EUROLYGA 2023

Trečioji pasaulio čempionato diena: Prancūzijos fiasko, nesitvardantis G. Pozzecco, pirmieji kelialapiai ir Kanados pasivaikščiojimai

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse sekmadienį krito pirma favoritė. Fiasko patyrė Latvijos krepšininkams pralaimėjusi Prancūzijos rinktinė. Tuo tarpu favoritus patiesę latviai, o taip pat lietuviai, juodkalniečiai, vokiečiai ir kanadiečiai užsitikrino kelialapius į antrąjį etapą.

Latvija laimėjo prieš Prancūziją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latvija laimėjo prieš Prancūziją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos ir Meksikos rinktinių dvikovos momentai.<br>FIBA nuotr.
Lietuvos ir Meksikos rinktinių dvikovos momentai.<br>FIBA nuotr.
Latvijos ir Prancūzijos rinktinių mačo momentas.<br>FIBA nuotr.
Latvijos ir Prancūzijos rinktinių mačo momentas.<br>FIBA nuotr.
Italijos rinktinės treneris Gianmarco Pozzecco buvo išpratytas iš arenos.<br>FIBA nuotr.
Italijos rinktinės treneris Gianmarco Pozzecco buvo išpratytas iš arenos.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 11:06 PM

Kelialapiai

Lietuvos, Latvijos, Juodkalnijos, Vokietijos ir Kanados rinktinės sekmadienį įvykdė pirmąją užduotį. Šios penkios komandos, pasiekusios antrąsias pergales, užsitikrino kelialapius į pasaulio pirmenybių antrąjį etapą ir kartu gavo teisę žaisti bent olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Šios penkios komandos kelialapius į olimpinę atranką dar galės iškeisti į vertingesnius. Antrajame etape lietuviai, latviai, juodkalniečiai, vokiečiai ir kanadiečiai kovos dėl tiesioginių kelialapių į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Pasaulio pirmenybėse krepšininkai kovoja dėl septynių olimpinių kelialapių. Po du kelialapius gaus Europos ir Amerikos, po vieną – Afrikos, Azijos ir Okeanijos komandos.

Sekmadienį antrąją pergalę taip pat iškovojo ir vienvalde A grupės lydere tapo Dominikos Respublikos rinktinė. Vis dėlto ši komanda kelialapio į antrąjį etapą dar neužsitikrino.

Aritmetinę galimybę patekti į antrąjį etapą sekmadienį prarado Egipto, Meksikos, Libano, Suomijos ir Prancūzijos rinktinės.

Varžovai

Lietuvos rinktinė antrajame ture be vargo nugalėjo Meksikos komandą 96:66. Kitose šios grupės rungtynėse Juodkalnijos krepšininkai įveikė Egipto ekipą 89:74.

Lietuviai ir juodkalniečiai turi po dvi pergales, egiptiečiai ir meksikiečiai – po du pralaimėjimus.

Kelialapius į kitą etapą užsitikrinusios Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės antradienį kovos dėl pirmosios vietos D grupėje ir dėl taško, kuris bus įskaitytas antrajame etape.

Beje, Juodkalnijos rinktinė jau užsitikrino geriausią visų laikų rezultatą pasaulio pirmenybėse. Juodkalniečiai tik antrą kartą dalyvauja stipriausių planetos komandų turnyre, o prieš penkerius metus Kinijoje jie per penkerias rungtynes pasiekė vieną pergalę ir užėmė 25-ąją vietą.

Dabar Juodkalnijos rinktinė, kaip ir Lietuvos rinktinė, užsitikrino bent 16-ąją vietą.

Padėtis

Vokietijos rinktinė pirmoji užsitikrino pirmojo etapo grupės nugalėtojos vardą ir į antrąjį etapą tikrai keliaus su vienu įskaitiniu tašku.

Kituose turnyruose panašiu atveju, trečiojo turo rungtynės Vokietijos krepšininkams būtų bereikšmės. Tačiau dėl olimpinės atrankos sistemos gali būti svarbi kiekviena pergalė.

Pasaulio pirmenybėse dėl 9–12 ir 13–16 vietų nebus žaidžiama, o komandos bus surikiuotos pagal laimėtų rungtynių skaičių ir taškų skirtumą. Dėl to net ir pergalė ar pralaimėjimas iš pirmo žvilgsnio bereikšmėse rungtynėse gali nulemti olimpinį kelialapį.

Tiesa, labai mažai tikėtina, kad ši aritmetika bus svarbi stipriausioms Europos ir Amerikos komandoms. Užtat silpnesnės komandos neturėtų numoti ranka į įmestų ir praleistų taškų skirtumą.

Fiasko

Prancūzijos rinktinei pasaulio pirmenybėse nereikia kovoti dėl jokių kelialapių. 2024 metų vasaros olimpinės žaidynės vyks Paryžiuje, todėl prancūzai jose rungtyniaus kaip šeimininkai.

Vis dėlto Prancūzijos krepšininkai į Tolimuosius Rytus keliavo tikrai ne dėl to, kad jau po antrųjų rungtynių pasitrauktų iš kovos dėl medalių ir pasmerktų save mažareikšmėms rungtynėms su Libano, Irano ir Dramblio Kaulo Kranto komandomis.

Tačiau nutiko būtent taip, ir jau sekmadienį paaiškėjo, kad „mėlynieji“ medalių taupyklės nepapildys. Komanda, kuri 2019 metų pasaulio pirmenybėse iškovojo bronzos medalius, paskui Tokijo olimpinėse žaidynėse ir 2022 metų Europos pirmenybėse laimėjo sidabro apdovanojimus, šiose pasaulio pirmenybėse patyrė visišką fiasko.

Siužetas

Prancūzus į prarają pastūmė Latvijos rinktinė, įveikusi varžovus 88:86.

Prancūzijos rinktinė pirmavo beveik visas rungtynes, o trečiojo kėlinio pabaigoje įgijo didžiausią 12 taškų persvarą 74:62. Tačiau net tuo metu prancūzai karščiavosi, o jų nervingumas dar labiau padidėjo, kai ketvirtojo kėlinio pradžioje antrą nesportinę pražangą gavo ir iš aikštės buvo pašalintas veteranas Nando De Colo.

Ketvirtajame kėlinyje latviai net penkis kartus mažino skirtumą iki vieno taško, bet niekaip negalėjo persverti ar bent išlyginti rezultato.

Tai pavyko tik paskutinę minutę, kai kovodamas dėl kamuolio prasižengė Prancūzijos rinktinės vidurio puolėjas Rudy Gobert‘as. Likus 37 sek. prie baudos metimo linijos stojęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Rolandas Šmitas abukart buvo taiklus ir pirmą kartą rungtynėse persvėrė rezultatą 87:86.

Prancūzai po to surengė dar dvi atakas, bet jos nebuvo rezultatyvios.

Nors R.Šmitas pelnė 20 taškų, pagrindiniu mačo didvyriu tapo ne jis, bet praėjusį sezoną Kėdainių „Nevėžyje“ žaidęs Artūras Žagaras. 23 metų gynėjas tempė komandą, kai ketvirtajame kėlinyje reikėjo vytis varžovus, ir pelnė 22 taškus bei atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Šeimininkai

Sekmadienį pirmąsias pergales iškovojo Afrikos ir Azijos žemynų komandos. Afrikos sąskaitą atidarė Angolos rinktinė, nugalėjusi pagrindinę pasaulio pirmenybių šeimininkę Filipinų komandą 80:70, Azijos garbę apgynė kita turnyro šeimininkė Japonijos rinktinė, įveikusi Suomijos ekipą 98:88.

Abejos rungtynės baigėsi vienodu dešimties taškų skirtumu, bet buvo visiškai nepanašios. Angolos rinktinė nugalėjo gana ramiai, o japonams reikėjo išlipti iš nemažos duobės.

Okinavos arenoje šeimininkai po trečiojo kėlinio atsiliko 10 taškų skirtumu 63:73, tačiau paskutiniame ketvirtyje Japonijos komandai pavyko beveik viskas: gynėjai puikiai pataikė tritaškius, baudos aikštelėje varžovus vartė natūralizuotas amerikietis Joshas Hawkinsonas.

Šiais metais Japonijos pasą gavęs 208 cm ūgio J.Hawkinsonas pelnė 28 taškus ir atkovojo 19 kamuolių.

Japonams nesukliudė net tai, kad jų ryškiausia žvaigždė, NBA žaidžiantis Juta Vatanabė labiau trukdė negu padėjo. „Phoenix Suns“ naujokas pataikė tik 1 iš 6 metimų ir pelnė 4 taškus.

Klaidos

Vokietis Dennisas Schröderis ir australas Patrickas Millsas yra savo komandų žaidimą ir rezultatus nulemiantys krepšininkai. Sekmadienį per tarpusavio rungtynes šiedu įžaidėjai taip pat buvo dėmesio centre ir dažniausiai varinėdavosi kamuolį.

Jie, kaip įprasta buvo rezultatyviausi: D.Schröderis pelnė 30 taškų ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, P.Millsas surinko 21 tašką ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Tačiau paskutinę minutę lyderiai varžėsi ne taškais, bet klaidomis. Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 24 sek., D.Schröderis užmynė šoninę liniją, likus 10 sek. – P.Millsas prarado kamuolį nusivaręs jį į varžovų apsuptį.

P.Millso klaida kainavo brangiau, nes D.Schröderio komanda tuo metu pirmavo vienu tašku. Vokiečiai pranašumo neprarado ir nugalėjo 85:82.

Sekmadienį abiejų komandų lyderiai turėjo po vieną patikimą ginklanešį. Bet jei australas Joshas Giddey (17 taškų) likus žaisti 31 sek. nepataikė svarbaus baudos metimo ir nepasinaudojo puikia galimybe išlyginti rezultatą (rezultatas buvo 82:83), tai vokietis Maodo Lo (20 taškų) paskutinę sekundę įtvirtino savo komandos pergalę.

Beje, labai lygiai vyko beveik visos rungtynės. Tik pirmosiomis minutėmis Vokietijos komanda nutolo 16:5, bet paskui skirtumas visą laiką buvo vienženklis.

Bausmė

Italijos krepšininkai daugiau nei pusę rungtynių su Dominikos Respublikos rinktine žaidė be vyriausiojo trenerio Gianmarco Pozzecco. Emocingasis italas jau antrojo kėlinio pabaigoje prisiprašė antrosios techninės pražangos ir buvo pašalintas iš arenos.

Didelės įtakos rungtynių eigai trenerio pašalinimas neturėjo. Nors Italijos komanda mačo pradžioje nuskuodė į priekį 12:0, antrajame kėlinyje varžovai iš Karibų jau buvo perėmę iniciatyvą, o po pertraukos žaidimo sąlygas diktavo Dominikos Respublikos komanda. Italijos rinktinės karštligiškas spurtas paskutinėmis minutėmis nieko negalėjo pakeisti ir Dominikos Respublikos rinktinė šventė antrąją pergalę 87:82.

Sekmadienį rungtynių pradžioje lyg ne savas buvo Dominikos Respublikos komandos lyderis Karlas Anthony Townsas. Užtat jį puikiai pavadavo labai taikliai tritaškius svaidęs Badalonos „Joventut“ gynėjas Andresas Felizas. Šiedu krepšininkai pelnė po 24 taškus. A.Felizas pataikė net 7 iš 10 tritaškių.

Skirtumas

Kanados rinktinė sekmadienį Libano krepšininkus sutriuškino net 55 taškais 128:73. Tai – šio turnyro rekordas, bet absoliučiam pasaulio pirmenybių rekordui ir netgi Kanados rinktinės rekordui grėsmė nekilo.

Pasaulio pirmenybių rekordas priklauso SSRS rinktinei, kuri 1974 metais sutriuškino Centrinės Afrikos Respublikos komandą 92 taškais 140:48.

Vėliau arčiausiai šio pasiekimo buvo Kanados rinktinė, kuri per 1986 metų pasaulio pirmenybes nugalėjo Malaizijos komandą 90 taškų skirtumu 128:38.

Beje, sekmadienį net devynių Kanados krepšininkų rezultatyvumas buvo dviženklis, visi vienuolika krepšininkų, kurie buvo įleisti į aikštę, žaidė bent 13 minučių ir pelnė bent 6 taškus. Tik Luguentzas Dortas galėjo pailsėti ir pasimėgauti vaizdu nuo atsarginių suolo.

Taškai

Sekmadienį rezultatyviausiai žaidė 30 taškų pelnęs Vokietijos rinktinės lyderis Dennisas Schröderis.

Jis tapo trečiuoju krepšininku, šiose pirmenybėse pasiekusiu 30 taškų ribą. Turnyro rekordas priklauso slovėnui Lukai Dončičiui, kuris šeštadienį pelnė 37 taškus. Pirmajame ture 35 taškus įmetė Pietų Sudano amerikietis Carlikas Jonesas.

Dienos penketas

Dennisas Schröderis (Vokietija). 30 tšk. (5/10 dvitaškių, 5/9 tritaškių, 5/5 baudų), 8 rez.perd. per 35,5 min.

Andresas Felizas (Dominikos Respublika). 24 tšk. (1/2 dvitaškių, 7/10 tritaškių, 1/2 baudų), 5 atk.kam., 5 rez.perd. per 33,5 min.

Artūras Žagaras (Latvija). 22 tšk. (5/6 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/9 baudų), 5 rez.perd. per 29,5 min.

Gersonas Goncalvesas (Angola). 17 tšk. (1/4 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 3/3 baudų), 6 atk.kam. per 32 min.

Joshas Hawkinsonas (Japonija). 28 tšk. (7/8 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 14/15 baudų), 19 atk.kam. per 37,5 min.

Dienos treneris

Luca Banchi (Latvija).

2 turas

A grupė

Italija – Dominikos Respublika 82:87. M.Spissu 17, S.Fontecchio 13, G.Ricci 12, A.Polonara 10 / K.A.Townsas 24, 11 atk.kam., A.Felizas 24, J.Montero 12.

Filipinai – Angola 70:80. J.Clarksonas 21, A.Edu 9 / G.Goncalvesas 17, G.Domingosas 15, B.Fernando 14, J.Bango ir S.De Sousa po 10.

Lentelė: Dominikos Respublika – 2, Italija – 1, Angola – 1, Filipinai – 0.

D grupė

Lietuva – Meksika 96:66. J.Valančiūnas 15, 12 atk.kam., R.Jokubaitis 15, M.Kuzminskas 14, D.Motiejūnas ir I.Brazdeikis po 10, T.Sedekerskis, E.Bendžius ir T.Dimša po 7, D.Sirvydis 3, G.Maldūnas 2, M.Normantas 0 / G.Gironas 13, P.Cruzas, O.Mendezas ir I.Gutierrezas po 10.

Juodkalnija – Egiptas 89:74. N.Vučevičius 16, N.Ivanovičius 15, K.Perry 11, V.Mihailovičius ir D.Radončičius po 10 / E.Aminas 26, A.Mahmudas ir P.Gardneris po 13.

Lentelė: Lietuva – 2, Juodkalnija – 2, Egiptas – 0, Meksika – 0.

E grupė

Australija – Vokietija 82:85. P.Millsas 21, J.Giddey 17, X.Cooksas ir D.Exumas po 9 / D.Schröderis 30, M.Lo 20, D.Theisas ir I.Bonga po 9.

Japonija – Suomija 98:88. J.Hawkinsonas 28, 19 atk.kam., J.Kavamura 25, M.Hiedzima ir K.Tominaga po 17 / L.Markkanenas 27, 12 atk.kam., M.Jantunenas 13, E.Maxhuni 12.

Lentelė: Vokietija – 2, Australija – 1, Japonija – 1, Suomija – 0.

H grupė

Libanas – Kanada 73:128. O.Spellmanas 16, K.Zeinūnas 15, A.Haidaras 11 / R.J.Barrettas 17, T.Bellas-Haynesas 15, M.Ejimas 13, N.Alexanderis-Walkeris, Sh.Gilgeousas-Alexanderis, Z.Edey ir K.Olynykas po 12.

Prancūzija – Latvija 86:88. E.Fournier 27, G.Yabusele 18, N.Batumas 13 / A.Žagaras 22, R.Šmitas 20, Dav.Bertanas 15, K.Zorikas 13.

Lentelė: Kanada – 2, Latvija – 2, Prancūzija – 0, Libanas – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.