EUROLYGA 2023

Belgijos „katės“ sudraskė Europos krepšinio čempiones Buvo užfiksuotas pirmasis trigubas dublis moterų Europos čempionate

Į Europos moterų krepšinio pirmenybių pusfinalį pateko Belgijos, Vengrijos, Prancūzijos ir Ispanijos rinktinės. Jos ketvirtadienį Liublianoje laimėjo ketvirtfinalio rungtynes.

 Belgijos moterų krepšinio rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Belgijos moterų krepšinio rinktinė<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-22 23:40

Triuškinimai

Belgijos krepšininkės pasismagino Europos pirmenybių pirmajame etape, kuriame izraelietes ir čekes sutriuškino didesniu nei 40 taškų skirtumu. Nors nuo ketvirtfinalio reikia žaisti su stipresnėmis varžovėmis, ši aplinkybė „Belgian Cats“, kaip belgai vadina moterų krepšinio rinktinę, nepristabdė.

Ketvirtadienį Belgijos komanda ketvirtfinalio rungtynėse net 40 taškų skirtumu 93:53 sutriuškino Europos čempionės vardą gynusią Serbijos rinktinę.

Slovėnijos sostinės pašonėje esančioje Stožicių arenoje į vieną krepšį vyko dar dvejos ketvirtfinalio rungtynės: Prancūzija sutriuškino Juodkalniją 89:46, Ispanija – Vokietiją 67:42. Įdomu, kad rezultatyviausios Juodkalnijos ir Vokietijos rinktinių krepšininkės pelnė vos po 9 taškus.

Atkaklus buvo tik vienas mačas, kuriame Vengrija paskutinėmis sekundėmis palaužė Čekiją 62:61.

Savaitgalis

Šeštadienį pusfinalyje žais Belgija – Prancūzija ir Vengrija – Ispanija. Finalo rungtynės vyks sekmadienį.

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos kovos dėl 5–8 vietų. Šios varžybos svarbios dėl to, kad Europos pirmenybėse bus įteikti penki kelialapiai į Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Prancūzijos rinktinė jau turi teisę dalyvauti Paryžiaus žaidynėse. Ketvirtfinalio rungtynes laimėjusios Belgijos, Vengrijos ir Ispanijos komandos ketvirtadienį užsitikrino teisę dalyvauti olimpinės atrankos turnyre.

Prie šių komandų prisidės abi paguodos pusfinalio (dėl 5–8 vietų) rungtynių nugalėtojos. Paguodos pusfinaliuose susitiks Čekija – Vokietija ir Serbija – Juodkalnija.

Didysis ketvertas

Prancūzijos rinktinė į pusfinalį pateko aštuntose iš eilės Europos pirmenybėse. 2009 metais prancūzės tapo Europos čempionėmis, o kituose šešiuose turnyruose iškovojo sidabro arba bronzos medalius. Nuo 2013 iki 2021 metų „mėlynosios“ net penkis kartus iš eilės pralaimėjo finalo rungtynes.

Iš viso Prancūzijos taupyklėje yra vienuolika medalių komplektų. Prancūzės du kartus tapo čempionėmis (2001 ir 2009 m.), aštuonis kartus laimėjo sidabrą, vieną kartą – bronzą.

Ispanijos krepšininkės taip pat gerai žino kelią ant garbės pakylos. Ispanės laimėjo mažiau Europos pirmenybių medalių negu prancūzės, bet daugiau kartų tapo čempionėmis. Ispanijos kraitis – keturi aukso (1993, 2013, 2017 ir 2019 m.), vienas sidabro ir penki bronzos medaliai.

Šiame amžiuje Ispanijos rinktinė laimėjo net devynis medalių komplektus, bet patyrė fiasko užpernai per Ispanijoje vykusias pirmenybes. Jose šeimininkės užėmė tik septintąją vietą ir neiškovojo kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Belgijos rinktinė tarp keturių stipriausių Europos komandų pateko tik trečiąjį kartą. Belgės žaidė pusfinalyje 2017 ir 2021 metais. Jos abu kartus pralaimėjo pusfinalio rungtynes, bet paskui abu kartus pasiekė pergales mažajame finale ir iškovojo bronzos medalius.

Beje, Belgijos rinktinė pernai pasaulio pirmenybėse pasirodė geriausiai tarp Europos komandų. „Belgian Cats“ užėmė penktąją vietą (į pusfinalį europietės nepateko).

Vengrijos krepšininkės Europos pirmenybių medalius laimėjo net septynis kartus, bet visus apdovanojimus (du sidabro ir penkis bronzos) iškovojo dar praėjusiame amžiuje. Europos pirmenybių pusfinalyje vengrės praėjusį kartą žaidė 1997 metais. Tuomet žemyno pirmenybės vyko Budapešte, o čempione tapo Lietuvos rinktinė. Tuo tarpu Vengrijos rinktinė prieš 26 metus pralaimėjo abejas paskutiniąsias rungtynes ir liko garbės pakylos papėdėje. Tarp prizininkių vengrės pastarąjį kartą pateko 1991 metais.

Nuopuolis

Serbijos rinktinė neužpildė spragų, kurios atsirado per dvejus metus, praėjusius nuo tada, kai ši komanda tapo Europos čempione. Karjerą baigus naudingiausiai praėjusių žemyno pirmenybių krepšininkei Sonjai Vasič ir neatvykus Jelenai Brooks, kuri pastarąjį sezoną buvo vienintelė į Eurolygos rezultatyviausių krepšininkių dešimtuką patekusi europietė, Serbijos komanda prarado čempionišką galią.

Serbių žaidimas nebuvo darnus jau per grupės varžybas, kuriose Europos čempionės pralaimėjo Vengrijos rinktinei. Aštuntfinalyje teko gerokai paplušėti žaidžiant su Didžiosios Britanijos krepšininkėmis, o ketvirtfinalyje Serbijos komanda buvo visiškai bejėgė.

„Belgian Cats“ jau rungtynių pradžioje nuskuodė į priekį 14:0 ir varžovėms pelnyti pirmuosius taškus leido tik 6-ąją min. Kai antrajame kėlinyje skirtumas padidėjo iki 20 taškų, belgės liovėsi dairytis į švieslentę, stengėsi pasimėgauti žaidimu ir gražiais veiksmais nudžiuginti Stožicų arenoje negausiai susirinkusius žiūrovus.

„Belgijos rinktinė – aiški turnyro favoritė, joje žaidžia geriausia Europos krepšininkė Emma Meesseman, – varžovių jėgą pripažino Serbijos rinktinės trenerė Marina Maljkovič. – Jos mus palaužė ir mes nieko negalėjome pakeisti. Pamatėme, kodėl belgės yra pagrindinės pretendentės laimėti aukso medalius.

Mes turime daug problemų, nes žaisti visa jėga negali Tina Krajišnik ir Aleksandra Crvendakič. Tačiau esame pasiryžusios kovoti dėl kelialapio į olimpinės atrankos turnyrą“.

Trigubas dviženklis

Kai Belgijos rinktinės treneris Rachidas Meziane‘as ketvirtojo kėlinio pradžioje pasodino ant suolo Emmą Meesseman, belgių lyderės sąskaitoje buvo 15 taškų, 12 atkovotų kamuolių ir 9 rezultatyvūs perdavimai.

Kadangi nugalėtojos jau buvo aiškios, laiko patyrinėti protokolą netrūko, ir kažkas Belgijos „kačių“ stovykloje pastebėjo, kad iki trigubo dviženklio trūksta vieno perdavimo. Likus žaisti dvi minutes, E.Meesseman grįžo į aikštę, o visa komanda gavo aiškų nurodymą kaip nors „rasti“ trūkstamą perdavimą.

Vidurio puolėja vienoje atakoje du kartus gavo kamuolį būdama geroje padėtyje, bet pati nemetė. E.Meesseman abu kartus perdavė kamuolį komandos draugėms, kurios iškart metė būdamos blogesnėse padėtyse. Pirmasis Maxuelos Mbakos bandymas nebuvo sėkmingas, tačiau po kelių sekundžių Billie Massey pataikė ir į protokolą kartu su savo taškais įrašė dešimtąjį E.Meesseman rezultatyvų perdavimą.

E.Meesseman trigubas dviženklis (15 taškų, 13 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų) yra pirmasis Europos moterų krepšinio pirmenybių istorijoje.

„Man patinka kurti istoriją. Ar su komanda, ar šitaip – keičiant statistikos rekordus. Iš tikrųjų, man nerūpėjo, ar grįšiu į aikštę. Bet dabar, kai pamačiau, kaip šis trigubas dviženklis nudžiugino visą komandą, džiaugiuosi, kad tai padariau, – sakė E.Meesseman. – Tikiuosi, kad šis įvykis padės mums likusioje turnyro dalyje kurti dar svarbesnę istoriją“.

Tikslas

„Pastarosiomis dienomis ne kartą girdėjau, kad mes žaidėme „tik su Izraeliu, Čekija ir Italija“. Bet dabar parodėme, kad galime triuškinti stiprias varžoves, – apie rungtynes kalbėjo treneris R.Meziane‘as. – Neslepiame, kad mūsų tikslas – aukso medaliai. Turime teisę svajoti, turime didelių ambicijų. Pažiūrėsime, kur tai mus nuves. Ši komanda jau turi du bronzos medalius, todėl suprantama, kad keliame didesnius tikslus“.

Beje, pats R.Meziane‘as medalių dar neturi. Jis treniruoti rinktinę pradėjo tik šiais metais.

Kova

Vengrijos ir Čekijos krepšininkės bei jų sirgaliai per dvi valandas patyrė visą emocijų gamą.

Čekijos rinktinė labai nerezultatyvų pirmąjį kėlinį laimėjo 11:7. Tačiau antrojo kėlinio pabaigoje ir trečiojo kėlinio pradžioje čekės net devynias minutes nepelnė nė taško, o 13 taškų be atsako įmetusios vengrės nutolo 37:22. Po to Vengrijos krepšininkės padidino persvarą iki 17 taškų 43:26.

Vis dėlto Čekijos komanda nesusitaikė su pralaimėjimu. Ketvirtajame kėlinyje skirtumas vis tirpo, o likus žaisti 11 sek., Katerina Zeithammerova persvėrė rezultatą 61:60. Čekės dar labiau apsidžiaugė, kai likus žaisti 5 sek. suklydo Vengrijos rinktinės įžaidėja Agnes Studer. Teisėjai iš pradžių atidavė kamuolį Čekijos komandai, bet po ilgos vaizdo įrašo peržiūros pakeitė sprendimą ir leido vengrėms pratęsti ataką.

A.Studer pasitaisė atlikdama puikų perdavimą, po kurio pergalingą dvitaškį iš vidutinio nuotolio pataikė Debora Dubei.

„Rungtynės truko labai ilgai, išgyvenome daugybę pakilimų ir nuopuolių, bet paskutinis metimas sukėlė tikrą euforiją. Esame laimingos ir nenorime sustoti“, – sakė Vengrijos rinktinės žaidėja Veronika Kanyasi.

Ketvirtfinalis

Vengrija – Čekija 62:61. Goree 17, Dubei 10, 11 atk.kam. / Stoupalova 20, Andelova 13.

Belgija – Serbija 93:53. Meesseman 15, 13 atk.kam., 10 rez.perd., Allemand 15, 11 rez.perd., Linskens ir Vanloo po 14 / Anderson 20, Čadžo 9.

Prancūzija – Juodkalnija 89:46. Badiane 20, Gruda 18, Fauthaux 15 / Kovačevič 9.

Ispanija – Vokietija 67:42. Gil 13, 11 atk.kam., Quevedo 11, Casas ir Cazorla po 10 / Greinacher 9.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?