Jei B.Varadi jau apsižvalgė Lietuvos sostinėje, tai G.Golomanas keliaus į nežinomybę. „Apie Panevėžį žinau tik tiek, kiek parašyta žinynuose, – tam pačiam „Nemzeti“ leidiniui sakė „Lietkabelio“ naujokas. – Tačiau Panevėžio komanda Lietuvos lygos pusfinalyje įveikė „Žalgirį“, ir vien tai rodo, kad „Lietkabelis“ yra stipri komanda. Žaisime daug Europos taurės rungtynių, o aš kol kas nesu rungtyniavęs tokiame stipriame tarptautiniame turnyre“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.