EUROLYGA 2023

Slovėnų krepšinio „raketa“ Europos pirmenybėse subyrėjo į šipulius

Namie žaidžianti Slovėnijos moterų krepšinio rinktinė pirmoji prarado galimybę patekti į Europos pirmenybių atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu kelialapį į ketvirtfinalį pirmosios užsitikrino Prancūzijos krepšininkės.

Slovėnės nusileido vokietėms.<br>FIBA nuotr.
Slovėnės nusileido vokietėms.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 11:36 PM

Liublianoje ir Tel Avive vykstančiose Europos moterų krepšinio pirmenybėse penktadienį antrajame ture antrąsias pergales pasiekė Belgijos, Prancūzijos ir Serbijos rinktinės.

Šios trys komandos, taip pat Italijos, Didžiosios Britanijos ir Vengrijos rinktinės užsitikrino teisę žaisti atkrintamosiose varžybose, o prancūzės jau iškovojo ir tiesioginį kelialapį į ketvirtfinalį.

Pagrindinė turnyro šeimininkė Slovėnijos rinktinė pirmoji prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas.

Europos pirmenybių pirmajame etape 16 komandų žaidžia keturiose grupėse. Grupių nugalėtojos iškart pateks į ketvirtfinalį, o komandos, kurios užims antrąją ir trečiąją vietą, žais aštuntfinalyje.

Fiasko

„Visata neturi ribų“. Šiuos žodžius, skirtus Slovėnijos moterų krepšinio rinktinei, ketvirtadienį viršelyje didelėmis raidėmis parašė Liublianoje leidžiamas „Ekipa“ sporto dienraštis. Liublianai priimant Europos moterų krepšinio pirmenybes, kai kurie slovėnai tikėjosi vos ne tokio paties žygdarbio, kokį prieš šešerius metus atliko Europos čempione tapusi šios šalies vyrų rinktinė.

Tačiau „raketos“, kaip slovėnai pakrikštijo moterų krepšinio rinktinę, į šipulius subyrėjo net nepasiekusios orbitos. Nors Slovėnijos komandos lyderės Teja Oblak ir Eva Lisec užgrūdintos aukšto lygio varžybose, o treniruoti rinktinę buvo pakviestas patyręs Graikijos moterų krepšinio specialistas Giorgos Dikeoulakos, slovėnės nesugebėjo pasinaudoti labai palankiais burtais ir įvykdyti bent minimalią užduotį – iškovoti kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą.

Penktadienį Slovėnijos krepšininkės pralaimėjo po dvylikos metų pertraukos Europos pirmenybėse žaidžiančiai Vokietijos rinktinei 62:66 ir pirmosios prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas.

Permainingų rungtynių ketvirtajame kėlinyje slovėnės buvo įgijusios didžiausią persvarą 52:44. Tačiau po to vokietės surengė svarbiausią mačo spurtą ir persvėrė rezultatą. Paskutinę minutę abi komandos klimpo vaikiškų klaidų liūne, bet Vokietijos rinktinei tai nesutrukdė išsaugoti nedidelę persvarą.

Kelialapis

Slovėnijos komandos pralaimėjimas lėmė, kad Prancūzijos krepšininkės pirmosios užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį. Nors smarkiai atjauninta Prancūzijos rinktinė kol kas žaidžia labai blankiai, kelių senbuvių patirties užtenka, kad „mėlynosios“ nugalėtų žemesnio lygio varžoves.

Ketvirtadienį prancūzės vos ne vos įveikė vokietes, o penktadienį taip pat sunkiai pranoko Didžiosios Britanijos rinktinę 63:57 ir pasiekė antrąją pergalę.

C grupėje pirmaujanti Prancūzija turi dvi pergales, Didžioji Britanija ir Vokietija – po vieną, Slovėnija – nė vienos.

Galia

Per du pirmuosius turus galingiausiai žaidė Belgijos krepšininkės, abejas rungtynes laimėjusios didesniu nei 40 taškų skirtumu.

Penktadienį belgės sutriuškino Čekijos rinktinę 84:41. Išvakarėse Belgijos ekipa dar didesniu skirtumu 108:59 įveikė Izraelio komandą.

Belgijos rinktinė užsitikrino teisę žaisti atkrintamosiose varžybose, bet dar negavo tiesioginio bilieto į ketvirtfinalį. B grupėje pirmaujanti Belgija turi dvi pergales, Čekija ir Italija – po vieną, Izraelis – nė vienos.

Jei paskutiniajame ture italės įveiktų belges, o izraelietės – čekes, grupės nugalėtojomis taptų Italijos krepšininkės.

Penktadienį italės sutriuškino namie žaidžiančią Izraelio komandą 88:68. Nugalėtojoms net 33 taškus pelnė Cecilia Zandalasini.

Lygybė

Visos keturios A grupės komandos – Ispanija, Graikija, Latvija ir Juodkalnija – per du turus iškovojo po vieną pergalę.

Latvijos rinktinė galėjo jau penktadienį užsitikrinti kelialapį į tik į atkrintamąsias varžybas, bet ir į ketvirtfinalį, tačiau pralaimėjo Graikijos krepšininkėms 65:73. Pusantro kėlinio latvėms viskas ėjosi kaip per sviestą ir jos pirmavo dviženkliu skirtumu 26:15. Tačiau graikės dar prieš pertrauką atsigavo, o trečiojo kėlinio pradžioje įmetė 13 taškų be atsako ir išsiveržė į priekį 45:37. Latvijos komanda susigrąžinti iniciatyvos nesugebėjo.

Graikijos komandai po 22 taškus pelnė Mariella Fasoula ir Artemis Spanou.

Ispanijos rinktinė, kuri ketvirtadienį netikėtai nusileido latvėms, antrajame ture atsitiesė ir įveikė Juodkalnijos komandą 78:57.

Paskutiniajame ture žais Latvija – Juodkalnija ir Ispanija – Graikija.

Milžinės

Europos pirmenybėse žaidžia dvi dvimetrinės krepšininkės. Vengrės Bernadett Hatar ūgis – 208 cm, Turkijos natūralizuotos amerikietės Teairos McCowan – 201 cm. Penktadienį jos susitiko Stožicų arenoje per rungtynes, kuriose Turkijos rinktinė po atkaklios kovos palaužė Vengrijos komandą 69:68.

Nors T.McCowan yra žemesnė, ji buvo kur kas labiau pastebima. Amerikietė pelnė 14 taškų, atkovojo 15 kamuolių ir užtikrino Turkijos rinktinės pergalę, kai paskutinėmis akimirkomis blokavo varžovių lyderės Rekos Lelik prasiveržimą.

Aukščiausia turnyro krepšininkė B.Hatar pelnė tik 4 taškus.

Beje, pirmojo kėlinio viduryje į priekį išsiveržusios Vengrijos krepšininkės pirmavo beveik visas rungtynes. Turkės rezultatą vėl persvėrė tik likus žaisti 24 sek., kai sudėtingą pergalingą dvitaškį pataikė Sevgi Uzun.

Kitose šios grupės rungtynėse Europos čempionės vardą ginanti Serbijos rinktinė sutriuškino Slovakijos komandą 90:52.

D grupėje Serbija turi dvi pergales, Turkija ir Vengrija – po vieną, Slovakija – nė vienos.

Žiūrovai

Pirmajame etape krepšininkės žaidžia dviejose arenose. Liublianos pašonėje esančioje Stožicų arenoje yra 12,5 tūkst. vietų, Tel Avivo „Drive In“ arenoje – 3,5 tūkst. vietų.

Kol kas žiūrovai į tribūnas nesiveržia net žaidžiant šeimininkėms. Per Izraelio rinktinės rungtynes Tel Avivo arenoje ketvirtadienį buvo 1,4 tūkst. žiūrovų, penktadienį – 1,7 tūkst.

Į Stožicų areną ketvirtadienį atėjo 2,2 tūkst. žiūrovų, penktadienį – 1,6 tūkst. Slovėnėms pasitraukus iš kovos dėl medalių, galima numanyti, kad padėtis žymiai nepagerės...

Nuo ketvirtfinalio visos rungtynės bus žaidžiamos Slovėnijos sostinėje.

2 turas

A grupė (Tel Avivas)

Graikija – Latvija 73:65. Fasoula 22, 11 atk.kam., Spanou 22, Christinaki 11, 12 atk.kam. / Laksa 15, Gulbe 15, Šteinberga 13, 10 atk.kam.

Ispanija – Juodkalnija 78:57. Conde 20, Torrens 11 / Lekovič 15.

Lentelė: Ispanija – 1, Graikija – 1, Latvija – 1, Juodkalnija – 1.

B grupė (Tel Avivas)

Čekija – Belgija 41:84. Andelova 11 / Meesseman 24, 11 atk.kam., Allemand 12, 11 rez.perd.

Izraelis – Italija 68:88. Garzon 15, Cohen 15 / Zandalasini 33.

Lentelė: Belgija – 2, Čekija – 1, Italija – 1, Izraelis – 0.

C grupė (Liubliana)

Prancūzija – Didžioji Britanija 63:57. Toure 15 / Fagbenie 20, Wallace 17.

Slovėnija – Vokietija 62:66. Friškovec 20, Oblak 13, Lisec 12 / Guelich 12, 11 atk.kam., Greinacher 12.

Lentelė: Prancūzija – 2, Didžioji Britanija – 1, Vokietija – 1, Slovėnija – 0.

D grupė (Liubliana)

Vengrija – Turkija 68:69. Lelik 18, Goree 14 / Uzun 15, McCowan 14, 15 atk.kam.

Serbija – Slovakija 90:52. Raca 16 / Palenikova 10.

Lentelė: Serbija – 2, Turkija – 1, Vengrija – 1, Slovakija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.