EUROLYGA 2023

Ko tikėtis „Rytui“ šių metų Čempionų lygos varžybose?

Lietuvos vyrų krepšinio vicečempionas Vilniaus „Rytas“ stoja prie Čempionų lygos starto linijos. Trečiadienį Vilniaus komanda žais pirmąsias FIBA turnyro rungtynes su Dižono JDA ekipa. Vėliau „Ryto“ krepšininkų pirmojo etapo B grupėje lauks Patrų „Prometheas“ ir „Opava“ išbandymai.

Ko tikėtis „Rytui“ šių metų Čempionų lygos varžybose? <br>V. Ščiavinsko nuotr.
Ko tikėtis „Rytui“ šių metų Čempionų lygos varžybose? <br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 8:36 PM

Sistema

Vyrų krepšinio Čempionų lygos grupių varžybose rungtyniaus 32 komandos. Jos suskirstytos į aštuonias grupes, kuriose žais iki gruodžio 20 dienos.

Grupių nugalėtojai iškart pateks į antrąjį grupių etapą. Komandos, kurios užims antrąją ir trečiąją vietas, žais atkrintamuosius mačus dėl teisės patekti į antrąjį grupių etapą.

Atkrintamieji mačai iki dviejų pergalių bus žaidžiami sausio mėnesį.

Antrajame grupių etape varžysis 16 komandų, kurios bus suskirstytos į keturias grupes. Šio etapo varžybos prasidės sausio pabaigoje ir baigsis kovo mėnesį. Po dvi geriausias grupių komandas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Ketvirtfinalyje, kurio rungtynės bus žaidžiamos balandžio mėnesį, komandos kovos iki dviejų pergalių. Ketvirtfinalio mačų nugalėtojai gaus teisę žaisti finalo ketverte. Baigiamasis turnyras bus surengtas gegužės mėnesį.

FIBA dar nepaskelbė tikslių ketvirtfinalio ir finalo ketverto datų. Finalo ketvertą paprastai priima vienas iš jame žaidžiančių klubų, o lemiamų varžybų vietą FIBA pasirenka pasibaigus ketvirtfinalio serijoms.

Geografija

Šį rudenį grupių varžybose startuos 15 šalių komandos: penkios – iš Turkijos, po keturias – iš Graikijos, Ispanijos ir Prancūzijos, trys – iš Vokietijos, po dvi – iš Italijos ir Izraelio, po vieną – iš Lietuvos, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Čekijos, Latvijos, Lenkijos, Portugalijos ir Vengrijos.

Rugsėjo mėnesį vykusiose Čempionų lygos atrankos varžybose taip pat dalyvavo Danijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Juodkalnijos, Kipro, Kosovo, Nyderlandų, Rumunijos, Sakartvelo, Serbijos, Slovakijos, Suomijos, Švedijos ir Šveicarijos komandos, tačiau joms patekti į grupių varžybas nepavyko.

Nors turnyras pavadintas Čempionų lyga, jame žaidžia tik septynių šalių čempionai: Belgijos – „Oostende“, Bosnijos ir Hercegovinos – Aleksandrovaco „Igokea“, Čekijos – „Opava“, Latvijos – Rygos VEF, Lenkijos – Ščecino „King“, Portugalijos – Lisabonos „Benfica“ ir Vengrijos – Sombathejaus „Falco“.

Pirmojo etapo grupės:

A grupė: Malagos „Unicaja“ (Ispanija), Le Mano „Sarthe“ (Prancūzija), Atėnų „Peristeri“ (Graikija), Sombathejaus „Falco“ (Vengrija).

B grupė: Vilniaus „Rytas“ (Lietuva), Dižono JDA (Prancūzija), Patrų „Prometheas“ (Graikija), „Opava“ (Čekija).

C grupė: Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (Ispanija), Stambulo „Darüşşafaka“ (Turkija), „Cholet“ (Prancūzija), Rygos VEF (Latvija).

D grupė: Atėnų AEK (Graikija), Liudvigsburgo „Riesen“ (Vokietija), Sasario „Dinamo“ (Italija), Ščecino „King“ (Lenkija).

E grupė: Izmyro „Karşıyaka“ (Turkija), Oldenburgo EWE (Vokietija), Strasbūro SIG (Prancūzija), „Oostende“ (Belgija).

F grupė: Lugo „Breogan“ (Ispanija), Bonos „Telekom“ (Vokietija), „Bursaspor“ (Turkija), Holono „Hapoel“ (Izraelis).

G grupė: Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Salonikų PAOK (Graikija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Lisabonos „Benfica“ (Portugalija).

H grupė: Mursijos UCAM (Ispanija), Bursos „Tofaş“ (Turkija), Tortonos „Derthona“ (Italija), Aleksandrovaco „Igokea“ (Bosnija ir Hercegovina).

Varžovai

„Ryto“ krepšininkai B grupėje dėl vieno tiesioginio kelialapio į antrąjį grupių etapą bei dviejų kelialapių į atkrintamąjį etapą kovos su Dižono JDA, Patrų „Prometheas“ ir „Opava“ komandomis.

JDA. Dižono ekipa – viena iš Prancūzijos krepšinio lyderių. JDA praėjusį sezoną penktą kartą iš eilės (neskaičiuojant dėl pandemijos nutraukto sezono) pateko į „Pro A“ atkrintamąsias varžybas, bet nepakartojo trijų praėjusių sezonų pasiekimo ir šių metų pavasarį pralaimėjo ketvirtfinalio seriją.

JDA pergales tiek anksčiau, tiek ir dabar užtikrina užsieniečiai. Tiesa, jei anksčiau komanda labiausiai remdavosi amerikiečiais, tai šį sezoną vieni iš svarbiausių žaidėjų yra Slovėnijos rinktinės gynėjas Gregoras Hrovatas (29, 196) bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės puolėjas Aleksandaras Lazičius (27, 203).

Vis dėlto be JAV krepšininkų Dižono klubas neišsiverčia. Kartu su dviem europiečiais bosnio Nenado Markovičiaus treniruojamos komandos smogiamąją jėgą sudaro amerikiečiai Cameronas Huntas (26, 192) ir septintą sezoną JDA aprangą vilkintis Davidas Holstonas (37, 167).

„Prometheas“. Pastaraisiais metais tarp Graikijos krepšinio lyderių įsitvirtinusi Patrų komanda praėjusį sezoną sėkmingai žaidė Europos taurės turnyre, kuriame pateko į ketvirtfinalį, bet šį sezoną persikėlė į Čempionų lygą.

Tai – tik viena iš daugelio permainų. Palyginti su praėjusiu sezonu, pasikeitė ir „Prometheas“ treneris, ir dauguma pagrindinių žaidėjų. Buvę lyderiai, tarp jų – rezultatyviausias praėjusio sezono „Prometheas“ krepšininkas Arnoldas Kulboka, išsivažinėjo į kitas komandas, o iš svarbių senbuvių liko tik amerikietis Anthony Cowanas (26, 183). Naujajam treneriui Ilijui Papatheodorou reikėjo kurti visiškai naujas žaidimo schemas, kuriose kartu su A.Cowanu pagrindinius vaidmenis atlieka kiti amerikiečiai Hunteris Hale‘as (26, 191), Cameronas Reynoldsas (28, 201) ir Chrisas Coffey (26, 201) bei praėjusio sezono pabaigoje „Ryte“ žaidęs kolumbietis Jaime Echenique (26, 208).

Patrų klubo vadovai nemažai tikisi ir iš latvio Artūro Kuruco (23, 193), kuris kelis praėjusius sezonus šildė Vitorijos „Baskonia“ suolą.

„Opava“. Opavos komanda praėjusį sezoną sensacingai nukarūnavo Čekijos krepšinio hegemoną, net 19 kartų iš eilės čempionu tapusį „Nymburk“. Čekijos lygos reguliariajame sezone „Opava“ užėmė tik septintąją vietą, bet sukėlė milžinišką sąmyšį atkrintamosiose varžybose, kuriose įveikė visus varžovus ir pasiekė auksinį finišą.

„Opava“ pergalė ypatinga dar ir dėl to, kad šis klubas remiasi Čekijos krepšininkais. Šį sezoną komandoje yra vos vienas užsienietis – slovakas Jakubas Mokranis (24, 200). Kiti pagrindiniai „Opava“ žaidėjai – buvęs Čekijos rinktinės gynėjas Jakubas Širina (35, 186) bei į Čekijos rinktinės stovyklas kviečiami, bet į dvyliktuką retai patenkantys Šimonas Puršlas (26, 206) ir Jakubas Slavikas (24, 199).

Opavos komandą net dvyliktą sezoną treniruoja buvęs ilgametis Čekijos rinktinės žaidėjas Petras Czudekas.

Lietuviai

Keli Lietuvos krepšininkai yra registruoti Čempionų lygoje žaidžiančiose užsienio komandose.

Lugo „Breogan“ atstovauja Matas Jogėla (25, 201) ir Martynas Sajus (27, 208), Atėnų AEK – Mindaugas Kuzminskas (34, 205), Salonikų PAOK – Laurynas Beliauskas (26, 192).

Liudvigsburgo „Riesen“ klube šį sezoną debiutuoja Vokietijoje užaugęs Dominykas Plėta (19, 206), buvusio Lietuvos krepšininko Dainiaus Plėtos sūnus.

Favoritai

Čempionų lygos favoritų ratas gana platus. Visgi pirmiausiai reikėtų pažymėti dvi Ispanijos komandas – Lagūnos „Tenerife“ ir Malagos „Unicaja“.

Dukart Čempionų lygos „Tenerife“ ašį jau ne pirmą sezoną sudaro brazilas Marcelinho Huertasas ir sakartvelietis Giorgis Šermadinis, o keli kiti pagrindiniai krepšininkai taip pat jau ne vienerius metus žaidžia kartu.

„Unicaja“ branduolys – Ispanijos rinktinės įžaidėjas Alberto Diazas, ilgai Eurolygoje rungtyniavę bosnis Nihadas Džedovičius ir amerikietis Willas Thomasas bei Juodkalnijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry.

Įgyvendinti Jeruzalės „Hapoel“ ambicijas bandys buvę „Ryto“ žaidėjai amerikietis Speedy Smithas ir kamerūnietis Maurice‘as Ndouras bei į tėvynę grįžęs Jovelis Zoosmanas. Įdomią sudėtį sudarė Tortonos „Derthona“, kurioje svarbūs vaidmenys numatomi amerikiečiui Kyle‘ui Weemui ir buvusiam „Ryto“ puolėjui kroatui Leonui Radoševičiui.

Galingą smogiamąjį duetą pristatė Izmyro „Karşıyaka“, pakvietusi amerikiečius Erricką McCollumą ir Darruną Hilliardą. Kita Turkijos ekipa Bursos „Tofaş“ mūsų šalies sirgaliams turėtų būti įdomi, nes į ją perėjo praėjusį sezoną Lietuvos klubuose žaidę kroatas Željko Šakičius ir amerikietis Austinas Wiley bei anksčiau LKL rungtyniavęs amerikietis Omaras Prewittas.

Graikijos komandos bandys remtis amerikietiška sudėtimi, tačiau ji paįvairinta ir europiečiais. Vienas iš svarbiausių Atėnų AEK krepšininkų – Mindaugas Kuzminskas, Atėnų „Peristeri“ – serbas Nemanja Dangubičius. Beje, „Peristeri“ taip pat žaidžia „Žalgirio“ gynėjo Nazo Mitrou-Longo brolis Elijah Mitrou-Longas.

Nugalėtojo vardą ginančiam Bonos „Telekom“ bus labai sunku pakartoti pernykštę pergalę, nes iš auksinės sudėties neliko beveik nieko. Naujasis šios komandos lyderis yra iš „Jonavos“ į Vokietiją išvykęs amerikietis Glynnas Watsonas.

Prieš naują sezoną sustiprėjo Rygos VEF. Į stipriausią Latvijos klubą po ilgos pertraukos grįžo dešimt metų užsienyje žaidęs Dairis Bertanas, VEF aprangą vėl apsivilko suomis Alexanderis Madsenas, solidžia paspirtimi gali tapti Puerto Riko rinktinės krepšininkai Isaiah Pineiro ir Arnaldo Toro. Rygos komanda nebus Čempionų lygos favoritė, bet gali tikėtis geresnio rezultato negu praėjusį sezoną, kai iškrito jau pirmajame etape.

Praeitis

Šis Čempionų lygos sezonas yra aštuntasis. Per praėjusius septynis sezonus nugalėtojais net keturis kartus tapo Ispanijos klubai: Lagūnos „Tenerife“ (2017 ir 2022 m.) bei Burgoso „San Pablo“ (2020 ir 2021 m.). Kitus tris titulus iškovojo Atėnų AEK (2018 m.), Bolonijos „Virtus“ (2019 m.) ir Bonos „Telekom“ (2023 m.).

Šių metų pavasarį „Telekom“ finale nugalėjo Jeruzalės „Hapoel“ komandą 77:70.

Prie pirmosios „Tenerife“ pergalės 2017 metais labai daug prisidėjo lietuvis Marius Grigonis. Jis buvo išrinktas pirmojo Čempionų lygos finalo ketverto naudingiausiu krepšininku.

„Rytas“

„Ryto“ krepšininkai Čempionų lygoje žaidžia ketvirtąjį sezoną. Kol kas Vilniaus komanda negali pasigirti gerais rezultatais. Debiutuodamas šiame turnyre (2020–2021 m. sezone) „Rytas“ iškrito pirmajame grupių etape, kitus du sezonus – antrajame grupių etape.

Į ketvirtfinalį nė karto nepateko ir anksčiau Čempionų lygoje žaidusios Lietuvos komandos. Šiame turnyre keturis kartus dalyvavo Klaipėdos „Neptūnas“, po du kartus – Panevėžio „Lietkabelis“ ir Utenos „Juventus“.

„Neptūnas“ tris kartus, o „Lietkabelis“ vieną kartą pateko į Čempionų lygos aštuntfinalį (pagal ankstesnę turnyro sistemą šis etapas buvo tolygus dabartiniam antrajam grupių etapui).

Šį sezoną patekti į Čempionų lygą bandė Jonavos „CBet“. Jonaviečiai rugsėjo pabaigoje žaidė atrankos turnyre, bet jo pirmajame etape pralaimėjo Strasbūro SIG komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.