EUROLYGA 2023

LTOK generalinė asamblėja neleido D.Rimšaitei Londono žaidynėse kovoti po Rusijos vėliava

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) generalinės asamblėjos nariai tvirtai nusprendė neleisti pabėgėlei Donatai Rimšaitei Londono žaidynėse atstovauti Rusijai.

D.Rimšaitė sulaukė neigiamo LTOK sprendimo.<br>M.Kulbis
D.Rimšaitė sulaukė neigiamo LTOK sprendimo.<br>M.Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, Modestas Krukauskas

Jan 27, 2012, 7:41 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 11:20 AM

Prieš penkiakovininkės dalyvavimą balsavo 49 nariai, už – 1, susilaikė – 7.

Jau anksčiau Rusijos šiuolaikinės penkiakovės prezidentas Viačeslavas Aminovas teigė, kad jeigu LTOK  neleis D.Rimšaitei startuoti Londone, jie kreipsis į Sporto arbitražo teismą. „Iš esmės tokių dalykų sporto arbitražas nenagrinėja“, - po balsavimo teigė A.Poviliūnas ir pridūrė: „Linkiu jai šeimyninės sėkmės“.

„Mes esame teisiamųjų suole. Daug čia pasakytų žodžių – netiesa. Lietuvą palikau dėl meilės. Maniau, kad tai – svarbiausias dalykas. Esu sportininkė, tačiau ir moteris, o moters tikslas – šeima. Skaudu, kad užsitraukiau Lietuvos nemalonę. Aš neatsisakinėjau Lietuvos pilietybės ir nekeičiau vardo. Nesvarbu, po kokia vėliava būsiu, juk visi matys, kad esu D.Rimšaitė, kuri yra kilusi iš Lietuvos. Supraskite, meilė žmogui – stipri galia“, - prieš visus į LTOK generalinės asamblėjos sesiją susirinkusius kalbėjo D.Rimšaitė.

Sportininkė nelaukė balsavimo ir po pasisakymo išėjo iš salės. „Labiausiai mane įžeidė tai, kad mano nekaltą mamą įžeidinėjo ir neleido į salę. Tai, kas buvo pasakyta, buvo daug netiesos. Tai dažniausiai buvo pasakyta funkcionierių. Pakartosiu, mane į Rusiją nuvedė meilė“, - teigė D.Rimšaitė.

13 val. 30 min. Balsavimo nesulaukusi D.Rimšaitė su motina išėjo ir atsisėdo į laukiantį žalios spalvos „Toyota Corolla“ ir išvyko.

13 val. 20 min. Nuspręsta D.Rimšaitei neleisti Londono žaidynėse dalyvauti po Rusijos vėliava. Nesutiko - 49, susilaikė - 7, prieš - vienas.

13 val. 20 min. „Labiausiai mane įžeidė  tai, kad mano nekaltą mamą įžeidinėjo ir neleido į salę. Tai kas buvo pasakyta, buvo daug netiesos. Tai dažniausiai buvo pasakyta funkcionierių. Pakartosiu, mane į Rusiją nuginė meilė“, - balsavimo salėje nelaukusi teigė D.Rimšaitė.

13 val. 19 min. Nuspręsta balsuoti atviru balsavimu. Balsavimas prasidėjo.

13 val. 15 min. Pasibaigus kalboms, leista kalbėti D.Rimšaitei.

12 val. 58 min. D.Rimšaitės mama stovėjo ir klausėsi, paprašyta pakomentuoti ji su ašaromis akyse atsakė: „Aš nesuprantu, kas čia vyksta. Negaliu komentuoti“.

D.Rimšaitė vėl pakėlė ranką, norėdama pasisakyti. Niekas nesureagavo. Prie jos priėjęs LTOK atstovas pasakė, kad kalbėti jai bus leista po to, kai pasisakys visi užsirašę kalbėti asamblėjos delegatai. „D.Rimšaitė į Rusiją išvyko, manau, todėl, kad jai reikalus sutvarkyti pažadėjo V.Putino draugai. Leisdami jai dalyvauti sumažinsime L.Asadauskaitės šansus iškovoti medalį Londone“, - teigė olimpinis penkiakovės vicečempionas Stasys Šaparnis.

12 val. 53 min. „Jeigu jai leisime dalyvauti žaidynėse, nugalės ne Olimpinė chartija, o „stiprusis“, - pareiškė D.Gudzenivičiūtė. 12 val. 51 min. „Jeigu D.Rimšaitei bus leista atstovauti Rusijai, aš atsistatydinsiu“, - teigė šiuolaikinės penkiakovės prezidentas V.Majauskas.

12 val. 46 min. Po A.Poviliūno kalbos D.Rimšaitė garsiai paklausė: "Ar aš galėčiau pasisakyti?", tačiau į ją nebuvo nesureaguota ir kalbą lyg niekur nieko atėjo sakyti V.Majauskas. Pagal reglamentą pasisakys 5 nariai, o tada bus leidžiama pasisakyti ir kitiems.

12 val. 43 min. A.Poviliūnui skaitant ištraukas iš „Kauno dienos“ straipsnių D.Rimšaitė išskirtinai lrytas.lt išreiškė savo nuomonę: „Toks interviu buvo, tačiau čia yra daug netiesios“.

12 val. 35 min. Išėjo KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšėlis, kuris teigė, kad balsuoti negali. „Man D.Rimšaitė neegzistuoja. Yra kita Rimšaitė ir jos vardas – Vilma. Aš negaliu spręsti jos likimo, nes ji man neegzistuoja“, - teigė jis.

12 val. 31 min. A.Poviliūnas pradėjo pasakoti D.Rimšaitės įvykių chronologiją, citavo žiniasklaidos priemones.

12 val. 30 min. D.Rimšaitė įžengė į salę.

12 val. 29 min. Sureaguota į D.Rimšaitės prašymą. Asamblėja nubalsavo, kad jai galima ateiti į sesiją."Čia nėra koks nors teismas", - teigė A.Poviliūnas.

„Kadangi generalinės asamblėjos metu sprendžiamas mano klausimas, prašau man leisti dalyvauti, o ankstesnį prašymą laikyti negaliojančiu“, - buvo rašoma naujajame D.Rimšaitės prašyme.

12 val. 15 min. Paaiškinta, kodėl D.Rimšaitės klausimą spręs ne tik LTOK vykdomasis komitetas.

„Todėl, kad nebūtų vien asmeniškas prezidento arba vykdomojo komiteto sprendimas. Federacijos, kurios yra ir žaidynių programoje, gal ir neformaliai, bet sprendžia visus klausimus“, - teigė A.Poviliūnas. 11 val. 56 min. D.Rimšaitė įeiti į salę oficialiai negali. Prašymas pasisakyti perduotas per kitus asmenis, tačiau jeigu ji pamėgintų įeiti į salę – išvaryta nebūtų. Sportininkė nuėjo persirengti, o tada ketina įžengti į asamblėjos sesiją.

11 val. 52 min. Atvykusi D.Rimšaitė rašo dar vieną pareiškimą. Dabar sportininkė nekomentavo situacijos. Ji tai pažadėjo daryti po sprendimo.

11 val. 45 min. Viešbutyje "Karolina" pasirodė ketvirtadienį į Lietuvą sugrįžusi D.Rimšaitė: Seimo narys A.Sysas oficialiai paklausė A.Poviliūno, ar gali pasisakyti penkiakovininkė. Tuomet jos motina informaciją pranešė dukrai ir ši atvyko į konferenciją, tačiau į salę dar neužėjo.

11 val. 27 min. D.Rimšaitės LTOK asamblėjoje nėra, tačiau prie salės sėdi jos mama, kuri bendraudama su žurnalistais ir kitais žmonėmis lieja ašaras ir laukia sprendimo. Ji rankose laiko telefoną, greičiausiai skambina savo dukrai ir pranešinėja naujienas.

10 val. 58 min. A.Poviliūnas džiaugėsi, kad Seimas nusprendė nepriimti įstatymo, kuriuo LTOK būtų praradusi dalį lėšų, kurios gaunamos iš „Olifėjos“. Pasak LTOK vadovo, tai ir „Snoro“ banko krizė būtų iškėlusi rimtą pavojų Lietuvos pasirodymui Londono žaidynėse.

„Praėję finansiniai metai LTOK buvo audringi. Seimas pritarė įstatymo projektai, pagal kurį LTOK programos prarastų 8 proc. nuo “Olifėjos“ pelno. Būtų komplikuotas dalyvavimas žaidynėse, kitose programose.

Vertinant šią situaciją dividendai buvo atidėti 2012 metams, kad bent minimaliai būtų užtikrintas pasirengimas ir dalyvavimas Londono žaidynėse. Šis rezervas buvo laikomas bankrutavusiame banke „Snoras“.

Kol kas atgavome tik 690 tūkst. litų, įšaldyta – per 6 milijonus litų. Džiugu, kad pavyko įtikinti, kad to įstatymo įsigaliojimas nuo 2012 metų sausio 1 dienos būtų sukėlęs pavojų mūsų dalyvavimui žaidynėse.

Įstatymą planuojama svarstyti pavasario sesijoje, todėl dar laukia ne viena nerimastinga diena. Metus baigėme be skolų ir įvykdėme visus įsipareigojimus. Tikiuosi, kad būsime suprasti ir viskas klostysi gerai".

10 val. 35 min. Kalbą pasakė LTOK vadovas Artūras Poviliūnas:

„Jei šiandieną reikėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse, Lietuvai atstovauti galėtų apie 50 individualių sporto šakų atstovų. 2011 metais padarėme viską, ką planavome, o kai kuriais atvejais ir viršijome lūkesčius. Insbruke mūsiškiai pasirodė „per vidurį“, tačiau kai kuriems sportininkams tai buvo pirmosios varžybos ant sniego. Jiems priekaištų neturėtų būti. Mačiau, kad yra pretendentų į žiemos žaidynes. Galbūt jie pasirodys jau 2018 metais. Galbūt šie metai nebuvo tokie turtingi, kaip pernai, tačiau medalių turime nemažai. Medaliai ir olimpiniai normatyvai rodo, kad visa sistema duoda gerų rezultatų, nepaisant egzistuojančių problemų – atlyginimų, traumų prevencijų ir reabilitacijos kabinetų nebuvimas, olimpinės pamainos finansavimo trūkumas. Padidintos stipendijos padės sportininkams, kurie ruošiasi Londono žaidynėms“.

10 val. 10 min. D.Rimšaitė į sesiją neatvyko, tačiau atsiuntė raštą, kuriame išdėstė nedalyvavimo priežastis bei savo pasirinkimą atstovauti Rusijai. „Gaila, tačiau sesijos metu negalėsiu kreiptis su prašymu asmeniškai, nes dalyvausiu sveikatos patikrinime. Todėl prašau šį klausimą peržiūrėti man nesant“, - dėstoma rašte.

„Sportas – mano gyvenimas, tačiau nutiko taip, kad dėl santuokos 2010 metų pabaigoje  persikrausčiau gyventi į Maskvą. Gyvenamosios vietos pakeitimas išskirtinai dėl asmeninių priežasčių sukėlė srautą negatyvios informacijos, kuri itin neigiamai atsiliepė mano sveikatos atžvilgiu. Niekada neatsisakinėjau Lietuvos pilietybės, kaip teigia žiniasklaida, ir visada jaučiau padėką šaliai, kurioje išaugau kaip sportininkė, ir kurios garbei aukojau jėgas varžybose“, - priežastis, kodėl nusprendė vilkėti Rusijos spalvų marškinėlius aiškino D.Rimšaitė, kuri sesijos narių prašė "peržiūrėti mano prašymą remiantis Olimpine chartija, skelbiančią laisvę sportui nuo politikos ir draudžiančia sportininko diskriminaciją be kokiais motyvais, ir leisti man dalyvauti 2012 metų žaidynėse Rusijos sudėtyje".

Prieš metus iš Lietuvos išvykusi penkiakovininkė mūsų šalies atžvilgiu laidė pašaipias replikas, tačiau artėjant sprendimui sumanė „atgailauti“. LTOK nesutiko leisti Lietuvoje išugdytai, bet atstovauti Rusijai panorusiai D.Rimšaitei Generalinės asamblėjos metu viešai atsiprašinėti.

Rusija labai norėtų, kad sportininkė jiems padėtų Londone. Per gruodžio mėnesį vykusią dvišalę ESBO ministrų konferenciją šį klausimą iškėlė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Vėliau Lietuva ir toliau buvo spaudžiama palikti D.Rimšaitę ramybėje.

Kodėl taip svarbu, jog LTOK pritartų penkiakovininkės norui atstovauti rusams? D.Rimšaitė Rusijos marškinėlius per tarptautines varžybas vilkėjusi yra – dar praėjusiais metais, tačiau Londono žaidynės – kitas reikalas. Tik raštiškas LTOK vadovų leidimas pabėgėliai suteiktų Rusijos olimpietės vardą. Jeigu Generalinės asamblėjos metu bus nuspręstas savo sportininkę atiduoti kitai valstybei, šie turėdami dokumentus kreipsis į tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) ir tarptautinę šiuolaikinės federaciją, kurios sutvarkys likusius formalumus.

Jeigu asamblėjos metu spaudimą jautę nariai priims Rusijai nepalankų sprendimą, D.Rimšaitė Londono žaidynėse pasirodyti negalės. Pagal Olimpinę chartiją jai reikėtų laukti 2016 Rio de Žaneiro žaidynių, kur galėtų varžytis vilkėdama rusų spalvomis papuošta apranga.

Pralaimėjimo atveju Rusija nurimti neketina. Jau anksčiau Rusijos šiuolaikinės penkiakovės prezidentas Viačeslavas Aminovas tvirtino, kad jeigu LTOK neleis D.Rimšaitei startuoti Londone, jie kreipsis į Sporto arbitražo teismą.

Istorija. Dar 2010 metų gruodžio mėnesio pabaigoje LTOK, šiuolaikinės penkiakovės federacija ir Lietuvos sporto gerbėjai išgirdo pribloškiančią žinią – į Rusiją treniruotis išvykusi D.Rimšaitė priėmė šalies pasiūlymą atstovauti jiems, o ne Lietuvai.

Jau tuomet sportininkę suvilioję rusai ėmė atakuoti Lietuvą, kad šie nereikštų jokių pretenzijų į penkiakovininkę. 2011 metų vasario mėnesį D.Rimšaitė ištekėjo už rusų penkiakovininko, o spalį jai oficialiai buvo suteikta Rusijos pilietybė. Vėliau Rusija išsikovojo teisę, kad D.Rimšaitė galėtų juos atstovauti tarptautinėse varžybose.

Pradėję politinį spaudimą rusai ėmė spausti LTOK, įvairias federacijas ir visą Lietuvą D.Rimšaitei leisti jiems atstovauti Londono žaidynėse. 2012 metų sausio 26 dieną LTOK generalinė asamblėja svarsto, ar leisti, ar uždrausti penkiakovininkei dalyvauti šių metų olimpiadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.