EUROLYGA 2023

Kaip vyrų krepšinyje susiklostė buvusių jaunimo turnyrų žvaigždučių karjera?

Jaunimo turnyrai yra lyg tramplinas į suaugusiųjų sportą. Daug krepšininkų, kurie karjeros pradžioje spindėjo Europos vaikinų pirmenybėse, vėliau sėkmingai žaidė ar iki šiol žaidžia vyrų komandose. Tiesa, yra ir nemažai išimčių.

 Y. Madaras ir D. Avdija<br> FIBA nuotr.
 Y. Madaras ir D. Avdija<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2023, 10:32 AM

Dauguma krepšininkų, kurie praėjusiais metais buvo apdovanoti Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybių geriausio žaidėjo prizu, suaugusiųjų krepšinyje nepasimetė. Buvusios jaunimo varžybų žvaigždutės tapo tikromis žvaigždėmis: įsitvirtino vyrų rinktinėse, ilgai ir sėkmingai žaidė NBA arba stipriausiuose Europos klubuose.

Nė vienam krepšinio mėgėjui nereikia aiškinti, kas yra slovėnas Erazemas Lorbekas (jis 20-mečių turnyre gavo naudingiausio žaidėjo prizą 2004 m.), rusas Nikita Kurbanovas (2005 m.), turkas Ersanas Ilyasova (2006 m.), serbas Milošas Teodosičius (2007 m.), serbas Miroslavas Raduljica (2008 m.), graikas Kostas Papanikolaou (2009 m.), prancūzas Andrew Albicy (2010 m.), ispanas Nikola Mirotičius (2011 m.), prancūzas Leo Westermannas (2012 m.), italas Amedeo Della Valle (2013 m.), turkas Cedi Osmanas (2014 m.) ir serbas Marko Guduričius (2015 m.).

Tiesa, A.Albicy, L.Westermannui ir A.Della Valle atskleisti viso talento nepavyko. Nors jie nuolat kviečiami į Prancūzijos ir Italijos rinktines, nė vienas nesugebėjo įsitvirtinti stipriame Eurolygos klube.

Kitaip susiklostė 2016 ir 2017 metų Europos pirmenybių naudingiausių krepšininkų karjera. Tais metais svarbiausius asmeninius prizus išsivežė ispanas Marcas Garcia ir graikas Vasilis Charalampopoulos. Jiedu žaidžia profesionalų komandose, tačiau iš Eurolygos klubų akiračio jau dingo.

Įdomu, kad M.Garcia du pastaruosius sezonus žaidė komandose, kurios Ispanijos lygoje užėmė paskutiniąją vietą (Burgoso „San Pablo“ ir „Fuenlabrada“), bet nei vienoje, nei kitoje nebuvo pagrindinis krepšininkas ir pelnydavo apie 6,5 taško. M.Garcia nė karto neatstovavo savo šaliai per oficialias varžybas ir į Ispanijos rinktinę nebuvo kviečiamas net tada, kai atrankos turnyruose kovodavo rezervinė sudėtis.

V.Charalampopoulos taip pat retai sulaukia Graikijos rinktinės trenerių dėmesio, bet pastarajame pasaulio pirmenybių atrankos turnyre žaidė dvejas rungtynes.

Dviejuose paskutiniuose praėjusio dešimtmečio vaikinų turnyruose naudingiausiais buvo išrinkti izraeliečiai Jovelis Zoosmanas (2018 m.) ir Denis Avdija (2019 m.). J.Zoosmanas du praėjusius sezonus sėkmingai žaidė Berlyno ALBA komandoje, D.Avdija prieš trejus metus išvyko į NBA.

2020 ir 2021 metais jaunimo pirmenybės nebuvo rengiamos dėl kovido pandemijos. Pernai Europos 20-mečių pirmenybių naudingiausiu žaidėju buvo išrinktas ispanas Juanas Nunezas. Šiam gynėjui tik šią vasarą sukako 19 metų ir jis atvyko į Kretą dalyvauti dar vieneriose žemyno 20-mečių pirmenybėse.

Nepaisant jauno amžiaus, J.Nunezas jau įsitvirtino vyrų krepšinyje. Jis pastarąjį sezoną žaidė Vokietijos čempione netikėtai tapusioje Ulmo „Ratiopharm“ komandoje ir pelnydavo 8,3 taško. Kretoje jis vėl turėtų būti viena iš labiausiai pastebimų figūrų ir veikiausiai pretenduos tapti pirmuoju krepšininku, dukart apdovanotu Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybių naudingiausio žaidėjo prizu.

Europos 20-mečių pirmenybėse paprastai žaidžia ne visi perspektyviausi jaunieji krepšininkai. Gabiausi 20-mečiai jau būna sudarę sutartis su NBA klubais, todėl jų prioritetai yra kitokie.

Šios amžiaus grupės pirmenybėse nė karto nežaidė ir Jonas Valančiūnas. Kai Lietuvos vaikinai 2012 metais tapo Europos čempionais, 1992 metais gimęs J.Valančiūnas jau triūsė „Toronto Raptors“ stovykloje ir ruošėsi debiutuoti NBA pirmenybėse.

Nors Lietuvos rinktinė tais metais laimėjo aukso medalius, naudingiausio žaidėjo prizu buvo apdovanotas ne kuris nors mūsų šalies krepšininkas, bet prancūzas L.Westermannas. Europos 20-mečių pirmenybių naudingiausio žaidėjo prizo kol kas nėra iškovojęs nė vienas lietuvis.

Keli Lietuvos krepšininkai buvo išrinkti į simbolinį geriausių žaidėjų penketą. Per 2004 metų Europos vaikinų pirmenybes krepšinio apžvalgininkai įvertino Liną Kleizą, 2005 metais – Renaldą Seibutį ir Artūrą Jomantą, 2008 metais – Martyną Gecevičių, 2012 metais – Edgarą Ulanovą, 2016 metais – Kristupą Žemaitį, 2022 metais – Mantą Rubštavičių.

Šių žaidėjų kelią vyrų krepšinyje tikriausiai gerai žino visi Lietuvos sirgaliai.

Tarp krepšininkų, kurie buvo išrinkti į geriausiųjų penketą, taip pat mirga garsios pavardės. Į Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybių simbolinius penketus buvo patekę prancūzai Evanas Fournier ir Rudy Gobert‘as, ispanai broliai Willy ir Juancho Hernangomezai, juodkalniečiai Nikola Vučevičius ir Bojanas Dubljevičius, bulgaras Aleksandras Vezenkovas, suomis Lauri Markkanenas.

Tačiau tarp tų, kurie buvo laikomi labai perspektyviais ir buvo išrinkti į Europos pirmenybių geriausiųjų penketą, galima pastebėti nemažai sudužusių vilčių.

Neabejotinai labiausiai nuvylė 2013-ųjų laida. Tais metais į geriausiųjų penketą pateko italai A.Della Valle ir Awudu Abassas, ispanas Dani Diezas bei latviai Kasparas Vecvagaras ir Janis Bėrzinis. Abu italai ir ispanas Eurolygoje atliko nebent epizodinius vaidmenis, o abu latviai greitai visai dingo iš akiračio. Buvęs žalgirietis K.Vecvagaras kelis praėjusius sezonus klajojo po Ispanijos antrosios lygos klubus ir šiais metais, būdamas vos 30-ies, paskelbė, kad baigė profesionalo karjerą.

K.Vecvagaras ir anksčiau minėtas L.Westermannas – ne vieninteliai buvę Lietuvos komandų legionieriai, kurie karjeros pradžioje buvo išrinkti į Europos vaikinų pirmenybių geriausių žaidėjų penketą. Savo laiku jaunimo varžybose taip pat buvo įvertinti serbas Ivanas Koljevičius (2004 m.), kroatas Mario Delašas (2010 m.), belgas Emmanuelis Lecomte‘as (2015 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.