EUROLYGA 2023

Kriminalas krepšinio aikštėje: amžių slėpusiam nepilnamečiui teko siūti kaktą, tėvai varžovui iškėlė bylą

Oficialiose krepšinio rungtynėse kovoje dėl kamuolio varžovą nustūmęs sportininkas gavo nesportinę pražangą, bet jo komanda vis tiek laimėjo. Tačiau pergalės džiaugsmas greitai išblėso – krepšininkui policijoje buvo pareikšti įtarimai dėl smurtavimo.

Kraujas ir melagystės Ukmergėje: krepšinio rungtynės virto sunkiai išsprendžiamu kriminalu.<br> Lrytas.lt montažas.
Kraujas ir melagystės Ukmergėje: krepšinio rungtynės virto sunkiai išsprendžiamu kriminalu.<br> Lrytas.lt montažas.
Pasirodo, į krepšinį kai kurie mūsų teisėsaugininkai turi savo požiūrį – anot jų, kovos aikštėje gali virsti nusikaltimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasirodo, į krepšinį kai kurie mūsų teisėsaugininkai turi savo požiūrį – anot jų, kovos aikštėje gali virsti nusikaltimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 12:17 PM, atnaujinta Sep 27, 2023, 10:44 PM

Ukmergės policijos tyrėjai ir Vilniaus prokurorai, atrodo, ėmė formuoti naują praktiką, pagal kurią nuo šiol krepšinio, futbolo, regbio, bokso arba kitų kontaktinių sporto šakų atstovai per varžybas privalės elgtis lyg džentelmenai per iškilmingą vakarienę.

Pasirodo, žaidimo metu patirta trauma gali būti traktuojama kaip smurto pasekmė, o traumą sukėlęs sportininkas – nusikaltėlis, prieš kurį pradedamas baudžiamasis persekiojimas.

Trenkėsi į koloną

Šis tragikomiškas įvykis nutiko rugpjūčio 12 dieną Ukmergės „Šilo“ progimnazijos sporto salėje per FIBA registruotą trijulių krepšinio turnyrą „Aukštaitijos krepšinio fiesta“, kuriame dalyvavo apie 50 įvairių amžiaus grupių komandų iš visų Aukštaitijos regionų.

Tarpusavyje kovojant Molėtų ir Šiaulių komandoms po netaiklaus krepšininko metimo kamuolys atšoko toli nuo lanko – prie pat šoninės linijos. Dėl atšokusio kamuolio puolė kovoti 21 metų 194 centimetrų ūgio Šiaulių „Ramybėlės“ komandos narys Martynas Č. ir 11 centimetrų už jį žemesnis varžovas.

Kovodami dėl kamuolio krepšininkai susidūrė ore, o mažesnis ir smulkesnis Tomas Aukštuolis (vardas ir pavardė pakeisti, redakcijai žinomi) krisdamas užkliuvo už suoliuko, stovinčio prie aikštės šoninės linijos, ir kakta trenkėsi į koloną.

Skyrė nesportinę pražangą

Rungtynių teisėjai, pamatę, kad sportininkui iš kaktos teka kraujas, trumpam sustabdė rungtynes.

Kai budinti medikė sutvarstė traumuoto sportininko galvą, rungtynės buvo pratęstos, o Martynui Č. skirta nesportinė pražanga. Nors krepšininkas buvo pasodintas ant atsarginių suolo, jo komanda laimėjo rungtynes.

Jau po rungtynių nukentėjusį sportininką savo automobiliu į ligoninę nuvežė turnyro organizavusios sporto draugijos „Žalgiris“ Utenos skyriaus vadovas Algirdas Bivainis. Čia susižeidusiam krepšininkui buvo susiūta kakta.

„Tai buvo žaidimo situacija, – du žaidėjai kovojo dėl kamuolio. Krepšinis – kontaktinis sportas ir traumų išvengti neįmanoma. Laimei, šįkart nieko rimto neįvyko – nukentėjęs sportininkas iškart buvo išleistas iš ligoninės“, – sakė A.Bivainis.

Melavo apie amžių

Gal toks sporte gana neretas incidentas būtų buvęs užmirštas, jei ne nukentėjusio vaikino tėvai, buvę rankininkai.

Jie parašė pareiškimą policijai, kad jų sūnų nustūmusio varžovo atžvilgiu būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ukmergės policijos pareigūnai iškart ėmė vykdyti įgeidžius ir iškėlė bylą, o T.Aukštuolis buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

Tuomet paaiškėjo, kad jis dar yra nepilnametis, – norėdamas dalyvauti turnyre krepšininkas nurodė, kad jam 23 metai, tačiau iš tiesų jam buvo vos šešiolika.

Todėl ir jo apklausa vyko specialiame nepilnamečiams skirtame kambaryje.

T.Aukštuolis sėdėjo tarp pliušinių meškiukų bei lėlyčių ir atsakinėjo į klausimus. Apklausoje, kaip numato įstatymas, dalyvavo teismo skirta psichologė, vaiko teisių tarnybos atstovė ir motina.

Vaikinas papasakojo, kad kovodamas dėl kamuolio buvo nustumtas, tačiau negalėjo pasakyti, kas jį nustūmė, nes varžovo nematė.

Tuomet policininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad kovodamas dėl kamuolio T.Aukštuolį partrenkė Martynas Č.

Liepė skubiai atvykti

Kadangi nepavyko rasti įtariamojo kontaktų, policininkai, praėjus 8 dienoms po rungtynių, paskambino Martyno Č. motinai ir pareikalavo duoti sūnaus telefono numerį.

„Mano mama buvo priblokšta, policininkas kalbėjo šiurkščiai, visaip gąsdino“, – pasakojo šiaulietis krepšininkas.

Jau kitą dieną skambučio sulaukė pats Martynas Č. Jam buvo liepta atvykti į Ukmergės policijos komisariatą su advokatu, nes bus pateikti įtarimai įvykdžius nusikaltimą.

Vaikinas net neįsivaizdavo, kodėl yra kviečiamas, nes jokių nusikaltimų nebuvo padaręs. Jis negalėjo net pagalvoti, kad gali būti apkaltintas dėl incidento per krepšinio rungtynes.

Paėmė DNR mėginius

Į Ukmergės policijos komisariatą atvykęs vaikinas kaip rimtas nusikaltėlis buvo iš visų pusių nufotografuotas, paimti jo pirštų atspaudai ir DNR mėginiai.

Tuomet buvo pranešta, kad jis įtariamas per rungtynes sužalojęs varžovą.

„Bandėme su advokatu paaiškinti, kad buvo žaidybinė situacija, kokių sporte pasitaiko dažnai, tačiau tyrėja nenorėjo nieko girdėti“, – sakė Martynas Č.

Vaikinui tą pačią dieną buvo pareikšti įtarimai įvykdžius nusikaltimą pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį – fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas. Pagal šį straipsnį nuteistiesiems gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Martynas Č. įtariamas tuo, kad mušdamas ir kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą, – per rungtynes tyčia stipriai pastūmė nukentėjusįjį į nugarą, dėl to jis griūdamas atsitrenkė galva į koloną ir prasiskėlė galvą“, – teigiama Ukmergės policijos vyresniosios tyrėjos Sonatos Kidikės pateiktame įtarime.

Maža to, tyrėja vaikinui paskyrė kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Advokatas – priblokštas

Dalyvauti pirmojoje apklausoje Martynas Č. buvo pasikvietęs savo giminaitį advokatą, kuris labiau specializuojasi civilinėse bylose.

Tačiau pamatęs, kad reikalai rimti, o tyrėjai nusiteikę ryžtingai – nubausti jį, vaikinas pasisamdė žinomą sostinės advokatą, buvusį Generalinės prokuratūros prokurorą Aidą Mažeiką.

„Kai man pasakė, kokiomis aplinkybėmis buvo įvykdytas tariamas nusikaltimas, iš pradžių pamaniau, kad čia kažkoks pokštas. Tokio absurdo dar neteko girdėti“, – tvirtino A.Mažeika.

Advokatas paskambino Lietuvos krepšinio federacijos vadovams ir sarkastiškai išrėžė: „Nedelsdami uždrauskite visus turnyrus, nes tuoj pradės „semti“ ne tik krepšininkus už smurtavimą, bet ir jus – kaip nusikaltimų organizatorius.“

A.Mažeika samprotavo, kad pagal tokią tyrėjų ir prokurorų logiką Pietų Sudano krepšininką, kuris per pasaulio krepšinio čempionatą taip trenkė Serbijos atletui, kad net teko pašalinti inkstą, reikėtų už sunkų kūno sužalojimą nuteisti ilgiems laisvės atėmimo metams.

„O ką daryti su futbolininkais, kurie vietoj kamuolio spirdami pataiko varžovui į koją? Juk po tokių smūgių atsiranda mėlynė, o tai jau nežymus sveikatos sutrikdymas. Tokių atvejų pasitaiko kone per kiekvienas rungtynes. Jau nekalbu apie boksininkus ar regbininkus, kurie po dažnos kovos grįžta pasruvę krauju“, – kalbėjo advokatas.

Prokurorė nekomentuoja

Nors ikiteisminį tyrimą pradėjo Ukmergės policijos komisariatas, šią bylą kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė Rūta Šipkauskienė.

„Lietuvos ryto“ paklausta, ar jai nekeista, kai baudžiamasis persekiojimas taikomas sportininkams dėl per rungtynes sukeltų sužalojimų, pareigūnė nedaugžodžiavo.

„Ši byla susijusi su nepilnamečiu, todėl ypač jautri. Ne aš pradėjau šį ikiteisminį tyrimą, todėl nieko komentuoti negaliu, tik patvirtinu patį faktą, kad vyksta ikiteisminis tyrimas“, – sakė prokurorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.