EUROLYGA 2023

Nuo paskolos studijoms iki istorinio metimo NBA Konferencijos finale: kas yra palaidotą „Boston Celtics“ iš duobės ištraukęs herojus

2006 m. sausio 26 d. 11-metis berniukas gavo rašymo užduotį iš savo šeštos klasės mokytojos JAV pradinėje mokykloje Denverio priemiestyje Parkeryje, Kolorado valstijoje. Jis buvo liesas maždaug 1,52 m ūgio viaikas. Jis žaidė beisbolą, tenisą ir futbolą, tačiau labiausiai mėgo dar vieną sporto šaką. Esė užduotis buvo: „Kuo noriu būti, kai užaugsiu“.

D. White'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. White'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ZUMA Press/Scanpix nuotr.
ZUMA Press/Scanpix nuotr.
D. White'as yra vienas geriausiai besiginančių žaidėjų NBA lygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. White'as yra vienas geriausiai besiginančių žaidėjų NBA lygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 10:01 PM, atnaujinta May 29, 2023, 10:05 PM

Berniukas parašė: „Užaugęs noriu daryti labai daug dalykų, bet jei reikėtų pasirinkti vieną – būti krepšininku.“

Savo 126 žodžių atsakyme jis pasakojo, kad kiekvieną dieną žaidžia krepšinį svetainėje mėtydamas kamuolį į žaislinį krepšinį. Jis treniravosi su tėčiu. Jis pripažino, kad kitose sporto šakose nėra geriausias, bet žmonės sako, kad krepšinyje jis yra vienas geriausių perdavėjų ir kad jo metimas tobulėja. Jis tikisi studijuoti Šiaurės Karolinoje, sako, kad tai jo mėgstamiausias koledžas, ir nori žaisti už savo gimtojo miesto Denverio „Nuggets“ komandą.

„Tai yra tai, ką noriu daryti ateityje. Tikiuosi, kad jums patinka krepšinis, nes kitaip aš jus gaudysiu kaip įkyrus senis su lazda“, – rašė berniukas.

Tačiau nepraėjus nė dešimtmečiui, paskutiniaisiais jo studijų metais, šiai svajonei iškilo pavojus. Jis buvo 180 cm ūgio ir svėrė 68 kg. Tėvai įrašinėjo jo rungtynes vaizdo kameromis, montuodami filmuotą medžiagą į filmus, o paskui išsiuntė dešimtis DVD diskų aukštosioms mokykloms, tikėdamiesi, kad tai sukels susidomėjimą. Niekas neatsiliepė.

Jis svarstė galimybę studijuoti Vajominge esančiame koledže, kuriame buvo mažai galimybių. Jis galvojo apie Nacionalinės tarpmokyklinių sporto šakų asociacijos (NAIA) mokyklos Denveryje pasiūlymą be stipendijos. Jo viltys mažėjo.

Jis ėmė susitaikyti su tuo, kad galbūt lankys koledžą, baigs studijas ir visam laikui paliks krepšinį – kad šeštos klasės užduotis taps jo vaikystės simboliu, priminimu apie gyvenimą, kurio niekada nebuvo.

Kad berniukas kada nors pasieks NBA, atrodė neįmanoma. Tačiau dar labiau nei jis, nei kas kitas netikėjo, kad praėjus 17 metų po tos rašymo užduoties, jis ves legendinę NBA frančizę prie šlovės slenksčio ir galbūt turės galimybę žaisti finale prieš tą pačią komandą, už kurią norėjo žaisti prieš visus tuos metus.

Šeštadienį daugelio nervus išdraskiusiose šeštosiose Rytų konferencijos finalo serijos rungtynėse Majamyje 28 metų „Boston Celtics“ gynėjas Derrickas White'as atliko sezoną gelbstintį metimą su sirena, kuris nulėmė pergalę (104:103) septintosiose Rytų konferencijos finalo rungtynėse prieš „Miami Heat“ ir išlygino seriją 3–3, nors „Celtics“ pradėjo konferencijos finalų seriją 0–3.

„Boston Celtics“ tapo tik ketvirtąja komanda NBA istorijoje, kuriai pavyko atsitiesti atkrintamąsias pradėjus 0:3 rezultatu ir išsireikalauti septintųjų rungtynių, ir suteikė Bostono komandai galimybę tapti pirmąja komanda istorijoje, kuri laimėtų atkrintamųjų seriją pradėjusi ją tokiu rezultatu.

„D.White'as kaip žaibas iš giedro dangaus išniro iš niekur ir išgelbėjo situaciją, – ESPN sakė vienas iš „Celtics“ lyderių Jaylenas Brownas.

Tačiau D.White'as ne tik laimėjo „Celtics“ rungtynes. Jo komandos draugai po jo perdavimų pataikė 6 iš 8 metimų ir pelnė 12 taškų, praneša „ESPN Stats & Information“. Taip pat jis sulaikė 1 iš 12 „Miami Heat“ metimų (taip pat jam ginantis varžovai prametė visus keturis tritaškius). Maža to, „Miami Heat“ žvaigždė Jimmy Butleris pataikė 0 iš 6 metimų, kai prieš jį gynėsi D.White'as.

D.White'as, kuris į „Celtics“ atvyko vasario viduryje mainų su „San Antonio Spurs“ keliu prieš kiek daugiau nei metus, šį sezoną žaidė 70 rungtynių ir vidutiniškai pelnė 12,4 taško, atkovojo 3,6 kamuolio ir atliko 3,9 rezultatyvaus perdavimo – tai skaičiai, kurie išduoda jo svarbų vaidmenį Bostono komandoje.

Nuo 2022 m. vasario 11 d., kai D.White'as debiutavo Bostone, „Celtics“ pakilo į viršų – reguliariojo sezono ir atkrintamųjų varžybų pergalių ir pralaimėjimų rezultatas 102–49 (pergalių procentas – 675) yra geriausias NBA lygoje per šį laikotarpį.

Per šį laiką D.White'as yra penktas pagal plius-minus naudingumą lygoje, atsilikdamas nuo „Celtics“ komandos draugų Jaysono Tatumo ir Alo Horfordo bei dukart NBA naudingiausio žaidėjo Nikola Jokičiaus ir jo komandos draugo iš „Denver Nuggets“ Aarono Gordono.

Per šį laikotarpį D.White'as sužaidė 150 rungtynių – daugiausiai lygoje. Šį sezoną jis buvo pripažintas antrosios komandos gynėju – pirmą kartą karjeroje jis buvo išrinktas į geriausių gynėjų sąrašą – ir atstovavo „Celtics“ komandai, surinkęs 76 blokus – daugiausiai iš visų NBA gynėjų.

„Derrickas buvo – ir galbūt vis dar yra – labiausiai neįvertintas lygos žaidėjas“, – sakė vienas NBA Rytų konferencijos vadovų.

Pačiame Bostone D.White'as liaupsinamas labai gausiai. „Jis daro viską, ko reikia, kad laimėtų rungtynes, – ESPN sakė „Celtics“ krepšinio operacijų prezidentas Bradas Stevensas. – Jis žaidžia labai kietai ir yra labai protingas. Ir jis visada žaidžia įdėdamas papildomas pastangas.“

„Boston Celtics“ valdytojas ir bendrasavininkas Wycas Grousbeckas sakė: „Jis visus daro geresnius. Mes mylime Derricką White'ą.“

Šį sezoną, pirmąjį pilną sezoną žaidžiant D.White'ui, „Celtics“ iškovojo 57 pergales reguliariajame sezone – daugiausiai nuo 2008–2009 m., kai Kevinas Garnettas, Paulas Pierce'as ir Ray'us Allenas vedė „Didžiojo trejeto“ komandą, laimėjusią vieną titulą ir pasiekusią du finalus.

2013 m. „Celtics“ perleido senstančius K.Garnettą ir P.Pierce'ą „Brooklyn Nets“ komandai už daugybę pirmojo rato šaukimų, kurie, kaip tikėjosi, taps naujo pretendento į titulą pagrindu. Galiausiai tie pasirinkimai atnešė dabartines komandos žvaigždes Jaysoną Tatumą ir Jayleną Browną.

Tačiau per dešimtmetį, praėjusį nuo 2013 m. įvykusių mainų, „Celtics“ pastangos sukomplektuoti savo sudėtį – be kita ko, Gordonas Haywardas, Kyrie Irvingas, Isaiah Thomas, Kemba Walkeris ir Terry Rozieras – iš esmės žlugo.

Ilgainiui „Celtics“ suprato, kad daugeliu atžvilgių jiems reikia tokio žaidėjo kaip Derrickas White'as.

„Geriausias komplimentas, kurį gali gauti kaip žaidėjas, tikriausiai yra tai, kad dėl tavęs visi aplinkiniai tapo geresni, – sakė B.Stevensas. – O kiek vaikinų, galinčių tai daryti vienas kitam, gali būti aikštėje? Manau, kad tai yra supergalia.“

Kitas Rytų konferencijos vadovybės narys sakė: „Galima manyti, kad tokių vaikinų yra daug. Tačiau jų nėra tiek daug, kiek manote.“

Tai, kaip D.White'as padėjo išlaisvinti šią „Celtics“ versiją, yra tiek pat istorija apie jo paties kelionę, kiek ir apie komandos metų metus trukusią kelionę ieškant tokio žmogaus kaip jis. Šiemet šeštosiose Rytų konferencijos finalo rungtynėse D.White'as tapo raktu, kuris viską pasuko „Celtics“ link – dabar komandą skiria 48 minutės nuo antrojo iš eilės pasirodymo NBA finale.

2012 m. balandį žmogus, vardu Jeffas Culveris, pakeitė D.White'o gyvenimo kryptį. Prieš tai J.Culveris buvo įdarbinęs gynėją NAIA mokykloje „Johnson & Wales“, o vėliau tapo antrajame divizione žaidusios Kolorado universiteto Kolorado Springse komandos vyriausiuoju treneriu. Jis paprašė D.White'o prie jo prisijungti.

Tačiau buvo vienas kabliukas: J.Culverio pasiūlymas atėjo vėlai, todėl viskas, ką jis galėjo suteikti D.White'ui, buvo dalinė stipendija ir 3000 dolerių stipendija už būstą. D.White'as ir jo tėvas paėmė 17 tūkst. JAV dolerių paskolą, kad padengtų likusią sumą.

D.White'as nešiojo 14 numerį – nuorodą į visas „Rocky Mountain Athletic“ konferencijos mokyklas, kurios jo nepriėmė, ir prieš rungtynes primindavo sau, kodėl jį nešiojo: „Jie sakė, kad nesu pakankamai geras.“

Tą rudenį, 2012–2013 m. sezone, D.White'as tapo konferencijos metų naujoku, vidutiniškai pelnydamas 16,9 taško. Trečiaisiais studijų metais D.White'as jau vidutiniškai pelnydavo 25,8 taško, atkovodavo 7,4 kamuolio, atlikdavo 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo 2,1 kamuolio.

Vėliau juis persikėlė į kitą universitetą ir baigė karjerą „Colorado Buffaloes“ komandoje. 2016–2017 m. sezone jis vidutiniškai pelnė 18,1 taško, atliko 4,4 rezultatyvaus perdavimo ir 1,2 perimto kamuolio bei pateko į geriausių visos konferencijos žaidėjų penketą bei geriausiais besiginančių žaidėjų penketą.

Net tada jo perspektyvos NBA atrodė neaiškios, o 2017 m. šaukimo vakarą D.White'o tėvai draugo namuose surengė, jų manymu, „universiteto išleistuvių vakarėlį“ tam atvejui, jei D.White'as nebūtų pašauktas.

„San Antonio Spurs“ jį pašaukė 29-uoju šaukimu pirmajame rate ir jis tapo pirmuoju buvusiu antrojo diviziono žaidėju, pašauktu į NBA nuo tada, kai 2002 m. Vienas Vakarų konferencijos vadovų pažymėjo, kad „Spurs“ greičiausiai yra vienintelė komanda per pastaruosius 25 metus, pašaukusi žaidėją, kuris į NBA atvyko turėdamas studijų paskolos skolą.

„Derrickas yra ypač įdomus, – sakė vienas Rytų konferencijos vadovų, – nes šiuolaikinėje krepšinio ekosistemoje per pastaruosius 10 metų, kai visiškai susiformavo internetas ir socialinė žiniasklaida, vis mažiau vaikinų praslysta nepastebėti nei bet kada anksčiau. Bet jis tiesiog iš tikrųjų nebuvo toks geras iki 21 metų.“

Per D.White'o NBA naujokų stovyklą Kolorado universiteto treneris Tadas Boyle'as aplankė „San Antonio Spurs“ trenerį Greggą Popovichių ir pasidomėjo, kaip sekasi buvusiam jo aukletiniui.

„Jis turi tikėti, kad čia (NBA) yra jo vieta“, – sakė G.Popovičius T.Boyle'ui.

D.White'as buvo įtrauktas į žvaigždžių komandą, kurioje buvo Tony Parkeris, Manu Ginobili, Kawhi Leonardas ir LaMarcusas Aldridge'as, todėl jis buvo blaškomas pirmyn atgal tarp „San Antonio Spurs“ ir jos G lygos komandos „Austin Spurs“.

Jis laikėsi griežtos rutinos. Jis intensyviai stebėjo varžovų žaidėjus. Jis beprotiškai daug dėmesio skyrė miegui, hidratacijai ir mitybai.

Po metų, antrajame savo sezone, Vakarų konferencijos pirmojo rato serijos su „Denver Nuggets“ trečiosiose rungtynėse D.White'as „Spurs“ komandai pelnė 36 taškus. Šiandien jis sako, kad po tų rungtynių pagaliau pasijuto esąs savo vietoje.

Iš tolo jį stebėjo „Celtics“.

„Boston Celtics“ vadovybėje D.White'o pavardė buvo aptarinėjama dar nuo tada, kai jis žaidė Kolorado universitete. 2019 m. D.White'as buvo įtrauktas į 13 žmonių JAV krepšinio rinktinę, kuri treniravosi kartu su JAV nacionaline komanda. Jis žaidė su J.Tatumu, J.Brownu ir „Celtics“ gynėju Marcusu Smartu, kurie teigiamai atsiliepė „Celtics“ vadovams. Per JAV rinktinės treniruotes Las Vegase jį stebėjo ir „Celtics“ treneris B.Stevensas.

„Labai retai pasitaiko, kad sakytum: o, Dieve mano, jis tiesiog šaukte šaukia, kad su juo būtų labai smagu žaisti, – sakė B.Stevensas. – Jis labai gerai jaučiasi toks, koks yra. Jam rūpi komanda. Ir jis tikrai geras. Jis žaidžia tinkamu tempu. Jis tikrai galingai ginasi. Jis visada atlieka papildomą perdavimą. Jis aikštėje suteikia energijos. Tai buvo gana aišku iš visų šių dalykų.“

D.White'as galėtų pakilti nuo atsarginių žaidėjų suolelio arba pradėti rungtynes, pataikyti 15 metimų arba nė vieno, ir viskas būtų gerai. „Bradas (Stevensas) labai vertina kultūrą, profesionalumą ir vaikinus, kurie orientuojasi į komandą“, – sakė vienas Rytų konferencijos vadovų, – o tai būtent ir yra Derrickas (White'as).“

„Jis užaugo neapdovanotas specialiu talentu ir niekas jam nenutiesė lengvesnio kelio, – sakė vienas Vakarų konferencijos vadovų. – Ir jis pats tapo savimi pasitikinčiu žaidėju. Jei negerbiate to, jūs nematote didesnio vaizdo. Skamba banaliai, bet Derrickas buvo paprastas vaikinas, kuris pateko į NBA ir niekada neprarado to, kas jis buvo.“

Svarbus momentas: D.White'ui nereikėjo kamuolio, kad padarytų poveikį. „Kai kuriate puikią komandą, norite gauti eilę žaidėjų, kurie žaisdami kartu galėtų atskleisti geriausią savo versiją, – sakė Rytų konferencijos vadovybės pareigūnasv – „O jei surinksite per daug vaikinų, kurie yra geri tik su kamuoliu rankose, iš tikrųjų gausite tik pusę to, ką kiekvienas iš jų sugeba.“

Bostone jau buvo perbėgę daug žaidėjų, kuriems reikėjo kamuolio, kad būtų rezultatyvūs – tai nepasiteisino.

„Celtics“ reikėjo kažko kito, ir iki 2022 m. sausio jiems to reikėjo greitai.

Jiems sekėsi sunkiai, o po pralaimėjimo namie vienai prasčiausių komandų praėjusį bei šį sezoną „Portland Trail Blazers“, jų pegalių ir pralaimėjimų santykis buvo 23–24. Visoje organizacijoje tvyrojo nusivylimas.

Artėjant vasario 9 d. mainų terminui „Celtics“ atkreipė dėmesį į D.White'ą. „Bostonas desperatiškai ieškojo tokio vaikino, kaip jis, – sakė vienas Vakarų konferencijos vadovų. – Tačiau „Spurs“, kaip teigė lygos šaltiniai, nebuvo suinteresuoti jį perleisti.

D.White'as tapo mylimas organizacijoje, svarbia jos kultūros dalimi. Kai D.White'as surengė vestuves Kolorade, jose dalyvavo keli „San Antonio Spurs“ vadovybės nariai, o D.White'as padėkojo savo treneriams už pagalbą jį ugdant.

„Derrickas buvo vaikinas, kurio norėjo visi lygoje, – sakė Vakarų konferencijos vadovas. – „Celtics“ buvo tiesiog atkaklūs. Bostono komanda atėjo su dideliu pasipriešinimu, siūlydama Romeo Langfordą ir Joshą Richardsoną, 2022 m. pirmojo rato šaukimą ir 2028 m. pirmojo rato šaukimo mainus. Tai buvo toks pasiūlymas, kurio „Spurs“ negalėjo atsisakyti, tačiau, šaltinių teigimu, „Spurs“ taip pat norėjo būti tikri, kad siunčia D.White'ą į gerą situaciją, į komandą, kuri eina teisinga kryptimi.

„Celtics“ pasiūlė didelę sumą už žmogų, kuris vidutiniškai pelnydavo po 14,4 taško per rungtynes, tačiau jų vidinė analitika rodė, kad D.White'as yra pranašesnis, nei rodė paviršutinė statistika, įskaitant tai, kad jis yra vienas geriausiai besiginančių gynėjų lygoje.

D.White'o gebėjimas pasiekti maksimalų greitį iš stovimos pozicijos taip pat buvo vienas geriausių „Boston Celtics“ gretose – ir šiandien visa komanda stebisi jo sugebėjimais pereinamojoje gynyboje ir tuo, kaip jis gali sustabdyti varžovų greitą prasiveržimą, net jei jis yra mažumoje. Jie žavisi jo žaidimo skaitymu.

D.White'as buvo tik vienas iš svarbių žaidėjų, kurie davė naudos. Prieš įsigydami D.White'ą, „Celtics“ 2021 m. birželį mainų būdu įsigijo veteraną vidurio puolėją Alą Horfordą. Po D.White'o mainų treneris B.Stevensas 2022 m. liepą taip pat įsigijo kitą veteraną gynėją Malcolmą Brogdoną. Tiek M.Brogdonas, tiek A.Horfordas buvo neatsiejami komandos nariai.

„Derrickas yra neabejotinai geriausias įsigijimas iš visų šių, – sakė Vakarų konferencijos vadovas. – Šiemet jis yra nepamainoma „Boston Celtics“ komandos žvaigždė.“

B.Stevensas, praėjusių metų NBA finalo ir galbūt šio sezono finalo komandos architektas ir treneris, kuris išbandė daugybę papildymų ir pakeitimų, kurie niekada iki galo nusuveikė, pagaliau turi žaidėją, kurio frančizė ieškojo visą dešimtmetį.

Jis sako, kad D.White'as komandai tinka idealiai.

Septintosios NBA Rytų konferencijos finalo serijos rungtynės tarp „Boston Celtics“ ir „Miami Heat“ vyks Bostone naktį iš pirmadienio į antradienį 3 val. 30 min. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.