EUROLYGA 2023

Vaizdingai kalbėjęs ir dviejų „italų“ dvikovos laukiantis Ž. Urbonas: „Suprantame, kad „Žalgiris“ yra talento jūra, jeigu ne vandenynas“

Šiaulių „Šiaulių“ vyriausiasis treneris Žydrūnas Urbonas vaizdingai nupasakojo artėjančią Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) pusfinalio dvikovą prieš Andrea Trinchieri ir Kauno „Žalgirį“. Specialistas teigė, kad jo komanda nejaučia spaudimo, o šiauliečių treneris kartu pridūrė, kad Tomašą Pavelką galima išmokyti Lauryno Biručio „floaterio“ ir kartu smagiai nupasakojo dviejų „italų“ dvikovą šeštadienio vakarą.

Žydrūnas Urbonas<br>Betsafe-LKL nuotr.
Žydrūnas Urbonas<br>Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 7:31 PM, atnaujinta Feb 16, 2024, 7:44 PM

„Šiauliai“ ir „Žalgiris“ šeštadienio vakarą nuo 18:15 val. stos į kovą KMT pusfinalyje, kur aiškinsis santykius dėl patekimo į didįjį turnyro finalą.

Šį sezoną komandos susitiko dukart, kur pergalę abu kartus šventė Lietuvos čempionai (74:89, 73:87).

Atvarėme ir norėtųsi pavaryti šitame finalo ketverte, – sakė Ž.Urbonas. – Žinau, kad mes esame underdogai, žinau, kaip į mus visi žiūri. Tai yra šiek tiek natūralu, pernelyg nepykstame. Motyvacijos turime.

Pagaliau Shaquille‘as Keithas nusileido iš Kanados. Tiesiai į treniruotę. Bus dar vienas žmogus rotacijoje. Nežinau, kokia bus jo formytė po trijų savaičių Kanadoje, bet vis tiek tai yra žmogus. Tuo labai džiaugiuosi.

Visi sako, kad pusfinalyje su „Žalgiriu“ jūs čia nieko nenuveiksite, o po to, ką Dievas duos, tą pasitaškysite. Ne. Mes žaisime šiaulietišką krepšinį. Su galva, su energija ir matysime, ko esame verti.

Mes nešauksime, nerėkausime, kad mes čia atėjome susikauti ar nugalėti. Manau, kad jeigu mes čia, mes esame to verti ir norisi žaisti krepšinį, o ne kažką atidavinėti, ilsėtis prieš kitas rungtynes. Tie visi pasirinkimai nieko gero neduoda. Kad ir kaip bežiūrėsi istoriškai – nuo futbolo iki krepšinio.“

Vienoje tinklalaidėje Ž.Urbonas buvo palygintas su Gianmarco Pozzecco, o rytoj lauks potenciali dviejų „italų“ dvikova aikštelėje.

Ž.Urbonas šį palyginimą nupasakojo itin vaizdžiai, o kartu ir pagyrė naująjį „Žalgirio“ specialistą.

„Geras (šypsosi – red.). Jeigu aš G.Pozzecco, kuris turi musės pravardę, tai ten (A.Trinchieri) treneris yra panašesnis į karkvabalį. Manau, kad musei nedaug šansų prieš karkvabalį (šypsosi – red.).

Jeigu rimtai, man patinka A.Trinchieri darbas. Man jo dabar nėra kažkas ypatingo, bet jo sveikas požiūris į sveikus dalykus... žaidėjai žaidžia tie, kurie turi tą dieną žaisti, išlaužtas intensyvumas iš komandos, nors kažkas ir galėtų pasitaupyti. Dabar ir K.Evansas gynyboje yra labai aktyvus, ko galbūt anksčiau nebuvo. Jis įnešė tikrai gerus dalykus.

Bet aš vis tiek labiau myliu Kazį Maksvyti“, – aiškino „Šiaulių“ vairininkas.

– Neseniai (sausio 14 d.) žaidėte prieš „Žalgirį“, ką iš praėjusių rungtynių galite atsinešti į šį mačą?

– Reikia kuo geriau susiginti. Manau, kad dabar jau esame susitvarkę gynyboje, bet tada praleidome 90 kažkelis taškus. Taip, mes suprantame, kad „Žalgiris“ yra talento jūra, jeigu ne vandenynas. Bet mes kartais irgi galime pabanguoti kaip jūra. Gal kažkurioje pozicijoje turime mažiau talento, bet tuo sportas ir žavus, kad tu gali kartais ir nustebinti.

– Andrea Trinchieri ryte minėjo, kad tokie taurių turnyrai yra palankūs mažesnėms komandoms. Ar įtampos nebūvimas yra į naudą jums?

– Aš nežinau, ar „Žalgiris“ čia jaus įtampą su mumis žaisdamas. Ar tai jiems yra didžiulė įtampa ir našta? Galų gale jie tokias įtampas „Žalgirio“ arenoje atnešioję, tiek batų sutrynę su ta įtampa... aš atvirkščiai galvoju – jie žaidžia namuose, juos ateis palaikyti žiūrovai, jiems yra žymiai paprasčiau.

Bet taip, mūsų įtampa neslegia. Mes mėgaujamės ir su visais žaidžiame be įtampos.

– Minėjote, kad S.Keithas grįžo. Kokia yra situacija dėl kitų žaidėjų?

– Mes neturime Dachono Burke‘o. Nežinia, kada jį turėsime. Jam pasikartojo ta pati traumelė. Labai gaila, bet taip yra. Keletą rungtynių tose pozicijose apsitvarkėme ritmą, kur eina iš žaidėjų. Kiti pridengia kitas pozicijas. Nemanau, kad jis mums yra didžiulė netektis. Juolab, kad jis šį sezoną ne tiek daug ir žaidė. Orientuosimės be jo ir manau, kad viskas bus gerai.

Karolis (Giedraitis) grįžta į aikštelę, neblogai atrodo ir yra protingas. Aš jį vis Doviu vadinu (šypsosi – red.), nes esu pripratęs prie jo brolio. „Dovi, ai tiesa, tu gi Karolis“.

– Girdėjome, kad treniruotės pradžia užtruko dėl vaizdo peržiūros. Žiūrint į tai, kaip „Žalgiris“ guldė geriausius Eurolygos klubus, ar radote kažkokių silpnų vietų, kur bus galima išnaudoti šeštadienį?

– Labiausiai analizavau trenerį (šypsosi – red.). Iš tikrųjų – „Žalgiris“ turi mažai silpnų vietų. Tai reikia pripažinti. Jie turi labai intensyvų gynybinį planą. Jie yra to intensyvumo pridėję. Tie žmonės, kurie eina į aikštelę... jie žaidžia labai didele rotacija. Apart Keenano Evanso ir Lauryno Biručio, nėra ryškesnių žaidėjų komandoje.

Už tą šiaulietį ir savą vaiką L.Birutį – labai smagu. Kažkada mačiau, kai jis išsižiojęs žiūrėjo į tai, kaip mes žaidžiame, o dabar jis „Žalgiryje“ yra vienas vedančių centrų.

Visi kiti irgi yra gerame ritme. Treneris sveikai žiūri į žaidėjus. Turiu pripažinti, kad Ulė (Edgaras Ulanovas) anksčiau kartais žaidė ir per daug, bet žaidėjas dabar žaidžia tiek, pagal kiek jis žaidžia. Iš „Žalgirio“ pusės tai yra labai geras požiūris.

– Laurynas Birutis Lietuvoje yra dominuojanti jėga. Ar gali būti taip, kad Tomašas Pavelka šeštadienį bus ypač svarbus dėl L.Biručio priežiūros?

Nupūs Tomašas Birą. Laukite (šypsosi – red.). Jeigu rimtai, natūralu, kad Laurynas yra kitokių matmenų nei kiti centrai, o kartu jis yra ir labai greitas. Tomašas yra toks, kuris prieš Lauryną gali kažką pastatyti. Jo kojų darbas nemanau, kad yra lėtesnis nei L.Biručio. Aišku, yra tik patirtis ir visi supratimai.

Tomašui ir dabar rodau, kad galima stepoutinti. Nes kartais tas požiūris... aš esu didelis, kartais nespėju, kažko negaliu... Jeigu L.Birutis visur spėja, tai ir Tomašas gali spėti. Aš manau, kad šeštadienį T.Pavelka visur spės, o gal net ir bus priekyje (šypsosi – red.).

– Ar įmanoma Tomašą Pavelką išmokyti tokio pačio „floaterio“, kokį meta Laurynas Birutis?

– Tomašas turi turėti kažką kito. Dabar būtų du vienodi Laurynai Biručiai. Mes Tomašą mokysime kitaip. Galbūt su dviem rankom iš po klyno mesti ir visi sakys „Vau, va čia tai Tomašas“ (šypsosi – red.).

Aišku, kad įmanoma, viskas yra įmanoma. Kaip Rimas Kurtinaitis sakė – mešką galima išmokyti šokti, o dabar žmogus yra protingas.

Iš tikrųjų aukštaūgių „floateris“ – labai įdomus naujadaras krepšinyje. Georgios Printezis buvo to metimo autorius, po to Gabrielius Maldūnas perėmė iš jo metimą, o dabar L.Birutis tą atidirbo labai gerai. Centriukas meta nuo baudos...

– Sekmadienį Eimantas Stankevičius dalyvaus tritaškių konkurse. Ar jis jį laimės?

– Jis jau laimėjo. Mes jau leidžiame jo laimėtus pinigus į priekį (šypsosi – red.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.