EUROLYGA 2023

Europos čempionate jau išdalinta 12 kelialapių į aštuntfinalį: rekordų siekė ne tik G. Antetokounmpo, bet ir estai

Europos vyrų krepšinio pirmenybėse iki pirmojo etapo pabaigos likus vienam turui kelialapius į atkrintamąsias varžybas užsitikrino dvylika komandų. Kitų keturių kelialapių likimas paaiškės trečiadienį ir ketvirtadienį.

Lietuvos rinktinei reikia dar vienos pergalės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinei reikia dar vienos pergalės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinei reikia dar vienos pergalės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinei reikia dar vienos pergalės.<br>G.Šiupario nuotr.
Serbijos rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Serbijos rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Giannis Antetokounmpo.<br>FIBA nuotr.
Giannis Antetokounmpo.<br>FIBA nuotr.
Vokietijos ir Slovėnijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Vokietijos ir Slovėnijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos - Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Vokietijos ir Slovėnijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Vokietijos ir Slovėnijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 8:05 AM, atnaujinta Sep 7, 2022, 8:12 AM

Likus vienam turui iki pirmojo etapo pabaigos, kelialapius į atkrintamąsias varžybas užsitikrino dvylika komandų: Ispanija, Turkija (A grupė), Vokietija, Prancūzija, Slovėnija (B grupė), Graikija, Ukraina, Kroatija, Italija (C grupė), Serbija, Lenkija ir Suomija (D grupė).

Galimybę patekti į aštuntfinalį prarado Vengrija (B grupė), Estija, Didžioji Britanija (C grupė) ir Nyderlandai (D grupė).

Dėl likusių keturių kelialapių paskutiniajame ture kovos aštuonios komandos.

A ir B grupių komandos žais trečiadienį, C ir D grupių – ketvirtadienį.

A grupė

Tbilisio grupėje kelialapius užsitikrino po tris pergales turinčios Ispanija ir Turkija, kurios trečiadienį žais tarpusavio rungtynes dėl pirmosios vietos.

Kitos keturios komandos kovoja dėl likusių dviejų kelialapių. Juodkalnija ir Belgija turi po dvi pergales, Gruzija ir Bulgarija – po vieną.

Trečiadienį susitiks Bulgarija – Belgija ir Gruzija – Juodkalnija.

Gruzinams pergalės gali neužtekti, jei nepalankiai baigsis kitos rungtynės, o bulgarų likimas yra vien jų pačių rankose.

Jei laimės bulgarai ir gruzinai, visoms keturioms komandoms surinkus po du taškus kelialapius iškovos Juodkalnija ir Bulgarija.

B grupė

Kelno grupėje pirmauja po tris pergales turinčios Vokietija, Slovėnija ir Prancūzija. Šios komandos užsitikrino kelialapius į Berlyną.

Nė karto nelaimėjusi Vengrija nebeturi galimybės patekti į atkrintamąsias varžybas.

Dėl ketvirtosios vietos kovoja Bosnija ir Hercegovina (dvi pergalės) ir Lietuva (viena pergalė).

Jokių sudėtingų aritmetikos veiksmų atlikti nereikės. Lietuviai ir bosniai žais tarpusavyje, o laimėjusi komanda užims ketvirtąją vietą ir pateks į aštuntfinalį.

C grupė

Milano grupėje jau paaiškėjo visa laimingųjų ketveriukė. Tai – Graikija (keturios pergalės), Ukraina (trys), Italija ir Kroatija (po dvi).

Graikai jau užsitikrino pirmąją vietą, ukrainiečiai ketvirtadienį žais su kroatais dėl antrosios vietos.

Grupės autsaideriai Estijos ir Didžiosios Britanijos krepšininkai iš Lombardijos sostinės keliaus namo.

D grupė

Prahos grupėje bilietus į Berlyną rezervavo trys komandos: visas ketverias rungtynes laimėjusi Serbija, tris pergales iškovojusi Lenkija ir dukart nugalėjusi Suomija.

Taip pat dvi pergales turi Izraelis, bet jį išstumti iš pirmojo ketverto gali Čekija, kurios sąskaitoje kol kas yra viena pergalė.

Penktadienį čekai ir izraeliečiai žais tarpusavyje. Čekijos rinktinei neužtektų minimalios pergalės, jei kitose rungtynėse iki šiol nė karto nelaimėję grupės autsaideriai olandai įveiktų suomius. Tokiu atveju būtų skaičiuojami trijų komandų tarpusavio rezultatai.

Taškai

Graikų superžvaigždė Giannis Antetokounmpo antradienį pasiekė šio turnyro rekordą ir papildė neilgą sąrašą, kuriame yra krepšininkai, per Europos pirmenybių rungtynes įmetę 40 ar daugiau taškų.

G.Antetokounmpo pasižymėjo žaisdamas su ukrainiečiais, į kurių krepšį įmetė 41 tašką.

Europos pirmenybių rekordas priklauso belgui Eddy Terrace‘ui, kuris 1957 metais per rungtynes su Albanijos rinktine pelnė 63 taškus. Belgai rungtynes laimėjo 90:48.

Nė vienas kitas krepšininkas nėra įmetęs 50 ar daugiau taškų.

Rezultatyvumas

Antradienį daugiau nei 30 taškų pelnė net keturi krepšininkai. Kaip jau minėta, labiausiai varžovus skriaudė 41 tašką surinkęs graikas G.Antetokounmpo.

Slovėnas Luka Dončičius į vokiečių krepšį įmetė 36 taškus, suomis Lauri Markkanenas į čekų krepšį – 34 taškus, bulgarų amerikietis Dee Bostas į gruzinų krepšį – 33 taškus.

Po ketvirtojo turo į pirmąją vietą rezultatyviausių žaidėjų lentelėje pakilo G.Antetokounmpo, pelnantis vidutiniškai 31 tašką. Graikų lyderis aplenkė bulgarą Aleksandrą Vezenkovą, kuri vidurkis – 27 taškai (beje, antradienį A.Vezenkovas pelnė 28 taškus).

L.Markkanenas pelno 25,5 taško, L.Dončičius – 21,5 taško, bosnis Džananas Musa – 21,3 taško, šeštąją vietą besidalinantys lietuvis Jonas Valančiūnas ir serbas Nikola Jokičius – po 19,8 taško.

Skirtumas

Estijos rinktinė nepateks į atkrintamąsias varžybas, bet gali namo išvažiuoti kaip šių pirmenybių rekordininkė. Antradienį estai net 32 taškų skirtumu 94:62 sutriuškino Didžiosios Britanijos komandą.

Tai – didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės šiame turnyre.

Anksčiau dvejos rungtynės baigėsi 30 taškų skirtumu. Suomija nugalėjo Lenkiją 89:59, Serbija – Suomiją 100:70.

Dienos penketas

Dee Bostas (Bulgarija). Rungtynių pradžioje natūralizuotas amerikietis stabdė savo komandą: netaikliai mėtė, strigo varžovų gynyboje. Bet paskui jis sugebėjo nusiraminti ir, įjungęs superžaidėjo režimą, užtikrino, kad Bulgarijos rinktinė įtikinamai nugalėtų gruzinus ir po 11 metų pertraukos iškovotų pergalę Europos pirmenybėse. D.Bostas žaidė 38,5 min., pelnė 33 taškus (2/5 dvitaškių, 9/14 tritaškių, 2/6 baudų) ir atliko 12 rezultatyvių perdavimų.

Luka Dončičius (Slovėnija). Varžovai nieko negalėjo padaryti, kai L.Dončičius žaidė vienas prieš vieną. Slovėnų lyderiui visai nereikėjo komandos draugų ir jis per 34 min. pelnė 36 taškus (12/17 dvitaškių, 2/8 tritaškių, 6/9 baudų) bei atkovojo 10 kamuolių.

Michalas Sokolowskis (Lenkija). Lenkai, kurių lyderiams Mateuszui Ponitkai ir A.J.Slaughteriui antradienį nepavyko beveik nieko, ilgai negalėjo pavyti Nyderlandų rinktinės. Vaizdas aikštėje pasikeitė tik tada, kai iniciatyvos ėmėsi M.Sokolowski. Jis per 36,5 min. pelnė 24 taškus (7/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 7/11 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Giannis Antetokounmpo (Graikija). Šio turnyro rezultatyvumo rekordą pagerinęs graikų lyderis taškus rinko ne viena kryptimi vykusiose rungtynėse. Ukrainiečiai ilgai priešinosi, o G.Antetokounmpo vedama komanda pasipriešinimą palaužė tik trečiajame kėlinyje. G.Antetokounmpo žaidė 27,5 min., pelnė 41 tašką (13/16 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 15/18 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius.

Lauri Markkanenas (Suomija). Tris kėlinius aiškus Suomijos rinktinės lyderis buvo patyręs Sasu Salinas. Tačiau paskutiniame ketvirtyje visas žaidimo vadžias besąlygiškai perėmė L.Markkanenas, kuris labai pasilengvino sau užduotį, kai skyrė penktąją pražangą Janui Vesely. Suomių žvaigždė žaidė 34 min., pelnė 34 taškus (6/11 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 13/14 baudų) ir atkovojo 10 kamuolių.

Dienos treneris

Rosenas Barčovskis (Bulgarija). Bulgarai praėjusią pergalę Europos pirmenybėse šventė, kai 2011 metų rugsėjo 5 dieną Klaipėdoje nugalėjo Gruzijos rinktinę. Rinktinės treneris tuo metu buvo R.Barčovskis. Po to prie komandos vairo stovėjo kiti krepšinio specialistai, bet šį antradienį Tbilisyje bulgarai 11 metų ir 1 dieną lauką pergalę prieš gruzinus vėl iškovojo vadovaujant R.Barčovskiui.

Dienos nusivylimas

Tomašas Satoransky (Čekija). Čekijos rinktinės lyderis gali pasiteisinti, kad dar neišsigydė traumos ir dėl to aikštėje nesijaučia tvirtai. Tačiau toks patyręs žaidėjas nesijausdamas tvirtai turėtų atsispirti pagundai mesti į krepšį. T.Satoransky pagundai neatsispyrė ir mėtė pro šalį, neretai priimdavo prastus sprendimus rengdamas atakas. Jis žaidė beveik 26 min., pelnė tik 2 taškus (1/6 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir 5 kartus suklydo, bet atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

4 turas

B grupė (Kelnas)

Lietuva – Vengrija 87:64. J.Valančiūnas 21, D.Sabonis 19, M.Grigonis 15, R.Jokubaitis 10, L.Lekavičius 6, R.Giedraitis, M.Echodas ir M.Kuzminskas po 4, I.Brazdeikis ir A.Butkevičius po 2, E.Žukauskas ir K.Žemaitis po 0 / Z.Perlas 16, R.Allenas ir D.Vojvoda po 10.

Bosnija ir Hercegovina – Prancūzija 68:81. J.Nurkičius 14, 10 atk.kam., Dž.Musa ir M.Halilovičius po 14, J.Robersonas 13, E.Atičius 10 / G.Yabusele 15, E.Fournier ir Th.Heurtelis po 14, R.Gobert‘as 11, 12 atk.kam.

Vokietija – Slovėnija 80:88. D.Schröderis 19, A.Obstas 14, M.Lo 13, J.Voigtmannas 4, 12 atk.kam. / L.Dončičius 36, 10 atk.kam., G.Dragičius 18, M.Tobey 10.

Lentelė: Slovėnija – 3, Vokietija – 3, Prancūzija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 2, Lietuva – 1, Vengrija – 0.

A grupė (Tbilisis)

Belgija – Turkija 63:78. H.Bratanovičius 15, H.Vanwijnas 11 / A.Šengunas 24, F.Korkmazas 16, E.Osmani 12.

Juodkalnija – Ispanija 65:82. V.Mihailovičius 18, M.Simonovičius 11, K.Perry 10 / D.Brizuela 18, W.Hernangomezas 14, 13 atk.kam., L.Brownas ir J.Pradilla po 12.

Gruzija – Bulgarija 80:92. G.Bitadzė 21, Th.McFaddenas 19, S.Mamukelašvilis 13, 11 atk.kam., G.Šermadinis ir D.Sanadzė po 10 / D.Bostas 33, 12 rez.perd., A.Vezenkovas 28, 14 atk.kam., P.Ivanovas 17.

Lentelė: Ispanija – 3, Turkija – 3, Juodkalnija – 2, Belgija – 2, Bulgarija – 1, Gruzija – 1.

C grupė (Milanas)

Estija – Didžioji Britanija 94:62. H.Drellas 20, S.S.Vene 18, M.K.Kotsaras 15, K.Kitsingas 14, J.Joesaaras 11 / M.Hessonas 14, C.Wheatle‘as 12, 11 atk.kam., P.Whelanas 12.

Graikija – Ukraina 99:79. G.Antetokounmpo 41, N.Kalathis ir T.Dorsey po 13 / S.Mychailiukas ir I.Sanonas po 16, A.Lenis ir I.Sydorovas po 10.

Italija – Kroatija 81:76. N.Melli ir S.Fontecchio po 19 / Boj.Bogdanovičius 27, I.Zubacas 13, D.Šaričius 10, M.Hezonja 8, 10 atk.kam..

Lentelė: Graikija – 4, Ukraina – 3, Kroatija – 2, Italija – 2, Estija – 1, Didžioji Britanija – 0.

D grupė (Praha)

Nyderlandai – Lenkija 69:75. Ch.Kloofas 26, Y.Franke 13 / M.Sokolowski 24, A.Balcerowski 16, J.Garbaczas 10.

Suomija – Čekija 98:88. L.Markkanenas 34, 10 atk.kam., S.Salinas 23, P.Koponenas 14, E.Valtonenas 11 / V.Hrubanas 22, J.Vesely 15, P.Auda ir J.Bohačikas po 13, T.Satoransky 2, 10 rez.perd.

Izraelis – Serbija 78:89. J.Madaras 20, D.Avdija 14, R.Sorkinas 11 / N.Jokičius 29, 11 atk.kam., V.Micičius 19, N.Kaliničius ir O.Jaramazas po 10.

Lentelė: Serbija – 4, Lenkija – 3, Suomija – 2, Izraelis – 2, Čekija – 1, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.