EUROLYGA 2023

Pirmojo etapo finiše – pirmoji Serbijos krepšininkių nesėkmė ir liūdnas latvių likimas

Europos moterų krepšinio pirmenybėse sekmadienį pirmąjį pralaimėjimą patyrė čempionės vardą ginanti Serbijos rinktinė. Tuo tarpu turnyro pradžioje kitas favorites ispanes sensacingai nugalėjusios Latvijos krepšininkės jau iškeliavo namo.

Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Latvijos krepšininkės baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 11:47 PM, atnaujinta Jun 18, 2023, 11:50 PM

Europos moterų krepšinio pirmenybių grupių varžybose geriausiai žaidė Belgijos ir Prancūzijos rinktinės. Liublianoje ir Tel Avive vykstančiame turnyre tik šios dvi komandos per pirmąjį etapą pasiekė po tris pergales ir nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

Kitų dviejų grupių nugalėtojomis tapo po dvi pergales iškovojusios Ispanijos ir Vengrijos rinktinės. Belgės, prancūzės, ispanės ir vengrės gavo tiesioginius kelialapius į ketvirtfinalį.

Komandos, kurios grupėse užėmė antrąją ir trečiąją vietas, žais aštuntfinalyje. Pirmadienį Tel Avive dėl kelialapių į ketvirtfinalį kovos Juodkalnija – Italija ir Čekija – Graikija.

Antradienį Liublianoje kitas dvejas aštuntfinalio rungtynes žais Serbija – Didžioji Britanija ir Vokietija – Slovakija.

Grupių autsaiderės Latvijos, Izraelio, Slovėnijos ir Turkijos rinktinės iš Europos pirmenybių jau iškrito.

Nuo ketvirtfinalio varžybos vyks tik Liublianoje. Ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos ketvirtadienį, pusfinalio – šeštadienį, finalo – sekmadienį.

Krepšininkės Liublianoje kovos ne tik medalių, bet ir del kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą. Kelialapius į olimpinę atranką gaus šešios geriausios Europos pirmenybių komandos, neskaičiuojant Prancūzijos rinktinės. Prancūzės jau turi teisę dalyvauti 2024 metų olimpinėse žaidynėse, nes jos vyks Paryžiuje.

Lyderės

Prancūzijos rinktinė vienintelė tiesioginį kelialapį į ketvirtfinalį užsitikrino jau antrajame ture. Sekmadienį nieko nebelėmusiose paskutinėse C grupės rungtynėse prancūzės nugalėjo šeimininkę Slovėnijos komandą 73:68.

Kitų trijų grupių nugalėtojos paaiškėjo trečiajame ture. Pirmą kartą su sunkumais susidūrė Belgijos krepšininkės, kurios dvejas pirmąsias rungtynes prieš izraelietes ir čekes laimėjo didesniu nei 40 taškų skirtumu. Sekmadienį B grupės lyderėms rimtą iššūkį metė Italijos krepšininkės, kurias Belgijos rinktinė įveikė tik 72:64.

Skirtumas

Vengrijos ir Serbijos komandos kovojo ne tik dėl pergalės, bet ir dėl taškų skirtumo. Kad užsitikrintų pirmąją vietą nelaukdamos kitų D grupės rungtynių, vengrėms reikėjo laimėti bent penkiais taškais.

Vengrijos krepšininkės trečiajame kėlinyje pirmavo net ir dviženkliu skirtumu, bet serbės prisivijo. Vis dėlto paskutinis žodis priklausė vengrei Virag Kiss, kuri likus žaisti 6 sekundes padidino pranašumą iki šešių taškų 81:75.

Šiame turnyre puikiai žaidžianti V.Kiss sekmadienį pelnė 21 tašką ir atkovojo 11 kamuolių. Įdomu, kad, šios krepšininkės pavardė ir vardas reiškia „maža gėlė“ („virag“ vengriškai yra „gėlė“, „kis“ – „maža“). Tiesa, vidurio puolėja V.Kiss anaiptol nėra maža. Jos ūgis – 194 cm.

„Mes iškėlėme sau užduotį laimėti bent penkių taškų skirtumu. Visos krepšininkės tikėjo, kad galime tai padaryti, krepšininkės tikėjo viena kita. Žinoma, įvykdyti užduotį nebuvo paprasta, bet mes tikrai žaidėme labai labai gerai, antrojoje pusėje mes gynėmės puikiai“, – žaidėjų pasirodymu džiaugėsi Vengrijos rinktinės treneris Norbertas Szekely. Jo komandai nesutrukdė net tai, kad teko verstis be traumą patyrusios natūralizuotos amerikietės Cyeshos Goree.

Vėliau paaiškėjo, kad vengrėms būtų užtekę minimalios pergalės, nes kitose grupės rungtynėse Slovakijos rinktinė netikėtai įtikinamai nugalėjo Turkijos komandą 80:66.

Kaimynės

Latvijos krepšininkės pateikė didžiausią grupių varžybų staigmeną, kai pirmajame ture nugalėjo Ispanijos rinktinę. Tačiau to neužteko, kad latvės patektų į atkrintamąsias varžybas – per kitus du turus Latvijos komanda pralaimėjo Graikijos ir Juodkalnijos rinktinėms.

Sekmadienį lemiamose rungtynėse latvės nusileido juodkalnietėms 58:61.

Latvijos krepšininkės geriau žaidė pirmojoje pusėje ir trečiojo kėlinio pradžioje pirmavo 34:26. Tačiau paskui viskas apsivertė aukštyn kojomis ir likusią rungtynių dalį aikštėje šeimininkavo Juodkalnijos rinktinė.

Jos gretose labiausiai pasižymėjo natūralizuota amerikietė Natasha Mack. 25 metų vidurio puolėja surinko pirmąjį šio turnyro dvigubą dvigubą dviženklį – pelnė 22 taškus ir atkovojo 20 kamuolių.

„Tai – sportas. Po pirmųjų rungtynių mums atsivėrė puikios perspektyvos, bet po šio pralaimėjimo jau esame pakeliui namo. Per daug klydome, antrose iš eilės rungtynėse labai blogai žaidėme trečiajame kėlinyje. Negaliu paaiškinti, kas atsitiko komandai. Neabejoju, kad krepšininkės atidavė visas jėgas, bet svarbiausiu metu kažko trūko“, – Latvijos rinktinės treneris Gundaras Vėtra nerado atsakymų, kodėl komanda praskydo lemiamu metu.

Kai G.Vėtra po rungtynių davė interviu, galutinis jo auklėtinių likimas dar nebuvo aiškus. Latves galėjo išgelbėti graikių pergalė prieš ispanes. Tačiau sykį pamokytos Ispanijos krepšininkės antros klaidos nedarė ir nugalėjo Graikijos rinktinę 76:60.

Šeimininkės

Iš Europos pirmenybių iškrito abi namie žaidusios komandos. Nei slovėnės, nei izraelietės neiškovojo nė vienos pergalės.

Slovėnijos rinktinė galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas prarado jau po antrojo turo. Tuo tarpu Izraelio komanda turėjo nedidelę viltį – jai reikėjo bent 12 taškų skirtumu nugalėti Čekijos krepšininkes.

Pergale tokiu dideliu skirtumu nekvepėjo nė iš tolo, bet izraelietės sugebėjo užmegzti intrigą kovojant bent dėl minimalios pergalės. Čekijos rinktinė tik rungtynių pabaigoje padidino persvarą ir įveikė šeimininkes 61:52.

Amerikietės

Keliose Europos komandose žaidžia natūralizuotos JAV krepšininkės. Tarp jų lengviausiai pastebima – Turkijos pilietybę gavusi Teaira McCowan.

201 cm ūgio T.McCowan neįmanoma nepastebėti vien dėl to, kad ji yra antra pagal ūgį turnyro žaidėja. Turkijos amerikietė pelnydavo vidutiniškai 14 taškų ir atkovodavo 8,7 kamuolio, bet vietinių krepšinio talentų Turkijai pastaraisiais metais labai trūksta, todėl nieko stebėtino, kad ši komanda jau keliauja namo.

Juodkalnijos rinktinės vidurio puolėja Natasha Mack grupės varžybose pelnydavo 15,3 taško ir atkovodavo 10 kamuolių, dėl traumos trečiųjų rungtynių nežaidusi Vengrijos puolėja Cyesha Goree – 15 taškų, Serbijos įžaidėja Yvonne Anderson – 14,3 taško, Didžiosios Britanijos gynėja Sydney Wallace – 12,7 taško, Izraelio rinktinės puolėja Jennie Simms – 9,5 taško.

Taškai

Rezultatyviausia pirmojo etapo krepšininkė buvo Belgijos rinktinės lyderė Emma Meesseman. Ji pelnydavo 22,3 taško.

Latvijos rinktinės puolėja Anete Šteinberga įmesdavo 19,3 taško, Vengrijos vidurio puolėja Virag Kiss – 18,7 taško, Italijos puolėja Cecilia Zandalasini – 18 taškų, Didžiosios Britanijos vidurio puolėja Temi Fagbenle ir Belgijos įžaidėja Julie Vanloo – po 17,3 taško.

Pagal atkovotus kamuolius pirmauja britė Kristine Anigwe (vid. 11,7) ir Juodkalnijos amerikietė Natasha Mack (vid. 10), pagal rezultatyvius perdavimus – belgė Julie Allemand (vid. 10).

3 turas

A grupė (Tel Avivas)

Juodkalnija – Latvija 61:58. Mack 22, 20 atk.kam. / Šteinberga 23, Laksa 15.

Ispanija – Graikija 76:60. Casas 16 / Spanou 14.

Lentelė: Ispanija – 2, Juodkalnija – 2, Graikija – 1, Latvija – 1.

B grupė (Tel Avivas)

Belgija – Italija 72:64. Vanloo 23, Meesseman 20, Linskens 13, Allemand 6, 11 rez.perd. / Andre 17, Zandalasini 11.

Čekija – Izraelis 61:52. Voračkova 16 / Raber 20.

Lentelė: Belgija – 3, Čekija – 2, Italija – 1, Izraelis – 0.

C grupė (Liubliana)

Vokietija – Didžioji Britanija 62:61. Fiebich 13 / Fagbenle 18, Anigwe 14, 10 atk.kam.

Slovėnija – Prancūzija 68:73. Lisec 16, 11 atk.kam. / Michel 14.

Lentelė: Prancūzija – 3, Vokietija – 2, Didžioji Britanija – 1, Slovėnija – 0.

D grupė (Liubliana)

Vengrija – Serbija 81:75. Kiss 21, 11 atk.kam., Horvath 12 / Andersson 18, Čadžo ir Nogič po 12.

Turkija – Slovakija 66:80. McCowan ir Uzun po 16 / Palenikova 20, Jakubcova 15.

Lentelė: Vengrija – 2, Serbija – 2, Slovakija – 1, Turkija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?