EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: įspūdingasis D. Motiejūnas, kurioziška R. Giedraičio įžanga ir I. Brazdeikio tritaškiai

Eurolygos 22-asis turas pažėrė Lietuvos krepšininkų asmeninių rekordų. Tiesa, Igno Brazdeikio karjeros taškų rekordas nebuvo paverstas Kauno „Žalgirio“ pergale, bet sezono rekordus pasiekę „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas ir „Barcelona“ įžaidėjas Rokas Jokubaitis stengėsi ne veltui.

 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Dimša<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Dimša<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
Marius Grigonis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Marius Grigonis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>zalgiris.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>zalgiris.lt nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
  Lietuvių pasirodymai 22-ajame Eurolygos ture 
  Lietuvių pasirodymai 22-ajame Eurolygos ture 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 8:15 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 9:03 AM

Donatas Motiejūnas***

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas pusiau kabliu pelnė pirmuosius komandos taškus. Rungtynių pradžioje D.Motiejūnas puikiai judėjo, pabaigė net ir greitą ataką, pataikė iš toli ir vien pirmojo kėlinio pirmojoje pusėje pelnė 9 taškus. Tiesa, kitoje aikštės pusėje lietuviui sunkiai įmenama mįsle tapo varžovų milžinas K.Koumadji.

Antrajame kėlinyje, per kurį D.Motiejūnas taip pat pelnė 9 taškus, jo dominavimas po varžovų krepšiu nesumažėjo, bet jis taip pat pradėjo dominuoti savo baudos aikštelėje ir užtikrino spurtą, per kurį „Roca Team“ įgijo dviženklę persvarą.

Po pertraukos, kai dideliu skirtumu pirmavęs „Monaco“ pradėjo žaisti paprasčiau, kamuolys D.Motiejūną pasiekdavo retai.

D.Motiejūnas žaidė 20 min., pelnė 22 taškus (7/8 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/2 baudų). Vien iki pertraukos pelnytų 18 taškų D.Motiejūnui būtų užtekę, kad pasiektų asmeninį šio sezono rekordą (jo sezono rekordas buvo 17 taškų). D.Motiejūno karjeros rekordas dar nuo Gdynės „Prokom“ laikų yra 26 taškai.

Nuo antrojo kėlinio varžovų arenoje šeimininkavęs „Monaco“ (14–8) nugalėjo paskutinę vietą užimančią ALBA (6–16) komandą 102:84.

Ignas Brazdeikis***

Kauno „Žalgirio“ starto penketo puolėjas asmeninę sąskaitą atsidarė 3-iąją min. po jam būdingo prasiveržimo. Po to I.Brazdeikis nesiliovė draskyti varžovų gynybą baudos aikštelėje ir iki pirmojo keitimo 8-ąją min. pelnė 8 taškus.

Nors antrajame kėlinyje varžovai labiau susispaudė baudos aikštelėje, žalgiriečio ryžto tai nenumalšino. Jis vis ieškojo tarpelių ir juos rasdavo.

Trečiojo kėlinio pradžioje I.Brazdeikis truktelėjo komandą per 3 min. pelnydamas 8 taškus, bet buvo pakeistas dėl trečiosios pražangos.

I.Brazdeikis žaidė 30 min., pelnė 25 taškus (6/10 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

Jis pirmą kartą per rungtynes įmetė daugiau negu vieną tritaškį. Iki šių rungtynių I.Brazdeikio tritaškių taiklumas buvo 20 proc. (9/45).

I.Brazdeikis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą ir šio sezono Eurolygos lietuvių rezultatyvumo rekordą.

I.Brazdeikio asmeninis rekordas nuo antrojo turo rungtynių su „Olympiakos“ klubu buvo 21 taškas. Po 21 tašką šį sezoną Eurolygoje taip pat buvo pelnę T.Dimša, E.Ulanovas ir R.Giedraitis.

I.Brazdeikio karjeros rekordas G lygoje – 36 taškai, NBA lygoje – 21 taškas, Lietuvos rinktinėje – 19 taškų, LKL lygoje – 18 taškų.

„Žalgiris“ (12–10) išvykoje pralaimėjo Eurolygos čempiono vardą ginančiam „Anadolu Efes“ (11–11) klubui 70:80. Kauniečiai nedideliu skirtumu pirmavo beveik visą pirmąjį kėlinį, bet antrojo kėlinio pradžioje Stambulo komanda pirmą kartą persvėrė rezultatą ir dar prieš pertrauką įgijo dviženklį pranašumą. Nuo tada skirtumas svyravo apie dešimt taškų.

Rokas Giedraitis***

„Baskonia“ starto penketo puolėjas vėl darė vos ne viską: gindamasis užkirsdavo kelią varžovų perdavimams atsidurdamas kamuolio skriejimo kelyje, puolant pats apskaičiuodavo idealią perdavimo trajektoriją arba laiku įkirsdavo į baudos aikštelę ir priimdavo kamuolį, bėgo į greitas atakas, o šį antradienį – dar ir pataikė iš toli.

R.Giedraitis varžovų krepšį atrišo kurioziškai. Jis antrojo kėlinio viduryje po varžovo pražangos, jau po teisėjo švilpuko, pusiau griūdamas viena ranka pataikė iš maždaug devynių metrų. Suprantama, šis metimas nebuvo įskaitytas, bet po to lietuvis pataikė ir „legalius“ metimus.

R.Giedraitis žaidė 33,5 min., pelnė 18 taškų (3/4 dvitaškių, 4/6 tritaškių), atkovojo 6 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas. Jo sezono rekordas – 21 taškas.

„Baskonia“ (12–10) išvykoje pralaimėjo „Olimpia“ (7–15) komandai 83:89. Vitorijos krepšininkai beveik visas rungtynes atsiliko. Jie visuose keturiuose kėliniuose buvo trumpam persvėrę rezultatą, bet nė karto nepirmavo didesniu nei 2 taškų skirtumu.

Edgaras Ulanovas**

Kauno „Žalgirio“ starto penketo puolėjas, įsiveržęs į baudos aikštelę, pelnė taškus pirmojoje rungtynių atakoje.

Pirmosiomis minutėmis, kaip ir per praėjusias rungtynes Atėnuose, E.Ulanovas labai aktyviai dalyvavo visose komandos atakose ir prisidėjo tiek taškais, tiek įdomiais perdavimais (tiesa, komandos draugai ne visais kapitono perdavimais pasinaudojo).

Trečiojo kėlinio viduryje E.Ulanovas perėmė lyderio estafetę iš priverstinai pakeisto I.Brazdeikio ir per trumpą tarpsnį surinko 7 taškus.

Puolėjas dažniausiai metimus atlikdavo iš sunkių padėčių, o gindamasis, ypač ketvirtajame kėlinyje, neretai dengdavo tuščią plotą.

E.Ulanovas žaidė 32,5 min., pelnė 15 taškų (6/10 dvitaškių, 3/3 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

Rokas Jokubaitis**

„Barcelona“ įžaidėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. Pirmojo kėlinio pabaigoje jis pataikė priverstinį tritaškį baigiantis atakai skirtam laikui, bet antrajame kėlinyje gindamasis nesėkmingai vaikėsi J.Di Bartolomeo ir gana pasyviai rengė „mėlynų-granatinių“ atakas.

Po pertraukos R.Jokubaitis pradėjo žaisti daug aštriau ir dažniau imdavosi individualių veiksmų. Nors porą kartų jis atsitrenkė į varžovų gynybos sieną, dažniau ją pralauždavo ir reguliariai pildė komandos taškų sąskaitą.

R.Jokubaitis žaidė 15 min., pelnė 14 taškų (2/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 4/5 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas.

Jis pasiekė šio sezono asmeninį taškų rekordą (jo karjeros rekordas – 16 taškų). R.Jokubaičio rezultatyvumas šį sezoną buvo dviženklis ketvirtą kartą, tarp jų – trečią kartą per pastarąsias penkerias rungtynes.

„Barcelona“ (14–8) namie permainingose rungtynėse nugalėjo „Makabi“ (11–11) klubą 83:78. Komandos tarsi pasidalino rungtynes į tris dalis.

Pirmuosius pusantro kėlinio aiškiai dominavo „Barça“, pirmavusi 11 taškų skirtumu. Po to – „Makabi“, kurios pranašumas trečiajame kėlinyje buvo 10 taškų. Trečiojo kėlinio pabaigoje iniciatyvą susigrąžino Barselonos krepšininkai.

Marius Grigonis**

„Panathinaikos“ gynėjas į aikštę įėjo 6-ąją min., jo komandai atsiliekant 5:17. Jis dažnai kėlė sąmyšį varžovų gynyboje prasiveržimais į baudos aikštelę, bet įmetė tik ketvirtuoju bandymu (antrojo kėlinio viduryje), o kelių M.Grigonio veiksmų nesuprato net jo komandos draugai. Vis dėlto nuo antrojo kėlinio M.Grigonis tamsioje „Panathinaikos“ padangėje buvo vienas iš nedaugelio šviesos spindulėlių.

M.Grigonis žaidė 21 min., pelnė 12 taškų (2/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 5/5 baudų), atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

Pirmosiomis minutėmis atsilikęs „Panathinaikos“ (8–14) intrigos neatkūrė ir išvykoje pralaimėjo turnyro lyderiui „Real“ (15–7) klubui 68:83.

Artūras Gudaitis**

„Panathinaikos“ vidurio puolėjas visiškai supančiojo varžovų milžiną W.Tavaresą, bet būdavo bejėgis, kai į baudos aikštelę įsiverždavo komandos draugų paleisti žemesnieji „Real“ krepšininkai.

Varžovų baudos aikštelėje buvo per didelė grūstis, kad A.Gudaitis ten ką nors nuveiktų, juolab kad jis buvo be skrupulų stabdomas pražangomis.

Pirmą metimą žaidžiant lietuvis atliko tik antrojo kėlinio pabaigoje. A.Gudaitis žvėrišką jėgą parodė trečiojo kėlinio pabaigoje, kai iš pradžių blokavo varžovo metimą, o po kelių sekundžių dėjimu su varžovo pražanga baigė savo komandos ataką.

A.Gudaitis žaidė 21 min., pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškių, 2/5 baudų), atkovojo 7 kamuolius, blokavo 3 metimus, išprovokavo 4 pražangas ir 4 kartus prasižengė.

Tomas Dimša*

Kauno „Žalgirio“ starto penketo įžaidėjas rungtynių pradžioje buvo labiau stebėtojas negu kūrėjas. Antrajame kėlinyje jis dažniau bandė užsiimti kūryba, bet ne visada žaidė atidžiai, kartais pristigdavo minčių, po jo metimo iš vidutinio nuotolio kamuolys net nenuskriejo iki lanko.

Iki pertraukos T.Dimša nepataikė nė vieno iš trijų metimų. Jis pirmuosius taškus pelnė tik trečiojo kėlinio pabaigoje, kurį uždarė taikliu tolimu metimu. T.Dimša agresyvumo lygį padidino tik ketvirtajame kėlinyje.

Jis žaidė beveik 21 min., pelnė 7 taškus (2/4 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 0/1 baudos), 3 kartus suklydo, 3 kartus prasižengė ir išprovokavo 3 pražangas.

Lukas Lekavičius*

„Žalgirio“ įžaidėjas 7-ąją min. pakeitė T.Dimšą. Nors L.Lekavičius antrojo kėlinio pradžioje nustebino varžovus netikėtu tritaškiu, pirmoji sėkmė netapo įkvėpimo šaltiniu. Po to arba L.Lekavičiaus sumanymai buvo blogi, arba jis silpnai atlikdavo gerus sumanymus. Įžaidėjas pajudėjo ketvirtajame kėlinyje ir dviem paeiliui taikliais metimais (tritaškiu ir dvitaškiu) trumpam sustiprino spaudimą varžovams.

L.Lekavičius žaidė beveik 21 min., pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/3 tritaškių) ir 3 kartus suklydo.

Arnas Butkevičius

„Žalgirio“ puolėjas nuo suolo pakilo 8-ąją min. Kai komandos puolimas strigo, A.Butkevičius keliskart pusiau priverstinai ėmėsi asmeninės iniciatyvos, bet iki pertraukos nepataikė nė vieno iš trijų metimų. Gindamasis jis kartais paerzindavo varžovus kibiu spaudimu, bet keliuose epizoduose žaidė gana nerūpestingai. A.Butkevičius vienintelius taškus pelnė priešpaskutinę rungtynių minutę baudos metimais.

A.Butkevičius žaidė 23,5 min., pelnė 2 taškus (0/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ puolėjas į aikštę įėjo iki pirmojo kėlinio pabaigos likus keliolikai sekundžių. Antrojo kėlinio pradžioje jis blaškėsi gindamasis, nerado vietos ir puldamas, todėl greitai vėl užleido vietą aikštėje R.Giedraičiui. Po pertraukos T.Sedekerskis žaidė patikimiau, bet komandos puolimo nesustiprino.

Jis žaidė 11 min., bet taškų nepelnė (0/1 dvitaškio).

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę buvo įleistas tik ketvirtajame kėlinyje, žaidė trumpai ir komandos nesustiprino

K.Lukošiūnas žaidė beveik 4 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

Dovydas Giedraitis

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo paskutinę pirmojo kėlinio minutę. Jis žaidė gana tiesmukai ir greitai grįžo ant suolo.

D.Giedraitis žaidė 2 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

Laurynas Birutis

„Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. Kovojant su patyrusiu B.Dunstonu jam trūko išradingumo – net susikūręs pranašumą, L.Birutis pernelyg skubėdavo ir pirmojo kėlinio pabaigoje bei antrojo kėlinio pradžioje nepataikė nė vieno iš keturių metimų, o po to – ir dviejų baudos metimų.

L.Birutis žaidė 11,5 min, taškų nepelnė (0/5 dvitaškių, 0/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.