EUROLYGA 2023

Senelio aistrą krepšiniui tęsianti R. Augustinaitė – apie M. Jordaną, persikėlimą į JAV ir atstovavimą Lietuvai

Europos šešiolikmečių čempionato nugalėtoja Rusnė Augustinaitė tęsia savo krepšininkės karjerą JAV, kur tobulėja prestižiniame Atlantos „Georgia Tech“ universitete. Lietuvė pasakojo apie savo krepšinio kelio pradžią, savo idealą ir sėkmingus pirmus metus NCAA pirmenybėse.

 Rusnė Augustinaitė<br> Georgia Tech Athletics ir FIBA nuotr.
 Rusnė Augustinaitė<br> Georgia Tech Athletics ir FIBA nuotr.
 Rusnė Augustinaitė<br> FIBA nuotr.
 Rusnė Augustinaitė<br> FIBA nuotr.
 Justė Jocytė ir Rusnė Augustinaitė<br> FIBA nuotr.
 Justė Jocytė ir Rusnė Augustinaitė<br> FIBA nuotr.
 Rusnė Augustinaitė <br>  Georgia Tech Athletics nuotr.
 Rusnė Augustinaitė <br>  Georgia Tech Athletics nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-16 12:09, atnaujinta 2024-01-16 14:38

Prieš kiekvienas rungtynes pirmametė NCAA lietuvė ant savo krepšinio batelių užsirašo „Gintautas Legacy“ („Gintauto palikimas“), kur jis prisimena ir kartu atiduoda pagarbą savo mirusiam seneliui.

„Viskas prasidėjo nuo mano senelio, bet neįtikėtina yra tai, kad aš su juo net nesusipažinau, – JacketsOnline tinklalapiui pasakojo R.Augustinaitė. – Jis mirė, kai jam buvo 40 metų, o mano mamai 16. Mano senelio mirtis jai buvo sunkiausias momentas jos gyvenime, tad mano mama nusprendė tapti krepšinio trenere ir pratęsti jo palikimą. Mano senelis buvo vienas didžiausių krepšinio aistruolių. Jis turėjo knygas ir žaidėjų nuotraukas“, – pasakojo 19-metė lietuvė.

R.Augustinaitė pati augo Šiauliuose, o anot pačios jos, krepšiniui meilę jaučia nuo pat mažumės.

„Aš nuo pat vaikystės visąlaik turėjau kamuolį savo rankose, – pasakojo R.Augustinaitė. – Kai man buvo treji, mano tėvai nupirko man mažą krepšinio kamuolį, kad aš galėčiau mėtyti jį namuose.“

Michaelas Jordanas vilkėjo 23 marškinėlių numerį ir ant rankos nešiojo specialų raištį, dėl kurio jis išsiskyrė. R.Augustinaitė taip pat dėvi 23 aprangos numerį ir dėvi tą patį raištį, kurį nešiojo M.Jordanas.

„Kai aš buvau jaunesnė, daugmaž 5–6 metų, mano tėtis turėjo televizorių, kur galima buvo žiūrėti vaizdajuostes (VHS), kur žaidė M.Jordanas. Jis man parodė jį ir aš galvojau: „Oho, jis negali būti tikras“. Aš tėčio paklausiau, ar egzistuoja moterų NBA ir jis pasakė, kad taip. Nuo to laiko patekimas į WNBA yra mano tikslas“, – atviravo jaunoji gynėja.

R.Augustinaitės noras ir užsivedimas nuo to laiko tapo tik dar didesnis. Būdama 14-os metų šiaulietė debiutavo šešiolikmečių merginų čempionate, kur buvo pati jauniausia turnyro žaidėja. Per dvejas sužaistas rungtynes šiaulietė pelnė 12 taškų.

„Tai yra man ypač svarbu, – paklausta apie atstovavimą Lietuvai tarptautinėje erdvėje atsakė R.Augustinaitė. – Mano gimtinė yra maža ir žmonės mąsto, kad krepšinis – antra Lietuvos religija. Man krepšinio augimas yra ypač svarbus. Yra labai daug mergaičių, kurios mus stebi, tad norisi būti tuo įkvėpimu. Kartu man tai yra ypač didelis malonumas.“

Po metų R.Augustinaitė turėjo didesnę rolę šešiolikmečių merginų rinktinėje, kur rinko po 6,3 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 1,3 atkovoto kamuolio per 24 minutes žaidimo laiko.

Šiame čempionate gerai pasirodžiusi gynėja užsitarnavo vietą pagrindinėje Šiaulių miesto komandoje, kuri varžėsi Lietuvos ir Baltijos pirmenybėse.

Moterų Lietuvos krepšinio lygoje R.Augustinaitė 16-os metų rinko po 10 taškų (51 proc. dvit., 26,7 proc. trit., 85,7 proc. baud.) ir 2,8 atkovoto kamuolio. Baltijos pirmenybėse gynėja rinko po 8 taškus ir 2 atkovotus kamuolius.

Po tokio įspūdingo pasirodymo R.Augustinaitė susilaukė dėmesio iš „Montverde“ akademijos JAV, kuri yra garsi dėl įspūdingų talentų prisitraukimo tiek vaikinų, tiek merginų komandose.

„Aš visada norėjau persikelti į JAV ir tobulėti ten. Mano dėdė yra iš Čikagos. Jis man padėjo viso to proceso metu, – aiškino R.Augustinaitė. – „Montverde“ akademijoje – labai gera krepšinio programa ir man labai patiko naujasis komandos treneris. Mano sprendimas leido eiti į mokyklą JAV ir kartu labiau atkreipti kitų koledžų dėmesį.“

R.Augustinaitė turėjo ne vienos ypač geros mokyklos pasiūlymą žaisti aukščiausiame NCAA divizione. Šiaulietę savo komandoje norėjo matyti „Virginia Tech“ universitetas, kuriame trenerių štabe dirba kita lietuvė Radvilė Autukaitė.

2022-ųjų spalio 14-ąją šiaulietė užtvirtino savo pasirinkimą ir nusprendė studentų krepšinį žaisti „Georgia Tech“ universitete.

„Nuo pat pirmosios dienos norėjau žaisti „Georgia Tech“ universitete. Man labai patiko trenerė Nell Fortner, visas jos trenerių štabas ir galop pats miestas“, – savo pasirinkimą aiškino R.Augustinaitė.

R.Augustinaitės komandos draugė Kara Dunn, kuri buvo viena geriausiai vertinamų „Georgia Tech“ naujokių patyrė kelio traumą rungtynėse prieš „Coastal California“ universitetą, o tai lėmė, kad vyriausiajai „Georgia Tech“ trenerei N.Fortner atsisukti į R.Augustinaitę ir duoti jai daugiau žaidybinio laiko, kurį mūsiškė puikiai išnaudojo.

Minėtame mače R.Augustinaitė pelnė 14 taškų, o po šio puikaus pasirodymo gynėja turėjo dar daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, kurį pademonstravo vėlesnėse rungtynėse, kur NCAA pirmametė pelnydavo po 12 taškų, o po stabilaus starto ir daugiau minučių šiaulietė sužaidė dar geresnį mačą, kur pasiekė savo karjeros rekordą.

R.Augustinaitė į „Floridos“ universiteto krepšį suleido 30 taškų, pataikė 6 tolimus metimus ir pasiekė savo karjeros rekordą, tačiau tokio gynėjos pasirodymo neužteko ir jos atstovaujamas „Georgia Tech“ universitetas patyrė pralaimėjimą 10 taškų skirtumu.

R.Augustinaitė pirmajame savo sezone NCAA universitetų pirmenybėse renka po 11,9 taško (36,6 proc. trit., 65,2 proc. baud.) ir 4,3 atkovoto kamuolio. Neskaitant traumuotos K.Dunn, lietuvė yra trečia rezultatyviausia „Georgia Tech“ universiteto žaidėja.

Per savo pirmuosius metus NCAA R.Augustinaitė parodė savo universalumą ir metimą iš toli, kuris yra ypač svarbus „Georgia Tech“ universitetui. Ji savo mėgstamą vietą ir metimą gali susikurti iš bet kokios situacijos – tritaškis tranzicijoje, sudėtingas metimas iš vidutinio nuotolio, išbėgimai iš užtvarų ir taip toliau.

„Aš kasdien į savo žaidimą įdedu labai daug darbo ir į krepšinį žiūriu labai rimtai. Aš kartoju tokius pačius metimus, analizuoju rungtynes ir pasitikiu savo jėgomis“, – aiškino šiaulietė.

Artėjančią vasarą vyks dvidešimtmečių merginų Europos čempionatas, kuris vyks Lietuvoje (Vilniuje ir Klaipėdoje), tad šiaulietės talentą po tobulėjimo JAV iš arti galės pamatyti ir Lietuvos moterų krepšinio sirgaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.