EUROLYGA 2023

Antrasis etapas „Lietuvai“ buvo sėkmingas

Antrajame regatos „The Tall Ships Races“ etape lietuvių įgula, plaukianti jachta „Lietuva“, nenusileido konkurentams. Ji aplenkė beveik visą laivyną. Anksčiau finišo liniją kirto tik lenkų tristiebis „Dar Mlodziezy“ ir rusų „Mir“.

Antrosios varžybos – trumpos, tačiau įtemptos.<br>E. Kasperavičiūtė
Antrosios varžybos – trumpos, tačiau įtemptos.<br>E. Kasperavičiūtė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2012, 4:18 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:49 PM

Nors organizatoriai antrųjų varžybų distanciją Lisabona–Kadizas dar pailgino 60 jūrmylių (108 km) plaukimas netruko ilgai. Jachtos turėjo nuplaukti 280 jūrmylių (504 km). Šį atstumą pirmaujantys laivai įveikė mažiau nei per pusantros paros. Paskutiniai laivai atplaukė daugiau nei per dvi paras.

Varžybų pradžia jachtai „Lietuva“ buvo labai sėkminga. Pūtė iki 35 mazgų (beveik 20 m/s) vėjas. Pati pirmoji pasikėlusi pavėjinę burę – spinakerį jachta „Lietuva“ tiesiog skriejo ilgomis Atlanto bangomis. Didžiausias momentinis greitis buvo 14 mazgų. Po pirmojo ženklo aprimus vėjui „Lietuva“ pakeitė bures ir iškėlė įspūdingąjį Klaipėdos miesto herbu papuoštą spinakerį.

Tačiau po pusvalandžio jis plyšo ir įgulos nusivylimui jį teko pakeisti mažuoju štorminiu spinakeriu.

Paskutinė varžybų naktis buvo ypač įtempta. Po paros greito plaukimo lyderiaujantys laivai pateko į štilį. O iš paskos su vėjeliu juos vijosi priešininkai. Priekyje „Lietuvos“ plaukė belgų jachta „Tomidi“. Įgulos matydamos savo priešininkus stengėsi aplenkti viena kitą, o vėjas vos dvelkė. Darnus „Lietuvos“ įgulos darbas ir atkaklumas lėmė tai, jog „Tomidi“ liko už nugaros. „Lietuviai – labai rimti konkurentai. Su jais nepajuokausi. Varžybos buvo įtemptos“, – po plaukimo sakė „Tomidi“ kapitonas Dirkas Gunstas.

Tokia pat arši kova paskutinėmis varžybų valandomis vyko ir su galinguoju daugiau nei 100 metrų rusų burlaiviu „Mir“. Vėjo sąlygos nebuvo palankios „Lietuvai“. Pirmasis finišavo lenkų burlaivis „Dar Mlodziezy‘‘, po jo rusų „Mir“, o trečia – „Lietuva“. Nors „Lietuva“ finišavo pirmoji savo grupėje, perskaičiavus rezultatus, išankstiniais duomenimis jachta turėtų užimti antrąją vietą. Galutiniai rezultatai paaiškės penktadienį.

Dabar laivas jau netoli trečiojo regatos uosto Kadizo, kuris yra pačiuose Ispanijos pietuose ir visai netoli Afrikos krantų – nepilna para plaukimo.

Tradiciškai Kadize keturias dienas vyks regatos renginiai ir varžybų apdovanojimai. Iš Kadizo bus ne varžybinis plaukimas iki kito Ispanijos uosto La Korunos. Praplaukimo metu jachta „Lietuva“ ketina dar pasiekti Gibraltarą arba Afrikos uostą Seutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.