EUROLYGA 2023

Ar ramadanas atsilieps musulmoniškų šalių sportininkų pasiekimams?

Liepos 27 d. prasidėsiančios 2012 metų olimpinės žaidynės sutampa su ramadanu, kuris prasidėjo liepos 20 d. ir tęsis iki rugpjūčio 19 d. Taigi, visos olimpiados dienos patenka į islamišką pasninko mėnesį. Islamą išpažįstantys sportininkai susidūrė su dilema – sportas ar religija. Ar stengtis būti kuo geresnės formos prieš varžybas, ar pasninkauti, laikantis savo tikėjimo principų?

Lietingą penktadienį Londone esantys musulmonai pasitinka ramadaną.<br>"Reuters"
Lietingą penktadienį Londone esantys musulmonai pasitinka ramadaną.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:07 PM

Ramadanas yra islamo religijos pasninko mėnuo. Tikintieji visą šį laiką privalo susilaikyti nuo kūniškų malonumų. Be kita ko, tai reiškia, kad iki saulėlydžio nevalia nei valgyti, nei gerti. Ar įmanoma taip maitinantis pasiekti rimtų sportinių pergalių?

Sportiniams pasiekimams valgymas ir gėrimas turi labai didelę reikšmę. Valgis sportininkams suteikia jiems reikalingą energiją, todėl negerai jo atsisakyti. Dar blogiau būtų atsisakyti gėrimo – trūkstant skysčių, sutirštėja kraujas, sumažėja koncentracija ir netgi raumenų jėga.

Teigiamas ramadano aspektas olimpiečiams nebent tas, kad musulmonų sportininkų treneriams nereikia baimintis, jog jų auklėtiniai linksminsis vakarėliuose ir juose padaugins – alkoholis, rūkymas ir lytiniai santykiai per ramadaną yra draudžiami.

Ramiau turėtų būti ir futbolo aikštėje – per ramadaną netoleruojami užgauliojimai. Jeigu žais musulmoniška komanda, ji privalės būti išties maloni savo priešininkams. Bent jau iš Maroko komandos, kurioje, pasak trenerio Pimo Verbeeko, visi sportininkai ketina laikytis ramadano, pusės turėtų nesigirdėti jokių įprastų keiksmažodžių.

Yra ir daugiau sportininkų, kuriems ramadanas sukels keblumų. Tai Turkijos tinklinio žaidėjos, palestiniečių dziudo imtynininkas Maheras Abu Rmeilehas arba Saudo Arabijos trišuolininkas Ossemahas Masoudas. Pastarasis jau turi patirties, kaip dalyvauti varžybose per ramadaną – dar 2008 m. jis per pasninko mėnesį dalyvavo varžybose.

Tačiau kai kurie islamą išpažįstantys sportininkai sugalvoja, kaip išvengti pasninko. Britų irkluotojas Moe Sbihi apeina ramadaną, kiekvieną dieną paaukodamas po 60 pietų porcijų vargšams. Pasak islamo mokytojų, tai būtų visai priimtina alternatyva olimpiečiams. Be to, Korane nurodoma, kad esant kelionėje laikytis pasninko nebūtina. Argi išvyka į Londoną nėra kelionė?

Ramadanas pažodžiui reiškia „karštąjį mėnesį“. Tai devintasis islamiškojo mėnulio kalendoriaus mėnuo. Visi pilnamečiai ir fiziškai sveiki tikintieji per jį privalo susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, lytinių santykių ir alkoholio vartojimo. Taip daroma, kad būtų atleistos per metus padarytos nuodėmės.

Ramadano pabaigoje švenčiama „Eid al-Fitr“ šventė, kuri yra viena svarbiausių islamo šventinių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.