EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovas pasaulio čempionato starte – buvęs Europos čempionas Egiptas

Egipto rinktinė, pirmoji Lietuvos krepšininkų varžovė penktadienį prasidedančiose pasaulio pirmenybėse, daug kartų buvo Afrikos čempionė, bet yra tapusi ir Europos čempione.

 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Egipto krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 12:36 PM

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė penktadienį pasaulio pirmenybes pradės rungtynėmis su buvusia Europos ir daugkartine Afrikos čempione Egipto komanda.

Lietuviai ir egiptiečiai ant Pasajaus arenos parketo žengs ne pirmi. Jie jau žinos, kaip baigėsi kitos D grupės rungtynės tarp Juodkalnijos ir Meksikos komandų.

Septintąjį kartą pasaulio pirmenybėse dalyvaujanti Egipto rinktinė yra gana aiški D grupės autsaiderė. Vis dėlto egiptiečiai trykšta ryžtu paneigti jiems nepalankias prognozes.

„Pasaulio pirmenybėse bus sunku, bet mes tikime, kad galime patekti į kitą etapą. Mūsų tikslas – pasaulio pirmenybėse iškovoti olimpinį kelialapį“, – prieš pirmąsias rungtynes sakė Egipto rinktinės lyderis Ehabas Aminas.

Daug santūresnis buvo nuo 2022 metų pradžios Egipto rinktinę treniruojantis kanadietis Roy Rana: „Visi, kurie bent truputį išmano apie krepšinį, žino kokia galinga yra Lietuvos rinktinė. Aš taip pat žinau, kokia stipri yra Meksikos rinktinė. Žmonės, kurie mažiau domisi krepšiniu, yra nedaug girdėję apie Juodkalniją, bet ji taip pat yra stipri krepšinio jėga. Laimėti galime tik tuo atveju, jei parodysime viską, ką mokame“.

Aplankė Rygą ir Kauną

Po Pirmojo pasaulio karo, kai krepšinis sparčiai plito visame pasaulyje, Egiptas buvo viena iš nedaugelio nepriklausomų Afrikos valstybių. Afrikos sportas tuo metu buvo labai silpnai išsivystęs ir visai neorganizuotas, todėl egiptiečiai tuo metu dalyvaudavo Europos sporto varžybose.

Krepšinį egiptiečiai pamėgo beveik iškart. XX amžiaus pradžioje Egipte buvo labai stipri britiškos kultūros įtaka, šalis priimdavo ir amerikietiškas naujoves, tad sąlygos krepšiniui buvo palankios.

Europos vyrų krepšinio pirmenybėse Egipto rinktinė pirmą kartą dalyvavo 1937 metais, kai turnyras vyko Rygoje. Ten egiptiečiai pirmą kartą susitiko su Lietuvos rinktine ir jai pralaimėjo 7:21. Po kelių dienų Lietuvos ir Egipto rinktinės žaidė dar kartą. Pakeliui namo egiptiečiai užsuko į Kauną ir antrą kartą pralaimėjo Lietuvos krepšininkams 14:22.

Deja, per 1939 metų Europos pirmenybes, kurios buvo surengtos Kaune, Egipto krepšininkai mūsų šalies neaplankė. Trečiosios žemyno pirmenybės vyko gegužės pabaigoje, kai Egipte jau buvo prasidėjęs turizmo sezonas. Dauguma Egipto krepšininkų dirbo turizmo versle, o tokiu metu išeiti bent trumpų atostogų buvo neįmanoma.

Tapo Europos čempionais

Egipto rinktinė Europos pirmenybėse žaidė iki 1953 metų. 1947 metais egiptiečiai iškovojo bronzos medalius ir gavo teisę rengti 1949 metų Europos pirmenybes. Žaisdami namie Egipto krepšininkai pasiekė didžiausią pergalę – tapo Europos čempionais.

1949 metais į Egiptą neatvyko dauguma stipriausių Europos komandų, todėl varžovai nebuvo labai stiprūs. Kita vertus, viena iš tuometinių Europos krepšinio lyderių Prancūzija savo rinktinę į Šiaurės Afriką atsiuntė, bet ir prancūzai žaisdami su šeimininkais buvo bejėgiai. Rungtynes, kurios lėmė aukso medalių likimą, egiptiečiai laimėjo net 57:36.

Afrikos vyrų krepšinio pirmenybės pirmą kartą buvo surengtos 1962 metais. Egipto rinktinė pirmaisiais dešimtmečiais buvo viena iš aiškių žemyno lyderių ir iki 1993 metų laimėjo medalius visose Afrikos pirmenybėse, kuriose dalyvavo. Tiesa, egiptiečiai dalyvaudavo ne visuose turnyruose. Politiniai santykiai tarp daugelio Afrikos šalių buvo labai sudėtingi, todėl nacionalinės federacijos dažnai atsisakydavo dalyvauti oficialiuose turnyruose, kuriuos rengdavo „nedraugiškos“ valstybės.

Nuo 1962 iki 2021 metų Afrikos pirmenybės buvo surengtos 30 kartų. Egipto krepšininkai dalyvavo 24 turnyruose, per kuriuos iškovojo penkis aukso, šešis sidabro ir šešis bronzos medalius.

Daugiau kartų Afrikos čempione tapo tik Angolos rinktinė (vienuolika). Tuo tarpu pagal visų medalių skaičių pirmąją vietą dalijasi Egiptas, Angola ir Senegalas, tarp prizininkų patekę po 17 kartų.

Pasiekė tik vieną pergalę

Nors Egipto rinktinė yra viena iš labiausiai tituluotų Afrikos komandų, pastaraisiais metais žemyno pirmenybių medalius iškovoja labai retai. Per pastaruosius aštuonis turnyrus (nuo 2005 m.) egiptiečiai ant garbės pakylos lipo tik kartą – 2013 metais laimėjo sidabro medalius.

Egipto komandai labai nesėkmingai susiklostė pastarosios Afrikos pirmenybės, kurios 2021 metų vasarą vyko Ruandos sostinėje Kigalyje. Egiptiečiai pirmosiose rungtynėse nugalėjo Centrinės Afrikos rinktinę, bet tai buvo vienintelė jų pergalė. Kitose grupės rungtynėse daugkartiniai čempionai po lygios kovos nusileido Tuniso bei Gvinėjos krepšininkams ir jau aštuntfinalyje turėjo susitikti su galinga Angolos rinktine.

Šios rungtynės baigėsi Angolos krepšininkų pergale, o Egipto rinktinė galutinėje lentelėje užėmė vos vienuoliktąją vietą ir pakartojo savo blogiausią visų laikų rezultatą.

Egiptiečiai atsigriebė pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. „Faraonai“ laimėjo 8 iš 12 rungtynių ir Afrikos zonos F grupėje užėmė antrąją vietą.

Nors Egipto rinktinė žymiai atsiliko nuo grupės nugalėtojos Pietų Sudano komandos (11 pergalių), tai nebuvo labai svarbu. Egipto krepšininkai kelialapį į pasaulio pirmenybes užsitikrino iki atrankos turnyro pabaigos likus dviem turams ir paskui pralaimėjo abejas jiems nieko nelėmusias rungtynes.

Atvyko visi geriausieji

Atrankos turnyre Egipto rinktinės branduolys buvo labai aiškus. Tiek pagal aikštėje praleistą laiką, tiek pagal taškus komandos smogiamąją jėgą sudarė Ehabas Aminas (14,5 tšk.), Assemas Marei (12,6 tšk.), Amras El Gendy (12,6 tšk.), Anasas Mahmudas (9,9 tšk.) ir Jusefas Abu Šuša (6,4 tšk.).

Visi šie krepšininkai liepos mėnesį atvyko į rinktinės stovyklą ir kelias savaites ruošėsi pasaulio pirmenybėms. Palyginti su atrankos turnyru, Egipto rinktinėje nėra jokių žymių nuostolių.

Ruošdamasi pasaulio pirmenybėms Egipto rinktinė šią vasarą žaidė tik ketverias rungtynes su kitų šalių rinktinėmis. Liepos pabaigoje Slovėnijoje stovyklą surengę egiptiečiai pralaimėjo Kinijai 69:80, bet nugalėjo Sakartvelą 81:76.

Kitas dvejas rungtynes Egipto rinktinė žaidė rugpjūčio viduryje Abu Dabyje. Ten buvo pralaimėta Meksikai 71:77 ir Libanui 64:70.

Naujokas iš Niujorko

Šią vasarą solidžiu Egipto rinktinės pastiprinimu tapo 24 metų amerikietis Patrickas Gardneris.

Šio krepšininko tėvas – airių ir italų kilmės amerikietis, motina – Kaire užaugusi egiptietė. P.Gardneris apie Egiptą žino ne vien iš pasakojimų – prie Nilo krantų jis praleido ne vieną vaikystės vasarą, todėl yra gerai susipažinęs su egiptiečių kultūra.

„Mama norėjo, kad kuo daugiau žinotume apie jos gimtąją šalį. Man labai patikdavo leisti vasaras Egipte. Jis – visiškai kitoks negu Niujorkas, bet taip pat yra nuostabi vieta, – „Arab News“ leidiniui pasakojo Niujorke užaugęs Egipto rinktinės naujokas. – Seniai galvojau, kad būtų puiku žaisti Egipto rinktinėje, bet iki šios vasaros nemaniau, kad tai įmanoma“.

Kad P.Gardnerio noras išsipildytų, turėjo pasistengti ir Egipto krepšinio federacija. Egipto natūralizacijos įstatymai yra gana griežti, todėl vien to, kad P.Gardnerio motina yra egiptietė, neužteko. Egipto pasą amerikietis šią vasarą gavo tarpininkaujant šalies krepšinio vadovams.

P.Gardneris šiais metais baigė Maristo koledžą. 211 centimetrų ūgio vidurio puolėjas NCAA pirmenybėse pelnydavo 19,1 taško ir atkovodavo 6,6 kamuolio, bet Maristo komanda per visą sezoną laimėjo tik 13 iš 33 rungtynių ir Metro-Atlanto grupėje užėmė paskutinę vietą.

Vis dėlto egiptiečių kilmės krepšininkas neliko nepastebėtas. Prieš kelias savaites jis atstovavo „Miami Heat“ komandai NBA vasaros lygose, o paskui su juo sutartį pasirašė „Brooklyn Nets“ klubas. Tiesa, pagal šią sutartį P.Gardneris dalyvaus tik „Nets“ ikisezoninėje stovykloje. Po stovyklos krepšininkas tikriausiai žais G lygoje.

Sezoną praleido Šiauliuose

P.Gardneris nėra vienintelis Egipto rinktinėje žaidžiantis amerikietis. Adamas Moussa taip pat gimė ir užaugo JAV. Tačiau šis krepšininkas FIBA bazėje iškart buvo įregistruotas kaip Egipto pilietis, todėl nelaikomas natūralizuotu žaidėju.

Teksase užaugęs 21 metų A.Moussa praėjusį sezoną žaidė Juodųjų kalvų valstybinio universiteto komandoje, kuri rungtyniauja NCAA antrojoje pakopoje. Rudenį gynėjas kelsis į aukštesnį lygį – jis perėjo į NCAA pirmojoje pakopoje žaidžiančią Tarletono universiteto komandą.

NCAA pirmenybėse yra rungtyniavę ir keli Egipto krepšininkai. Asemas Marei, Ehabas Aminas, Anasas Mahmudas, Omaras Oraby prieš kelerius metus mokėsi JAV universitetuose, paskui pabandė jėgas NBA vasaros lygose, bet stipriausios pasaulio lygos klubų nesudomino.

E.Aminas, A.Mahmudas ir O.Oraby grįžo į tėvynę ir profesionalo karjerą tęsia Egipto klubuose.

Tuo tarpu A.Marei, kuris 2015 metais baigė Minesotos valstybinį universitetą, nusprendė karjerą tęsti Europoje. Pirmasis jo klubas Senajame žemyne buvo „Šiauliai“, kuriuose egiptietis žaidė 2015–2016 metų

sezone. Po to 206 centimetrų ūgio puolėjas rungtyniavo Vokietijos, Turkijos, Prancūzijos lygose, o du praėjusius sezonus praleido Korėjoje, kur atstovavo Čangvono „LG Sakers“ komandai.

NBA čempiono pagyrimai

Devyni iš dvylikos į pasaulio pirmenybes atvykusių krepšininkų žaidžia Egipto klubuose. Daugelis iš jų niekada nėra rungtyniavę užsienio lygose.

Egipto lyga šiuo metu yra viena iš stipriausių, o gal ir stipriausia Afrikos žemyne. Tai patvirtina Gizos „Zamalek“ ir Kairo „Al Ahly“ klubų pergalės Afrikos lygoje. „Zamalek“ svarbiausiame žemyno turnyre triumfavo 2021 metais, „Al Ahly“ – 2023 metais.

„Al Ahly“ šiais metais tapo ir Egipto čempionu, o šio klubo krepšininkai sudaro Egipto rinktinės branduolį. Nacionalinėje komandoje žaidžia penki šių metų Egipto čempionai: Ehabas Aminas, Omaras Oraby, Amras El Gendy, Amras Zahranas ir Karimas El Gizavy.

Beje, naudingiausiu Afrikos lygos krepšininku išrinktas „Al Ahly“ puolėjas Nuni Omotas į pasaulio pirmenybes atvyko su Pietų Sudano rinktine.

Egipto krepšinio reikalai rūpi ir JAV rinktinės treneriui Steve‘ui Kerrui. Daugkartinis NBA čempionas gimė ir augo Beirute, bet kelerius metus lankė amerikietišką vidurinę mokyklą Kaire. Mokydamasis Egipto sostinėje, S.Kerras žaidė Kairo amerikiečių mokyklos komandoje, kuri susitikdavo ir su stipriausiais Egipto klubais.

Jaunystės nostalgija verčia pasidomėti, kaip vystosi Egipto krepšinis. „Šiuo metu stebime, kaip Egipto krepšinis daro pažangą. „Zamalek“ ir „Al Ahly“ pergalės Afrikos lygoje bei kiti laimėjimai rodo, kad Egipto krepšinis eina į priekį, Tai – puiku“, – „Esquire Middle East“ leidiniui sakė S.Kerras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.