EUROLYGA 2023

Baskų spauda prieš mačą Kaune: „Atėjo laikas laimėti „Žalgirio“ arenoje“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams ketvirtadienį per Eurolygos rungtynes reikės tramdyti „laisvuosius krepšinio poetus“. Taip Vitorijos „Baskonia“ komandos lyderius Marcusą Howardą ir Chimą Monekę pakrikštijo vienas Baskų krašto leidinys.

 Tadas Sedekerskis<br> ZUMAPress.com/SPO/ZEUS nuotr.
 Tadas Sedekerskis<br> ZUMAPress.com/SPO/ZEUS nuotr.
 Markusas Howardas<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
 Markusas Howardas<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
 Keenanas Evansas<br>zalgiris.lt nuotr.
 Keenanas Evansas<br>zalgiris.lt nuotr.
 Keenanas Evansas<br>zalgiris.lt nuotr.
 Keenanas Evansas<br>zalgiris.lt nuotr.
 Tomas Dimša<br>zalgiris.lt nuotr.
 Tomas Dimša<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 2:48 PM

„Pasiekti tikslą – sudėtinga“

„Baskonia“ atidėjo pergalę Kaunui“, – po antradienį Serbijos sostinėje pralaimėtų rungtynių rašė Baskų kraštui skirtas leidinys „El Correo“.

Vitorijos komanda į Lietuvą žaisti su Kauno „Žalgiriu“ atvyko po Belgrade patirto pralaimėjimo. Antradienį „Baskonia“ per pirmąsias dvigubos savaitės rungtynes išvykoje pripažino aiškų Belgrado „Partizan“ krepšininkų pranašumą 83:87. Nors prieš dvi dienas pralaimėjo nedideliu skirtumu, Vitorijos ekipa, iš tikrųjų, neturėjo beveik jokių šansų. Svečiai per 40 minučių nė karto nebuvo išsiveržę į priekį.

Bėda viena nevaikščiojo. „Baskonia“ antradienį dukart prarado komandos kapitoną Tadą Sedekerskį. Jau antrajame kėlinyje nusileidęs ant grindų po dėjimo lietuvis susiraukė nuo stipraus kelio skausmo. Po to T.Sedekerskis ilgokai sėdėjo ant suolo, bet grįžo į aikštę, tačiau po kito dėjimo kelio problemos atsinaujino ir puolėjas iššlubavo iš aikštės.

Antradienį patirtas pralaimėjimas Vitorijos komandai, ko gero, buvo lemiamas kovojant dėl tiesioginio kelialapio į ketvirtfinalį. Po 30 turų „Baskonia“, kurios sąskaitoje yra 16 pergalių, užima devintąją vietą ir nuo geidžiamos šeštosios vietos atsilieka dviem taškais.

Toks tarpas iki reguliariojo sezono pabaigos likus vos keturiems turams – labai didelis. O „Baskonia“ paskutiniųjų turų tvarkaraštis – vienas iš sudėtingiausių. Vitorijos krepšininkai, po kelionės į Kauną, dar žais namie su Stambulo „Anadolu Efes“ bei išvykose su Madrido „Real“ ir Bolonijos „Virtus“.

Įvertinus šią aplinkybę, Vitorijos sirgaliams labiau derėtų ne galvoti apie šeštąją vietą, bet susirūpinti dėl dešimtosios vietos, kuri užtikrina teisę žaisti įkrintamąsias rungtynes. „Baskonia“ dvi artimiausias persekiotojas – dešimtąją ir vienuoliktąją vietas užimančias „Partizan“ ir „Valencia“ komandas – lenkia dviem taškais. Baskams pavojinga ir trimis taškais atsiliekanti „Anadolu Efes“ ekipa.

„Jie tikisi patekti tiesiai į ketvirtfinalį, o ne žaisti įkrintamąsias rungtynes, bet pasiekti šį tikslą bus labai sudėtinga“, – po to, kai „Baskonia“ sudegė Belgrado pragare“, rašė Ispanijos sporto dienraštis „As“.

„Privalo suliepsnoti Kaune“

„Baskonia“ privalo suliepsnoti Kaune“, – pristatydamas „Žalgirio“ ir „Baskonia“ dvikovą, ketvirtadienį parašė „El Correo“.

Baskai puikiai suvokia, kad „suliepsnoti Kaune“ – irgi labai sunki užduotis. Vitorijos komanda šios užduoties nesugeba įvykdyti jau kelerius metus – nuo 2019-ųjų spalio. Tada „Baskonia“ pastarąjį kartą nugalėjo „Žalgirį“ jo arenoje. Po to Vitorijos krepšininkai į Lietuva keliavo dar tris kartus (2020 m. gruodį, 2021 m. gruodį ir 2023 m. vasarį), bet visus tris kartus namo buvo išlydėti tuščiomis.

Per dvejas praėjusias rungtynes žalgiriečiams teko smarkiai paprakaituoti, o sirgaliai sudegino daugybę nervų ląstelių, bet kauniečiai sulaukė laimingos pabaigos.

Daug paprasčiau „Žalgiris“ laimėjo šio sezono pradžioje Vitorijoje. Praėjusių metų spalio mėnesį Kazio Maksvyčio treniruojama komanda varžovų arenoje nugalėjo net 99:82.

Tačiau dabar galvoti apie buvusias rungtynes ne laikas. „Po ketverių tuščių metų atėjo laikas laimėti „Žalgirio“ arenoje“, – paragino Baskų krašto leidinys „Gara“.

„Kelionė nesibaigia pralaimėjimu Belgrade. Prieš išskrendant į Serbijos sostinę, „Baskonia“ hipotetiškai skaičiavo, kad laimėti ketvirtadienį labiau tikėtina negu antradienį“, – po praėjusių „Baskonia“ rungtynių pridūrė „El Correo“.

„Laisvieji krepšinio poetai“

Vitorijos sirgalių žvilgsniai per kiekvienas rungtynes pirmiausiai krypsta į komandos lyderį Marcusą Howardą. „Būtų absurdiška neigti, kad komanda labai priklauso nuo Marcuso Howardo. Kad „Baskonia“ sudegintų varžovus, lyderis privalo liepsnoti stipriau. Šiandien jo reikės kitame pragare – „Žalgirio“ arenoje“, – ketvirtadienį rašė „El Correo“.

Antrą sezoną „Baskonia“ aprangą vilkintis 25 metų M.Howardas pelno vidutiniškai 18,8 taško ir Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užima antrąją vietą. Jis atsilieka tik nuo „Monaco“ lyderio Mike‘o Jameso (vid. 19 tšk.).

Vis dėlto M.Howardas žaidžia labai nestabiliai ir niekas negali numatyti, kada šį 178 centimetrų ūgio puertorikiečių kilmės gynėją apims ypatingas įkvėpimas. Apėmus įkvėpimui, M.Howardui nebaisus joks varžovų pasipriešinimas, tačiau jis yra labai emocingas, greitai užsiplieskia ir kartais pradeda tempti komandą žemyn.

Emocinėmis savybėmis į M.Howardą šiek tiek panašus kitas „Baskonia“ lyderis, 14,4 taško renkantis puolėjas Chima Moneke. „Baskonia“ suvienijo laisvuosius krepšinio poetus. Ispanijos lygoje nėra panašaus krepšininkų dueto, kaip M.Howardas ir Ch.Moneke“, – apie šiuodu krepšininkus prieš kelias savaites rašė „El Correo“.

Savotiška atsvara „liepsnojantiems“ M.Howardui ir Nigerijoje gimusiam, bet Australijoje užaugusiam Ch.Monekei – amerikietis Codi Milleris-McIntyre‘as. Šis įžaidėjas bando užtikrinti komandos stabilumą ir Eurolygoje pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (vid 7,3).

Pagal atkovotus kamuolius Eurolygoje ilgai pirmavo kitas „Baskonia“ žaidėjas T.Sedekerskis. Vis dėlto pastarosiomis savaitėmis ligų ir traumų kamuoto lietuvio atkovotų kamuolių vidurkis ženkliai smuko (dabar jis – 6,8), todėl T.Sedekerskis nukrito į antrąją vietą. Šios statistikos kategorijos lyderiu tapo buvęs žalgirietis, Tel Avivo „Makabi“ atstovaujantis Joshas Nebo (vid. 7,1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.