EUROLYGA 2023

Kaip krepšinio rinktinės kovos dėl kelialapių į Paryžiaus olimpines žaidynes?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, kaip ir kitos komandos, vasaros pabaigoje prasidėsiančiose pasaulio pirmenybėse kovos ne vien dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>R. Danisevičaus nuotr.
D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>R. Danisevičaus nuotr.
D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Sabonis ir J. Valančiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-10 15:05

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybės, kurios rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis vyks trijose Tolimųjų Rytų šalyse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje, bus svarbus olimpinės atrankos etapas. Per pasaulio pirmenybes komandoms bus įteikti septyni kelialapiai į 2024 metų Paryžiaus žaidynes ir 19 kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą.

Tuo tarpu 38 komandos, kurios nepateko į pasaulio pirmenybes, jau šios savaitės pabaigoje – rugpjūčio 12 dieną – startuos įžanginiame olimpinės atrankos turnyre.

lrytas.lt pristato visą vyrų krepšinio olimpinės atrankos sistemą.

Olimpinės žaidynės

2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyre, kaip ir praėjusiose žaidynėse, rungtyniaus dvylika komandų. Kol kas teisę žaisti olimpiniame turnyre turi tik viena komanda – žaidynių šeimininkė Prancūzijos rinktinė.

Net septyni olimpinių žaidynių dalyviai paaiškės per pasaulio pirmenybes. Tačiau kelialapius iškovos ne visos komandos, kurios užims nuo pirmosios iki septintosios vietos. Olimpiniai kelialapiai bus paskirstyti pagal žemynus.

Pasaulio pirmenybėse po du kelialapius gaus Europos ir Amerikos žemynų komandos, po vieną kelialapį – Afrikos, Azijos ir Okeanijos komandos. Teisę keliauti į Paryžių iškovos tos žemynų komandos, kurios pasaulio pirmenybėse užims aukščiausias vietas.

Pavyzdžiui, jei Europos komandos pasaulio pirmenybėse užims keturias pirmąsias vietas, olimpinius kelialapius gaus tik pasaulio čempionai ir vicečempionai. O jei tarp dviejų geriausių Europos komandų bus Prancūzijos rinktinė, olimpinį kelialapį gaus komanda, kuri pasaulio pirmenybėse tarp Europos komandų bus trečia.

Olimpinė atranka

Pasaulio pirmenybėse žais 32 komandos. Po pasaulio pirmenybių bus aiškios aštuonios olimpinio turnyro dalyvės. Dėl paskutiniųjų keturių olimpinių kelialapių krepšininkai kovos olimpinės atrankos turnyre, kuris bus surengtas 2024 metų vasaros pradžioje (tiksli data dar neaiški).

Olimpinės atrankos turnyre dalyvaus 24 komandos.

19 komandų, kurios gaus teisę žaisti olimpinės atrankos turnyre, paaiškės per pasaulio pirmenybes. Kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą iškovos po vieną geriausią Amerikos, Afrikos ir Azijos komandą (neskaičiuojant komandų, kurios gaus tiesioginius olimpinius kelialapius) ir 16 komandų, neatsižvelgiant į jų atstovaujamus žemynus (neskaičiuojant komandų, kurios gaus tiesioginius olimpinius kelialapius, ir komandų, kurios gaus kelialapius į olimpinę atranką pagal žemynų kvotas).

Kitaip tariant, komandos, kurios pasaulio pirmenybėse užims iki 25-osios vietos, bet kuriuo atveju iškovos arba olimpinį kelialapį, arba kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą.

Prie jų prisidės dar trys komandos, tačiau dėl žemynų kvotos nebūtinai užimsiančios 26–27 vietas.

Įžanginis atrankos turnyras

Kaip minėta, 19 iš 24 komandų, kurios žais olimpinės atrankos turnyre, paaiškės per pasaulio pirmenybes. Lieka dar penkios laisvos vietos.

Dėl penkių kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą krepšininkai kovos įžanginiame atrankos turnyre, kuris bus surengtas šią vasarą – rugpjūčio 12–20 dienomis. Įžanginiame olimpinės atrankos turnyre žais komandos, kurios nepateko į šių metų pasaulio pirmenybes.

Atskiri įžanginiai atrankos turnyrai vyks visose keturiose zonose. Europos komandos gaus du kelialapius į pagrindinį olimpinės atrankos turnyrą, Amerikos, Afrikos ir Azijos komandos – po vieną.

Europos zona

Europos zonos įžanginiame atrankos turnyre dėl dviejų kelialapių į kitą atrankos etapą kovos 16 komandų. Varžybos vyks dviejuose atskiruose turnyruose. Vieną turnyrą rengia Glivicai (Lenkija) ir Talinas, kitą – Stambulas.

Abiejų turnyrų komandos suskirstytos į dvi grupes. Po dvi geriausias grupių komandas pateks į pusfinalį. Kelialapius į pagrindinį olimpinės atrankos turnyrą iškovos finalo rungtynių nugalėtojai.

Glivicų-Talino turnyro grupės

A grupė (Talinas): Estija, Čekija, Izraelis, Šiaurės Makedonija.

B grupė (Glivicai): Lenkija, Portugalija, Vengrija, Bosnija ir Hercegovina.

(Šio turnyro pusfinalio ir finalo rungtynės bus žaidžiamos Glivicuose.)

Stambulo turnyro grupės

C grupė: Turkija, Ukraina, Bulgarija, Islandija.

D grupė: Kroatija, Nyderlandai, Belgija, Švedija.

Kitos zonos

Tuo pačiu metu vyks kitų zonų įžanginiai olimpinės atrankos turnyrai. Amerikos ir Afrikos turnyruose dalyvaus po aštuonias komandas, Azijos turnyre – šešios komandos.

Azijos turnyre taip pat turėjo dalyvauti aštuonios komandos, bet Korėjos ir Taivano krepšinio federacijos prieš kelias dienas pranešė FIBA, kad rinktinių į šias varžybas neatsiųs. Dėl to buvo pakeista ir turnyro sistema – Azijos komandos rungtyniaus vienu ratu.

Amerikos turnyro grupės (varžybos vyks Argentinoje)

A grupė: Argentina, Kuba, Panama, Bahamos.

B grupė: Kolumbija, Čilė, Urugvajus, Mergelių Salos.

Afrikos turnyro grupės (varžybos vyks Nigerijoje)

A grupė: Nigerija, Senegalas, Malis, Uganda.

B grupė: Tunisas, Kamerūnas, Kongo Demokratinė Respublika, Gvinėja.

Azijos turnyro dalyviai: Sirija, Indonezija, Saudo Arabija, Bahreinas, Kazachstanas, Indija. (Varžybos vyks Sirijoje).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.