EUROLYGA 2023

Kas laukia jaunųjų Lietuvos krepšininkų ir jų varžovų Europos čempionate?

Vasara – jaunųjų krepšininkų egzaminų metas. Europos pirmenybėse jau kovoja Lietuvos 18-mečių merginų rinktinė, o šią savaitę varžybas pradės ir vyriausia vaikinų rinktinė. Lietuvos krepšinio pamaina išvyko į Graikijoje vyksiančias 20-mečių vaikinų pirmenybes.

 L. Lelevičius ir M. Krivas<br> LKF nuotr.
 L. Lelevičius ir M. Krivas<br> LKF nuotr.
 Lietuvos U-20 vaikinų krepšinio rinktinė
 Lietuvos U-20 vaikinų krepšinio rinktinė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-07 20:57

Lietuviai

Lietuvos vaikinų (iki 20 m.) rinktinė varžybas pradės šeštadienį. Geriausius šios kartos krepšininkus, gimusius 2003–2004 metais, Europos pirmenybėms rengė Kauno „Žalgirio“ dublerių treneris Vytautas Pliauga, kuris daugumą vaikinų pažįsta kaip nuluptus. Net aštuoni rinktinės krepšininkai praėjusį sezoną žaidė „Žalgirio“ dublerių komandoje ir tapo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionais.

Tiesa, Europos pirmenybėse žais ne visi geriausi šios kartos krepšininkai. Į stovyklą neatvyko Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Paulius Murauskas, kuris pernai buvo Europos 18-mečių pirmenybių rezultatyviausias žaidėjas. Tai – žymus praradimas, nes P.Murauskas jau yra įgijęs gana didelę, kaip šios amžiaus grupės žaidėjui, patirtį suaugusiųjų krepšinyje. Jis praėjusį sezoną daug žaidė Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) ir pelnydavo 6,6 taško.

Stovykloje traumas patyrė kiti du LKL trumpai žaidę jaunuoliai: pirmoje sezono pusėje „Prienams“ atstovavęs Mintautas Mockus ir per trejas LKL rungtynes į aikštę įleistas Vilniaus „Ryto“ gynėjas Modestas Babraitis.

Tarp vaikinų, kurie išskrido į Kretą, LKL pirmenybėse jau debiutavo keturi krepšininkai. Daugiausiai rungtyniavo Titas Sargiūnas. Jis praėjusį sezoną žaidė 30 rungtynių atstovaudamas „Prienams“ (vid. 4,3 tšk.) ir Kėdainių „Nevėžiui“ (2,7 tšk.).

Trims jaunuoliams galimybę paragauti LKL duonos suteikė „Žalgiris“. Stipriausioje šalies lygoje 13 rungtynių žaidė Motiejus Krivas (6,3 tšk.), 10 rungtynių – Liutauras Lelevičius (2,3 tšk.), dvejas rungtynes – Kajus Kublickas. Nors šie trys krepšininkai jau žengė ant parketo ir per Eurolygos rungtynes, jie daugiausiai rungtyniavo NKL pirmenybėse.

Du krepšininkai Europos 20-mečių pirmenybėse dalyvaus antrą kartą. Pernai šios amžiaus grupės varžybose jau žaidė Dovydas Butka iš „Žalgirio“ dublerių ir Augustinas Kiudulas iš „Ryto“ dublerių.

Į Lietuvos vaikinų rinktinės stovyklą buvo pakviesti du JAV studijuojantys vaikinai. Vis dėlto į dvyliktuką pateko tik Rokas Jocius iš La Salle universiteto. Jis praėjusį sezoną NCAA pirmenybėse pelnydavo 4,5 taško.

Turnyras

Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybės vyks liepos 8–16 dienomis Kretos sostinėje Heraklėjuje. Šiame mieste vienos ar kitos amžiaus grupės žemyno pirmenybės rengiamos vos ne kiekvieną vasarą.

Turnyre dalyvaus 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateks visos 16 komandų, liepos 12–16 dienomis bus žaidžiamos aštuntfinalio, ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo rungtynės. Jaunieji krepšininkai kovos ir dėl žemesniųjų vietų, o trys silpniausios komandos iškris į Europos pirmenybių B pakopą.

Lietuvos rinktinė pirmajame etape žais C grupėje su Graikijos, Kroatijos ir Lenkijos bendraamžiais. Aštuntfinalyje šios grupės komandos susitiks su D grupės komandomis. Galimi lietuvių varžovai – Prancūzijos, Vokietijos, Slovėnijos ir Islandijos vaikinai.

A grupėje rungtyniaus Turkijos, Italijos, Belgijos ir Izraelio rinktinės, B grupėje – Ispanijos, Serbijos, Juodkalnijos ir Estijos komandos.

Beje, estai į A pakopą pateko pirmą kartą nuo 2013 metų. Tuo tarpu Latvijos rinktinė antrus metus iš eilės rungtyniaus B pakopoje, kurios varžybos liepos 7–16 dienomis vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje.

Talentai

Trys Lietuvos rinktinėje žaidžiantys žalgiriečiai per Eurolygos rungtynes į aikštę buvo įleisti tik simboliškai. Jie praėjusį sezoną, kartu sudėjus, žaidė vos 4 minutes.

Tuo tarpu 20-metis graikas Lefteris Mantzoukas praėjusio sezono pabaigoje jau buvo svarbi Atėnų „Panathinaikos“ sudėties mainos dalis. Tiesa, jaunojo puolėjo vidurkis Eurolygoje nebuvo didelis (3,1 tšk.), bet pavasarį 207 cm ūgio puolėjas ir per Eurolygos, ir per Graikijos lygos rungtynes nuolat žaisdavo apie 15–20 minučių.

L.Mantzouką, ko gero, galima vadinti labiausiai patyrusiu šio 20-mečių turnyro krepšininku.

Kitų rinktinių sudėtyse taip pat yra vaikinų, jau apsipratusių vyrų krepšinyje. Svarbius vaidmenis profesionalų komandose gavo ispanas Juanas Nunezas, kuris žaisdamas Vokietijos čempione tapusioje Ulmo „Ratiopharm“ komandoje pelnydavo 8,3 taško, belgas Thijsas De Ridderis (Antverpeno „Giants“), Belgijos lygoje pelnydavęs 11 taškų, slovėnas Saša Ciani (Zagrebo „Cedevita“), Kroatijos lygoje įmesdavęs 11,1 taško, Adrijos lygoje nemažai žaidė serbas Nikola Šaranovičius (Belgrado FMP), kurio vidurkis buvo 5,5 taško.

Eurolygos žiūrovai turėjo pastebėti ispaną Michaelį Caicedo. Jis Eurolygoje debiutavo užpernai vilkėdamas „Barcelona“ aprangą, bet praėjusio sezono viduryje buvo paskolintas „Granada“ komandai ir Ispanijos lygoje pelnydavo 4,4 taško.

FIBA taip pat siūlo atkreipti dėmesį į kelis jaunuolius, kurie išvyko į JAV ir žaidžia NCAA pirmenybėse. Pirmiausiai – į 216 cm ūgio prancūzą Maxime‘ą Raynaud iš Stanfordo universiteto ir estą Henri Veesaarą iš Arizonos universiteto (šio universiteto komandoje žaidžia ir lietuviai broliai Ąžuolas bei Tautvilas Tubeliai).

Praeitis

Šios amžiaus grupės (iki 20 m.) Europos pirmenybės rengiamos nuo 2000 metų. Lietuvos vaikinai vieną kartą tapo čempionais, keturis kartus laimėjo sidabro medalius ir kartą – bronzos medalius.

Lietuviai geriausiai pasirodė 2012 metais Slovėnijoje, kur Kazio Maksvyčio treniruojama Jono Valančiūno kartos krepšininkų rinktinė užėmė pirmąją vietą. Tiesa, lietuviai tada jau žaidė be J.Valančiūno, kuris kaip tik 2012 metais pasirašė pirmąją sutartį su NBA klubu ir vasarą išvyko į Ameriką.

Liublianoje Lietuvos vaikinų rinktinės lyderio vaidmenį perėmė Edgaras Ulanovas. Jis buvo išrinktas į turnyro geriausių žaidėjų penketą. Kartu su E.Ulanovu į geriausiųjų penketą tuomet pateko slovėnas Klemenas Prepeličius, ispanas Danielis Diezas, prancūzai Rudy Gobert‘as ir Leo Westermannas.

Nors finale Lietuvos vaikinai įveikė Prancūzijos bendraamžius 50:49, naudingiausio pirmenybių krepšininko prizas buvo įteiktas L.Westermannui.

Praėjusiais metais 20-mečiai varžėsi Podgoricoje. Lietuvos jaunimas finale pralaimėjo Ispanijos komandai 61:69 ir iškovojo sidabro medalius, o Mantas Rubštavičius buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

Čempionai

Oficialiai FIBA kaip tą patį turnyrą skaičiuoja 1992–1998 metais vykusias Europos jaunimo pirmenybes, kuriose žaidėjų amžiaus limitas buvo 22 metai. Šiame truputį vyresnių krepšininkų turnyre 1996 metais aukso medalius laimėjo Henriko Giedraičio treniruojama Lietuvos rinktinė, kurios lyderiai buvo Mindaugas Timinskas, Dainius Adomaitis ir Virginijus Praškevičius.

Skaičiuojant tik nuo 2000 metų, kai įsigaliojo dabartinės amžiaus grupės, 20-mečių čempionėmis per 19 turnyrų tapo net vienuolikos šalių rinktinės. Po tris kartus aukso medalius iškovojo Ispanija, Graikija ir Serbija, po du kartus – Izraelis ir Slovėnija, po vieną kartą – Lietuva, Italija, Prancūzija, Turkija, Rusija bei Serbija ir Juodkalnija.

Dabartinė varžybų sistema, pagal kurią komandos žaidžia pakopose (anksčiau vykdavo atrankos ir baigiamasis turnyrai), įvesta 2005 metais. Nuo tada iš A pakopos nė karto neiškrito penkios komandos: Lietuva, Ispanija, Italija, Prancūzija ir Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.