EUROLYGA 2023

Į Londono olimpiadą keliaus neregėta trispalvė

Londono olimpinėse žaidynėse Lietuvos sportininkus lydės visos šalies žmonių linkėjimai ir viltys. Pergalės akimirką mūsų olimpiečiai jus tautos pasididžiavimą, nes jų pečius apgaubs išskirtinė trispalvė su jos siūluose įrašytais sirgalių vardais.

Disko metiko V.Aleknos (viduryje) garbei per olimpines žaidynes dukart skambėjo „Tautiška giesmė” ir kilo trispalvė.<br>M. Kulbis
Disko metiko V.Aleknos (viduryje) garbei per olimpines žaidynes dukart skambėjo „Tautiška giesmė” ir kilo trispalvė.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

Jun 30, 2012, 6:38 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:00 PM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė suraitė savo parašą, kuris femtosekundiniu lazeriu buvo perkeltas į permatomą siūlą. Juo bus susiūtos trispalvės juostos.

„Olimpiečiams linkime sėkmės. Nepamirškite, kad kovojate už Lietuvą, už kiekvieną mūsų, kad jūs – mūsų pasitikėjimas, viltis ir pasididžiavimas. Nesvarbu, kuo, kaip ir ką laimėsite, svarbu, kad dalyvaujate ir einate su Lietuvos trispalve”, – prisidėdama prie pilietinės iniciatyvos „Lietuvos geriausi” sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos olimpiečiai – geriausi šalies sportininkai. Jų dėka pasaulio arenose kyla trispalvė, o jų tikslas vertas visos šalies pagarbos.

Liepos 6-ąją – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – mūsų šalies vėliavnešiui Londono olimpinėse žaidynėse, disko metikui Virgilijui Aleknai bus įteikta trispalvė, kuri lydės Lietuvos olimpiečius per Londono žaidynes ir gaubs jų pečius po pergalių.

„Pergalės akimirką sportininkai tradiciškai apgaubia pečius savo šalies vėliava. Šiemet joje gali būti visa Lietuva.

Tai – galimybė mums sėkmės atveju visiems drauge išgyventi džiaugsmo ir pasididžiavimo jausmą”, – sakė pilietinės iniciatyvos autorius Ramundas Daubaras.

Ryšys, kurį sunku paaiškinti

„Sportuojant būna tikrai sunkių akimirkų, kada galvoji: kam aš tai darau, dėl ko ir ar kam nors dar tai rūpi? Bet kai tavo darbas duoda rezultatų, galbūt – net pergalę, kai lipi ant pakylos ir matai kylant savo vėliavą, apima nuostabiausias jausmas.

Jei po mano sėkmės Pekine Lietuva daugiau šypsojosi, tai ačiū jai už laimingiausią dieną mano gyvenime”, – žmonėms dėkojo 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtoja buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt.

„Kai stovi ant pjedestalo ir matai kylančią vėliavą, žiūrėdamas į ją tu pamatai visos šalies žmonių akis. Tada užsimezga kažkoks ryšys su savo šalies žmonėmis, kurio turbūt ir mokslininkai negalėtų paaiškinti.

Supranti, kad ta pergalė nėra tik tavo, tai – visos tavo šalies pergalė”, – tvirtino kitas Pekino žaidynių sidabro medalio laimėtojas penkiakovininkas Edvinas Krungolcas.

G.Volungevičiūtė-Scheidt Londono žaidynėse vėl sieks olimpinio apdovanojimo, pastaruoju metu įspūdinga sportine forma pasižymintis dukart olimpinis čempionas V.Alekna šioje olimpiadoje tikisi griausmingai trinktelėti durimis baigdamas karjerą, treko dviratininkė Simona Krupeckaitė irgi taikosi į olimpinį medalį – visi Lietuvos olimpiečiai į Londoną vyks ne tiktai dalyvauti, bet ir laimėti.

Ir tuomet, jeigu pasiseks, jie stvers trispalvę ir apsuks garbės ratą. Lietuvos olimpiečiai per Londono žaidynes bus vieninteliai iš pasaulio sportininkų, kurių šalies vėliavoje bus išgraviruoti šalies žmonių vardai.

Savo vardus išgraviruoti ant siūlo paprašė ir žinomi Lietuvos žmonės: televizijos ir radijo laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis, sporto žurnalistas Robertas Petrauskas, buvęs krepšininkas, o dabar prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

„Iš pradžių atrodo, kad mūsų sportininkams Londone linkėčiau pergalių, tačiau geriau pagalvojęs suprantu, kad geresnis linkėjimas jiems būtų pajausti, kad juos palaiko visa Lietuva.

Šis jausmas gali padėti kalnus nuversti, o ar to pakaks medaliui, galbūt ne taip svarbu. Be abejo, būtų puiku Londone išgirsti „Tautišką giesmę” ir pamatyti kylančią mūsų šalies trispalvę”, – sakė R.Petrauskas.

Giedos „Tautišką giesmę”

Jau tapo tradicija, kad liepos 6-ąją – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – Lietuvos ir pasaulio lietuviai susivienija giedoti „Tautiškos giesmės”.

Po Žemę išsisklaidžiusius lietuvius suvienijo jachtos „Ambersail” žygis aplink pasaulį 2009-aisiais, kai buriuotojai pakvietė juos drauge švęsti Lietuvos vardo tūkstantmečio.

Šiemet ir vėl lietuviai kelioms minutėms mes visus darbus, kad atiduotų pagarbą savo šaliai giedodami „Tautišką giesmę”. Vilniuje, V.Kudirkos aikštėje, savo šalies himną trauks ir 2000 metų Sidnėjaus bei 2004 metų Atėnų olimpinis čempionas V.Alekna.

Po to disko metikas priims išskirtinę trispalvę su Lietuvos žmonių vardais. 40-metis lengvaatletis po Londono žaidynių ketina baigti karjerą, todėl nedvejodamas sutiko tapti šalies vėliavnešiu per olimpiados atidarymo ceremoniją liepos 27-ąją.

„Londono žaidynės man bus penktosios ir per jas pirmą kartą tapsiu vėliavnešiu. Man tai – didelė garbė. O jei dar turėsiu vėliavą su daugybės Lietuvos žmonių dalele, tai iš viso bus fantastika”, – teigė lengvaatletis.

Nors pagal žaidynių reikalavimus per atidarymo ceremoniją būtina nešti olimpiados rengėjų pagamintą vėliavą, sportininkai turės teisę po pergalių pasiimti savąją.

V.Alekna šį sezoną parodė, kad Londone bus vienas disko metimo rungties favoritų. Ir jei jam pasisektų, jis turėtų galimybę apsigaubti vėliava, kurioje – visos šalies žmonių linkėjimai ir viltys.

Lazerį sukūrė lietuviai

Ant permatomo specialaus siūlo žmonių vardai graviruojami lazeriais. Lazerinėmis mikrotechnologijomis ant siūlo įrašytas vardas plika akimi atrodys kaip vos įžiūrimas taškelis.

Vieną moderniausių pasaulyje femtosekundinį lazerį „Pharos”, kuriuo į siūlą graviruojami vardai, sukūrė lietuviai – „Šviesos konvensijos” mokslininkai.

Jis dabar taikomas medicinoje, puslaidininkių, šviesolaidžių ir kitose pramonės šakose.

„Už tai, kad galime sukurti vardinę vėliavą, turime būti dėkingi visai Lietuvos lazerių pramonei”, – dėmesį atkreipė šiuos lazerius pritaikančios bendrovės „Altechna R & D” vadovas, mokslų daktaras Gintautas Šlekys.

Projekto „Lietuvos geriausi” sumanytojams nemenkas iššūkis buvo ir rasti įmonę Lietuvoje, kuri audžia vėliavas. Galiausiai šios užduoties ėmėsi „Lietuvos tekstilės” institutas.

Trispalvės juostos – geltona, žalia ir raudona – ir bus susiūtos išskirtiniais siūlais, ant kurių – ir prezidentės D.Grybauskaitės parašas, ir šalies žmonių vardai. Dabar ant siūlo jau išgraviruota dešimtys tūkstančių vardų.

„Olimpines žaidynes stebi milijardai žmonių visame pasaulyje. Mažai kas dar taip garsina Lietuvą kaip dėl mūsų sportininkų pergalių olimpinėje arenoje kylanti šalies vėliava.

Aukščiausio tikslo siekiantiems olimpiečiams reiškiame nuoširdžią asmeninę pagarbą – mažiausia, ką kiekvienas galime padaryti”, – teigė idėjos autorius R.Daubaras.

Impulsą siunčia neįtikėtinu greičiu

* Prezidentės D.Grybauskaitės parašas ant specialaus siūlo buvo išgraviruotas pirmasis.

* Žmonių vardai ant specialaus siūlo užrašomi femtosekundiniu lazeriu „Pharos” (nuotr. apačioje). Šio lazerio generuojamų impulsų galingumas prilygsta atominės elektrinės galingumui.

* Skirtumas tik toks, kad „Pharos” impulsas itin trumpas. Kad būtų galima įsivaizduoti jo greitį, mokslininkai aiškina taip: jei femtosekundę prilygintume sekundei, ši sekundė išsitęstų iki 30 mln. metų.

* Specialus siūlas yra plauko storio, bet lazeriu juo tiksliai galima išgraviruoti žmonių vardus. Lietuvos specialistai naudos ir specialią programinę įrangą, palengvinančią užduotį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.