EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato gidas – įdomiausi ir svarbiausi faktai

Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje krepšinio sirgalių žvilgsniai bus nukreipti į Filipinus, Japoniją ir Indoneziją, kur dvi su puse savaitės vyks 19-osios pasaulio vyrų krepšinio pirmenybės. Dėl medalių ir olimpinių kelialapių kovos 32 komandos, tarp kurių bus ir Lietuvos rinktinė.

 Pasaulio čempionato gidas – įdomiausi ir svarbiausi faktai<br> lrytas.lt koliažas
 Pasaulio čempionato gidas – įdomiausi ir svarbiausi faktai<br> lrytas.lt koliažas
 Anthony Edwardsas<br> Zuma/Scanpix nuotr.
 Anthony Edwardsas<br> Zuma/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinė<br>LKF nuotr.
Lietuvos rinktinė<br>LKF nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Manila.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Manila.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-08-23 14:34, atnaujinta 2023-08-23 14:35

Šeimininkai

Šiais metais pasaulio pirmenybes pirmą kartą rengs trys šalys. Nuo rugpjūčio 25 iki rugsėjo 10 dienos vyksiantį turnyrą priims Filipinai, Japonija ir Indonezija.

Pagrindiniai šeimininkai yra Filipinai. Tiek pirmajame, tiek antrajame etape Filipinuose vyks keturių grupių varžybos, po to šioje šalyje bus surengtos ir pasaulio pirmenybių atkrintamosios varžybos. Dviejų grupių komandos žais Japonijoje, kitų dviejų grupių – Indonezijoje.

Nors pasaulio pirmenybės vyks trijose šalyse, jose dalyvaus tik dvi šeimininkų komandos. Be atrankos į baigiamąjį turnyrą pateko Filipinų ir Japonijos rinktinės. Indonezijos rinktinei buvo sudarytos lengvatinės atrankos sąlygos, bet indoneziečiai jų įvykdyti nesugebėjo – šios šalies rinktinė per Džakartoje vykusias 2022 metų Azijos pirmenybes nepateko tarp aštuonių stipriausių komandų.

Indonezija pasaulio krepšinio pirmenybes (tiek vyrų, tiek moterų) priima pirmą kartą. Filipinuose vyrų pasaulio pirmenybės jau vyko 1978 metais, Japonijoje – 2006 metais.

Arenos

Turnyro atidarymas vyks Bokavės miesto „Philippine Arena“, kurioje yra net 55 tūkst. vietų. Šioje arenoje rugpjūčio 25 dieną žais Angola – Italija ir Filipinai – Dominikos Respublika.

Tačiau paskui krepšininkai į „Philippine Arena“ nebegrįš. Iš pradžių planuota, kad šioje arenoje bus surengtos atkrintamosios varžybos, bet vėliau buvo įvertinta, kad gali kilti didelių logistikos nepatogumų, todėl nuo ketvirtfinalio komandos žais Pasajaus miesto „Mall of Asia Arena“, kurioje yra 15 tūkst. vietų.

Filipinuose krepšininkai taip pat rungtyniaus Kesono miesto „Araneta Coliseum“, kuriame yra 15 tūkst. vietų. Pasajus ir Kesonas yra Manilos metropolio dalis, o Bokavė yra visai šalia Manilos metropolio.

Japonijoje krepšininkus priims Okinavos miesto „Okinawa Arena“ (10 tūkst. vietų), Indonezijoje – šios šalies sostinėje Džakartoje esanti „Indonesia Arena“ (16 tūkst. vietų).

Sistema

Pirmajame pasaulio pirmenybių etape 32 komandos suskirstytos į aštuonias grupes:

A grupė (Kesonas): Italija, Dominikos Respublika, Angola, Filipinai.

B grupė (Kesonas): Serbija, Puerto Rikas, Kinija, Pietų Sudanas.

C grupė (Pasajus): JAV, Graikija, Naujoji Zelandija, Jordanija.

D grupė (Pasajus): Lietuva, Juodkalnija, Meksika, Egiptas.

E grupė (Okinava): Australija, Vokietija, Suomija, Japonija.

F grupė (Okinava): Slovėnija, Sakartvelas, Venesuela, Žaliasis Kyšulys.

G grupė (Džakarta): Ispanija, Brazilija, Iranas, Dramblio Kaulo Krantas.

H grupė (Džakarta): Kanada, Prancūzija, Latvija, Libanas.

Po dvi geriausias grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos naujos grupės. Buvusios A ir B grupių komandos žais I grupėje (Kesone), C ir D grupių komandos – J grupėje (Pasajuje), E ir F grupių komandos – K grupėje (Okinavoje), G ir H grupių komandos – L grupėje (Džakartoje).

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Pirmojo etapo varžybos vyks rugpjūčio 25–30 dienomis, antrojo etapo – rugsėjo 1 ir 3 dienomis, ketvirtfinalio – rugsėjo 5–6 dienomis, pusfinalio – rugsėjo 8 dieną, finalo – rugsėjo 10 dieną.

Komandos, kurios pirmojo etapo grupėse užims trečiąją ir ketvirtąją vietas, pagal tą pačią sistemą antrajame grupių etape varžysis dėl 16–32 vietų. Šios varžybos bus svarbios, nes pasaulio pirmenybėse komandos kovos dėl kelialapių į Paryžiaus olimpines žaidynes ir į olimpinės atrankos turnyrą.

Kelialapiai

Vyrų krepšinio rinktinės per pasaulio pirmenybes kovos dėl kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes ir olimpinės atrankos turnyrą, kuris vyks 2024 metų vasaros pradžioje.

Paryžiaus žaidynėse dalyvaus dvylika komandų. Kol kas teisę žaisti olimpiniame vyrų krepšinio turnyre turi tik jo šeimininkė Prancūzijos rinktinė.

Pasaulio pirmenybėse bus įteikti septyni olimpiniai kelialapiai. Po du kelialapius gaus Europos ir Amerikos žemynų komandos, po vieną kelialapį – Afrikos, Azijos ir Okeanijos žemynų komandos.

Taip pat pasaulio pirmenybėse paaiškės net 19 komandų, kurios gaus teisę žaisti olimpinės atrankos turnyre. Šią vasarą jau paaiškėjo, kad olimpinės atrankos turnyre dalyvaus Kroatijos, Lenkijos, Bahamų, Bahreino ir Kamerūno rinktinės, kurios laimėjo olimpinės atrankos įžanginius turnyrus.

Žemynai

Gausiausiai atstovaujamas žemynas yra Europa. Pasaulio pirmenybėse žais dvylika Europos šalių rinktinių (Lietuva, Graikija, Ispanija, Italija, Juodkalnija, Latvija, Prancūzija, Sakartvelas, Serbija, Slovėnija, Suomija ir Vokietija).

Iš Amerikos atvyko septynios komandos (Brazilija, Dominikos Respublika, JAV, Kanada, Meksika, Puerto Rikas ir Venesuela), iš Azijos – šešios komandos (Japonija, Filipinai, Iranas, Jordanija, Kinija ir Libanas), iš Afrikos – penkios komandos (Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Egiptas, Pietų Sudanas ir Žaliasis Kyšulys), iš Okeanijos – dvi komandos (Australija ir Naujoji Zelandija).

Tiesa, Azijos ir Okeanijos zonos yra sujungtos, todėl atrankos turnyre šių žemynų komandos kovojo kartu. Tačiau dėl olimpinių kelialapių Azijos ir Okeanijos komandos kovos atskirai.

Žvaigždės

Pasaulio pirmenybėse nežais daug ryškiausių planetos krepšinio žvaigždžių. Šią vasarą į rinktines atvyko tik du iš 15 krepšininkų, kurie buvo išrinkti į praėjusio NBA sezono geriausių žaidėjų pirmąjį, antrąjį arba trečiąjį penketą. Tai – kanadietis Shai Gilgeousas-Alexanderis ir slovėnas Luka Dončičius.

Kiti trys į NBA geriausių pirmąjį penketą patekę krepšininkai (graikas Giannis Antetokounmpo, amerikietis Jaysonas Tatumas bei Kamerūno, Prancūzijos ir JAV pilietybes turintis Joelis Embiidas) žaisti pasaulio pirmenybėse atsisakė. Į rinktines neatvyko nė vienas krepšininkas, kuris buvo išrinktas į antrąjį arba trečiąjį NBA geriausiųjų penketą, tarp jų – lietuvis Domantas Sabonis.

Pasaulio pirmenybėse dalyvaus tik du iš dešimties krepšininkų, kurie praėjusį sezoną buvo išrinkti į Eurolygos pirmąjį arba antrąjį geriausių žaidėjų penketą. Tai – prancūzas Mathias Lessort‘as ir Walteris Tavaresas iš Žaliojo Kyšulio.

Lietuva

Lietuvos rinktinėje šią vasarą žaidžia vos keturi krepšininkai, atstovavę šaliai praėjusių metų Europos pirmenybėse. Tai – Jonas Valančiūnas, kuris nuo 2011 metų nepraleido nė vieno didžiojo turnyro, jauniausias rinktinės žaidėjas Rokas Jokubaitis, Mindaugas Kuzminskas ir Ignas Brazdeikis.

Po pertraukos į rinktinę grįžo Donatas Motiejūnas, Eimantas Bendžius ir Vaidas Kariniauskas, kurie anksčiau žaidė rinktinėje per pasaulio, Europos pirmenybes arba olimpines žaidynes.

Kiti penki krepšininkai – Tomas Dimša, Margiris Normantas, Tadas Sedekerskis, Gabrielius Maldūnas ir Deividas Sirvydis – yra didžiųjų turnyrų debiutantai. G.Maldūnas ir D.Sirvydis apskritai į rinktinę pirmą kartą buvo pakviesti tik šiais metais.

Lietuvos rinktinės nuostolių sąrašas labai ilgas. Žaisti pasaulio pirmenybėse atsisakė arba nebuvo pakviesti Domantas Sabonis, Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Arnas Butkevičius, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Artūras Gudaitis, Laurynas Birutis, Martynas Echodas, Arnoldas Kulboka.

Čempionai

Per praėjusias 18 pasaulio pirmenybių čempionėmis tapo septynių šalių komandos. Daugiausiai medalių iškovojo JAV rinktinė, kuri penkis kartus užėmė pirmąją vietą, tris kartus – antrąją vietą ir keturis kartus – trečiąją vietą.

Pasaulio čempionėmis taip pat tapo SSRS, Jugoslavija (po tris kartus), Brazilija, Serbija ir Juodkalnija bei Ispanija (po du kartus) bei Argentina (vieną kartą).

Praėjusiose pasaulio pirmenybėse, kurios vyko 2019 metais Kinijoje, aukso medalius iškovojo Ispanijos krepšininkai, finale nugalėję Argentinos komandą 95:75. Rungtynėse dėl trečiosios vietos Prancūzijos ekipa įveikė Australijos rinktinę 67:59.

Senbuviai ir naujokai

Pirmosios pasaulio pirmenybės buvo surengtos 1950 metais. Nuo tada Brazilijos ir JAV rinktinės nepraleido nė vieno turnyro. Jos šiais metais pasaulio pirmenybėse žais 19-ąjį kartą.

15-ąjį kartą pasaulio pirmenybėse dalyvaus Kanada ir Puerto Rikas, 13-ąjį – Australija ir Ispanija, 10-ąjį – Italija ir Kinija.

Šiais metais pasaulio pirmenybėse debiutuoja keturios komandos: Latvija, Sakartvelas, Pietų Sudanas ir Žaliasis Kyšulys. Penkios komandos – Egiptas, Meksika, Libanas, Slovėnija ir Suomija – grįžta po pertraukos.

Palyginti su praėjusiomis pirmenybėmis, pasikeitė devynios komandos. Aukščiau paminėtos naujokės ir sugrįžėlės pakeitė šiais metais kelialapių neiškovojusias Argentinos, Rusijos, Turkijos, Čekijos, Lenkijos, Korėjos, Senegalo, Nigerijos, Tuniso rinktines.

Praeitis

Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvauja šeštąjį kartą.

Lietuviai debiutavo 1998 metais ir užėmė septintąją vietą. Paskui mūsų šalies rinktinė praleido vienerias pasaulio pirmenybes, bet nuo 2006 metų pateko į visus stipriausių planetos komandų turnyrus.

2006 metais buvo užimta septintoji vieta, 2010 metais Turkijoje laimėti vieninteliai bronzos medaliai, 2014 metais užimta ketvirtoji vieta, 2019 metais – devintoji vieta.

2010 metais geriausią rezultatą pasiekė Kęstučio Kemzūros treniruojama komanda, o į pasaulio pirmenybių geriausių krepšininkų penketą tuomet buvo išrinktas Lietuvos rinktinės lyderis, vidutiniškai 19 taškų pelnydavęs Linas Kleiza.

Praėjusiose pasaulio pirmenybėse, kurios vyko 2019 metais Kinijoje, Dainiaus Adomaičio treniruojama komanda laimėjo trejas iš penkerių rungtynių ir iškrito antrajame grupių etape. Mūsų šalies krepšininkai laimėjo dvejas pirmąsias rungtynes su Senegalu ir Kanada, bet paskui nusileido Australijai ir Prancūzijai. Paskutiniajame ture lietuviai, tuo metu jau praradę galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas, nugalėjo Dominikos Respubliką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?