EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė rugpjūčio mėnesį dukart nugalėjo Ispanijos komandą draugiškose rungtynėse. Šeštadienį lietuviai ir ispanai susitiks dar kartą, bet dabar susidurs siaurame atkrintamųjų varžybų takelyje, kuriame tik viena komanda galės praeiti į Europos pirmenybių ketvirtfinalį.

Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>AFP nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>AFP nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>R. Danisevičaus nuotr.
Lietuvos krepšininkai prieš ispanus pasiekė dvi nepamirštamas pergales, bet dažniau pralaimėdavo<br>R. Danisevičaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 10, 2022, 4:22 PM

Lietuvos ir Ispanijos komandos svarbiausiuose pasaulio krepšinio turnyruose nuolat kovoja dėl aukščiausių vietų. Lietuviai ir ispanai žaidė daug svarbių rungtynių, o du kartus susitiko Europos pirmenybių finale.

Finalų rezultatas yra lygus. 2003 metais lemiamas rungtynes laimėjo Šarūno Jasikevičiaus vedama Lietuvos rinktinė, 2015 metais aukso medalius iškovojo Ispanijos komanda su Pau Gasoliu priešakyje.

Vis dėlto skaičiuojant visas oficialias rungtynes, aiškiai pirmauja ispanai. Jie Europos, pasaulio pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse mūsų šalies komandą nugalėjo devynis kartus. Lietuviai šventė tik dvi pergales.

Trys J.Kazlausko bandymai

Pirmosios oficialios šių komandų rungtynės įvyko per 1997 metų Europos pirmenybes, kurias rengė Ispanijos krepšinio federacija. Lietuviai ir ispanai susitiko nieko svarbaus nelėmusiose rungtynėse dėl penktosios vietos. Medaliai jau buvo išslydę, bet abi komandos užsitikrino paguodos prizą – kelialapį į kitų metų pasaulio pirmenybes.

Ispanijos rinktinė nugalėjo Lietuvos komandą 94:93, o Jono Kazlausko treniruojamų lietuvių neišgelbėjo net 32 taškai, kuriuos pelnė Artūras Karnišovas.

Per 1998 metų pasaulio pirmenybes Lietuvos ir Ispanijos krepšininkų keliai vėl susikirto. Šios komandos Pirėjuje žaidė antrojo grupių etapo paskutiniojo turo rungtynes, kurios taip pat nebuvo lemiamos – abi komandos jau buvo užsitikrinusios kelialapius į ketvirtfinalį.

Tačiau ir ši dvikova buvo labai atkakli. Ispanijos komanda nugalėjo tik po pratęsimo 86:80.

Kitą vasarą lietuviai ir ispanai susigrūmė trečią kartą per trejus metus. Ir trečiosios rungtynės buvo labai atkaklios, bet jos jau buvo ir labai svarbios, nes vyko Europos pirmenybių ketvirtfinalyje.

Lietuvos rinktinė buvo laikoma gana aiškia favorite, bet Paryžiuje patyrė skaudžią nesėkmę 72:74. Mūsų šalies krepšininkai nesustabdė 28 taškus įmetusio Alberto Herreroso, o varžovai išsprendė Arvydo Sabonio problemą. Lietuvos rinktinės milžinas pateko į Inakio De Miguelio bei Alfonso Reyeso gniaužtus, per 16 minučių gavo penkias pražangas ir pelnė vos 3 taškus.

Per visas trejas 1997–1999 metais vykusias rungtynes Lietuvos rinktinės treneris buvo Jonas Kazlauskas.

Auksinė A.Sireikos pergalė

Lietuvos rinktinė oficialiose varžybose Ispanijos krepšininkus pirmą kartą nugalėjo per 2003 metų Europos pirmenybes. Revanšas už visas iki tol patirtas nesėkmes buvo itin saldus, nes Antano Sireikos treniruojama komanda pergalę pasiekė turnyro finale.

Jei anksčiau lietuviai nusileisdavo tik per plauką, tai Stokholmo arenoje buvo pranašesni visa galva ir nugalėjo 93:84. Galutinis rezultatas toli gražu neatspindėjo nuo antrojo kėlinio dominavusios Lietuvos rinktinės pergalės.

Tarp lietuvių rezultatyviausiai žaidė Arvydas Macijauskas (21 taškas), Eurelijus Žukauskas (18), Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius (po 10). Nors ispanams net 36 taškus pelnė Pau Gasolis, jo pastangos buvo beprasmės.

Trys pralaimėjimai paeiliui

Po auksinės Lietuvos rinktinės pergalės tarpusavio santykiuose vėl atėjo Ispanijos pirmavimo laikotarpis. Pirmojo dešimtmečio antroje pusėje ispanai įveikė lietuvius triskart paeiliui.

2006 metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje Ispanijos rinktinė atsiskaitė panašiai, kaip pralaimėjo 2003 metais. Ispanai labai greitai nutolo ir nugalėjo A.Sireikos treniruojamą Lietuvos komandą 89:67.

Daug atkaklesnis mačas vyko 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių pusfinalyje. Ispanai Ramūno Butauto treniruojamus lietuvius palaužė tik po atkaklios kovos 91:86. Komandos tris su puse kėlinio žaidė lygiai, bet ispanai perėmė iniciatyvą, kai ketvirtojo kėlinio viduryje antrąją nesportinę pražangą gavo ir iš aikštės buvo pašalintas Linas Kleiza. Vienas iš geriausių Lietuvos krepšininkų tą dieną apskritai buvo lyg nesavas. Jis žaidė tik 11 minučių ir nepelnė nė taško.

R.Butautui nepavyko nugalėti ispanų ir antruoju bandymu. 2009 metų Europos pirmenybių grupės varžybų antrajame etape Lietuvos rinktinė puikiai pradėjo Lodzėje vykusias rungtynes ir po pirmojo kėlinio pirmavo 24:15. Tačiau paskui komanda subyrėjo ir pripažino Ispanijos rinktinės pranašumą 70:84.

Lietuvos rinktinės prisikėlimas

Linas Kleiza su ispanais atsiskaitė per 2010 metų pasaulio pirmenybes. Lietuvos ir Ispanijos komandos susitiko Izmyro mieste grupės varžybų trečiajame ture.

Kęstučio Kemzūros treniruojama komanda jau buvo iškovojusi dvi pergales, todėl pralaimėjimas ispanams tikriausiai nebūtų turėjęs skaudžių pasekmių. Pralaimėjimas buvo arti – Lietuvos rinktinė trečiajame kėlinyje atsiliko 18 taškų skirtumu. Tačiau rezultatyviausiai komandoje žaidęs L.Kleiza (17 taškų) ir jo bendražygiai atsisakė susitaikyti su pralaimėjimu. Atsigavusi Lietuvos rinktinė pavijo varžovus ir pasiekė įsimintiną pergalę 76:73.

Ši pergalė padėjo Lietuvos krepšininkams sustiprinti pasitikėjimą savimi ir jie po poros savaičių užkopė ant pasaulio pirmenybių garbės pakylos trečiojo laiptelio.

Nesėkmės namie ir finale

Kitos lietuvių ir ispanų rungtynės įvyko Panevėžyje per mūsų šalyje vykusias 2011 metų Europos pirmenybes. Namų sienos nepadėjo K.Kemzūros treniruojamai komandai pakartoti Izmyro scenarijaus.

Lietuviai grupės rungtynėse nusileido Ispanijos krepšininkams 79:91, bet galutinis rezultatas neatspindėjo to vakaro įvykių. Šeimininkai jau pirmajame kėlinyje atsiliko 12:31, o po antrojo kėlinio rezultatas buvo 36:62.

Du krepšininkai, atstovavę savo šalims prieš vienuolika metų Panevėžyje, žaidžia ir šių metų Europos pirmenybėse. Tai – Jonas Valančiūnas ir Rudy Fernandezas.

Jubiliejinės dešimtosios Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynės įvyko 2015 metų Europos pirmenybių finale. 27 tūkstančiai į Lilio stadioną atėjusių sirgalių laukė atkaklesnės kovos, tačiau ispanai vėl nugalėjo labai užtikrintai. Ispanijos krepšininkai 12-ąją minutę pirmavo 23:8 ir neleido J.Kazlausko treniruojamai Lietuvos rinktinei atkurti tikros intrigos. Ispanijos komanda laimėjo 80:63 ir trečiąjį kartą tapo Europos čempione.

Šių metų Europos pirmenybėse žaidžia tik vienas 2015 metų Europos čempionas R.Fernandezas. Lietuvos rinktinėje yra keturi prieš septynerius metus sidabro medalius iškovoję krepšininkai: J.Valančiūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Lukas Lekavičius.

Rio de Žaneiro košmaras

Lietuviai žiauriausią pralaimėjimą ispanams patyrė 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Ten Ispanijos krepšininkai sutriuškino Lietuvos rinktinę 50 taškų skirtumu 109:59.

Šios rungtynės vyko grupės etape. Lietuvos komanda jau buvo iškovojusi tris pergales ir galėjo būti rami dėl to, kad žais ketvirtfinalyje. Tuo tarpu ispanams, prieš tai patyrusiems du pralaimėjimus, būtinai reikėjo nugalėti.

Nors turnyriniu atžvilgiu rezultatas nebuvo labai svarbus, Lietuvos komanda patyrė stiprų psichologinį smūgį ir po to Rio de Žaneiro žaidynėse nebelaimėjo nė vienerių rungtynių.

Pasitikėjimą savimi atgaivinę ispanai iškovojo olimpinius bronzos medalius.

Per Rio de Žaneiro žaidynes Lietuvos rinktinę treniravo J.Kazlauskas, kuris karjerą nacionalinėje komandoje baigė per penkis bandymus nė karto neįveikęs Ispanijos rinktinės.

Lietuvos rinktinėje šiuo metu žaidžia keturi Rio de Žaneiro košmarą patyrę krepšininkai: J.Valančiūnas, D.Sabonis, M.Kuzminskas ir Marius Grigonis. Ispanijos komandoje liko vienas Rio de Žaneiro žaidynių prizininkas, kurio pavardės tikriausiai net nereikia minėti – „amžinas“ R.Fernandezas.

Šių metų repeticijos

Šeštadienį Lietuvos ir Ispanijos rinktinės oficialias rungtynes žais po ilgos šešerių metų pertraukos. Tokios ilgos pertraukos nebuvo nuo tada, kai šios komandos jėgas išbandė pirmą kartą.

Lietuvių ir ispanų santykiai kol kas klostėsi pagal įdomią progresiją. Ispanai laimėdavo trejas iš eilės rungtynes, o po to nugalėdavo lietuviai. Pagal šią progresiją dabar atėjo eilė Laimėti Lietuvos rinktinei.

Mūsų šalies krepšininkai apšilo rugpjūčio mėnesį, kai dukart nugalėjo ispanus draugiškose rungtynės. Kazio Maksvyčio treniruojama komanda iš pradžių Las Palme 82:77 (I.Brazdeikis 19, D.Sabonis, R.Giedraitis, M.Grigonis ir R.Jokubaitis po 11 / W.Hernangomezas 25, J.Hernangomezas 14, L.Brownas 11), po dviejų dienų – Vilniuje 78:76 (I.Brazdeikis ir J.Valančiūnas po 16, R.Giedraitis 12, M.Grigonis 11 / L.Brownas 18, D.Brizuela 12).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.