EUROLYGA 2023

Septintoji Europos čempionato mūšių diena: dar trys kelialapiai, nuvylę amerikiečiai ir L. Dončičiaus pasiekimas

Trečiadienį labiausiai džiaugėsi Lietuvos, Belgijos ir Juodkalnijos krepšinio sirgaliai. Šių trijų šalių komandos iškovojo kelialapius į Europos pirmenybių atkrintamąsias varžybas.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 D.Sabonis ir J.Valančiūnas<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Sabonis ir J.Valančiūnas<br> G.Šiupario nuotr.
 Domantas Sabonis<br> G.Šiupario nuotr.
 Domantas Sabonis<br> G.Šiupario nuotr.
 Luka Dončičius<br> G.Šiupario nuotr.
 Luka Dončičius<br> G.Šiupario nuotr.
 Jonas Valančiūnas<br> G.Šiupario nuotr.
 Jonas Valančiūnas<br> G.Šiupario nuotr.
 Juodkalnija įveikė Sakartvelą.
 Juodkalnija įveikė Sakartvelą.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 6:20 AM

Kelialapiai

Trečiadienį Europos pirmenybės atsisveikino su Tbilisiu ir Kelnu. Šiuose miestuose baigėsi A ir B grupių varžybos.

Teisę keliauti į Berlyną, kur vyks atkrintamosios varžybos, iškovojo Ispanijos, Turkijos, Juodkalnijos, Belgijos (A grupė), Slovėnijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Lietuvos (B grupė).

Europos pirmenybės jau baigėsi Bulgarijos, Gruzijos (A grupė), Bosnijos ir Hercegovinos bei Vengrijos (B grupė) krepšininkams.

Nė viena iš A ir B grupių komandų nelaimėjo visų penkerių rungtynių. Geriausiai žaidė po keturias pergales iškovojusios Ispanijos, Slovėnijos ir Vokietijos rinktinės.

Vengrijos komanda buvo silpniausia. Ji pralaimėjo visas penkerias rungtynes.

Pasibaigus dviejų grupių varžyboms paaiškėjo keturios aštuntfinalio poros. Šeštadienį susitiks Ispanija – Lietuva, Slovėnija – Belgija, Turkija – Prancūzija ir Vokietija – Juodkalnija.

Permainos

Iš A ir B grupių į atkrintamąsias varžybas patekusios Ispanijos, Turkijos, Juodkalnijos, Slovėnijos, Vokietijos, Prancūzijos bei Lietuvos rinktinės aštuntfinalyje žaidė ir per praėjusias Europos pirmenybes, kurios vyko 2017 metais.

Belgai pagerino savo rezultatą ir į aštuntfinalį grįžo po vieno turnyro pertraukos (jie žaidė aštuntfinalyje per 2015 metų čempionatą).

Vengrai žengė žemyn. Jie 2017 metais pateko į atkrintamąsias varžybas, o šiais metais liko be aštuntfinalio.

Gruzinai grupės varžybose įstrigo antrame iš eilės čempionate, o bulgarai ir bosniai prieš penkerius metus vykusiame turnyre visai nežaidė.

Taškai

Slovėnijos rinktinės superžvaigždė Luka Dončičius užsimojo pagerinti antradienį graiko Giannio Antetokounmpo pasiektą šių metų Europos pirmenybių rekordą.

L.Dončičius trečiadienį per rungtynes su Prancūzijos komanda pelnė net 47 taškus. Jis žaidė beveik 39 minutes, pataikė 9 iš 12 dvitaškių, 6 iš 11 tritaškių ir 11 iš 12 baudų, be to, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Slovėnijos rinktinė šventė pergalę 88:82 ir užėmė pirmąją vietą B grupėje.

Per visą Europos pirmenybių istoriją daugiau taškų yra pelnęs tik belgas Eddy Terrace‘as. Jis įmetė 63 taškus per rungtynes, kuriose 1957 metais Belgijos rinktinė sutriuškino Albanijos komandą 90:48.

Šiame amžiuje 40 ar daugiau taškų per Europos pirmenybių rungtynes pelnė vokietis Dirkas Nowitzki (43 taškai, 2001 m.), graikas Giannis Antetokounmpo (41 taškas, 2021 m.) ir ispanas Pau Gasolis (40 taškų, 2015 m.).

L.Dončičiaus asmeninis rekordas NBA lygoje yra 51 taškas.

Stabilumas

Bulgaras Aleksandras Vezenkovas buvo stabiliausias pirmojo etapo krepšininkas. Jis pelnė 26, 28, 26, 28 ir 26 taškus.

Vidutiniškai 26,6 taško rinkęs puolėjas rezultatyviausių turnyro krepšininkų lentelėje užima antrąją vietą.

Rezultatyviausiai žaidžia graikas Giannis Antetokounmpo, kurio vidurkis – 31 taškas.

Luka Dončičius, pelnantis 26,6 taško, pakilo į trečiąją vietą.

Lietuvos rinktinės puolimo lyderis Jonas Valančiūnas renka 18,4 taško ir yra devintas.

Poilsis

Prieš paskutinį turą kelialapius užsitikrinusios B grupės komandos trečiadienį žaidė ne stipriausia sudėtimi. Slovėnijos rinktinėje nebuvo natūralizuoto amerikiečio Mike‘o Tobey, Prancūzijos – Guerschono Yabusele, Vokietijos – Denniso Schröderio, Nicko Weilerio-Babbo ir Danielio Theiso.

Nors buvo smarkiai aptrupėjusi, Vokietijos rinktinė vengrus mano išlydėjo pasiekdama šio turnyro didžiausio skirtumo rekordą. Vokietijos krepšininkai sutriuškino Vengrijos komandą 35 taškų skirtumu 106:71. Vokiečiai ketvirtajame kėlinyje buvo įgiję net 42 taškų persvarą 106:64.

Atomazga

A grupės nugalėtojams pirmajame atkrintamųjų varžybų etape nebus lengviau nei antrąją vietą užėmusiai komandai. Tačiau didelis skirtumas būtų, jei pavyktų įveikti aštuntfinalio varžovus ir patekti į ketvirtfinalį. Dėl to Tbilisyje pirmosios vietos siekusiems Ispanijos ir Turkijos krepšininkams vertėjo pasistengti.

Abi komandos stengėsi ir visą mačą žengė koja kojon (didžiausias skirtumas buvo 6 taškai). Tačiau paskutinėmis akimirkomis turkai savo pastangas nubraukė vaikiškomis klaidomis.

Didžiausią klaidą padarė Turkijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas, kuris, likus žaisti 19 sek. ir jo komandai atsiliekant vienu tašku 68:69, pametė kamuolį. Turkams tikslumo trūko ir likusias sekundes, ir lemiamu metu neklydusi Ispanijos rinktinė šventė pergalę 72:69.

Ramybė

Lemiamose, bet dar svarbesnėse rungtynėse, kuriose Bulgarijos rinktinė kovojo dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas, nuvylė kitas natūralizuotas amerikietis Dee Bostas.

Nors buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas pelnė 18 taškų, jis mėtė labai netaikliai (3/12 tritaškių), karščiavosi ir dažnai klydo. Rungtynių pabaigoje savitvardą visiškai prarado ir kitas bulgarų lyderis Aleksandras Vezenkovas. Jo gauta techninė pražanga buvo kapituliacijos ženklas.

Bulgarai beveik visas rungtynes atsiliko ir pralaimėjo ramiai žaidusiai Belgijos rinktinei 80:89.

Šeimininkai

Namų sienos nepadėjo Gruzijos krepšininkams. Jie trečiadienį lemiamose rungtynėse nusileido Juodkalnijos komandai 73:81.

Gruzinai iš pradžių sulaukė geros žinios, nes bulgarų pergalės atveju A grupės šeimininkai būtų praradę galimybę pakilti į ketvirtąją vietą dar prieš rungtynes su juodkalniečiais. Vis dėlto gera žinia nepakankamai įkvėpė Gruzijos krepšininkus.

Per šias rungtynes Gruzijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė natūralizuotas amerikietis Thaddusas McFaddenas. Jis įmetė 16 taškų, bet jo taiklumas irgi nebuvo geras (3/10 tritaškių).

Tuo tarpu Juodkalnijos komandos natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry buvo kone pagrindinis pergalės kalvis. Jis surinko 17 taškų, atliko 9 rezultatyvius perdavimus ir labai užtikrintai vadovavo puolimui. O likus žaisti pustrečios minutės K.Perry sukūrė nedidelį šedevrą atlikdamas juvelyrinį perdavimą per visą aikštę ir taip pasiųsdamas žinią varžovams, kad šį vakarą nepuoselėtų jokių vilčių.

Dienos penketas

Jonathanas Tabu (Belgija). J.Tabu paakyje varžovai įtaisė didžiausią šio turnyro mėlynę. Bet ji netrukdo 36 metų gynėjui matyti viską. Kone ramiausias pirmenybių krepšininkas lemiamu metu kontroliavo visus įvykius, vertė karščiuotis bulgarus ir lemiamose rungtynėse vos per 14 min. pelnė 9 taškus (1/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 4/5 baudų) bei atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Retinas Obasohanas (Belgija). 186 centimetrų ūgio gynėjas iš toli mėtė ne itin taikliai, bet arčiau bulgarų krepšio jautėsi kaip žuvis vandenyje ir padėjo Belgijos rinktinei įgyti nedidelė, tačiau labai svarbią persvarą. R.Obasohanas per 34 min. pelnė 25 taškus (5/7 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 6/7 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Luka Dončičius (Slovėnija). L.Dončičius visada yra daugiau nei pusė Slovėnijos komandos. Trečiadienį jis vienas buvo kaip komanda ir per 39 min. pelnė 47 taškus (9/12 dvitaškių, 6/11 tritaškių, 11/12 baudų), atkovojo 7 kamuolius bei atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Igoras Drobnjakas (Juodkalnija). Juodkalnijos rinktinėje vis atsiranda netikėtų lyderių. Trečiadienį puolimo smaigalyje atsidūrė 22 metų I.Drobnjakas, greitai pamiršęs praėjusias rungtynes su ispanais, per kurias nepataikė nė vieno iš penkių metimų. Per lemiamą dvikovą su gruzinais jis pataikė beveik viską ir per 24 min. pelnė 22 taškus (6/8 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 1/1 baudos).

Džananas Musa (Bosnija ir Hercegovina). Išsikvėpusioje Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje tik Dž.Musai užteko jėgų kovoti su lietuviais. Jis per 32,5 min. pelnė 22 taškus (4/8 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 8/9 baudų) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Dienos treneris

Boško Radovičius (Juodkalnija). Sunki juodkalniečių užduotis dar pasunkėjo, nes komandos lyderis Bojanas Dubljevičius karščiavosi ir rinko pražangas. Tačiau B.Radovičiaus auklėtiniai laikėsi žaidimo plano ir nenusileido net tose aikštės vietose, kuriose gruzinai turėjo išankstinį pranašumą – po krepšiais. Viskas baigėsi tuo, kad Juodkalnijos krepšininkai laimėjo lemiamas grupės turnyro rungtynes ir žais aštuntfinalyje.

Dienos nusivylimas

Shane‘as Larkinas (Turkija). Turkai gal ir būtų atleidę natūralizuotam amerikiečiui netaiklius metimus (jis pataikė tik vieną iš šešių), bet Sh.Larkinas dar ir pametė kamuolį paskutinėmis sekundėmis, kai vienu tašku atsilikę „12 milžinų“ po minutės pertraukėlės rengė lemiamą ataką. Sh.Larkinas per rungtynes su ispanais žaidė 31 min., pelnė 3 taškus (1/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/2 baudų) ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

5 turas

B grupė (Kelnas)

Lietuva – Bosnija ir Hercegovina 87:70. M.Grigonis 16, J.Valančiūnas 13, 15 atk.kam., I.Brazdeikis ir A.Butkevičius po 13, D.Sabonis 12, R.Jokubaitis 9, M.Kuzminskas ir R.Giedraitis po 5, L.Lekavičius 1, M.Echodas ir K.Žemaitis po 0 / Dž.Musa 22, J.Nurkičius 15.

Prancūzija – Slovėnija 82:88. R.Gobert‘as 19, E.Fournier 15, A.M‘Baye 13, E.Okobo 11, Th.Heurtelis 10, 10 rez.perd. / L.Dončičius 47, G.Dragičius 14.

Vengrija – Vokietija 71:106. Z.Perlas 15, Sz.Benke 13, A.Somogyi 11, D.Vojvoda 10 / Ch.Sengfelderis 22, M.Lo 21, N.Giffey 19, A.Obstas 16, F.Wagneris 15.

Lentelė: Slovėnija – 4, Vokietija – 4, Prancūzija – 3, Lietuva – 2, Bosnija ir Hercegovina – 2, Vengrija – 0.

A grupė (Tbilisis)

Turkija – Ispanija 69:72. C.Osmanas 20, F.Korkmazas 16, A.Šengunas 14, 12 atk.kam., S.Šanli 4, 10 atk.kam. / W.Hernengomezas 15, L.Brownas 11.

Bulgarija – Belgija 80:89. A.Vezenkovas 26, 13 atk.kam., D.Bostas 18, Č.Kostovas ir D.Dimitrovas po 11 / R.Obasohanas 25, E.Lecomte‘as 20, M.De Zeeuwas 13.

Gruzija – Juodkalnija 73:81. Th.McFaddenas 16, S.Mamukelašvilis 15, 10 atk.kam., D.Sanadzė ir G.Šermadinis po 14 / I.Drobnjakas 22, K.Perry 17, B.Dubljevičius 10.

Lentelė: Ispanija – 4, Turkija – 3, Juodkalnija – 3, Belgija – 3, Bulgarija – 1, Gruzija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.