EUROLYGA

V. Alekna: „Olimpiados favoritas - R. Hartingas, bet Londone kovosiu dėl medalio“

Penktosioms olimpinėms žaidynėms per savo karjerą besirengiantis Virgilijus Alekna prieš lemiamą startą Londone pasiuntė dar vieną grėsmingą žinutę būsimiems varžovams.

Justas Stacevičius
Justas Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis ("Lietuvos rytas")

Jul 23, 2012, 5:13 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:20 PM

Dukart olimpinis čempionas šeštadienį Lenkijoje laimėjo Janušo Kusočinskio atminimo varžybas, nusviedęs diską 68 m 50 cm.

„Esu patenkintas šiuo rezultatu“, - „Lietuvos rytui“ prisipažino V.Alekna, vertindamas paskutinįjį oficialų savo startą prieš 2012-ųjų olimpines žaidynes.

Beje, su tokiu rezultatu 40-metis atletas būtų neturėjęs lygių net šių metų Europos pirmenybėse: prieš tris savaites Helsinkyje triumfavęs vokietis Robertas Hartingas tapo žemyno čempionu, švystelėjęs diską 68 m 30 cm.

Ščecino stadione V.Alekna ne tik vienu centimetru pagerino jau 58-ąjį kartą surengtų varžybų rekordą, bet beveik 4 metrais aplenkė ir artimiausią varžovą.

Už lietuvio nugaros liko australas Bennas Harradine'as (64 m 92 cm) ir 2010-ųjų Europos čempionas lenkas Piotras Malachowkis (64 m 29 cm).

Sėkmingiausias buvo trečiasis V.Aleknos bandymas. Pirmuoju metimu V.Alekna diską nusviedė 63 m 61 cm, antruoju - 65 m 61 cm, o šeštuoju - 67 m 45 cm. Ketvirtasis ir penktasis bandymai buvo neįskaityti.

Tradicinėse varžybose Lenkijoje startavo dar du Lietuvos lengvaatlečiai. 2012-ųjų Europos vicečempionas Raivydas Stanys laimėjo šuolininkų į aukštį turnyrą, peršokęs 225 cm, o ieties metikė Indrė Jakubaitytė liko trečia (55 m 92 cm).

- Virgilijau, pasiekęs tokį rezultatą kaip Ščecine šįmet galėjote tapti Europos čempionu. Kaip vertinate paskutinįjį savo startą prieš olimpiadą?

- Olimpinės žaidynės prasideda vos už savaitės, ir sportinė forma jau turėtų būti gera.

Europos čempionate nesirengiau dalyvauti, todėl niekada negalvojau ir dabar negalvoju, ką būčiau ten pasiekęs. Bet šiaip rezultatas Lenkijoje tikrai – geras.

Juolab kad šiose varžybose buvo pakankamai nelengvos sąlygos. Ir vėsoka, ir vėjas pūtė išskirtinis. Reikėjo pastangų, kad galėtum su juo pataikyti.

Bet man viskas pavyko gerai.

- Vos prieš 8 dienas Londone per Deimantinės lygos varžybas diskas skriejo 5 metrais arčiau. Kodėl?

- Londone pamačiau tikrą anglišką orą.

Ten visi gavom lietaus. Pirmuosius bandymus teko atlikti lyjant lietui. Ir temperatūra buvo labai žema.

Londone man nepavyko parodyti aukštesnio rezultato. Bet vis tik tas ten parodytas rezultatas (63,17 m – Red.) neatspindi dabartinės mano būsenos.

Lenkijoje jau nelijo lietus, bet irgi buvo vėsu. 15-16 laipsnių. Aš – daugiau šilumą mėgstantis žmogus, todėl dabar esu patenkintas rezultatu.

- Šiais metais jau dalyvavote 12 varžybų. Sudėjus visus jų rezultatus, diskas vidutiniškai skriejo 66,79 m. Kaip vertinate visą pasirengimo ciklą olimpiniam startui palyginti su kitais sezonais?

- Kol kas dar anksti kažką vertinti. Reikia palaukti viso sezono varžybų pabaigos.

Niekada taip neskaičiuoju. Jeigu jau vertini, tai reikia vertinti visą sezoną.

Yra įvairūs treniruočių ciklai, skirtingos pasirengimo būsenos. Vieni rezultatai pasiekti intensyvių treniruočių metu, kiti – po to pasirengimo ciklo.

Bet šiaip jaučiuosi tikrai normaliai. Jeigu pastebėjote, taip toli nesu mėtęs jau senokai. Regis, nuo 2009-ųjų. Visas olimpinis ciklas jau praėjo.

- Šį sezoną įveikėte beveik visus pagrindinius konkurentus: ir 2008-ųjų olimpinį čempioną Gertą Kanterį, ir P. Malachovskį. Priekyje liko vienintelis R. Hartingas. Lemiamą dvikovą su sezono lyderiu pasilikote Londonui?

- Ką čia pasiliksi? Robertas tikrai labai stiprus ir labai toli meta. Tai jis įrodė per daugybę varžybų šiais metais.

Manau, kad jis ir yra favoritas Nr.1 iškovoti olimpinį auksą. O mes visi paskui turime jau apylygius šansus iškovoti kokį medalį.

Tokių mūsų yra keletas. Kovosim dėl tų medalių.

- Olimpinės disko metimo varžybos prasidės rugpjūčio 6-ąją. Ką veiksite prieš kelionę į Londoną?

- Reikės krautis lagaminus ir lyginti aprangą. Susidėti viską ir nieko nepalikti.

Šią savaitę skrisiu į Londoną dalyvauti tik žaidynių atidarymo ceremonijoje, bet po jos iš karto grįšiu namo.

Paskui laukia antra kelionė, kai jau skrisiu tiesiai į varžybas.

- Į olimpiadą susiruošusi Dalia Grybauskaitė specialiai paprašė LTOK atstovų, kad turėtų galimybę pasimatyti su jumis Londono olimpiniame kaimelyje. Ar neprasilenksite su šalies prezidente?

- Regis, ne. Po olimpiados atidarymo mes turėtume susitikti.

Po visų iškilmių aš pasiliksiu dar vienai dienai, nes lėktuvo reisas iš Londono bus tik vakare. Jeigu jau prasilenksime, tai prasilenksime. Nemanau, kad tai būtų problema.

Iki starto olimpiadoje viską laiką treniruosiuosi Vilniuje.

Pakeičiau planus, nes tie orai tokie neaiškūs. Nusprendžiau, kad geriau likti Vilniuje.

Čia bus įprastos treniruotės, formos palaikymas. Viskas jau padaryta iki tol, dabar lieka tik smulkmenos.

V.Aleknos startai 2012 metais (data, vieta, rezultatas):

Liepos 21 d. Ščecinas (Lenkija) - 68,50 m Liepos 13 d. Londonas (Anglija) - 63,17 m Liepos 8 d. Kaunas - 67,93 m Birželio 23 d. Klaipėda - 70,23 m Birželio 10 d. Lilis (Prancūzija) - 69,04 m Birželio 6 d. Belincona (Šveicarija) - 68,79 m Birželio 2 d. Kaunas - 65,62 m Gegužės 31 d. Roma (Italija) - 66,31 m Gegužės 27 d. Hengelo (Olandija) - 65,62 m Gegužės 21 d. Kaunas - 66,64 m Gegužės 11 d. Doha (Kataras) - 63,99 m Balandžio 18 d. Vilnius - 65,72 m

Vidurkis (12 varžybų) - 66,79 m

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.