EUROLYGA 2023

Lietuvių olimpinę svajonę sužlugdyti sieks tas pačias bėdas išgyvenantys serbai

Serbijos vyrų krepšinio rinktinė į pasaulio pirmenybes atvyko be šių metų NBA čempiono Nikolos Jokičiaus, bet svarbus praradimas nepakeitė serbų planų kovoti dėl olimpinio kelialapio.

 Lietuvių olimpinę svajonę sužlugdyti sieks tas pačias bėdas išgyvenantys serbai<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvių olimpinę svajonę sužlugdyti sieks tas pačias bėdas išgyvenantys serbai<br> lrytas.lt koliažas
 Serbijos rinktinės sudėtis
 Serbijos rinktinės sudėtis
 Lietuvių ir serbų žaidėjų statistika
 Lietuvių ir serbų žaidėjų statistika
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
B.Šimančius<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Šimančius<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br> FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
 Serbijos rungtynių nuotrauka<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 10:00 AM

Likimo broliai

Klasikinė Europos krepšinio dvikova. Šis apibūdinimas Lietuvos ir Serbijos rungtynėms tinka labiau nei bet kurioms kitoms. Senajame žemyne nėra šalių, kurioms krepšinis būtų toks svarbus, kaip Lietuvai ir Serbijai, todėl kiekvienas jų tarpusavio mačas yra ypatingas net tada, kai lietuviai ir serbai pradeda jausti pergalių badą.

Šiuo metu pergalių badą jaučia ir lietuviai, ir serbai. „Ereliai“ („Orlovi“), kaip tėvynėje vadinama Serbijos vyrų krepšinio rinktinė, pastaruosius medalius laimėjo per 2017 metų Europos pirmenybes. Jose serbams atiteko sidabras.

Praėjusiose pasaulio pirmenybėse, kurios vyko 2019 metais Kinijoje, serbai aplenkė lietuvius. Mūsų šalies rinktinė tąkart nepateko į atkrintamąsias varžybas, o Serbijos komanda pralaimėjo ketvirtfinalyje ir užėmė penktąją vietą.

Didelės nusivylimo bangos nuvilnijo užpernai ir pernai. 2021 metais Kaunas ir Belgradas rengė olimpinės atrankos turnyrus, bet namų sienos nei vieniems, nei kitiems nepadėjo nukeliauti į Tokijo žaidynes.

Praėjusių metų Europos pirmenybėse Serbijos krepšininkai formaliai užėmė aukštesnę vietą negu lietuviai, bet turnyrą baigė tame pačiame etape – aštuntfinalyje. Serbijos komandai nesėkmė buvo skaudesnė. Svetislavo Pešičiaus treniruojami krepšininkai grupės varžybose laimėjo visas penkerias rungtynes, bet aštuntfinalyje gavo antausį nuo Italijos rinktinės.

Šiais metais siaurame takelyje pasaulio pirmenybių garbės pakylos link kažkam vietos vėl neužteks. Lietuvos ir Serbijos rinktinės antradienį susirems turnyro ketvirtfinalyje, po kurio kovą dėl medalių tęs tik nugalėtojai.

Išvargino NBA sezonas

„Mes norime patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes, – prieš dvi savaites Serbijos krepšininkams atvykus į Filipinus, pagrindinį tikslą pabrėžė rinktinės treneris Svetislavas Pešičius. – Ruošėmės pagal planą, nebuvo nenumatytų įvykių. Gaila, kad keli krepšininkai dėl žinomų priežasčių negalėjo atvykti į rinktinę. Bet tai – jau praeitis. Dėkoju visiems vaikinams, kurie atvyko ir triūsė treniruotėse“.

Galbūt serbai kalbėtų apie didesnius tikslus, net ir maksimalų, tačiau jiems trūksta nemažai pajėgių krepšininkų. Serbai, kaip ir lietuviai, iš šią vasarą į rinktinę neatvykusių žaidėjų lengvai galėtų sudaryti komandą, kuri būtų panašaus pajėgumo į kovojančią pasaulio pirmenybėse.

Padėti „ereliams“ šią vasarą atsisakė NBA arba Eurolygoje žaidžiantys Nikola Jokičius, Nikola Kaliničius, Vasilije Micičius, Vladimiras Lučičius, Aleksejus Pokuševskis, Nemanja Bjelica, Nemanja Nedovičius, Ognjenas Jaramazas.

Be abejo, didžiausias praradimas – šių metų NBA čempionas, į lygos geriausių krepšininkų antrąjį penketą išrinktas ir naudingiausiu finalo serijos žaidėju pripažintas „Denver Nuggets“ vidurio puolėjas N.Jokičius.

28 metų milžinas prieš kelis mėnesius buvo pažadėjęs atvykti į rinktinę, bet užsitęsęs NBA sezonas privertė jį apsigalvoti. Vasaros viduryje paaiškėjo, kad Serbijos rinktinė siekti tikslų privalės be ryškiausios žvaigždės.

N.Jokičiaus pavyzdžiu pasekė šią vasarą sutartį su „Oklahoma City Thunder“ sudaręs 29 metų V.Micičius. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas nusprendė kryptingai ruoštis NBA debiutui.

Serbijos žiniasklaida svarstė, kad V.Micičiaus sprendimą dėl rinktinės nulems N.Jokičiaus sprendimas. Geriausiam šalies krepšininkui pranešus, kad pasaulio pirmenybėse nedalyvaus, dingo ir viltis sulaukti V.Micičiaus.

„Jie nesijaučia fiziškai ir psichologiškai pasiruošę atitikti rinktinėje keliamus reikalavimus. Priežastys subjektyvios. Draugiškai pasikalbėjau su visais krepšininkais, esu nusivylęs, bet juos suprantu“, – sakė S.Pešičius, kalbėdamas ne tik apie N.Jokičių bei V.Micičių, bet ir apie „Barcelona“ puolėją N.Kaliničių, kuris taip pat pageidavo šią vasarą pailsėti.

Išvyko įpusėjus stovyklai

Kelis krepšininkus sustabdė objektyvios priežastys – praėjusį sezoną patirtos traumos. Senas žaizdas vasarą gydėsi Nemanja Bjelica, Aleksejus Pokuševskis, Vladimiras Lučičius, Ognjenas Jaramazas.

Veteranas Stefanas Jovičius vasaros pradžioje paprašė nekviesti jo į rinktinę dėl asmeninių priežasčių. Tačiau paaiškėjus, kad komandos gretos išretėjo, S.Jovičius atvyko į treniruočių stovyklą ir pasaulio pirmenybėse yra pagrindinis rinktinės įžaidėjas.

S.Jovičius tapo ypatingai svarbus, kai įsibėgėjus treniruočių stovyklai, po pralaimėjimo draugiškose rungtynėse Italijos rinktinei, komandą paliko Nemanja Nedovičius. Žinia buvo netikėta, nes praėjusiais metais dėl traumų daug varžybų praleisdavęs Belgrado „Crvena Zvezda“ gynėjas šią vasarą nesiskundė jokiais dideliais skausmais.

„Kad visuomenei neliktų paslapčių, jaučiu pareigą paaiškinti, kodėl nebetęsiu pasiruošimo pasaulio pirmenybėms. Visada sau kėliau aukščiausius tikslus, bet stovykloje pamačiau, kad nesu tinkamos formos. Be to, deja, neprisitaikiau prie man skiriamo naujo vaidmens ir negaliu būti toks naudingas, koks norėčiau“, – sprendimą paaiškino buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas.

Vienas atsisakė, kitas grįžo

Nežaidžiant N.Jokičiui, ryškiausia Serbijos rinktinės žvaigždė yra kitas NBA aukštai vertinamas krepšininkas 31 metų Bogdanas Bogdanovičius.

B.Bogdanovičius nuo 2013 metų praleido vos vieną didįjį turnyrą – 2022 metų Europos pirmenybes. Pernai „Atlanta Hawks“ puolėjas žaisti negalėjo, nes jam buvo atlikta kelio operacija.

Krepšininkas praleido ne vien Europos pirmenybes, bet ir NBA pirmenybių pradžią, o grįžęs į aikštę praėjusį sezoną pelnydavo vidutiniškai 14 taškų ir su Atlantos komanda nukeliavo iki atkrintamųjų varžybų.

„Bogdanas yra mūsų komandos lyderis. Jis per kiekvienas rungtynes patvirtina milžinišką individualų meistriškumą ir įkvepia komandos draugus“, – prieš pasaulio pirmenybes apie B.Bogdanovičių kalbėjo treneris S.Pešičius.

NBA pirmenybėse pernai debiutavo kitas Serbijos rinktinės žaidėjas Nikola Jovičius. Tiesa, šis 20-metis puolėjas stipriausioje pasaulio lygoje dar tik apšyla kojas ir praėjusį sezoną klajojo tarp „Miami Heat“ ir G lygoje rungtyniaujančios „Sioux Falls Skyforce“ komandos.

NBA reguliariajame sezone N.Jovičius į aikštę buvo įleistas tik per 15 rungtynių ir pelnydavo 5,5 taško. „Heat“ šiais metais nukeliavo net iki NBA finalo, bet finalo serijoje jaunasis serbas aikštėje trumpai pabėgiojo tik apie tris minutes, kai Majamio komanda buvo susitaikiusi su pralaimėjimu.

Po pasaulio pirmenybių į NBA lygą iškeliaus 23 metų Filipas Petruševas. Jis du praėjusius sezonus žaidė Stambulo „Anadolu Efes“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ komandose, o šiais metais nusprendė, kad atėjo laikas debiutuoti NBA.

Susitiks su Eurolygos žaidėjais

Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis ruošdamasis Eurolygos rungtynėms galėjo gerai išnagrinėti ne vien F.Petruševo žaidimą.

Praėjusį sezoną Eurolygoje taip pat rungtyniavo Tado Sedekerskio komandos draugas Vanja Marinkovičius (Vitorijos „Baskonia“), Marko Guduričius (Stambulo „Fenerbahçe“), Ognjenas Dobričius („Crvena Zvezda“) ir Aleksa Avramovičius (Belgrado „Partizan“).

Anksčiau Eurolygoje po kelis sezonus praleido Stefanas Jovičius, Nikola Milutinovas ir Dejanas Davidovacas. Du pastarieji krepšininkai praėjusį sezoną žaidė Maskvos CSKA komandoje, bet vasarą sudarė sutartis su Eurolygos klubais. N.Milutinovas grįžta į Pirėjo „Olympiakos“, D.Davidovacas – į „Crvena Zvezda“.

Laimėjo ketverias rungtynes

Per pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio rungtynes lietuviams nereikės pratintis prie naujos aplinkos. Atkrintamosios varžybos rengiamos Pasajaus „Mall of Asia“ arenoje, kurioje Lietuvos rinktinė žaidė abiejų grupių etapų rungtynes.

Serbijos komanda į šią areną atvyko iš Kesono „Araneta Coliseum“, tad serbai turės šiek tiek apsiprasti. Kita vertus, Serbijos krepšininkams keliauti toli nereikėjo – ir Pasajus, ir Kesonas yra Manilos metropolyje. Tarp šių arenų – mažiau nei valanda kelio traukiniu arba, „Google Maps“ vertinimais, apie tris valandas kelio pėsčiomis.

Pasaulio pirmenybių grupių varžybose Serbijos rinktinė laimėjo ketverias iš penkerių rungtynių. Visas keturias pergales serbai pasiekė daugiau nei įtikinamai. Jie sutriuškino Kiniją 105:63, Puerto Riką 94:77, Pietų Sudaną 115:83 ir Dominikos Respubliką 112:79.

Serbijos rinktinė yra vienintelė komanda, šiame turnyre laimėjusi trejas rungtynes didesniu nei 30 taškų skirtumu. O ir pergalė prieš puertorikiečius buvo lengvesnė, negu galima pagalvoti pažvelgus į galutinį rezultatą. Po dviejų kėlinių serbai pirmavo 30 taškų skirtumu, tad po pertraukos galėjo sau leisti atsipalaiduoti.

Vis dėlto vieną sykį „ereliai“ buvo nutupdyti ant žemės. Jie iššvaistė didelį pranašumą ir pralaimėjo Italijos rinktinei 76:78.

Pakartojo pernykštį scenarijų

Serbijos sirgaliai per rungtynes su italais negalėjo patikėti savo akimis. Atrodė, kad jiems antrą kartą rodomos praėjusių metų Europos pirmenybių aštuntfinalio rungtynės, kurių trečiajame kėlinyje Serbijos rinktinė ramiai pirmavo dviženkliu skirtumu, bet paskui buvo bejėgė prieš puikiai tritaškius pataikiusius varžovus ir pralaimėjo Italijos komandai.

Šių metų pasaulio pirmenybėse scenarijus nebuvo identiškas, bet Serbijos krepšininkams, žaidžiant su italais, vėl neužteko trečiajame kėlinyje turėtos 16 taškų persvaros.

Lyg to būtų maža, šių metų vasarą per Akropolio turnyro rungtynes Atėnuose serbai taip pat iššvaistė 16 taškų persvarą ir nusileido tai pačiai Italijos komandai...

„Po pralaimėjimo niekas nebūna laimingas. Atvykome čia ne vien dėl to, kad įveiktumėm italus, bet ir tikėdamiesi padaryti viską, ką galime, – po pasaulio pirmenybėse patirto pralaimėjimo kalbėjo S.Pešičius. – Visi nuolat kalbėjo apie Italijos rinktinę, ir tai paveikė krepšininkus psichologiškai. Bet privalome galvoti apie kitas rungtynes. Nėra kada verkti ir liūdėti.

Mes, serbai, sunkiai pripažįstame, kad kiti gali būti geresni negu mes, bet Italijos rinktinė yra viena iš stipriausių turnyro komandų. Mes privalome mokytis iš tų, kurie šiuo metu yra stipresni. Mokytis iš kitų – ne gėda. Tikros komandos atsitiesia po pralaimėjimų. O aš tikiu mūsų krepšininkų aistra ir ambicijomis“.

Žaidėjas neteko inksto

Per triuškinamai laimėtas rungtynes treneris S.Pešičius galėjo leisti ilgiau pailsėti pagrindiniams žaidėjams. Šią galimybę truputį apribojo nedidelės dviejų krepšininkų traumos: Filipas Petruševas buvo priverstas praleisti dvejas rungtynes, Aleksa Avramovičius – vienerias.

Komandos lyderiai žaisdavo nemažai. Bogdanas Bogdanovičius aikštėje praleisdavo 27,1 min., Nikola Milutinovas – 25 min., Nikola Jovičius – 24,6 min.

Grupių varžybose B.Bogdanovičiaus vidurkis buvo 18,4 taško, N.Milutinovo – 14 taškų, N.Jovičiaus – 11,2 taško. Prie komandos puolimo sėkmingai prisidėdavo Ognjenas Dobričius (vid. 10,2 tšk.), A.Avramovičius (10 tšk.) ir Vanja Marinkovičius (9,6 tšk.). Net dešimties Serbijos krepšininkų vidurkis šiame turnyre yra didesnis negu 6 taškai.

„Per paskutines rungtynes su Dominikos Respublikos rinktine, man buvo svarbu suteikti galimybę A.Avramovičiui ir F.Petruševui. Jie puikiai žaidė pasiruošimo rungtynėse, bet vos tik prasidėjo pasaulio pirmenybės, juos praradome. Mums jų reikia, todėl labai svarbu, kad šiandien jie galėjo žaisti ilgai ir vėl pajautė žaidimo ritmą“, – pasibaigus antrajam etapui, džiaugėsi S.Pešičius.

Deja, geriausių pasaulio komandų turnyras labai liūdnai baigėsi vidurio puolėjui Borišai Simaničiui. Jam per rungtynes su Pietų Sudano rinktine buvo smarkiai sutrenktas inkstas. Manilos ligoninės gydytojai 25 metų krepšininkui skubiai atliko operaciją, tačiau pažeistą inkstą teko pašalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.