EUROLYGA 2023

„Kibirkšties“ krepšininkės stoja prie Europos taurės starto linijos – kas Lietuvos čempionių laukia šį kartą?

Ketvirtadienį europinį sezoną pradės Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkės. Lietuvos čempionės Vilniuje žais pirmąsias Europos taurės rungtynes, kuriose priims Prancūzijos lygos vidutiniokę „Angers“ komandą.

 „Kibirkšties“ krepšininkės stoja prie Europos taurės starto linijos – kas Lietuvos čempionių laukia šį kartą?<br> S. Čirbos nuotr.
 „Kibirkšties“ krepšininkės stoja prie Europos taurės starto linijos – kas Lietuvos čempionių laukia šį kartą?<br> S. Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 4:26 PM

Turnyras

„Kibirkštis“ antrą sezoną iš eilės varžysis antrajame pagal rangą žemyno turnyre, kuriame susitiks su „Angers“ (Prancūzija), „Constanța“ (Rumunija) ir Stambulo „Galatasaray“ komandomis.

Iš viso Europos taurės grupių varžybose dalyvaus 48 komandos iš 21 šalies. Komandos suskirstytos į dvylika grupių, kuriose kovos iki lapkričio 30 dienos.

Po dvi stipriausias grupių komandas ir aštuonios geriausios trečiąją vietą užimsiančios ekipos iškovos kelialapius į atkrintamąsias varžybas. Šešioliktfinalio rungtynės numatomos gruodžio 14 ir 21 dienomis, aštuntfinalio – sausio 11 ir 18 dienomis, ketvirtfinalio – vasario 22 ir 29 dienomis, pusfinalio – kovo 7 ir 14 dienomis, finalo – balandžio 3 ir 10 dienomis.

Europos taurės turnyre net šešios komandos atstovaus Turkijai, penkios – Prancūzijai, keturios – Ispanijai, po tris – Belgijai, Čekijai, Graikijai, Lenkijai ir Slovakijai, po dvi – Didžiajai Britanijai, Italijai, Izraeliui, Portugalijai ir Vengrijai, po vieną – Lietuvai, Latvijai, Kroatijai, Liuksemburgui, Nyderlandams, Rumunijai, Šveicarijai ir Vokietijai.

„Kibirkštis“

„Kibirkštis“, palyginti su praėjusiu sezonu, pasikeitė daugiau nei perpus, o didžiausi praradimai – Gintarė Petronytė ir Laura Juškaitė. Šios dvi krepšininkės praėjusį sezoną Europos taurės turnyre pelnė beveik du trečdalius komandos taškų.

Tiesa, L.Juškaitė į užsienį išvyko dar nesibaigus praėjusiam sezonui. Tuo tarpu Lietuvos arenose dominavusi G.Petronytė (vid. 21,1 tšk., 10,6 atk.kam.) užtikrino Vilniaus komandai šalies pirmenybių aukso medalius. Tarpsezoniu G.Petronytė išvyko į „Kayseri“ klubą (Turkija).

Kiti trys gana žymūs nuostoliai – Gerda Raulušaitytė (perėjo į Klaipėdos LCC), Karolina Kazočiūnaitė ir Gintarė Mažionytė (abi – į Kauno „Aistes“).

Kitos pagrindinės žaidėjos Gabrielė Šulskė (32, 177), Justina Miknaitė (21, 180), Eglė Zabotkaitė (23, 180) liko „Kibirkštyje“. Naujomis jų partnerėmis tapo amerikietė Morgan Pullins (30, 183), Dalia Donskichytė (23, 169, iš Klaipėdos „Neptūno“), Martyna Petrėnaitė (25, 181, iš Kauno „Aisčių“), ukrainietės Taisija Udodenko (34, 190) ir Viktorija Babyč (24, 183), bulgarė Teodora Dineva (27, 174).

M.Pullins į „Kibirkštį“ grįžo po keturių sezonų pertraukos. Praėjusį sezoną jį žaidė Liuksemburgo lygos vidutiniokėje „Esch“ komandoje.

Vilniaus komandoje pasikeitė ne tik daug žaidėjų, bet ir treneris. Nuo šio rudens „Kibirkščiai“ vadovauja Lietuvos rinktinės treneris Rimantas Grigas.

Varžovės

Europos taurės C grupėje „Kibirkštis“ žais su Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), „Angers“ (Prancūzija) ir „Constanța“ (Rumunija) ekipomis.

Aiški grupės favoritė – praėjusį sezoną į Europos taurės finalą patekusi „Galatasaray“. Ši komanda net trylika kartų tapo Turkijos čempione, bet praėjusį titulą iškovojo 2015 metais, o pastaraisiais sezonais lieka Stambulo „Fenerbahçe“ ir kelių kitų klubų šešėlyje.

Praėjusių Turkijos pirmenybių reguliariajame sezone „Galatasaray“ užėmė trečiąją vietą, o pusfinalyje nusileido „Fenerbahçe“ klubui.

Šį sezoną „Galatasaray“ taip pat bus sudėtinga varžytis su stipriausiais Turkijos lygos klubais, tačiau Europos taurės mastais šios komandos sudėtis yra labai stipri. „Galatasaray“ branduolį sudaro trys amerikietės Tiffany Mitchell, Myisha Hines-Allen ir Didžiosios Britanijos pasą turinti Mikiah Herbert-Harrigan bei dvi Belgijos rinktinės krepšininkės Julie Vanloo ir Hind Ben Abdelkader. Tiesa, šių metų Europos pirmenybėse, kuriose belgės iškovojo aukso medalius, savo šaliai atstovavo tik J.Vanloo. Ji buvo viena iš ryškiausių turnyro žvaigždžių ir pateko į Europos pirmenybių geriausių krepšininkių penketą.

Nors „Galatasaray“ pagrindinis penketas labai pajėgus, Turkijos lygoje, kuri pastaraisiais metais yra neabejotinai stipriausia Europos nacionalinė lyga, komandos sudėtis nėra išskirtinė. Tai patvirtina šio sezono pirmosios savaitės – „Galatasaray“ per penkis turus pasiekė tik dvi pergales.

„Angers“ tik užpernai grįžo į Prancūzijos pirmąją lygą ir praėjusį sezoną joje užėmė septintąją vietą. Anžė ekipa nekėlė rūpesčių lyderėms – reguliariajame sezone laimėjo tik 9 iš 22 rungtynių, o ketvirtfinalio mače triuškinamu rezultatu pralaimėjo abejas rungtynes Vilnevo ESB komandai.

Šį sezoną „Angers“ irgi negrasina versti kalnų. Net šešioms iš dvylikos krepšininkių, kurios įtrauktos į „Angers“ paraišką yra vos 17–20 metų, o komandos lyderės yra amerikietės Julie Wojta ir Gvinėjos rinktinei atstovaujanti Masseny Kaba.

Kita vertus, kelios jaunosios krepšininkės yra labai perspektyvios, o 19-metė Leila Lacan jau debiutavo Prancūzijos moterų rinktinėje.

Prancūzijos lygoje iki šios savaitės įvyko trijų turų rungtynės. „Angers“ per jas iškovojo vieną pergalę.

Tik pastaraisiais metais sustiprėjusi „Constanța“ praėjusį sezoną pirmą kartą tapo Rumunijos vicečempione. Konstancos komanda užėmė antrąją vietą reguliariajame sezone, o finale pralaimėjo Sfentu Georgės „Sepsi“ ekipai 0:2. „Sepsi“ per praėjusias Rumunijos pirmenybes nepatyrė nė vieno pralaimėjimo ir šį sezoną žaidžia Eurolygoje.

Garsiausia „Constanța“ krepšininkė yra ilgametė Rumunijos rinktinės lyderė 36-erių Gabriela Marginean, kuri daug metų rungtyniavo stipriausiose Turkijos ir Ispanijos komandose.

Rumunijos lygos varžybos šį rudenį dar neprasidėjo.

Praeitis

Praėjusį sezoną „Kibirkštis“ taip pat žaidė Europos taurės turnyre. Vilnietės pirmojo etapo grupėje laimėjo 3 iš 6 rungtynių, užėmė trečiąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

Vilniaus komanda abukart nugalėjo grupėje pirmąją vietą užėmusią Djoro „Uni“ (Vengrija), pasidalijo po pergalę su autsaidere Ankaros „Botaş“ (Turkija) ir dukart pralaimėjo Ašdodo „Makabi“ (Izraelis).

Šešioliktfinalyje „Kibirkštis“ pralaimėjo Šarlvilio-Mezjero „Flammes“ (Prancūzija) ekipai 65:68 ir 59:82.

Europos taurę pavasarį iškovojo Liono ASVEL, kurioje žaidžia Justė Jocytė. ASVEL krepšininkės finale netikėtai dideliu skirtumu sutriuškino „Galatasaray“ komandą 95:56 ir 85:57.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.