EUROLYGA 2023

Aštuntoji Europos čempionato diena: laimingi į traukinį įšokę čekai, kroatų skaičiavimai bijant slovėnų ir beviltiški britai

Aštuonios silpniausios komandos jau atsisveikino su Europos krepšinio pirmenybėmis, o kitos šešiolika ekipų po poilsio dienos pradės atkrintamąsias varžybas. Ketvirtadienį paskutinįjį kelialapį į atkrintamąsias varžybas iškovojo Čekijos krepšininkai.

 FIBA com nuotr./lrytas.lr koliažas
 FIBA com nuotr./lrytas.lr koliažas
 jonas Valančiūnas<br> FIBA com nuotr.
 jonas Valančiūnas<br> FIBA com nuotr.
 Čekija įveikė Izraelį  ir pateko į atkrintamąsias kovas.<br> FIBA com nuotr.
 Čekija įveikė Izraelį  ir pateko į atkrintamąsias kovas.<br> FIBA com nuotr.
 Britai čempionate atrodė beviltiškai.<br> FIBA com nuotr.
 Britai čempionate atrodė beviltiškai.<br> FIBA com nuotr.
 Izraelio rinktinė paskutinę minutę neteko galimybės kovoti čempionato atkrintamuosiuose mačuose.<br> FIBA com nuotr.
 Izraelio rinktinė paskutinę minutę neteko galimybės kovoti čempionato atkrintamuosiuose mačuose.<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinė užsiėmė skaičiavimais.<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinė užsiėmė skaičiavimais.<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinės lyderis Dario Šaričius<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinės lyderis Dario Šaričius<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinės lyderis Dario Šaričius<br> FIBA com nuotr.
 Kroatijos rinktinės lyderis Dario Šaričius<br> FIBA com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 7:34 AM

Poros

Ketvirtadienį C ir D grupių komandoms sužaidus penktojo turo rungtynes ir Čekijos rinktinei iškovojus paskutinį kelialapį į atkrintamąsias varžybas, paaiškėjo likusios keturios aštuntfinalio poros.

Sekmadienį dėl teisės žaisti ketvirtfinalyje grumsis Graikija – Čekija, Serbija – Italija, Suomija – Kroatija ir Ukraina – Lenkija.

Kitos ketverios aštuntfinalio rungtynės vyks šeštadienį. Jose susitiks Ispanija – Lietuva, Slovėnija – Belgija, Vokietija – Juodkalnija ir Turkija – Prancūzija.

Jei lietuviai nugalės ispanus, jie ketvirtfinalyje žais su Suomijos ir Kroatijos rungtynių nugalėtojais.

Visos atkrintamosios varžybos vyks Berlyne. Ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos rugsėjo 13–14 dienomis, pusfinalio – rugsėjo 16 dieną (penktadienį), finalo – rugsėjo 18 dieną (sekmadienį).

Lyderiai

Pirmajame etape visas penkerias rungtynes laimėjo tik Serbijos ir Graikijos rinktinės. Po keturias pergales iškovojo Ispanijos, Slovėnijos ir Vokietijos krepšininkai.

Galingiausiai žaidusi Serbijos komanda pelnė daugiausiai taškų (466) ir praleido mažiausiai taškų (361). Serbai varžovus įveikdavo vidutiniškai 21 taško skirtumu.

Pagal pelnytus taškus už Serbijos rinktinės išsirikiavo Slovėnija (464), Vokietija (463), Graikija (456), Lietuva (439), Suomija (432), Ispanija (431) ir Bulgarija (427).

Mažiausiai taškų praleidusių komandų lentelėje paskui serbus rikiuojasi Italija (363), Ispanija (368), Turkija (378), Juodkalnija (378), Prancūzija (379), Estija (382) ir Belgija (383).

Autsaideriai

Nė vienos pergalės neiškovojo Vengrijos, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų krepšininkai. Po vieną pergalę pasiekė Bulgarijos, Gruzijos ir Estijos komandos.

Britai be pergalių liko antrose iš eilės Europos pirmenybėse. Maža to, šiais metais Didžiosios Britanijos krepšininkai visas rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu, pelnė mažiausiai taškų (321) ir varžovams nusileisdavo vidutiniškai 26,4 taško skirtumu.

Per paskutinį turnyro kėlinį (ketvirtadienį vykusių rungtynių su italais ketvirtąjį kėlinį) Didžiosios Britanijos rinktinė pelnė vos 2 taškus.

Labai mažai taškų pirmajame etape taip pat pelnydavo Nyderlandai (359) ir Estija (368).

Daugiausiai taškų praleido Bulgarija (475), Vengrija (469) ir Didžioji Britanija (453).

Taškai

Rezultatyviausias pirmojo etapo krepšininkas buvo graikas Giannis Antetokounmpo. Jis pelnydavo 29,5 taško.

Bulgaras Aleksandras Vezenkovas įmesdavo 26,8 taško, slovėnas Luka Dončičius – 26,6 taško, suomis Lauri Markkanenas – 24,8 taško, bosnis Džananas Musa – 21,4 taško.

Kitų krepšininkų vidurkis buvo mažesnis negu 20 taškų.

Jonas Valančiūnas pelnydavo 18,4 taško ir dalinasi aštuntąją vietą su kroatu Bojanu Bogdanovičiumi.

Statistika

J.Valančiūnas yra antras pagal atkovotus kamuolius (vid. 11,4). Pagal šį statistikos rodiklį Lietuvos rinktinės lyderį lenkia tik namo jau išvažiavęs A.Vezenkovas (vid. 12,2).

Daugiau nei dešimt kamuolių taip pat atkovodavo gruzinas Sandro Mamukelašvilis (vid. 11).

Pagal rezultatyvius perdavimus pirmauja čekas Tomašas Satoransky (vid. 9), Bulgarijos amerikietis Dee Bostas (vid. 8,4), serbas Vasilije Micičius ir Juodkalnijos amerikietis Kendrickas Perry (po vid. 7,4).

Daugiausiai metimų pirmajame etape blokavo bosnis Jusufas Nurkičius (vid. 2), daugiausiai kamuolių perėmė Juodkalnijos amerikietis Kendrickas Perry ir prancūzas Terry Tarpey (po vid. 2,2), dažniausiai klysdavo slovėnas Luka Dončičius (vid. 4,6).

Iš turnyro iškritę gruzinas Sandro Mamukelašvilis ir bulgaras Aleksandras Vezenkovas pasiekė po keturis dvigubus dviženklius.

Permainos

Per penkerius metus Europos krepšinio paveikslas beveik nepasikeitė. Net trylika komandų, kurios žaidė 2017 metų Europos pirmenybių atkrintamosiose varžybose, pateko į aštuntfinalį ir šiais metais.

Tai – Slovėnija, Serbija, Ispanija, Vokietija, Italija, Graikija, Lietuva, Kroatija, Suomija, Prancūzija, Juodkalnija, Turkija ir Ukraina.

Prieš penkerius metus aštuntfinalyje žaidė Rusija, Latvija ir Vengrija. Šias tris komandas 2022 metų čempionato atkrintamosiose varžybose pakeitė Belgija, Lenkija ir Čekija.

Visos trys permainos buvo neišvengiamos. Prieš penkerius metus į aštuntfinalį patekusios Rusijos ir Latvijos rinktinės visai nedalyvavo šių metų Europos pirmenybėse. Latviai krito atrankos varžybose, o rusai buvo pašalinti iš visų FIBA turnyrų.

Vengrai šiais metais pateko į vieną grupę su keturiomis kitomis komandomis, kurios 2017 metais žaidė atkrintamosiose varžybose. Tad viena iš buvusių aštuntfinalio dalyvių bet kuriuo atveju turėjo likti už borto.

Belgijos, Lenkijos ir Čekijos rinktinės į atkrintamąsias varžybas grįžo po trumpos pertraukos. Šios trys komandos rungtyniavo 2015 metų Europos pirmenybių aštuntfinalyje.

Pažanga

Kroatijos ir Lenkijos rinktinės vasaros pradžioje patyrė fiasko pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Šios dvi komandos nepateko į atrankos antrąjį etapą, kuriame varžosi 24 rinktinės, ir jau prarado galimybę nukeliauti į 2023 metų pasaulio pirmenybes.

Maža to, kroatams ir lenkams 2025 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą reikėjo pradėti preliminariame etape, kurio pirmosios rungtynės vyko rugpjūčio mėnesį.

Vis dėlto Kroatijos ir Lenkijos komandos spėjo per trumpą dviejų mėnesių laikotarpį padaryti išvadas ir dabar tęsia kovą dėl Europos pirmenybių medalių.

Šeimininkai

Europos pirmenybėse keturiose šalyse rengiamos trečią kartą.

2015 metais per grupės varžybas namie žaidė Prancūzija, Kroatija, Vokietija ir Latvija, 2017 metais – Turkija, Suomija, Izraelis ir Rumunija.

Šiais metais turnyrą priėmė Vokietija, Gruzija, Čekija ir Italija.

Namų sienos padėjo ne visoms komandoms. 2015 metais per grupės varžybas žaisdami savo šalyje į atkrintamąsias varžybas nepateko vokiečiai, 2017 metais – izraeliečiai ir rumunai, o šiais metais pranašumu nepasinaudojo gruzinai.

Kelialapis

Ketvirtadienį Europos pirmenybėse vyko tik vienerios išlikimo rungtynės. Dėl paskutiniojo kelialapio į atkrintamąsias varžybas D grupėje akis į akį kovojo Čekijos ir Izraelio krepšininkai.

Grupės šeimininkai čekai beveik visas rungtynes pirmavo ir nugalėjo 88:77.

Pirmoje rungtynių pusėje netgi atrodė, kad Čekijos krepšininkai sutriuškins varžovus – šeimininkų pranašumas buvo pasiekęs 19 taškų.

Tačiau po pertraukos Izraelio rinktinė pavojingai priartėjo, ir ketvirtojo kėlinio pradžioje komandas skyrė tik du taškai. Vos tik varžovai pradėjo minti ant kulnų, Čekijos krepšininkai sužaidė dar vieną puikų tarpsnį. Jie pelnė 13 taškų be atsako, vėl nutolo (80:65) ir daugiau su ugnimi nebežaidė.

Skaičiavimai

Kroatijos rinktinė nenorėjo C grupėje užimti antrosios vietos.

Kroatai būtų užsitikrinę antrąją vietą, jei būtų ketvirtadienį nugalėję ukrainiečius 8 taškų ar didesniu skirtumu. Tačiau paskutinę minutę kroatams pirmaujant 7 taškais, Bojanas Bogdanovičius tyčia nepataikė baudos metimo, o ukrainiečiams sumažinus skirtumą iki penkių taškų, Kroatijos rinktinė neberengė paskutinės atakos.

Po finalo sirenos Kroatijos rinktinės treneris Damiras Mulaomerovičius turėjo paaiškinti savo motyvus nustebusiam kolegai iš Ukrainos rinktinės Ainarui Bagatskiui.

Aiškinti Kroatijos žurnalistams nereikėjo, nes Kroatijoje vyravo nuomonė, kad užimti trečiąją vietą geriau negu antrąją.

Kroatai po visų skaičiavimų aštuntfinalyje žais su suomiais, o šios dvikovos nugalėtojai ketvirtfinalyje susitiks su lietuviais arba ispanais.

Antrąją vietą C grupėje užėmę ukrainiečiai aštuntfinalyje žais su lenkais. Šių rungtynių nugalėtojų ketvirtfinalyje lauks slovėnai arba belgai.

Būtent Slovėnijos rinktinė buvo ta komanda, kurios norėjo išvengti kroatai.

Dienos penketas

Tomašas Satoransky (Čekija). Per lemiamas rungtynes čekų žvaigždė sukaupė visas jėgas – ir fizines, ir dvasines. Rungtynių pradžioje jis dažnai klydo, bet net tada nuveikė daug gero pjaustydamas izraeliečių gynybą aštriais perdavimais. Paskui T.Satoransky pajautė žaidimo ritmą ir Čekijos rinktinei buvo daug paprasčiau. T.Satoransky žaidė net 32,5 min., pelnė 14 taškų (2/7 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 1/2 baudų), atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir atkovojo 8 kamuolius.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija). Geriausias Kroatijos krepšininkas buvo nepakeičiamas visose aikštės vietose. Jis pataikė iš toli, pavojingai verždavosi ir gindamasis spėdavo užtverti kelią ukrainiečiams. B.Bogdanovičius per 36 min. pelnė 27 taškus (4/11 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 7/9 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Giannis Antetokounmpo (Graikija). Per nieko nelėmusias rungtynes su daug silpnesniais varžovais graikų lyderis vis tiek ėjo į aikštę ir džiugino sirgalius skrydžiais virš estų krepšio. G.Antetokounmpo per 19,5 min. pelnė 25 taškus (8/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 6/7 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Vojtechas Hrubanas (Čekija). Janas Vesely nukreipdavo varžovų dėmesį, todėl V.Hrubanas ne kartą metė būdamas visiškai laisvas. Tačiau puolėjas pataikė ir kelis sudėtingus metimus, bet svarbiausia – tinkamai užsiimdavo padėtį, kad sulauktų J.Vesely ar T.Satoransky perdavimo. V.Hrubanas žaidė 28,5 min. ir pelnė 25 taškus (4/7 dvitaškių, 5/6 tritaškių, 2/3 baudų).

Lauri Markkanenas (Suomija). Suomių žvaigždė per paskutines grupės rungtynes galėjo pailsėti, nes jo komanda olandus įveikė be didelio vargo. Tačiau būdamas aikštėje jis nesiilsėjo ir per 18 min. pelnė 22 taškus (3/5 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 4/4 baudų).

Dienos treneris

Ronenas Ginzburgas (Čekija). R.Ginzburgas ketvirtadienį atsidūrė nepatogioje padėtyje. Čekijos rinktinę treniruojantis izraelietis lemiamose rungtynėse kovojo su gimtosios šalies komanda. Tačiau jokių sentimentų negalėjo būti – R.Ginzburgas atskleidė Čekijos rinktinės lyderių geriausias savybes ir išsiuntė Izraelio krepšininkus namo.

Dienos nusivylimas

Dario Šaričius (Kroatija). Visą praėjusį sezoną dėl sunkios traumos nežaidusį D.Šaričių krečia karštinė. Nors per rungtynes su silpnesniais varžovais jis buvo atsigavęs, ketvirtadienį žaidžiant su ukrainiečiais kamuolys vėl krito iš patyrusio kroato rankų. D.Šaričius per 22 min. pelnė 3 taškus (0/2 dvitaškių, 1/5 tritaškių).

5 turas

C grupė (Milanas)

Kroatija – Ukraina 90:85. Boj.Bogdanovičius 27, D.Mavra 13, K.Simonas 11, I.Zubacas ir K.Matkovičius po 10 / V.Herunas 21, B.Blizniukas 16, S.Mychailiukas 14, I.Sanonas 11.

Estija – Graikija 69:90. S.S.Vene 19, J.Joesaaras ir K.Kriisa po 12, K.Kitsingas 10 / G.Antetokounmpo 25, K.Sloukas 11.

Didžioji Britanija – Italija 56:90. M.Hessonas 18, C.Wheatle‘as 12 / S.Fontecchio 18, L.Datome 13, N.Melli 11, G.Ricci 10.

Lentelė: Graikija – 5, Ukraina – 3, Kroatija – 3, Italija – 3, Estija – 1, Didžioji Britanija – 0.

D grupė (Praha)

Suomija – Nyderlandai 88:67. L.Markkanenas 22, Sh.Huffas 14 / W.De Jongas 21.

Čekija – Izraelis 88:77. V.Hrubanas 25, J.Vesely 16, T.Satoransky 14, 11 rez.perd. / J.Madaras 16, T.Ginatas 15, D.Avdija 12, 11 rez.perd., R.Menco 12.

Serbija – Lenkija 96:69. N.Jokičius 19, N.Milutinovas 16, M.Guduričius 15, V.Micičius 12, N.Kaliničius 11, D.Davidovacas 10 / M.Michalakas 17, L.Kolenda 10.

Lentelė: Serbija – 5, Suomija – 3, Lenkija – 3, Čekija – 2, Izraelis – 2, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.