EUROLYGA 2023

Kas laukia jaunųjų Lietuvos krepšininkių Klaipėdoje

Šiais metais Lietuva pirmą kartą rengia Europos merginų (iki 20 m.) krepšinio pirmenybes. Jaunųjų talentų peržiūra liepos 29 – rugpjūčio 6 dienomis vyks Klaipėdoje ir Vilniuje.

Audronė Zdanevičiūtė<br>ltubasketball.lt nuotr.
Audronė Zdanevičiūtė<br>ltubasketball.lt nuotr.
 Rinktinės sudėtis
 Rinktinės sudėtis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 3:41 PM

Lietuvės

Per mūsų šalyje rengiamas Europos 20-mečių merginų pirmenybes pagrindiniu traukos objektu turėjo tapti gabiausia Lietuvos jaunoji krepšininkė Justė Jocytė. Deja, sirgaliai jos šįkart nepamatys. Liono ASVEL ekipoje žaidžianti klaipėdietė, kuriai tik rudenį sukaks 18 metų, dėl traumos nebaigė praėjusią savaitę Madride vykusių pasaulio 19-mečių pirmenybių ir nebuvo įtraukta į dvyliktuką, žengsiantį ant Klaipėdos „Švyturio“ arenos parketo.

Lietuvos merginas treniruojančiam klaipėdiečiui Martynui Airošiui, kuris yra ir Klaipėdos „Neptūno“ moterų komandos vyriausias strategas, teks ieškoti kitų būdų, kaip nustebinti varžoves.

Dauguma Lietuvos merginų rinktinės krepšininkių praėjusį sezoną žaidė Lietuvos moterų lygos komandose. Rezultatyviausia tarp jų buvo „Šiauliams“ atstovavusi Danguolė Pupkevičiūtė, pelnydavusi 10,5 taško. Daug žaisdavo ir dvi Kauno „Aisčių“ jaunosios krepšininkės: Audronė Zdanevičiūtė moterų lygoje įmesdavo 8,6 taško, Urtė Čižauskaitė – 7,8 taško.

Rinktinės sąraše yra ir viena krepšininkė, rungtyniavusi JAV Nacionalinės koledžų sporto asociacijos (NCAA) pirmenybėse. Mingailė Urmulevičiūtė praėjusį sezoną gynė Šiaurės Karolinos-Vilmingtono universiteto garbę.

Keturios merginos šią vasarą jau žaidė kitų amžiaus grupių turnyruose. D.Pupkevičiūtė ir Erika Ieva Kraujelis ką tik grįžo iš pasaulio 19-mečių pirmenybių, kuriose Lietuvos rinktinė užėmė aštuntąją vietą.

Brigita Rimkevičiūtė ir Eva Pernavaitė dalyvavo Europos 18-mečių pirmenybėse. Jose Lietuvos komanda pralaimėjo visas rungtynes, užėmė paskutinę 16-ąją vietą ir iškrito į B pakopą.

Turnyras

Visų jaunimo amžiaus grupių Europos ir pasaulio pirmenybės vyksta ta pačia sistema. Jose dalyvauja 16 komandų, kurios pirmajame etape suskirstomos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas patenka visos 16 komandų. Atkrintamosiose varžybose kovojama dėl visų vietų nuo pirmosios iki 16-osios.

Lietuvos merginų rinktinė pirmajame etape žais B grupėje su Prancūzijos, Vengrijos ir Suomijos komandomis. Aštuntfinalyje B grupės komandos susitiks su A grupės komandomis. Galimos lietuvių varžovės – Serbijos, Čekijos, Portugalijos ir Izraelio merginos.

A ir B grupių varžybos vyks Klaipėdoje, o C ir D grupių komandos rungtyniaus Vilniuje.

Į C grupę pateko Ispanija, Lenkija, Juodkalnija ir Švedija, į D grupę – Latvija, Italija, Turkija ir Belgija.

Grupių varžybos baigsis rugpjūčio 1 dieną. Aštuntfinalio rungtynės bus žaidžiamos rugpjūčio 2 dieną, ketvirtfinalio – rugpjūčio 4 dieną, pusfinalio – rugpjūčio 5 dieną, finalo – rugpjūčio 6 dieną.

Rungtynės dėl 1–8 vietų vyks Klaipėdoje, dėl 9–16 vietų – Vilniuje.

Per Europos pirmenybes varžybos dėl žemesniųjų vietų taip pat yra labai svarbios, nes trys silpniausios komandos iškrenta į B pakopą. Tiesa, lietuvėms jaudintis dėl išlikimo šįkart nereikės, nes 2024 metais šios amžiaus grupės varžybos vėl vyks mūsų šalyje.

Talentai

Nemažai 20-mečių ir jaunesnių krepšininkių jau žaidžia moterų rinktinėse. Lietuvos moterų rinktinėje dar 2019 metų rudenį, prieš pat 14-ąjį gimtadienį, debiutavo ir didžiausia mūsų šalies krepšinio viltis Justė Jocytė.

Šių metų Europos moterų pirmenybėse dalyvavo net dvylika krepšininkių, gimusių 2003 metais ar vėliau. Daugiausiai jaunosios kartos atstovių žaidė vienoje iš Europos pirmenybių šeimininkių Slovėnijos rinktinėje, kurios aprangą vilkėjo trys 18–20 metų merginos.

Jauniausia Slovėnijos rinktinės krepšininkė 18-metė Ajša Sivka jau buvo svarbi komandos dalis ir per moterų pirmenybes pelnydavo vidutiniškai 8 taškus ir atkovodavo 6 kamuolius.

Dar didesnis buvo dviejų 20-mečių indėlis. Izraelietė Jarden Garzon pelnydavo 11,3 taško, juodkalnietė Marija Lekovič – 10,5 taško. Beje, M.Lekovič prieš kelias dienas sudarė sutartį su šių metų Eurolygos čempionu Stambulo „Fenerbahçe“ klubu.

Viena iš gabiausių jaunųjų krepšininkių A.Sivka į Lietuvą neatvyks. Ji šią vasarą jau dalyvavo Europos 18-mečių pirmenybėse, kuriose padėjo Slovėnijos rinktinei iškovoti aukso medalius ir buvo išrinkta naudingiausia turnyro krepšininke.

FIBA yra įvedusi apribojimą, pagal kurį jaunieji krepšininkai per vieną vasarą gali dalyvauti ne daugiau nei dviejuose oficialiuose turnyruose. Kadangi A.Sivka žaidė ir moterų, ir 18-mečių merginų pirmenybėse, ji limitą jau pasiekė.

Dėl tos pačios priežasties į Lietuvą negalėjo atvykti Europos moterų pirmenybėse ir pasaulio 19-mečių pirmenybėse žaidusios prancūzė Leila Lacan bei čekės Dominika Paurova ir Emma Čechova.

Tarp kitų komandų žaidėjų reikia pažymėti 18-metę suomę Eliną Aarnisalo. Lietuvos sirgaliai ją galėjo įsidėmėti per Europos moterų pirmenybių atrankos varžybas, per kurias jaunoji įžaidėja jau atstovavo pagrindinei savo šalies komandai ir kovojo prieš lietuves. Šią vasarą E.Aarnisalo tapo rezultatyviausia Europos 18-mečių pirmenybių krepšininke.

Šeimininkai

Lietuva rengė nemažai Europos ar pasaulio jaunųjų krepšininkų pirmenybių. Tačiau daugiausiai turnyrų vyko 2009–2013 metais, o į mūsų šalį dažniau atvykdavo vaikinų rinktinės.

Stipriausios Europos arba pasaulio vaikinų (įvairių amžiaus grupių) komandos Lietuvoje varžėsi septynis kartus. Tuo tarpu stipriausias merginų komandas Lietuva iki šiol priėmė tik du kartus. 2013 metais Klaipėdoje ir Panevėžyje vyko pasaulio 19-mečių pirmenybės, 2018 metais Kaune buvo surengtos Europos 16-mečių pirmenybės.

Tiesa, Lietuvoje taip pat vyko Europos 20-mečių pirmenybių B pakopos turnyrai. Jie triskart paeiliui (2005–2007 m.) buvo surengti Druskininkuose.

Praeitis

Šios amžiaus grupės Europos pirmenybės rengiamos nuo 2000 metų. Iš pradžių turnyrai vyko kas antrus metus, bet 2005 metais FIBA pertvarkė visą jaunųjų krepšininkų varžybų sistemą ir nuo tada trijų amžiaus grupių žemyno pirmenybės vyksta kasmet.

Per praėjusius 19 turnyrų aukso medalius net devynis kartus iškovojo Ispanijos krepšininkės. Ispanių dominavimas prasidėjo 2011 metais. Nuo tada Ispanijos merginos 20-mečių čempionėmis tapo aštuonis kartus ir tik dukart užleido aukščiausią garbės pakylos laiptelį kitoms komandoms. 2014 metais nugalėjo prancūzės, 2019 metais – italės.

2020 ir 2021 metais jaunųjų krepšininkių turnyrai neįvyko dėl kovido pandemijos, o pernai Ispanijos merginos finale nugalėjo Čekijos komandą.

Lietuvos merginos nė karto neiškovojo šios amžiaus grupės medalių. Geriausias mūsų šalies rinktinės rezultatas – 2010 metais užimta šeštoji vieta.

Medaliai

Lietuvos merginų rinktinės per tris dešimtmečius, praėjusius nuo sugrįžimo į FIBA, niekada nelaimėjo pasaulio pirmenybių medalių ir iškovojo tik keturis Europos pirmenybių medalių komplektus. Visi geriausi pasiekimai susiję su dviem supertalentais Aurime Rinkevičiūte ir Juste Jocyte.

Ramunės Kumpienės treniruojama 1990 metais ir vėliau gimusių merginų rinktinė, kurios lyderė buvo A.Rinkevičiūtė, 2006 metais laimėjo žemyno 16-mečių pirmenybių bronzos medalius ir 2008 metais tapo Europos 18-mečių čempione.

Pastaraisiais metais žygį pakartojo J.Jocytės vedama ir Viliaus Stanišausko treniruojama komanda. Šios kartos krepšininkės 2019 metais laimėjo Europos 16-mečių pirmenybių sidabro medalius ir 2022 metais tapo žemyno 18-mečių čempionėmis.

A.Rinkevičiūtės karta

Pirmuosius medalius Lietuvos merginos iškovojo 2006 metais Slovakijos mieste Košicėje. Ten vykusio 16-mečių turnyro pusfinalyje lietuvės nusileido ispanėms 52:57, bet rungtynėse dėl trečiosios vietos įveikė Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkes 84:72.

Po dvejų metų kitame Slovakijos mieste Nitroje vykusiose Europos 18-mečių pirmenybėse Lietuvos krepšininkės žaidė dar geriau ir nuėjo visą kelią iki aukso. Pusfinalyje lietuvės įveikė Prancūzijos komandą 68:45, finale – Rusijos bendraamžes 63:57.

Abiejuose turnyruose ryškiausiai spindėjo A.Rinkevičiūtė, kurios vidurkis ir Košicėje, ir Nitroje buvo didesnis negu 20 taškų. Nors gabi įžaidėja būdama vos 16 metų jau atstovavo Lietuvai per 2006 metų pasaulio moterų pirmenybes, jos karjera buvo labai trumpa ir A.Rinkevičiūtė moterų krepšinyje ryškaus pėdsako nepaliko.

Moterų krepšinyje geriau susiklostė kelių A.Rinkevičiūtės bendraamžių karjera. Ilgametės Lietuvos rinktinės žaidėjos Giedrė Paugaitė-Labuckienė, Gabrielė Gutkauskaitė-Šulskė, Eglė Šikšniūtė-Šventoraitė, Marina Solopova, Mantė Kvederavičiūtė ir Kristina Alminaitė prieš keliolika metų taip pat laimėjo bent vieną arba abu Europos merginų pirmenybių medalius.

J.Jocytės karta

Trečiojo merginų medalio komplekto reikėjo laukti ilgiau nei dešimtmetį, kol krepšinio visuomenė išgirdo 2005 metais gimusios Justės Jocytės pavardę.

J.Jocytei nebuvo nė 14 metų, kai ji jau žaidė 2019 metų Europos 16-mečių pirmenybėse. Skopjėje vykusiame turnyre J.Jocytė buvo aiški Lietuvos rinktinės lyderė ir kartu su komandos draugėmis džiaugėsi sidabro medaliais. Lietuvės pusfinalyje nugalėjo Prancūzijos komandą 54:51, bet finale nusileido Rusijos krepšininkėms 66:73.

Lūkesčiai kitais metais papildyti apdovanojimų kolekciją neišsipildė dėl kovido pandemijos. Prasidėjus sveikatos krizei, 2020 ir 2021 metais visi jaunųjų krepšininkų turnyrai buvo atšaukti.

Kitos Europos merginų pirmenybės vyko tik 2022 metais. Tuomet J.Jocytė atstovavo šalies 18-mečių rinktinei, kuri Kretos sostinėje Heraklėjuje iškovojo aukso medalius. Pernai Lietuvos merginos pusfinalyje nugalėjo Vokietijos rinktinę 64:52, dramatiškame finale įveikė Ispanijos krepšininkes 78:75.

J.Jocytė praėjusių metų žemyno 18-mečių pirmenybėse buvo rezultatyviausia krepšininkė (vid. 19,1 tšk.) ir gavo naudingiausios žaidėjos apdovanojimą.

2019 ir 2022 metais du Europos merginų pirmenybių medalius iškovojo ne tik J.Jocytė, bet ir šešios jos komandos draugės. Prie abiejų laimėjimų prisidėjo Neda Pliatkutė, Gerda Raulušaitytė, Rusnė Augustinaitė, Ugnė Sirtautaitė, Gabrielė Sederevičiūtė ir Viltė Andrunavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.