EUROLYGA 2023

Lietuvos bokso federacijos vairą perėmė 2,5 metų laisvės atėmimo bausme lygtinai nuteistas prezidentas

Vos prieš mėnesį Vilniaus teisme nuosprendį išgirdęs Darius Šaluga perėmė Lietuvos bokso federacijos (LBF) vairą. 2,5 metų kalėjimo lygtinai nuteistas vilnietis išrinktas naujuoju LBF prezidentu.

Buvęs policininkas ir Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos bendrųjų reikalų departamento direktorius D.Šaluga LBF prezidento rinkimuose nurungė kaunietį Gintarą Skobą.<br>R.Jurgaitis
Buvęs policininkas ir Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos bendrųjų reikalų departamento direktorius D.Šaluga LBF prezidento rinkimuose nurungė kaunietį Gintarą Skobą.<br>R.Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis ("Lietuvos rytas")

Feb 2, 2012, 1:14 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 6:47 AM

Tamsios biografijos dėmės neišgąsdino Lietuvos bokso bendruomenės.

Kaune į Gedimino sporto ir sveikatingumo vidurinės mokyklos aktų salę sausio 27-ąją susirinkę šalies Bokso federacijos nariai naujuoju savo vedliu išsirinko D.Šalugą.

Buvęs policininkas ir Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos bendrųjų reikalų departamento direktorius LBF prezidento rinkimuose nurungė kaunietį Gintarą Skobą.

„Dar niekada mes neturėjome tokio prezidento. Jo vizija mums labai priimtina.

Jis mąsto šiuolaikiškai, į sportą žvelgia kaip vadybininkas. Jis yra kupinas idėjų, kaip populiarinti boksą ir jam uždirbti daugiau pinigų”, – „Lietuvos rytui” aiškino LBF vyriausiasis treneris Stanislovas Mižigurskis.

„Jo pergalė tikrai nustebino. Atrodo, kad mes jau visiškai neturime iš ko rinktis. Juk to žmogaus bokso pasaulyje niekas nežino. D.Šaluga tiesiog išlindo iš niekur”, – tvirtino Kauno klubo „Gongas” prezidentas Vidas Bičiulaitis, 1995-ųjų pasaulio bokso pirmenybėse Berlyne iškovojęs bronzos medalį.

Rinkimuose – atkakli kova

Naujojo LBF prezidento rinkimai priminė atkaklią bokso dvikovą. Lemiamame raunde pirštines surėmė dviejų nesutaikomų stovyklų – Vilniaus ir Kauno – favoritai.

Per paskutinį turą D.Šaluga surinko 30, o G.Skobas – 20 balsų iš 52 LBF konferencijoje dalyvavusių delegatų. Du biuleteniai buvo pripažinti sugadintais.

Buvęs LBF prezidentas Rimantas Rutkauskas atsisakė varžytis ir palaikė G.Skobo kandidatūrą.

„D.Šaluga mums labai daug padėjo. Keturis Dano Pozniako turnyrus Vilniuje surengėme tik jo dėka. Jis rado rėmėjų Vilniaus bokso federacijai”, – naujajam LBF prezidentui pagyrų negailėjo S.Mižigurskis.

„Nuimti seną prezidentą galima labai greitai. Bet jei jau keiti, tai turėk kuo jį pakeisti. Dabar D.Šalugą įmetė kaip karštą bulvę. O kas bus toliau? – retoriškai klausė V.Bičiulaitis. – Už nugaros kažkas susitarė ir slaptai nubalsavo.

G.Skobas bent jau buvo boksininkams girdėtas, jis skyrė stipendijas olimpinio jaunimo festivalio čempionams. Dabar turime tikrai ne tą prezidentą, kurio visiems reikia.”

„R.Rutkauskas aštuonerius metus sėdėjo prezidento kėdėje, bet boksui jis netinka.

Dabar, regis, pagaliau išsirinkome normalų žmogų. Tai išsilavinęs, rimtas žmogus”, – buvusiam LBF jaunių rinktinės vyriausiajam treneriui prieštaravo S.Mižigurskis.

Nuteistas už kyšininkavimą

Bet skandalinga D.Šalugos biografija šalies bokso reputacijai, regis, gali kirsti ir dar vieną nokautuojantį smūgį.

Vos prieš mėnesį naujasis LBF prezidentas neišvengė baudžiamosios atsakomybės – jis pripažintas kaltu tarpininkavus kyšininkavimui.

2011-ųjų gruodžio 16-ąją Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas paskelbė, kad D.Šalugai skirta 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant 2 metams.

Be to, teismas D.Šalugą įpareigojo atlyginti nukentėjusiuoju pripažintam verslininkui Mariui Benečiui padarytą žalą – 50 tūkst. litų, kuriuos jis buvo sumokėjęs kaip kyšį (dar tokią pat sumą verslininkas D.Šalugai perdavė, bet buvo sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų). Teisėjas nuteistajam taip pat uždraudė išvykti be pareigūnų žinios ilgesniam kaip 7 dienų laikotarpiui.

„Prieš rinkimus žinojome, kad buvo tas teismas. Jis buvo nuteistas lygtinai, bet apskundė šį nuosprendį. Manau, ir ta bausmė bus panaikinta, nes tai buvo politinė byla”, – D.Šalugos nekaltumu įsitikinęs S.Mižigurskis.

„Jo niekas gerai nepažįsta, o dabar pradeda lįsti tokie faktai. Boksui jie tikrai neprideda garbės”, – neabejojo V.Bičiulaitis.

Sulaikė STT pareigūnai

D.Šaluga įkliuvo dar 2007-ųjų liepą, kai buvo Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktorius.

Pasak prokurorų, jis buvo pažadėjęs vienam Vilniaus verslininkui tarpininkauti savivaldybėje dėl šalia sostinės Pilaitės rajono esančio žemės sklypo reikalų sutvarkymo – Miesto plėtros departamente skubiai suderinti sklypų detaliuosius planus, kuriuos patvirtinus būtų atvertas kelias statyboms.

„M.Benetis nurodė, kad D.Šaluga tiesiogiai reikalavo 100 tūkst. litų pagal savo iš anksto suplanuotą schemą – 50 tūkst. litų skirti Rusų sąjungai, o kiti – jam pačiam”, – teisme sakė prokuroras Mindaugas Barkauskas.

M. Barkauskas atskleidė, kad D. Šalugos kaltę patvirtina ne tik liudytojų parodymai, bet ir slapta STT pareigūnų daryti garso įrašai. 

„Sakau davai nep(...) proto karoče... Nu Zuokas bl(...) uždėjo rezoliuciją", -- keikėsi D. Šaluga, kai teismo posėdyje buvo pagarsinti šie įrašai.

„Nemanau, kad mums pamaišys ta istorija. Juk bokso reputacija jau seniai nelabai gera”, – pripažino S.Mižigurskis.

LBF vadovams limpa dėmės

Naujojo LBF prezidento reputacija primena jo pirmtakų nuodėmes.

Ne tik Lietuvos sporto bendruomenė iki šiol prisimena, kad 2001-ųjų lapkritį Vilniuje buvo nušautas prieštaringai vertintas LBF prezidentas Remigijus Daškevičius.

„Visi prezidentai turėjo kokių nors kabliukų. Bet iš visų keturių pastarųjų mūsų prezidentų jis tikrai yra pats idealiausias. Galima sakyti – “belyj ir pušistyj” (baltas ir pūkuotas – Red.)”, – D.Šalugą gynė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris S.Mižigurskis.

„Jis vėl ant bokso juodą dėmę meta, – prieštaravo V.Bičiulaitis. – Rinkimuose dalyvavusio G.Skobo reputacija taip pat nėra be dėmių.

Gaila, kad mes iki šiol neturime bokso verto prezidento. Lietuvoje tikrai yra padorių žmonių, tik reikėtų juos labiau pakalbinti ir paprašyti, kad ryžtųsi padėti boksui.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?