EUROLYGA 2023

Paryžiaus žaidynėse įvyks Vokietijos krepšininkių olimpinis debiutas

Moterų krepšinio rinktinės išsidalijo kelialapius į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Į jas pateko net vienuolika komandų, kurios rungtyniavo Tokijo žaidynėse, o prie jų prisidėjo olimpinio turnyro debiutantė Vokietijos rinktinė.

 Vokietija įveikė Braziliją ir iškovojo kelialapį į Paryžiaus žaidynes.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vokietija įveikė Braziliją ir iškovojo kelialapį į Paryžiaus žaidynes.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 8:36 AM

Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyre žais penkios Europos, trys Amerikos, dvi Azijos, viena Okeanijos ir viena Afrikos komanda.

Galutinis dalyvių sąrašas paaiškėjo sekmadienį pasibaigus Antverpene (Belgija), Beleme (Brazilija), Sianyje (Kinija) ir Šoprone (Vengrija) vykusiems olimpinės atrankos turnyrams. Juose kelialapius į Paryžių iškovojo Belgijos, Ispanijos, Serbijos, Vokietijos, Kanados, Puerto Riko, Japonijos, Kinijos, Australijos ir Nigerijos rinktinės. Šios dešimt komandų prisidėjo prie Prancūzijos ir JAV rinktinių, kurioms atrankos turnyruose kovoti dėl kelialapių nereikėjo.

Prancūzijos rinktinė į olimpines žaidynes pateko kaip jų šeimininkė, JAV rinktinė – kaip 2022 metų pasaulio čempionė.

Olimpinės atrankos turnyruose varžėsi 16 komandų, tarp kurių buvo dėl kelialapių nekovojusios Prancūzijos ir JAV rinktinės.

Paskutines vietas užėmė ir olimpines viltis bent ketveriems metams atidėjo Brazilijos, Vengrijos, Naujosios Zelandijos ir Senegalo krepšininkės. Dvi iš šių komandų – Brazilijos ir Vengrijos rinktinės – rungtyniavo namie.

Palyginti su 2021 metais vykusiomis Tokijo žaidynėmis, olimpiniame moterų krepšinio turnyre pasikeis tik viena komanda. Tokijuje žaidė, bet į Paryžių nepateko Korėjos rinktinė, kurią pakeis olimpinėse žaidynėse debiutuosianti Vokietijos ekipa.

Įdomiausiai vyko Šoprono turnyras, kuriame prieš paskutinįjį turą visos keturios komandos turėjo po vieną pergalę.

Sekmadienį olimpinę užduotį pirmoji įvykdė Azijos vicečempionė Japonijos komanda, po atkaklios kovos nugalėjusi Kanados krepšininkes 86:82. Kartu japonės įteikė olimpinį kelialapį Europos vicečempionei Ispanijos rinktinei, kuri užsitikrino bent trečiąją vietą, nes praėjusiame ture įveikė kanadietes.

Kanadietėms reikėjo laukti paskutiniųjų rungtynių ir ispanių pergalės prieš vengres. Trečiajame kėlinyje Kanados krepšininkės tikriausiai jau buvo praradusios viltį, kad vasarą aplankys Paryžių – Vengrijos krepšininkės pirmavo 22 taškų skirtumu. Tačiau Ispanijos rinktinė nenuleido rankų ir išplėšė pergalę 73:72.

Japonijos ir Ispanijos komandos iškovojo po dvi pergales, Kanados ir Vengrijos – po vieną. Kanadietės pirmajame ture nugalėjo vengres 67:55, todėl užėmė aukštesnę trečiąją vietą ir iškovojo olimpinį kelialapį.

Tik paskutinę dieną įvyko Belemo turnyro atomazga. Tiesa, Australijos krepšininkės kelialapį užsitikrino jau po antrojo turo, bet kitų dviejų kelialapių likimas paaiškėjo sekmadienį.

Paskutiniojo turo pirmosiose rungtynėse Australijos rinktinė po lygios kovos įveikė Serbijos komandą 75:73. Šis rezultatas nenubraukė Serbijos krepšininkių vilčių, bet joms reikėjo laukti kito mačo rezultato.

Vokietijos rinktinei nervingoje dvikovoje, vykusioje vos ne ant muštynių ribos, įveikus Amerikos čempionę Brazilijos komandą 73:71, paaiškėjo, jog į Paryžių vyks europietės – vokietės ir serbės.

Brazilijos rinktinė lemiamų rungtynių svarbiausioje dalyje liko be lyderės Kamillos Cardoso. Ketvirtajame kėlinyje teisėjai jai skyrė diskvalifikacinę pražangą.

Turnyro nugalėtojomis tapusios australės iškovojo tris pergales, vokietės – dvi, serbės – vieną, brazilės – nė vienos.

Antverpeno turnyre tris pergales iškovojo JAV krepšininkės. Du kelialapiai į Paryžių buvo įteikti dvi pergales pasiekusiai Europos čempionei Belgijos rinktinei ir vieną pergalę iškovojusiai Nigerijos komandai.

Lemiamose rungtynėse, kurios įvyko jau pirmajame ture, Afrikos čempionė Nigerijos rinktinė įveikė Afrikos vicečempionę Senegalo komandą 72:65. Kitose rungtynėse Afrikos šalių krepšininkės nesukėlė jokių problemų amerikietėms ir belgėms.

Sekmadienį paskutiniajame ture Belgija nesunkiai įveikė Nigeriją 78:61, JAV sutriuškino Senegalą 101:39.

Sianio turnyre visas trejas rungtynes laimėjo Prancūzijos krepšininkės. Dvi pergales iškovojo Azijos čempionė Kinijos rinktinė, vieną – Puerto Riko komanda, nė vienos – Naujosios Zelandijos ekipa.

Lemiamose rungtynėse dėl trečiosios vietos Puerto Riko krepšininkės nugalėjo Naujosios Zelandijos komandą 69:67.

Kitos penkerios šio turnyro rungtynės baigėsi didesniu nei 30 taškų skirtumu. Sekmadienį paskutiniajame ture Prancūzija sutriuškino Naująją Zelandiją 94:39, Kinija – Puerto Riką 105:69.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.