EUROLYGA 2023

Kas laukia jaunųjų Lietuvos krepšininkių U19 Pasaulio čempionate ir jų varžovių?

Vienos ar kitos amžiaus grupės jaunųjų krepšininkių pasaulio pirmenybės vyksta kasmet. Tačiau Lietuvos merginos teisę išmėginti jėgas su stipriausiomis kitų žemynų komandomis iškovoja retai. Šiais metais ilgą atskirtį nutrauks mūsų šalies 19-mečių merginų rinktinė, kuri išvyko į šeštadienį Madride prasidėsiančias pasaulio pirmenybes.

Kas laukia jaunųjų Lietuvos krepšininkių U19 Pasaulio čempionate ir jų varžovių?<br>V.Skaraičio nuotr.
Kas laukia jaunųjų Lietuvos krepšininkių U19 Pasaulio čempionate ir jų varžovių?<br>V.Skaraičio nuotr.
 Komandos sudėtis ir statistika pasaulio čempionatui <br> Rolando V. Eidvilo lentelė
 Komandos sudėtis ir statistika pasaulio čempionatui <br> Rolando V. Eidvilo lentelė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-13 18:06, atnaujinta 2023-07-14 11:55

Lietuvės

Lietuvos merginų rinktinę į pasaulio pirmenybes sugrąžino išskirtinis Justės Jocytės talentas. Pernai J.Jocytė spindėjo per Europos 18-mečių pirmenybes, kuriose jos vedama komanda pasidabino aukso medaliais ir iškovojo teisę po dešimties metų pertraukos žaisti pasaulio pirmenybėse.

Į pasaulio pirmenybes išvykusioje komandoje 2005 metais gimusi J.Jocytė yra viena iš jauniausių žaidėjų. Dauguma kitų trenerio Viliaus Stanišausko į rinktinę pakviestų krepšininkių gimė 2004 metais.

Nepaisant to, J.Jocytė yra labiausiai patyrusi. V.Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinė dar 2019 metais išvyko į Liono ASVEL klubą ir jau įsitvirtino pagrindinėje ASVEL komandoje. Šiais metais ASVEL krepšininkės iškovojo Europos taurę ir tapo Prancūzijos čempionėmis, o jaunoji lietuvė Prancūzijos lygoje pelnydavo vidutiniškai 6 taškus.

Penkios merginų rinktinės krepšininkės praėjusį sezoną nuolat žaidė Lietuvos moterų lygos komandose. Dvi iš jų – Gerda Raulušaitytė (vid. 8,5 tšk.) ir Ugnė Sirtautaitė (5 tšk.) – su Vilniaus „Kibirkštimi“ tapo Lietuvos čempionėmis. „Šiaulių“ komandoje rungtyniavo Danguolė Pupkevičiūtė (10,5 tšk.), Kauno „Aistėse“ – Neda Pliatkutė (3,4 tšk.), Klaipėdos LCC – Austė Jurevičiūtė (0,4 tšk.).

Šiaulietė Rusnė Augustinaitė prieš trejus metus išvyko į JAV ir mokosi Monteverdės akademijoje (Florida).

Keturios Lietuvos merginų rinktinės krepšininkės praėjusį sezoną žaidė Lietuvos moterų antrojoje lygoje. Panevėžio R.Sargūno sporto gimnazijos komandos puolėja Viltė Andrunavičiūtė antrojoje lygoje pagal rezultatyvumą užėmė antrąją vietą (vid. 22,1 tšk.), o jauniausia merginų rinktinės žaidėja, 2006 metais gimusi Sintija Aukštikalnytė buvo rezultatyviausia „Kibirkšties“ dublerių krepšininkė (18,5 tšk.).

S.Aukštikalnytė šią vasarą jau dalyvavo Europos 18-mečių pirmenybėse, kuriose visas rungtynes pralaimėjusi Lietuvos rinktinė užėmė paskutinę 16-ąją vietą ir iškrito į B pakopą. Šiame turnyre S.Aukštikalnytė pelnydavo vidutiniškai 14 taškų.

Pernai

Praėjusių metų Europos 18-mečių pirmenybėse, kuriose buvo iškovotas kelialapis į pasaulio 19-mečių pirmenybes, Lietuvos krepšininkės pralaimėjo pirmąsias rungtynes Suomijos bendraamžėms, bet po to nepatyrė nė vienos nesėkmes. Lietuvos merginos grupėje nugalėjo Švedijos ir Vengrijos komandas, atkrintamosiose varžybose įveikė Bosnijos ir Hercegovinos, Čekijos, Vokietijos ekipas ir galiausiai finale pranoko Ispanijos rinktinę 78:75.

Lemiamose rungtynėse vyko atkakli komandų lyderių dvikova. Lietuvės nesustabdė Ispanijos rinktinės gynėjos Elenos Buenavidos, kuri pelnė 36 taškus. J.Jocytė žaidė ne taip rezultatyviai ir surinko 28 taškus, bet jai geriau talkino komandos draugės.

J.Jocytė pelnydavo vidutiniškai 19,1 taško ir buvo rezultatyviausia turnyro krepšininkė, be to, buvo išrinkta naudingiausia pirmenybių žaidėja. Prie Lietuvos rinktinės pergalių taip pat svariai prisidėdavo U.Sirtautaitė (12,1 tšk.), R.Augustinaitė (11,6 tšk.), V.Andrunavičiūtė (10,4 tšk.) ir G.Raulušaitytė (9,4 tšk.).

Kelialapiai

Kartu su lietuvėmis kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo kitus medalius laimėjusios Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės, taip pat Vokietijos, Italijos ir Čekijos komandos.

Praėjusių metų Amerikos 18-mečių pirmenybių finale JAV merginos nugalėjo Kanados bendraamžes 82:77. Iš Amerikos į pasaulio pirmenybes taip pat atvyko Argentinos ir Brazilijos komandos.

Azijos merginų čempionėmis tapo Australijos krepšininkės, finale sutriuškinusios Kinijos komandą 81:55. Kitus du Azijai skirtus kelialapius iškovojo Japonijos ir Taivano krepšininkės.

Afrikos pirmenybių finale Malio merginos įveikė Egipto rinktinę 86:54. Afrikai pasaulio pirmenybėse atstovaus tik šios dvi komandos.

Turnyras

Pasaulio pirmenybės Madride vyks liepos 15–23 dienomis. Pirmajame etape 16 komandų suskirstytos į keturias grupes. Visos komandos pateks į atkrintamąsias varžybas, kuriose žais dar po ketverias rungtynes.

Lietuvos krepšininkės pateko į C grupę, kurioje susitiks su Italijos, Brazilijos ir Japonijos merginomis. Šios grupės komandos aštuntfinalyje žais su D grupės ekipomis. Galimos lietuvių varžovės pirmajame atkrintamųjų varžybų etape – Čekijos, Kinijos, Kanados ir Egipto rinktinės.

A grupėje rungtyniaus Ispanija, Prancūzija, Australija ir Argentina, B grupėje – JAV, Vokietija, Taivanas ir Malis.

Arenos

Grupės varžybos ir aštuntfinalio rungtynės vyks dviejose nedidelėse Madrido pakraščiuose esančiose arenose.

Viena iš jų, esanti Torechono priemiestyje, pavadinta dabartinio Ispanijos krepšinio federacijos prezidento Jorgės Garbachosos vardu. Šis vardas arenai suteiktas dar 2006 metais, kai J.Garbajosa tęsė krepšininko karjerą. Tuometinis Ispanijos rinktinės puolėjas buvo pagerbtas, nes yra garsiausias iš Torechono kilęs krepšininkas ir apskritai vienas iš garsiausių Torechone gimusių žmonių.

Nuo ketvirtfinalio stipriausios pasaulio pirmenybių komandos bus įleistos į Madrido miesto sporto rūmus („WiZink Center“), kuriuose per Eurolygos ir Ispanijos lygos varžybas svečius priima „Real“ klubas. Krepšinio rungtynes šioje arenoje, oficialiais duomenimis, gali stebėti iki 17,5 tūkst. žmonių.

Praeitis

FIBA rengia dviejų amžiaus grupių pasaulio pirmenybes – iki 17 ir iki 19 metų. Turnyrai vyksta kas antrus metus, bet Lietuvos merginos juose yra retos viešnios.

Mūsų šalies krepšininkės nė karto nežaidė 17-mečių pirmenybėse ir tik penktąjį kartą pateko į 19-mečių pirmenybes. Anksčiau buvo rengiamos dar vyresnės amžiaus grupės – iki 21 metų – pasaulio pirmenybės, tačiau įvyko tik du turnyrai, į kuriuos Lietuvos merginos nepateko.

Geriausias Lietuvos krepšininkių rezultatas pasaulio 19-mečių pirmenybėse – aštuntoji vieta, užimta 2001 ir 2009 metais. Kitose dvejose pirmenybėse, kurios vyko 2007 ir 2013 metais, Lietuvos merginos užėmė dvyliktąją vietą.

Per šiuos keturis turnyrus lietuvės žaidė 32 rungtynes, per kurias iškovojo tik 7 pergales. Mūsų šalies krepšininkės du kartus nugalėjo Malį, po kartą – Dramblio Kaulo Krantą, Tailandą, Kiniją, Braziliją ir Prancūziją.

2013 metais nepadėjo net tai, kad stipriausios pasaulio merginų komandos atvyko į Lietuvą ir dėl medalių kovojo Klaipėdoje bei Panevėžyje.

Lietuvaitės Panevėžio sirgalius nudžiugino tik viena pergale prieš Malio krepšininkes. Kitose rungtynėse teko pripažinti JAV, Kinijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Kanados, Rusijos ir Serbijos merginų pranašumą.

2013-ieji

Prieš dešimt metų Lietuvoje vykusiame turnyre žaidė kelios krepšininkės, kurios dabar yra vienos ryškiausių pasaulio žvaigždžių.

2013 metais pasaulio 19-mečių pirmenybių naudingiausios žaidėjos prizu buvo apdovanota amerikietė Breanna Stewart, kuri dabar yra viena iš JAV moterų rinktinės lyderių. B.Stewart buvo išrinkta 2018 metų pasaulio pirmenybių naudingiausia krepšininke, dukart – WNBA finalo naudingiausia krepšininke.

JAV merginų rinktinėje prieš dešimt metų taip pat žaidė kita dabartinės moterų rinktinės lyderė A‘ja Wilson, kuri pernai antrą kartą buvo išrinkta geriausia WNBA sezono krepšininke.

Dabartinė Ispanijos moterų rinktinės lyderė Astou Ndour, Australijos rinktinės lyderė Stephanie Talbot, pagrindinė Kinijos rinktinės įžaidėja Li Meng, vienos iš geriausių Prancūzijos krepšininkių Olivia Epoupa ir Valeriane Ayayi-Vukosavljevič taip pat rungtyniavo Lietuvoje vykusiose pasaulio merginų pirmenybėse.

Įdomu, kad pernai A.Wilson, B.Stewart ir S.Talbot buvo išrinktos į pasaulio moterų pirmenybių geriausių krepšininkių penketą.

Tuo tarpu daug tuometinės Lietuvos merginų rinktinės žaidėjų jau baigė krepšinio karjerą ir pasuko į kitas veiklos sritis. Praėjusį sezoną Lietuvos moterų lygoje ar aukštesnio lygio turnyruose rungtyniavo tik Daugilė Šarauskaitė, Laura Želnytė ir Justina Kraujūnaitė.

Čempionės

Pasaulio 19-mečių pirmenybės rengiamos nuo 1985 metų. Dviejuose pirmuosiuose turnyruose aukso medalius iškovojo SSRS rinktinė, o tarp pasaulio čempionių buvo ir lietuvės Ingrida Reinikova (1985 m.), Ingrida Jonkutė bei Jolanta Vilutytė (1989 m.).

Subyrėjus SSRS, šios amžiaus grupės varžybose pradėjo viešpatauti JAV krepšininkės. Jos per 12 turnyrų čempionėmis tapo net devynis kartus. Kitose trejose pirmenybėse geriausiai žaidė Australijos (1993 m.), Čekijos (2001 m.) ir Rusijos (2017 m.) merginos.

Amerikiečių pranašumas net finaluose dažnai būdavo labai didelis. Pavyzdžiui, 2013 metais Klaipėdoje amerikietės paskutinėse turnyro rungtynėse sutriuškino Prancūzijos bendraamžes 61:28.

Užpernai Debrecene vykusių pirmenybių finale JAV rinktinė nugalėjo Australijos komandą 70:52. Bronzos medalius laimėjo Vengrijos krepšininkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.