EUROLYGA 2023

L. Jamesas NBA siekia palikti su dar vienu istoriniu įrašu ties savo pavarde

LeBronas Jamesas turi svajonę žaisti NBA čempionate kartu su savo sūnumi. O gal net su abiem? 37 metų „Los Angeles Lakers“ komandos žvaigždė pradėjo dvidešimtą sezoną lygoje, o jo vyriausias sūnus 18-metis Bronny – paskutinę klasę mokykloje.

20-ąjį sezoną NBA pradėjęs L.Jamesas svajoja pažaisti lygoje su sūnumi Bronny (dešinėje), kuris kitąmet baigs mokyklą.<br> AP/Scanpix nuotr.
20-ąjį sezoną NBA pradėjęs L.Jamesas svajoja pažaisti lygoje su sūnumi Bronny (dešinėje), kuris kitąmet baigs mokyklą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 LeBronas Jamesas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 LeBronas Jamesas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 LeBronas Jamesas ir Savannah Brinson<br> Imago/Scanpix nuotr.
 LeBronas Jamesas ir Savannah Brinson<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Bronny Jamesas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Bronny Jamesas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 7:25 PM, atnaujinta Oct 23, 2022, 7:54 PM

Kai vaikai baigia mokyklą, tėvai tradiciškai turi juos paleisti į suaugusiųjų gyvenimą, bet L.Jamesas sugalvojo ką kita.

206 cm ūgio legendinis krepšininkas siekia išsilaikyti NBA tiek, kad galėtų dar spėti parungtyniauti kartu su Bronny, kurio visas vardas yra LeBronas jaunesnysis. O kas žino – gal ir su antruoju sūnumi, dabar 15-mečiu Bryce’u Maximu.

Jei išsipildytų bent jau pradinis scenarijus, Jamesai taptų pirmuoju tėvo ir sūnaus duetu NBA istorijoje.

Klausimų – daugybė

L.Jamesas apie tokią svajonę užsiminė šiemet vasarį: „Mano paskutinis sezonas bus sužaistas su sūnumi.“ Krepšinio pasaulis pašėlo interpretuoti šiuos žodžius. Ką tai reiškia LeBronui? „Lakers“ klubui? Visai NBA lygai?

Žinoma, tokiam scenarijui įgyvendinti reikia keleto dalykų. Pagrindinis klausimas – ar 191 cm ūgio gynėjas Bronny, dažniausiai patenkantis į bendraamžių Jungtinėse Valstijose „Top 50“, bus pajėgus patekti į NBA. Be to, ar jis apskritai norės žaisti krepšinį profesionaliai, kaip visi įsivaizduoja, bet niekas nėra patvirtinęs.

O kur dar kiti klausimai, pavyzdžiui, ką manyti apie tėvą, kuris savo sūnui užkrauna tokius viešus lūkesčius? O kas, jei po tokio šaršalo Bronny nepateks į NBA? O kas, jei pateks, bet tik dėl savo tėvo įtakos? Ar tai – teigiama istorija, kaip tėvas padėjo sūnui pasiekti svajonę, o gal superžvaigždė prastūmė sūnų?

Vaikus auklėjo griežtai

Lygiai prieš 20 metų Le Bronas Jamesas pats buvo paauglys, prikaustęs visos Amerikos dėmesį.

Atvedęs savo mokyklos „Vincent-St.Mary High“ krepšinio komandą į Ohajo valstijos viršūnę dvejus metus iš eilės L.Jamesas pateko ant „Sports Illustrated“ žurnalo viršelio. Nuotraukos parašas: „Išrinktasis.“

Tais metais krepšininkas susipažino su Savannah Brinson, kuri žaidė varžovų mokyklos softbolo komandoje.

Abu jie išliko kartu iki šiol: visus „Cleveland Cavaliers“ sezonus (2003–2010 m. ir 2014–2018 m.), per persikėlimą į „Miami Heat“ (2010–2014 m.), vėliau – į „Lakers“ (nuo 2018 m. iki šiol).

2004-aisiais S.Brinson pagimdė LeBroną Jamesą jaunesnįjį, o po trejų metų – Bryce’ą Maximą.

2013-aisiais pora susituokė ir dar po metų jiems gimė dukra Zhuri Nova.

Visą tą laiką LeBronas ir Savannah išlaikė ryšius su savo gimtuoju Akrono miestu. Jie augino berniukus netoliese, Klivlando valstijoje. Iki 13 metų neleido jiems naudotis telefonais, iki 14-os – „Instagram“. Dėl saugumo neleido žaisti ir amerikietiškojo futbolo. Kaip sakė Savannah, jie stengėsi būti „labai normalūs nenormalioje situacijoje“.

Populiarumo banga

Publika pirmą kartą pradėjo kalbėti apie Bronny, kai vaikas buvo ketvirtoje klasėje. Žaisdamas AAU krepšinio komandoje jis skraidė po aikštę, taikliai mėtė iš toli ir atrodė tarsi mažytė tėvo versija.

Jam buvo 11 metų, kai ESPN pranešė, kad Bronny jau turi kvietimus į tokius universitetus kaip Kentukio ir Duke’o. Tai nervino LeBroną, nes, po velnių, vaikui tik vienuolika.

Bet visa kita LeBronui kėlė malonumą. Jis treniravo vaiko komandą, sirgo už sūnus, kartu su jais stovėjo eilėje pamėtyti iš po krepšio.

Kai Bronny, būdamas keturiolikos, pirmą kartą rungtynėse įdėjo į krepšį, jo tėvas pašoko nuo savo kėdės šalia aikštės išpūsdamas raumenis.

Po to, kai sūnaus komanda ataką baigė dėjimu į krepšį pagavus kamuolį ore, L.Jamesas pasveikinti žaidėjų skuodė per aikštę taip, kad pakeliui pametė batą.

Tuo metu kritikai puolė šnypšti, kad pamišęs tėvas peržengė ribas (viena antraštė šaukė: „LeBronas Jamesas kuoktelėjo“). Bet kiti matė mielą tėvišką džiaugsmą, sklindantį iš žmogaus, kuris su savo tėvu neturėjo jokių santykių, – L.Jamesas pasirinkęs savo motinos Glorios pavardę.

Krepšinio puslapis on3.com neseniai paskelbė Bronny „visų laikų garsiausiu mokyklų krepšininku“. Iš tiesų, kai 2019-aisiais Bronny pagaliau prisijungė prie „Instagram“, per dvi dienas jį pradėjo sekti milijonas žmonių. Dabar jo paskyrą seka 6,6 milijono gerbėjų, nors Bronny yra įkėlęs vos 18 įrašų.

Rudenį jis pradėjo paskutinius metus „Sierra Canyon“ mokykloje Los Andžele, kur šeima persikėlė 2018-aisiais, kai L.Jamesas pasirašė sutartį su „Lakers“. Mokyklos komandoje yra ir dešimtokas Bryce’as Jamesas.

Gyvenimą seka kameros

L.Jameso vaikystė yra plačiai aprašyta: kaip jis su motina kraustėsi nuo vienos sofos ant kitos, kol Gloria rado butą už 22 dolerius per mėnesį. O paskui atėjo intensyvi šlovė.

NBA legenda su žmona savo vaikus turi auginti stebint pasauliui dar atidžiau nei kitos garsenybės. Nes kiek žmonių yra atpažįstami bet kuriame planetos krašte taip, kaip LeBronas? Tuzinas? O gal mažiau?

Jamesų šeima tai daro tarsi viešai, bet kartu labai privačiai.

LeBronas „Instagram“ paskyroje pasidalija vaizdeliais iš šeimos gyvenimo: antradieniais visi valgo meksikietiškas takas, su sūnumis mėto į krepšį prie įvažiavimo į namus, šoka, švenčia gimtadienius. Jis entuziastingai didžiosiomis raidėmis skelbia savo berniukų krepšinio rezultatus.

2019-aisiais kameros pradėjo sekti Bronny ir jo mokyklos komandos draugus dokumentiniam serialui „Top Class“. „Sierra Canyon“ mokykla kasmet rengia renginius žiniasklaidai, ją rodo ESPN sporto žinios, komanda žaidžia parodomąsias rungtynes užsienyje. Bronny jau nugyveno didžiąją savo ligšiolinio gyvenimo dalį priešais vaizdo objektyvą.

Tačiau LeBronas atidžiai prižiūri viską, kas rodoma. Jis visiškai kontroliuoja „Top Class“ turinį – mat laidą prodiusuoja jo įkurta kompanija „Uninterrupted“.

Kaip sako močiutė Gloria, LeBronas ir Savannah yra tarsi buferis tarp vaikų ir žinomumo.

Kalba su krepšinio dievais

Kai reikia duoti interviu, L.Jameso paaugliai sūnūs atsakinėja mandagiai, bet kartais droviai susižvalgo ar pažiūri į tėvą. Bronny žada, kad krepšinio nemes.

„Aš gimiau krepšinio pasaulyje, jaučiu, kad mano kelias man buvo nulemtas, – sakė Bronny. – Bet tėtis leidžia rinktis, ką tik noriu, jei sugalvočiau nežaisti krepšinio. Vis dėlto manau, kad krepšinis yra man, tikrai taip.“

Bronny tikisi patekti į NBA, tačiau neįsivaizduoja, kad tai garantuota.

„Pamatysime, kas nutiks“, – sakė Bronny ir pridūrė, kad jei NBA jam neskirta, nieko baisaus.

Apie tai, kad tėvas norėtų NBA sužaisti kartu, Bronny sakė pirmą kartą išgirdęs iš žiniasklaidos. Šeima to neaptarinėjo ir susėdusi nekūrė slaptų planų.

„Aš išsakiau tą mintį, nes mėgstu kalbėtis su krepšinio dievais ir pažiūrėti, ar sulauksiu vaisių. Visada siekdamas karjeros nusistatydavau tikslus, pakalbėdavau su krepšinio dievais ir jie mane išgirsdavo. Tikėkimės, kad jie išgirs ir šį mano norą“, – sakė L.Jamesas.

Įkvepia 45-erių žaidėjo sėkmė

Yra ne vienas NBA krepšininkas, kurių vaikai rungtyniavo NBA, o Rickas Barry tokius užaugino net tris.

Tiesą sakant, šiuo metu yra NBA atžalų amžius, nes lygoje pilna Trentų, Hardaway ir Sabonių. Tačiau nė vienas nėra žaidęs NBA vienu metu su tėvu.

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad L.Jamesas palauks ir jaunesniojo Bryce’o maždaug 2027-aisiais, legendinis krepšininkas šypsojosi: „Jaučiu, kad galiu rungtyniauti dar ilgai.

Viskas priklauso nuo mano kūno ir, svarbiausia, nuo mano nusiteikimo. Jei protas gali išlikti aštrus ir pilnas motyvacijos, ribų nėra. Galiu jas peržengti. Bet pamatysime, kaip bus.“

Sunku įsivaizduoti – 43 metų LeBronas žaidžia NBA rungtynes su abiem sūnumis.

Bet, kita vertus, amerikietiškojo futbolo žvaigždė Tomas Brady vis dar rungtyniauja būdamas 45-erių. Tad kodėl gi ne?

Nerūpi asmeninė statistika

Labiausiai norisi žinoti, kokio lygio krepšininkas bus Bronny. Jo statistika mokykloje nėra labai įspūdinga, bet „Sierra Canyon“ yra labai stipri komanda. Du Bronny komandos draugai iš pirmųjų metų Brandonas Bostonas ir Ziaire’as Williamsas jau pateko į NBA. Šiemet Bronny pirmą kartą turės galimybę tapti tikru komandos lyderiu.

Jis aikštėje labiausiai išsiskiria ne atletiškumu (nors jo šuolis yra elitinis), ne dėl metimo ar kitų tradicinių manevrų, bet dėl to, kad žiūrint į Bronny norėtųsi žaisti jo komandoje. Jis gynyboje atkovoja kamuolius, juos perduoda į priekį laisviems žaidėjams kraštuose, greito puolimo metu lekia krepšio link ir numeta kamuolį tritaškininkams aikštės kampe.

Vaikinas, kurį stebi visas pasaulis, nesistengia rinkti asmeninės statistikos, o bando priimti tinkamus sprendimus komandai.

L.Jameso jaunesniojo žaidimą nuo šeštos klasės stebėjęs skautas Justinas Brantley įsitikinęs, kad Bronny gali sėkmingai rungtyniauti aukščiausiu lygiu: „Jo krepšinio technika yra tokia tvirta, kad galima įsivaizduoti, kaip gerai jis atrodytų su žaidėjais, kurie gerai supranta išsidėstymą aikštėje ir krepšinį apskritai.“

Tačiau ne visi kalba taip teigiamai. Vienos komandos vadovas kėlė klausimą dėl Bronny ūgio: „Jis geras žaidėjas, bet pernai lankiausi NBA stovykloje, kur du ar trys krepšininkai buvo žemesni nei 191 cm. Abu jie galėjo vertikaliai pašokti 115 cm ir bėgo olimpiniu greičiu. Būnant tokio ūgio patekti į NBA bus labai sunku.

Bet LeBronas yra įtakingas asmuo. Kas žino, ką jis gali?“

Kelias krypsta į NCAA

NBA užkulisiuose sutartinai kalbama, kad dar per anksti sukti galvą dėl to, kas bus po dvejų metų, kai Bronny vardas figūruos lygos naujokų biržos kandidatų sąraše. Vaikinas negali būti pašauktas ateinančią vasarą, nes jam dar nebus 19 metų.

Sunku nuspėti, kiek per dvejus metus patobulės Bronny ir kiek nusileis LeBrono žvaigždė, tačiau kalba sukasi apie vieną geriausių visų laikų krepšininkų!

„LeBronas yra paneigęs bet kokias prognozes. Daugumai tokio amžiaus žaidėjų galima numatyti formos smukimą dešimčia procentų kasmet. Bet nemanau, kad tai pritaikoma jam. Keturiasdešimtmetė LeBrono versija gali būti neįtikėtina“, – sakė vienos NBA komandos vadovas.

Pirmiausia Bronny turės nuspręsti, ką daryti ateinančią vasarą: ar rinktis NCAA, ar metus Europoje tarp profesionalų, kad sutvirtėtų, o gal NBA antrinę „G League“.

Jis galėtų vien tik treniruotis – juk žinant, kad šalia tėvas, tai reiškia garantuotas treniruotes su geriausiais iš geriausių.

Nors oficialiai dar nieko nepaskelbta, atrodo, kad Bronny širdis krypsta NCAA link.

Rugsėjį jis aplankė Ohajo valstijos universiteto komandą ir įkėlė nuotraukų iš vizito į „Instragram“, bet pridėjo grotažymę #neapsisprendęs. („Sports Illustrated“, LR inf.)

Visi Lietuvos krepšininkai NBA lygoje

Krepšininkas Gimė Sez. Metai R. Tšk. A.v. Ž.r.

Žydrūnas Ilgauskas 1975 13 1996–2011 923 11 792 7 2

Jonas Valančiūnas 1992 10 2012- 749 10 025 7 -

Darius Songaila 1978 8 2003–2011 516 3533 4 -

Arvydas Sabonis 1964 7 1995–2003 521 6246 7 -

Linas Kleiza 1985 7 2005–2013 435 3728 4 -

Šarūnas Marčiulionis 1964 7 1989–1997 380 4864 3 -

Domantas Sabonis 1996 6 2016- 428 6086 3 2

Donatas Motiejūnas 1990 6 2012–2019 262 1894 3 -

Ignas Brazdeikis 1999 3 2019–2022 64 318 - -

Šarūnas Jasikevičius 1976 2 2005–2007 148 951 2 -

Mindaugas Kuzminskas 1989 2 2016–2017 69 425 - -

Deividas Sirvydis 2000 2 2020–2021 23 44 - -

Arvydas Macijauskas 1980 1 2005–2006 19 44 - -

Martynas Andriuškevičius 1986 1 2005–2006 6 0 - -

Arnoldas Kulboka 1998 1 2021–2022 2 0 - -

Sez. – kelis sezonus žaidė NBA, R. – žaistos rungtynės, Tšk. – pelnyti taškai (visa statistika su atkrintamosiomis varžybomis), A.v. – kelis kartus dalyvavo atkrintamosiose varžybose, Ž.r. – kelis kartus dalyvavo Visų žvaigždžių rungtynėse.

Čempionate – ir lietuviški prieskoniai

Antradienį prasidėjusiose 77-osiose NBA pirmenybėse rungtyniauja du Lietuvos krepšininkai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

30 metų 211 cm ūgio J.Valančiūnas pradeda vienuoliktąjį NBA sezoną. Jis 2011 m. naujokų biržoje buvo pakviestas 5-uoju šaukimu, bet į Ameriką iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ išvyko 2012 m. J.Valančiūnas atstovavo „Toronto Raptors“ ir „Memphis Grizzlies“, o nuo 2021 m. vasaros žaidžia „New Orleans Pelicans“.

Per NBA karjerą J.Valančiūnas sužaidė 749 rungtynes ir pelnė 10 025 taškus, septynis kartus dalyvavo atkrintamosiose varžybose. Praėjusį sezoną centras pelnydavo 17,8 taško ir atkovodavo 11,4 kamuolio.

26 metų 211 cm ūgio D.Sabonis NBA lygoje žais septintąjį sezoną. Gonzagos universitete mokęsis puolėjas 2016 m. naujokų biržoje buvo pakviestas 11-uoju šaukimu ir tais pačiais metais debiutavo „Oklahoma City Thunder“. Po to jis žaidė „Indiana Pacers“, o nuo 2022 metų vasario vilki „Sacramento Kings“ aprangą.

Per ligšiolinius sezonus NBA D.Sabonis sužaidė 428 rungtynes ir pelnė 6086 taškus. Jis tris kartus dalyvavo atkrintamosiose varžybose ir du kartus buvo pakviestas į NBA Visų žvaigždžių rungtynes. Praėjusį sezoną D.Sabonis pelnydavo 18,9 taško, atkovodavo 12,1 kamuolio ir atlikdavo 5,2 rezultatyvaus perdavimo.

Šių metų sausį tuo metu „Pacers“ atstovavęs D.Sabonis per rungtynes su „Utah Jazz“ pelnė 42 taškus ir pasiekė Lietuvos krepšininkų rezultatyvumo NBA rekordą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.