EUROLYGA 2023

Apie skirtingas mačo dalis kalbėjęs ir auklėtinius gyręs G. Žibėnas: „Tikiuosi, kad tai bus lūžio momentas“

Vos neprisižaidęs Vilniaus „Rytas“ (2/2) 77:75 iškovojo labai svarbią pergalę FIBA Čempionų lygos B grupėje. Vilniečiai namuose susitvarkė su Patrų „Promitheas“ (2/2) klubu, o po pergalės vilniečių vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas apibūdino prastesnę antrąją mačo dalį, pasidžiaugė auklėtiniu kovingumu ir tikėjosi, kad šios rungtynės bus lūžio momentas.

Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Radzevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Radzevičius<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Margiris Normantas<br>T.Bauro nuotr.
Margiris Normantas<br>T.Bauro nuotr.
Keithas Hornsby<br>T.Bauro nuotr.
Keithas Hornsby<br>T.Bauro nuotr.
Martynas Echodas<br>T.Bauro nuotr.
Martynas Echodas<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
 Gytis Masiulis<br> T.Bauro nuotr.
 Gytis Masiulis<br> T.Bauro nuotr.
Arnas Velička<br>T.Bauro nuotr.
Arnas Velička<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
Arnas Velička<br>T.Bauro nuotr.
Arnas Velička<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
R. J. Cole'as<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Radzevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gytis Radzevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 12:15 AM, atnaujinta Nov 30, 2023, 12:18 AM

„Esu laimingas dėl savo vyrukų. Jie atkirto pagrindinius varžovų žaidėjus (Anthony) Cowaną ir (Hunterį) Hale‘ą. Jie kartu pelnė vos 17 taškų, o gynyba prieš juos buvo pagrindinis rungtynių akcentas.

Turime skirti šią pergalę mūsų sirgaliams. Galbūt mes neturėjome pilnos arenos, bet ne kiekybė, o kokybė yra svarbiausia. Mes keliaujame toliau. Mūsų kitos mintys jau FIBA Čempionų lygoje yra apie rungtynes prieš Opavą“, – po mačo žurnalistams kalbėjo G.Žibėnas.

Pirmoji mačo dalis vilniečiams buvo banguota. „Rytas“ pirmąjį ketvirtį pradėjo 2:8, tačiau jau antrajame kėlinyje surengė galingą spurtą 10:2 ir dėka įspūdingo Gyčio Radzevičiaus ir Gyčio Masiulio pasiaukojimo gynyboje bei gero žaidimo į ilgąją pertrauką ėjo turėdami solidų 13 taškų pranašumą (51:38).

Antroje mačo dalyje aikštelės šeimininkai kone visąlaik pirmavo, tačiau kiek geriau atrodė svečiai iš Patrų. „Promitheas“ krepšininkai po truputį grįžo į rungtynes ir vienu metu ketvirtąjį kėlinį laiminėjo rezultatu 7:18 ir turėjo 4 taškų pranašumą (69:73).

„Teisingai įėjome į rungtynes. Šiandien buvo vienos geresnių gynybinių rungtynių. Mes juos atkirtinėjome nuo visų derinių. Ypač mažiukai darė žiaurinį darbą. Labai didžiuojuosi savo žaidėjais.

Antroje rungtynių pusėje, kur įvyko lūžis... faktas, kad varžovas reaguos, kuomet atsilikinėjo 13 taškų skirtumu. Buvo ir mentalinės klaidos, kur padėjome per daug nuo metikų, neprasižengėme prieš tuos žaidėjus, kurie nepataiko baudos metimų... Labai norisi, kad turėtume tą žudiko instinktą ir tokias rungtynes nulaužtume ne per puolimą, o per gynybą, ką darėme sėkmingai didžiąją rungtynių dalį.

„Promitheas“ – tai stipri, atletiška komanda... patys matėte. Nėra taip lengva. Žiauriai džiaugiamės pergale ir skiriame ją savo sirgaliams“, – apie skirtingas rungtynių dalis kalbėjo G.Žibėnas.

Visgi Lietuvos vicečempionai nepakėlė baltos vėliavos ir kovėsi iki galo. R. J. Cole’as atliko puikų perdavimą Gyčiui Radzevičiui, kuris pelnė du taškus iš po krepšio, du sunkius taškus pridėjo ir Martynas Echodas, kuris išlygino rezultatą (73:73).

Drama iš „Avia Solutions Group“ arenos nedingo iki pat mačo pabaigos. Likus mažiau nei minutei iki mačo pabaigos dvitaškį į „Ryto“ krepšį įmetė praėjusį sezoną juodai-baltai-raudonas spalvas gynęs Jaime Echenique 73:75, tačiau lemiamą žodį tarė R. J. Cole‘as.

„Ryto“ amerikietis trečiojo kėlinio pradžioje buvo susižeidęs ranką po to, kai ant parketo krito kovoti dėl kamuolio, tačiau R. J. Cole‘as lemiamu metu nepabūgo varžovų ir pelnė keturis taškus paeiliui, o jo paskutinis metimas nubėgus nuo kranto iki kranto atnešė pergalę Lietuvos vicečempionams (77:75).

„Išgąsčiui laiko nebuvo, nes rungtynės – labai intensyvios ir reikia vadovauti komandai. Džiaugiuosi, kad nieko neatsitiko. Mums buvo labai svarbūs gynėjai, kurie šiandien labai agresyviai atakavo Patrų komandos didelius žmones. Tikrai džiaugiuosi“, – apie R. J. Cole‘o susižeidimą ir pasirodymą kalbėjo G.Žibėnas.

„Rytas“ iškovojo ypač svarbią pergalę ir vis dar nepalaidojo vilčių pakovoti dėl pirmosios vietos FIBA Čempionų lygos B grupėje, o kitas mačas bus žaidžiamas išvykoje (gruodžio 12 d.), kur „Rytas“ Opavoje susikaus prieš Čekijos čempionus ir sieks trečiosios pergalės FIBA Čempionų lygoje.

– Koks „Ryto“ potencialas gynyboje?, žurnalistai paklausė G.Žibėno.

– Sąžiningai sakau – mūsų potencialas gynyboje yra didesnis nei pernai. Gal neturime tiek taikinių, kiek pernai turėjome. Kartais pasižiūriu iš pernai rungtynių kelis epizodus iš gynybos. Kartais tos komandinės pastangos, papildoma pastanga, papildomos aktyvios rankos tave padaro elitine gynybos komanda. Labai džiugu, kad rungtynėse neįmetėme nei mes, nei varžovai. Džiaugiuosi, kad parodėme charakterį, kai atsilikinėjome keturiais taškais.

– Ar buvo pykčio po nesėkmingo derbio prieš „Wolves“?

– Be abejo buvo. Mes nesame tokie prasti, kokie buvome paskutinėse rungtynėse čia (ASG arenoje – red).

– Kiek galimų strategijų svarstėte, kai rungtynėse buvo likę mažai laiko?

– Pagrindinė mintis – pasižiūrėti, kaip išsidėsto varžovai prieš išsimesdami. Jie turėjo ilgą minutės pertraukėlę. Mes žinojome, kokį jie žais specialų derinį. Asistentai padarė labai gerą darbą. Mes tą derinį atspėjome ir po to paprašėme dar vienos minutės pertraukėlės. Svarbiausia mintis buvo neprasileisti tritaškio. Aš džiaugiuosi pergale. Mūsų darbas nėra būti matematikais ir panašiai. Mes einame nuo rungtynių iki rungtynių.

– Margiris Normantas užkūrė komandą gynyboje. Kiek smagu dėl jo gerų rungtynių, koks jis yra pavyzdys komandai kaip kapitonas?

– Žiauriai svarbu, žiauriai džiaugiuosi. Tas kapitono pavyzdys – labai svarbus. Svarbiausia yra tait, kaip mes reaguojame į nesėkmę. Tai yra rungtynės. Bus visokių klaidų. Perfekcionizmas – neegzistuoja. Tai yra apie tai, kaip mes kolektyviai sureaguosime.

Margiris nuo pat pradžių į rungtynes įėjo labai agresyviai, tad jis automatiškai tampa geresnis puolime. Tą mes norime skiepyti žaidėjams. Ne visada pavyksta prasimušti į žaidėjų vidų, bet šįkart galbūt žaidėjai suprato šią žinutę ir tikiuosi, kad tai bus lūžio momentas.

Taip pat turėčiau išskirti ir Justiną (Gorhamą) šiose rungtynėse. Viešojoje erdvėje pasirodė, kad jis turi visokių reikalų už aikštelės ribų. Kaip jam svarbi šita komanda, kaip jam svarbūs šitie sirgaliai... jis padarė lemiamą gynybinį epizodą. Jis išlaikė maksimalų susikaupimą visos savaitės metu, jis nežeidė mūsų nei vienoje treniruotėje, jis visada buvo pozityvus, profesionalus.

– Kaip jums atrodė Gyčio Radzevičiaus blokas ir po to tikslus tolimas metimas kitoje atakoje?

– Mes buvome šiandien sutarę švęsti kiekvieną gerą gynybos epizodą. Ypač atsarginių žaidėjų suolelis. Taip įtraukdami publiką. Mūsų žiūrovai puikiai supranta krepšinį. jie žino, kad ne visąlaik viskas pasiseks puolime, bet jeigu jie matys mūsų pastangas gynyboje, kokios buvo šiandien, jie mumis didžiuosis ir kartu plėsis mūsų palaikymo ratas.

Labai šventėme Radzevičiaus bloką ir labai smagu, kad kitoje atakoje jis dar įmetė ir tritaškį.

– Keithas Hornsby vėl atrodė prastai (9,5 min. 2 tšk (0/1 dvit., 0/1 trit.). Kiek „Rytas“ gali kentėti ir laukti geresnio legionieriaus žaidimo?

– Mes, treneriai, tikime kiekvienu žaidėju. Jeigu kažkas iš valdžios pasakys kitaip, mes reaguosime. Mes žaidėjus palaikome, susitariame prieš rungtynes ir rungtynių metu, kad turime išlikti pozityvūs bet kokiu atveju.

Visa spaudos konferencija:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.