EUROLYGA 2023

Lietuva prieš 20 metų Barselonos olimpiadoje

Lygiai prieš dvidešimt metų Lietuvos sportininkai sugrįžo į tarptautinę olimpinę sporto šeimą – 1992 metų liepos 25 dieną lietuviai po 64 metų pertraukos per Barselonos olimpiados žaidynių atidarymą vėl nešė savo šalies trispalvę, o šventės diktorius stadione tarė iki šiol jam negirdėtą valstybės pavadinimą „Lithuania“. Prisiminti šį įvykį šiandien į Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinę susirinko nemažas būrys sporto žmonių, tarp kurių buvo ir pirmasis Nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas Romas Ubartas.

LTOK buvo prisiminta prieš 20 metų vykusi Barselonos olimpiada (J. Stacevičiaus foto).
LTOK buvo prisiminta prieš 20 metų vykusi Barselonos olimpiada (J. Stacevičiaus foto).
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Jul 24, 2012, 6:24 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:27 PM

Į Barseloną varžytis 25-ose vasaros žaidynėse vyko 47 Lietuvos sportininkai, o namo su medaliais grįžo 13 atletų: aukso medalį olimpiadoje iškovojęs disko metikas Romas Ubartas ir trečią vietą krepšinio turnyre laimėję 12 krepšininkų.

„Tuomet mes didžiavomės vien tik tuo, jog dalyvaujame atskira valstybe olimpiadoje. Kiek buvo džiaugsmo, kad be šio malonaus jausmo prisidėjo ir faktas, kad iškovojome aukso medalį. Jį rugpjūčio 5 dieną mums iškovojo R. Ubartas“, - prisiminė LTOK vadovas Artūras Poviliūnas.

Iš viso olimpiadoje kovojo 170 valstybių atletai, o tarp medalius iškovojusių 63 valstybių Lietuva galutinėje neoficialioje apdovanojimų lentelėje užėmė 34 vietą.

Norint įamžinti pirmojo Nepriklausomos Lietuvos olimpinio čempiono R. Ubarto pasiekimą, apie jį buvo neseniai sukurtas dokumentinis filmas „Pirmasis“. Per šios dienos sueigą R. Ubartas padovanojo kelias filmo kopijas su savo autografais sporto kolekcionieriams, LTOK vadovui.

Buvęs Sporto muziejaus vadovas Vytautas Gudelis jubiliejaus proga LTOK kavinėje surengė nedidelę parodą, kurioje eksponuojami su Barselonos žaidynėmis susiję daiktai bei nuotraukos.

Į Barselonos žaidynes vykęs Eugenijus Levickas prisiminė, kad pirmasis jo pasivaikščiojimas Barselonos miestu buvo ne itin malonus – iš jo buvo pavogtas pasas ir pinigai.

Tačiau kalba šiandien vyko ir apie būsimas Londono žaidynes.

„Tarptautinės sporto kompanijos ir mūsų ekspertai paskaičiavo, jog turėtume Londone laimėti 7-8 medalius. Bet prognozės ir yra tik prognozės. Aš manau, jei laimėtume 2 medalius – būtų geras rezultatas, o kas daugiau, tai jau labai geras rezultatas“, -sakė A. Poviliūnas ir priminė, jog šiandien Londono olimpiniame kaimelyje bus pakelta Lietuvos trispalvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.