EUROLYGA 2023

Europos čempionato pirmojo etapo magija: nemažai ir lietuviškų pėdsakų skaičiuose nuo 1 iki 114

Kuri komanda grupės varžybose žaidė galingiausiai? Kas buvo Lietuvos rinktinės lyderis? Kurią komandą varžovai triuškino dažniausiai? Kiek kartų į aikštę ėjo Lietuvos teisėjai? Kurioje arenoje rinkdavosi daugiausiai žiūrovų?

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
jonas Valančiūnas<br>FIBA com nuotr.
jonas Valančiūnas<br>FIBA com nuotr.
J. Valančiūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
J. Valančiūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
N. Jokičius ir Serbijos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
N. Jokičius ir Serbijos krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Didžiosios Britanijos rinktinė nelaimėjo nė vieno mačo jau dvejuose čempionatuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Didžiosios Britanijos rinktinė nelaimėjo nė vieno mačo jau dvejuose čempionatuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Saša Vezenkovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Saša Vezenkovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Sakartvelo rinktinė lemiakame mače nusileido Juodkalnijai.<br>G.Šiupario nuotr.
Sakartvelo rinktinė lemiakame mače nusileido Juodkalnijai.<br>G.Šiupario nuotr.
 Jonas Valančiūnas jau pasižymėjo Europos čempionate.<br>G.Šiupario nuotr.
 Jonas Valančiūnas jau pasižymėjo Europos čempionate.<br>G.Šiupario nuotr.
 Giannis Antetokounmpo<br>G.Šiupario nuotr.
 Giannis Antetokounmpo<br>G.Šiupario nuotr.
 Luka Domčičius<br>G.Šiupario nuotr.
 Luka Domčičius<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 10, 2022, 9:29 AM

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių Europos pirmenybių pirmojo etapo skaičių rinkinyje.

1

Namie žaidusi Gruzijos rinktinė pasiekė tik vieną pergalę ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Gruzijos komanda buvo vienintelė Europos pirmenybių šeimininkė, nesugebėjusi iškovoti kelialapio į Berlyną.

Taip pat namie žaidę Vokietijos, Italijos ir Čekijos krepšininkai nudžiugino savo sirgalius ir tęs kovą dėl medalių.

2

Didžiosios Britanijos rinktinė per paskutinį čempionato kėlinį (penktųjų rungtynių ketvirtajame kėlinyje) į italų krepšį įmetė tik du taškus. Britai kėlinį pralaimėjo 2:23, o rungtynes 56:90.

Nė vienos pergalės neiškovojusi Didžiosios Britanijos rinktinė apskritai buvo silpniausia turnyro komanda. Ji net ketverias rungtynes pralaimėjo didesniu nei 20 taškų skirtumu. Britai labiausiai pasipriešino graikams, kuriems nusileido 77:93.

3

Palyginti su praėjusiomis Europos pirmenybėmis, atkrintamosiose varžybose pasikeitė trys komandos. Po pertraukos į aštuntfinalį grįžo Belgija, Čekija ir Lenkija. Tarp šešiolikos stipriausiųjų jos pakeitė šįkart grupių varžybose nesėkmingai žaidusią Vengriją ir į čempionatą visai nepatekusias Latviją ir Rusiją.

4

Lietuvos rinktinė B grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Lietuviai turnyrą pradėjo trimis iš eilės pralaimėjimais slovėnams, prancūzams ir vokiečiams, bet paskui nugalėjo vengrus bei bosnius ir iškovojo kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

5

Po penkias pergales pirmajame etape iškovojo Serbijos ir Graikijos krepšininkai. Serbus galima vadinti absoliučiais pirmojo etapo nugalėtojais, nes jie žaidė rezultatyviausiai (pelnė 466 taškus), praleido mažiausiai taškų (361) ir varžovus įveikdavo vidutiniškai 21 taško skirtumu.

6

Pirmajame etape buvo sužaisti šeši pratęsimai. Tiesa, pratęstos buvo tik ketverios rungtynės, o dviejuose mačuose reikėjo dviejų pratęsimų. Ilgiausiose turnyro dvikovose A grupės šeimininkai gruzinai nugalėjo turkus 88:83, o B grupės šeimininkai vokiečiai – lietuvius 109:107.

7

Per septynerias D grupės rungtynes teisėjavo lietuviai Gvidas Gedvilas ir Gintaras Mačiulis. G.Gedvilas dirbo per ketverias rungtynes, G.Mačiulis – per trejas.

8

Jonas Valančiūnas pirmojo etapo rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užėmė aštuntąją vietą. Lietuvos rinktinės lyderis pelnydavo 18,4 taško.

Rezultatyviausi pirmojo etapo žaidėjai buvo graikas Giannis Antetokounmpo (vid. 29,5 tšk.), bulgaras Aleksandras Vezenkovas (26,8 tšk.), slovėnas Luka Dončičius (26,6 tšk.), suomis Lauri Markkanenas (24,8 tšk.) ir bosnis Džananas Musa (21,4 tšk.).

9

Devyni Lietuvos rinktinės krepšininkai pirmajame etape žaidė visas penkerias rungtynes. Labai retai ir ne per visas rungtynes nuo suolo pakildavo Kristupas Žemaitis (žaidė 2 rungt.), Eigirdas Žukauskas (3 rungt.) ir Martynas Echodas (4 rungt.).

11

Bulgarijos rinktinė pergalę Europos pirmenybėse iškovojo po 11 metų pertraukos. 2011 metų turnyre bulgarai įveikė belgus ir gruzinus, o paskui nepateko į tris iš eilės žemyno čempionatus. Šiais metais Bulgarijos krepšininkai grįžo į stipriausių Europos komandų turnyrą ir jame laimėjo vienerias rungtynes su Gruzijos rinktine.

16

Iki Europos pirmenybių pabaigos liko 16 rungtynių. Rugsėjo 10–11 dienomis vyks aštuonerios aštuntfinalio rungtynės, rugsėjo 13–14 dienomis – ketverios ketvirtfinalio rungtynės, rugsėjo 16 dieną – dvejos pusfinalio rungtynės, rugsėjo 18 dieną – finalo ir mažojo finalo rungtynės.

Visos atkrintamųjų varžybų rungtynės vyks Berlyne.

17

Lietuvos rinktinė lemiamose B grupės rungtynėse nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkus 17 taškų skirtumu (87:70). Lietuviai ir bosniai iškovojo po dvi pergales, bet Lietuvos komanda iškovojo kelialapį į kitą etapą, nes laimėjo tarpusavio rungtynes.

Labai panašiai įvykiai klostėsi D grupėje, kurioje po dvi pergales pasiekė čekai ir izraeliečiai, bet Čekijos rinktinė paskutiniajame ture įveikė Izraelio krepšininkus.

Kitose dviejose grupėse ketvirtąją ir penktąją vietas užėmusias komandas skyrė dvi pergalės.

18

Kelno arenoje visas Vokietijos rinktinės rungtynes ir kelerias rungtynes, kuriose šeimininkai nežaidė, stebėjo apie 18 tūkstančių žiūrovų. Per pirmąjį etapą lankomumas Kelne buvo didžiausias (vid. 15,8 tūkst. žiūrovų).

Tuo tarpu Tbilisyje į kai kuriuos mačus neatėjo nė tūkstantis žiūrovų (Ispanijos ir Bulgarijos rungtynes stebėjo 500 sirgalių), tribūnos nebuvo pilnos net žaidžiant šeimininkams, o paskutinę turnyro dieną organizatoriai žmones į areną per rungtynes, kuriose nežaidė Gruzijos rinktinė, leido nemokamai.

22

Dvigubus dviženklius pirmajame etape pasiekė 22 krepšininkai. Net po keturis kartus tą padarė bulgaras Aleksandras Vezenkovas ir gruzinas Sandro Mamukelašvilis.

Sąraše yra ir Jonas Valančiūnas, pasiekęs du dvigubus dviženklius.

30

Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Valančiūnas per pirmojo etapo rungtynes aikštėje praleisdavo beveik 30 minučių. Jis pelnydavo 18,4 taško.

Vidurio puolėjui gerai talkino Marius Grigonis (15,8 tšk.), Domantas Sabonis (12 tšk.), Ignas Brazdeikis (9,4 tšk.), Rokas Jokubaitis ir Mindaugas Kuzminskas (po 8,4 tšk.).

34

Jonas Valančiūnas per pralaimėtas rungtynes su Vokietijos komanda pelnė 34 taškus. Daugiau taškų per Europos pirmenybių rungtynes yra įmetęs tik vienas Lietuvos rinktinės krepšininkas – 1995 metais Artūras Karnišovas pelnė 35 taškus taip pat žaisdamas su vokiečiais. Tiesa, anas rungtynes Lietuvos krepšininkai laimėjo.

35

Vokietijos rinktinė sutriuškino Vengrijos komandą 35 taškų skirtumu 106:71. Tai – didžiausiu skirtumu pasibaigusios šio turnyro rungtynes.

30 taškų ar didesniu skirtumu grupių varžybose baigėsi penkerios rungtynės. Triuškinamas pergales taip pat iškovojo italai, estai, suomiai ir serbai.

47

Slovėnas Luka Dončičius per rungtynes su prancūzais pelnė 47 taškus (slovėnai nugalėjo 88:82). Tai – ne vien šio turnyro rezultatyvumo rekordas, bet ir antras visų laikų rezultatas. Europos pirmenybių rekordininkas yra belgas Eddy Terrace‘as, kuris 1957 metais į albanų krepšį įmetė 63 taškus.

Šių metų čempionate 40 taškų ribą peržengė ne tik L.Dončičius, bet ir graikas Giannis Antetokounmpo. Jis pelnė 41 tašką per rungtynes su ukrainiečiais.

109

Lietuvos rinktinė per rungtynes su vokiečiais praleido net 109 taškus. Vokietijos rinktinė, po dviejų pratęsimų nugalėjusi 109:107, tapo pirmąja komanda, kuriai per Europos pirmenybių rungtynes pavyko į lietuvių krepšį įmesti triženklį taškų skaičių.

Beje, tai įvyko per 110-ąsias Lietuvos rinktinės rungtynes Europos pirmenybėse.

114

Ispanijos rinktinė per rungtynes su bulgarais pelnė 114 taškų. Tai – šio turnyro rezultatyvumo rekordas. Įdomu, kad ispanai šį rekordą pasiekė per Europos pirmenybių atidarymo rungtynes, kurias laimėjo 114:87.

Šimtą ar daugiau taškų komandos per grupės varžybas įmetė aštuonis kartus. Po du kartus triženklę ribą pasiekė Serbija ir Vokietija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.